logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet LTE Play - prędkość i zasięg na odległość 2km - porównanie z T-Mobile i Orange

MATRI266 21 Wrz 2021 18:00 3579 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak sprawdzić, jaką prędkość internetu LTE Play będę miał w domu 2 km od nadajnika i czy internet LTE z karty SIM działa tak samo jak mobilny transfer danych, który można udostępnić na laptopa bez abonamentu?

Nie da się tego wiarygodnie wyliczyć z samej odległości, bo przy 2 km o wyniku decydują przede wszystkim pasma LTE, poziom sygnału i obciążenie stacji, więc trzeba zrobić testy w domu i za oknem w NetMonsterze oraz speedtestem [#19620527] [#19620568] W przypadku stacji Słupiec Play najpewniej działa LTE1800+800, a po czasie mogło dojść LTE2100; agregacja LTE1800+2100 na 30 MHz daje w teorii do 225 Mb/s, a przy QAM256 nawet do 300 Mb/s, ale realne prędkości zależą od obciążenia i jakości sygnału [#19620313] [#19620527] Przy 2 km może być potrzebna skuteczna zewnętrzna antena kierunkowa na 1800–2100 MHz oraz router obsługujący agregację co najmniej tych dwóch pasm [#19620527] Wynik 17/2 Mb/s sugeruje słabe parametry sygnału w chwili testu, więc sam dystans nie gwarantuje 30+ Mb/s [#19620985] Internet LTE z karty SIM działa tak samo niezależnie od tego, czy jest to pakiet z taryfy głosowej, czy z oferty „internetowej”; można go używać w telefonie, udostępnić hotspotem na laptopa albo włożyć kartę do własnego routera [#19620461] [#19621578]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 19619856
    MATRI266
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam mam kilka pytań odnośnie internetu.

Od mojego domu do nadajnika lte z play oczywiście nie 5g mam jakieś 2km w linii prostej i nie wiem jak sprawdzić jaka by była prędkość przybliżona u mnie w domu np z anteną jak bym dokupił. Wydaje mi się , że to jest dość bliska odległość. Moja siostra ma z t mobile około 20 mb/s i chyba nie ma z nadajnika play bo oni nie mają wspólnych z tego co wiem jeśli jestem w błędzie, to niech mnie ktoś oświeci. Zastanawiam się nad zmianą mam orange love z internetem stacjonarnym, 10mb i z niewielką możliwością zwiększenia tej prędkości dlatego się zastanawiam nad przejściem do play. Nie dzwonie do nich bo oni sami nie wiedzą co i jak i tylko mówią, że wszystko będzie hulać. Czy jest możliwość, że moja prędkość z tego nadajnika będzie 30 i więcej bo to już by mnie urządzało? Nie wiem dokładanie jaka, to sieć ale nie możliwe, że g5 więc najprawdopodobniej G4. https://www.telepolis.pl/wiadomosci/taryfy-promocje-uslugi/play-zasieg-lte-kwiecien-2020
    Tutaj jest wykaz w, których się znajduje moja miejscowość i nie jest w grupie ultra tylko samo lte.

Jest jeszcze kwestia obciążenia i nie wiem jakie będą spadki a w orange mam stałą prędkość jednak.

Jeszcze jedno pytanie czym się różni internet normalny z sieci z transferu a taki z lte? Jak sobie kupie kartę z play i wykupie pakiet , to nie będę miał internetu lte z tego nadajnika. Jeśli tak, to mogę udostępnić z komórki na laptopa nie musząc płacić abonamentu i brać routera.!? Albo ewentualnie kupić router na własną rękę. Chyba,że to jest tak ,że jeśli nie podpiszemy umowy na taki internet, to nasz nr a w konsekwencji telefon się nie połączy się z nim !?

Sorki za głupie pytania ale nie jestem dobry w tych sprawach także proszę o wyrozumiałość.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19620068
    MATRI266
    Poziom 5  
    NOWY987654321 napisał:
    Podaj lokalizację, w jakiej sieci masz telefon?

Słupiec, gmina Szczucin 33-230 Nie wiem czy takie informacje mogę tutaj podawać.:)

Jak już pisałem nadajnik najprawdopodobniej jest z Play taką też mam sieć. Teraz mam stałe łącze i bez limitów i to też duży plus ale jak na dzisjesze czasy prędkość 10 dość słaba. Może się okazać ,że rano będzie 30 ale wieczór np 12, to już wtedy wolałbym zostać przy neostradzie z drugiej strony dość blisko mam stacje więc może się miło zaskoczę i prędkość będzie na prawdę nie zła.
  • #4 19620313
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Bez obaw, wg. tej informacji to stacja Słupiec powinna dzialać, jesli było LTE to odpalono na niej LTE1800+800 ale po półtora roku zapewne doszłó i LTE2100. To pokażą testy które sam tam zrobisz, masz telefon w Play to zainstaluj aplikację https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i pokaż screena z niej i speedtest, testy wykonaj w domu i za oknem. Na tej podstawie identyfikuje się BTS, pasma na nim oraz parametry sygnału na nich a spedtest pokazuje mozliwości tej stacji na LTE. Agregacja LTE2100+1800 na 30MHz pasma pozwala w teorii na DL do 225Mb/s w QAM64 a na QAM256 nawet do 300Mb/s. Oczywiście realne prędkości zależą od ich obciążenia i parametrow sygnału na tych pasmach.
    To typowa wiejska stacja bazowa Play, zasilana radiolinią242Mb/s z BTS-a węzłowego 5GR na światłowodzie z agregacją LTE2600+2100+1800+800 w Czerminie, taka sama 5GR jest w SZCZUCINIE.
  • #5 19620382
    MATRI266
    Poziom 5  
    Mój szwagier teraz sprawdził w playu jaki ma internet z sieci z transferu danych i wyszło mu , że 17mb ale nie wiem , czy to jest, to samo, zresztą też o to pytałem , bo nie wiem. Niby mu wyskoczyło, że to lte ale nie wiem. Jak masz w okolicy lte stacje, to jak kupisz pakiet na internet i wł transfer danych, to będzie, to lte, czy zupełnie, to coś innego, bo to dla mnie jest nie jasne1?

Czyli, to znaczy ,że jak wezmę mobilny internet z play z ruterem lte, to będę miał właśnie taką prędkość? Coś mała ta prędkość jak n alokalizację chyba,że z routera będzie szybciej dużo a z komórki taka mała, to normalne.
  • #6 19620433
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Ty masz nie pytać tylko wykonać to o co prosiłem, szwagier ma takie samo pojęcie jak ty, w jakiej sieci masz telefon i jaki to telefon? Musisz zrobić u siebie i pokazać to o co proszę, innej drogi nie ma. Ty się nie martw co dalej bo ja jestem od tego, twoja rola to te testy i screeny z aplikacji pokazujesz oraz speedtest. W mobilnym mozna osiagać na LTE 300-400Mb/s np. teraz https://www.speedtest.net/my-result/a/7740844504
    A to na karcie pre-paid, głosowej za 3 zł gdzie 100GB/m-c jest za darmo.
  • #7 19620448
    MATRI266
    Poziom 5  
    NOWY987654321 napisał:
    Ty masz nie pytać tylko wykonać to o co prosiłem, szwagier ma takie samo pojęcie jak ty, w jakiej sieci masz telefon i jaki to telefon? Musisz zrobić u siebie i pokazać to o co proszę, innej drogi nie ma. Ty się nie martw co dalej bo ja jestem od tego, twoja rola to te testy i screeny z aplikacji pokazujesz oraz speedtest. W mobilnym mozna osiagać na LTE 300-400Mb/s np. teraz https://www.speedtest.net/my-result/a/7740844504
    A to na karcie pre-paid, głosowej za 3 zł gdzie 100GB/m-c jest za darmo.

Szwagier ma nowy tel, który obsługuje taki typ sieci. Mam rozumieć, że z pakietu na tel, to nie jest miarodajne i tym mam się nie sugerować?
  • #8 19620461
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Nie ma znaczenia czy to jest pakiet do taryfy głosowej na abonament czy karta do internetu. Test powyżej został wykonany na karcie głosowej pre-paid a więc nie abonamentowej, starter z taryfą Play odNowa na której samemu uruchamia się za darmo 100GB/m-c i kolejne 100GB za darmo na You Tube. W salonie prasowym, Play czy Żabce jest za 5 zł ale ja kupuję je hurtowo po 3 zł i odpalam np. 10 sztuk co m-c i mam 1TB danych za 30 zł i 1TB na filmy na YT. Karty pracują u mnie w kilku routerach LTE/5g i na telefonach/tablecie. Poprzedni test wykonany na telefonie a ten na routerze LTE/5g
    https://www.speedtest.net/my-result/a/7740856438
    Przetestuj u siebie na telefonie szwagra i pokaż screeny z tej aplikacji i speedtesty, co to za telefon, dobrze było by gdyby miał modem minimum 6 kat. LTE z agregacja 2 pasm LTE.
  • REKLAMA
  • #9 19620499
    MATRI266
    Poziom 5  
    NOWY987654321 napisał:
    Nie ma znaczenia czy to jest pakiet do taryfy głosowej na abonament czy karta do internetu. Test powyżej został wykonany na karcie głosowej pre-paid a więc nie abonamentowej, starter z taryfą Play odNowa na której samemu uruchamia się za darmo 100GB/m-c i kolejne 100GB za darmo na You Tube. W salonie prasowym, Play czy Żabce jest za 5 zł ale ja kupuję je hurtowo po 3 zł i odpalam np. 10 sztuk co m-c i mam 1TB danych za 30 zł i 1TB na filmy na YT. Karty pracują u mnie w kilku routerach LTE/5g i na telefonach/tablecie. Poprzedni test wykonany na telefonie a ten na routerze LTE/5g
    https://www.speedtest.net/my-result/a/7740856438
    Przetestuj u siebie na telefonie szwagra i pokaż screeny z tej aplikacji i speedtesty, co to za telefon, dobrze było by gdyby miał modem minimum 6 kat. LTE z agregacja 2 pasm LTE.

Czyli jednak jest miarodajne ale czemu w takim razie jest 17mb skoro mam tak blisko stacje hmm dziwne1? Nie najlepiej było by wziąć od nich sprzęt i przetestować a w razie czego oddać bo tak można? Jest możliwe, że przy tak bliskim nadajniku będzie tylko około 20mb/s?

Sugerujesz, że lepiej jest w taki sposób jak opisujesz, ty niż brać abonament?
  • #10 19620527
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Na to to ja ci nie odpowiem póki nie zobaczę tych wyników speedtestu i screenów z aplikacji NetMonster, test na zewnatrz i w domu bo ściany mocno tłumią sygnał, no i 2km to nie jest wcale blisko. Ogólnie Play ma tam na pewno LTE1800 , to pasmo ma pojemność 15MHz więc pozwala na DL do 112Mb/s ale mniejszy zasieg, LTE800 Play to lipa na 5MHz pasma cyli DL do 37Mb/s, ma duzy zasieg więc z reguły wielu uzytkowników i jest mocno obciązone i niskie prędkości. Mozliwe że na BTS-ie jest tez LTE2100 na kolejnych 15MHz więc pojemność pasm LTE1800 +2100 jest duża i zapewnia dobre prędkości bo korzysta z nich mało ludzi. Przy 2 km konieczna do LTE1800+2100 zewnetrzna, skuteczna antena kierunkowa na 1800-2100MHz którą montujesz do routera z agregacją minimum tych 2 pasm LTE. Na routerze wymuszasz te 2 pasma LTE aby korzystać z agregacji LTE2100+1800, ewentualnie LTE1800+800 o ile na BTS-ie brak LTE2100, ale to wszystko pokazuje aplikacja na teledonie. Od tego zależa kolejne kroki i porady, to jest dziedzina wymagajaca wiedzy, sam jej nie posiadasz a w salonie Play wiedzą tyle co ty a wkrótce jak się jeszcze tu poduczysz i na be-kabli to przy konsultantach Play to będziesz fachura.a A co do wyboru abonament z routerem czy pre-paid i sam kupujesz sprzęt to ty decydujesz, klienci Play którzy maja u nich telefon dostaja 10 zł zniżki na internet.
  • #11 19620542
    MATRI266
    Poziom 5  
    NOWY987654321 napisał:
    Na to to ja ci nie odpowiem póki nie zobaczę tych wyników speedtestu i screenów z aplikacji NetMonster, test na zewnatrz i w domu bo ściany mocno tłumią sygnał, no i 2km to nie jest wcale blisko. Ogólnie Play ma tam na pewno LTE1800 , to pasmo ma pojemność 15MHz więc pozwala na DL do 112Mb/s ale mniejszy zasieg, LTE800 Play to lipa na 5MHz pasma cyli DL do 37Mb/s, ma duzy zasieg więc z reguły wielu uzytkowników i jest mocno obciązone i niskie prędkości. Mozliwe że na BTS-ie jest tez LTE2100 na kolejnych 15MHz więc pojemność pasm LTE1800 +2100 jest duża i zapewnia dobre prędkości bo korzysta z nich mało ludzi. Przy 2 km konieczna do LTE1800+2100 zewnetrzna, skuteczna antena kierunkowa na 1800-2100MHz którą montujesz do routera z agregacją minimum tych 2 pasm LTE. Na routerze wymuszasz te 2 pasma LTE aby korzystać z agregacji LTE2100+1800, ewentualnie LTE1800+800 o ile na BTS-ie brak LTE2100, ale to wszystko pokazuje aplikacja na teledonie. Od tego zależa kolejne kroki i porady, to jest dziedzina wymagajaca wiedzy, sam jej nie posiadasz a w salonie Play wiedzą tyle co ty a wkrótce jak się jeszcze tu poduczysz i na be-kabli to przy konsultantach Play to będziesz fachura.a A co do wyboru abonament z routerem czy pre-paid i sam kupujesz sprzęt to ty decydujesz, klienci Play którzy maja u nich telefon dostaja 10 zł zniżki na internet.

Ok czyli zrozumieałem, że czy mniejszy zasięg stacji tym lepiej, bo mniej ludzi a jak większy, to więcej ludzi korzysta i się zmniejsza prędkość. Nie wiem czy nie najlepiej będzie po prostu wziąć sprzęt od dostawcy i sprawdzić i jak by co, to oddać. Nie za bardzo mogę, się posłużyć, to aplikacją, bo z mojego tel się nie da a nie wiem, czy szwagier będzie się chciał w, to bawić. Spróbuje jescze jutro zrobić speed test z komórki na dworze o zobaczyć ile wyjdzie. Jak już pisałem moja siostra ma podobny zasięg w domu ale z t- mobile ale nie mam pojęcia skad ona zbiera możliwe, że z tego samegeo nadajnika? Do Czermina, którego wspominałeś jest 10km także wątpię.

Jak bym wziął od nich router i uruchomił, to wtedy będzie dało się stwierdzić, czy warto anteny montować? Sam raczej ich nie zamontuje a montować je aby zaraz wymontowywać, to średnio.

http://beta.btsearch.pl/bts/?query=czermin tutaj mi nie pokazuje, że w słupcu jest coś a w Czerminie a i owszem.
  • #12 19620568
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Nic nie bierz, zrób test na telefonie z tą aplikacja bo to dobre narzędzie do diagnostyki, aplikacje instalujesz na telefonie szwagra robisz testy, pokazujesz wyniki a potem ją usuwasz z jego telefonu. Jaki ty masz telefon i jaka karta operatora w nim, musisz sam wykazać więcej inicjatywy, to jest bułka z masłem i kilkanaście minut roboty . siostra to ma w T-mobile padlinę a nie internet, najblizsza stacja NetWorks obsługujaca T-mobile to SZCZUCIN na wiezy stacji uzdatniania wody przy Dunajewskiego i tam jest agregacja LTE2100+1800+800 ale do niej w domu to dociera co najwyzej zasięgowe LTE800 i jeszcze na słabych parametrach sygnału, na tej wiezy wisi też Play z LTE2600+2100+1800+800.
    Czermin to tam stacja NetWorks z LTE2100+1800+800 dla T-mobile oraz Play na 4 pasmach LTE.
    To technika radiowa, cudów nie ma , jak chce się korzystać z LTE to trzeba mieć skuteczna antenę zewnetrzna i konkretny router. 95% ludzi nie ma i osiaga marne wyniki. Ja u siebie z kazdego operatora wyciagam maksimum na które pozwalają ich stacje bazowe w mojej okolicy, rekord w PLAY to 420Mb/s https://www.speedtest.net/pl/result/a/7435353050 , w Orange ponad 200Mb/s a nieco gorzej z Plusa i T-mobile. No i mam takie karty które pozwalaja mi na transfery po kilka TB na m-c za mała kasę. Nie mam dostępu do swiatłowodu a Neostrada do 10Mb/s jaka jest u mnie mnie nie interesuje, z mobilnego korzystam ponad 15 lat. Ale tak jak pisałem to wymaga ogromnej wiedzy i znajomości ofert, sprzętu itd. Dzięki temu od lat LTE u mnie jest głównym łączem z ogromnymi prędkosciami i praktycznie bez limitu danych.
  • REKLAMA
  • #13 19620585
    MATRI266
    Poziom 5  
    NOWY987654321 napisał:
    Nic nie bierz, zrób test na telefonie z tą aplikacja bo to dobre narzędzie do diagnostyki, aplikacje instalujesz na telefonie szwagra robisz testy, pokazujesz wyniki a potem ją usuwasz z jego telefonu. Jaki ty masz telefon i jaka karta operatora w nim, musisz sam wykazać więcej inicjatywy, to jest bułka z masłem i kilkanaście minut roboty . siostra to ma w T-mobile padlinę a nie internet, najblizsza stacja NetWorks obsługujaca T-mobile to SZCZUCIN na wiezy stacji uzdatniania wody przy Dunajewskiego i tam jest agregacja LTE2100+1800+800 ale do niej w domu to dociera co najwyzej zasięgowe LTE800 i jeszcze na słabych parametrach sygnału, na tej wiezy wisi też Play z LTE2600+2100+1800+800.
    Czermin to tam stacja NetWorks z LTE2100+1800+800 dla T-mobile oraz Play na 4 pasmach LTE.
    To technika radiowa, cudów nie ma , jak chce się korzystać z LTE to trzeba mieć skuteczna antenę zewnetrzna i konkretny router. 95% ludzi nie ma i osiaga marne wyniki. Ja u siebie z kazdego operatora wyciagam maksimum na które pozwalają ich stacje bazowe w mojej okolicy, rekord w PLAY to 420Mb/s https://www.speedtest.net/pl/result/a/7435353050 , w Orange ponad 200Mb/s a nieco gorzej z Plusa i T-mobile. No i mam takie karty które pozwalaja mi na transfery po kilka TB na m-c za mała kasę. Nie mam dostępu do swiatłowodu a Neostrada do 10Mb/s jaka jest u mnie mnie nie interesuje, z mobilnego korzystam ponad 15 lat. Ale tak jak pisałem to wymaga ogromnej wiedzy i znajomości ofert, sprzętu itd. Dzięki temu od lat LTE u mnie jest głównym łączem z ogromnymi prędkosciami i praktycznie bez limitu danych.

Jutro spróbuje , to zrobić i mam rozumieć, że speed test mam tym programme zrobić nie przez stronę gdzie się sprawdza szybkośc łącza! Pisałeś,że jak jest 2100, to jest ok, to czemu w Czerminie cudów nie ma.
  • #14 19620594
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Speedtest przez https://www.speedtest.pl/ lub https://www.speedtest.net/pl , a co do Czermina to stacja jest w agregacji 4 pasm LTE na światłowodzie i ma duy potencjal ale treba dysponować odpowiednim sprzętem oraz wiedzą jak go wykorzystać. Cermin to stacja 5GR więc wkrótce na niej zostanie uruchomione 5G2100 w ramach DSS z LTE2100. Takie wiejskie stacje Play zapewniaja ogrone prędkości jesli sektor na nich jest nieobciązony, prędkości które ja ci pokazałem osiagam właśnie z takiego BTS-a jak w Czerminie, ale to inna bajka, parametry sygnału mam optymalne a do tego topowy sprzęt który wykorzystuje mozliwości jakie daje mi ta stacja bazowa Play.
  • #15 19620622
    MATRI266
    Poziom 5  
    NOWY987654321 napisał:
    Speedtest przez https://www.speedtest.pl/ lub https://www.speedtest.net/pl , a co do Czermina to stacja jest w agregacji 4 pasm LTE na światłowodzie i ma duy potencjal ale treba dysponować odpowiednim sprzętem oraz wiedzą jak go wykorzystać. Cermin to stacja 5GR więc wkrótce na niej zostanie uruchomione 5G2100 w ramach DSS z LTE2100. Takie wiejskie stacje Play zapewniaja ogrone prędkości jesli sektor na nich jest nieobciązony, prędkości które ja ci pokazałem osiagam właśnie z takiego BTS-a jak w Czerminie, ale to inna bajka, parametry sygnału mam optymalne a do tego topowy sprzęt który wykorzystuje mozliwości jakie daje mi ta stacja bazowa Play.

Odległosć 10km ile zmniejsza możliwości maksymalne takiej stacji? Pobór 17 i wysył nie całe 2 i jeszcze tam był ping także tam nie ma więcej w tym speedtescie.

To w Czerminie jest światłowód? Myślałem, że lte G4 nie ma nic wspólnego ze światłowodem. Odnośnie światłowodu, to lokalny dostawca internetu radiowego u nas zakłada światłowody ale przy głównej drodze a ja jestem oddalony o 2 km. Tak na marginesie, to światłowód musi być pociągnięty do domu osobiście nie może być mobilny tak jak lte, że w sensie to jakiegoś masztu/ nadajnika a dalej bezprzewodowo?
  • #16 19620963
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 865
    MATRI266 napisał:
    NOWY987654321 napisał:

Odległosć 10km ile zmniejsza możliwości maksymalne takiej stacji? Pobór 17 i wysył nie całe 2 i jeszcze tam był ping także tam nie ma więcej w tym speedtescie.

To w Czerminie jest światłowód? Myślałem, że lte G4 nie ma nic wspólnego ze światłowodem. Odnośnie światłowodu, to lokalny dostawca internetu radiowego u nas zakłada światłowody ale przy głównej drodze a ja jestem oddalony o 2 km. Tak na marginesie, to światłowód musi być pociągnięty do domu osobiście nie może być mobilny tak jak lte, że w sensie to jakiegoś masztu/ nadajnika a dalej bezprzewodowo?

Internet nie spada na ndajnik LTE z nieba. Nadajnik potrzebuje jakiegoś połączenia. Właściciel nadajnika LTE podciągnął do niego szybki śwaitłowód. Inna opcja to połączenie radiowe, tzw radiolinia. Ale radiolinie są drogie, zawodne w przypadku dużych opadów deszczu i płaci się za nie spore opłaty, wiec operatorzy potrafią wyłożyć sporo pieniędzy na podłączenie śwaitłowodu bo jest to szybkie, trwałe i pewne połączenie. I nie, nie użyczą takiego śwaitłowdou lokalnym mieszkańcom bo nie bawią sięw detal. ;-)

Jak podciągniesz śwaitłowód 2km od domu, a resztę drogą radiową, to nie będzie to łącze śaiotłowodowe tak na prawdę. Będzie miał wszystkie wady połączenia radiowego: podatność na zakłócenia, pogodę, awaryjność. Będą do tego potrzebne przynajmnie 2 urządzenia radiowe, na 2km, spokojnie to można zrobić przy pomocy WiFi, jeśli miejsce montażu obu urządzeń radiowych się będą widziały (żadnych drzew i budynków po drodze). Nadal jest sporo małych operatorów którzy właśnie tak dostarczają internet (tzw radiówki). Operator sieci śwaitłowodowej na 99,99% Ci tego nie zrobi. Chyba że jest to mały/średni operator który częściowo dostarcza internet również radiowo - wtedy ma wiedzę, sprzęt żeby to zrobić. Dobrze zrobione łącze radiowe na takie 2km, wpraowadzi pojedyńcze ms opóznienia i prześle punkt-punkt takie ~100mbit/s, choć tyle pewnie nie dostaniesz od operatora. Są obecnie rozwiązania na 60Ghz, również wazględnie tanie, które prześlą 1000mbit/s, ale 2km to może być już problem (im wyższa częstotliwość tym wyższa prędkość ale mniejszy zasięg). W teorii, jak masz kuzyna/szwagra kolegę pod śwaitłowodem i widzisz jego budynek 2km dalej, możesz taki dosył zrobić samodzielenie. Podejrzewam, żę operatorom kasa nie śmierdzi i mogą Ci śaidczyć usługę pod innym adresem (ale tego pewien nie jestem).
  • #17 19620985
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Kazdy pomiar prędkości i jego analizę trzeba robić w pozwiązaniu z danymi uzyskanymi z NetMonstera. Wynik 17/2Mb/s pokazuje jednak ze parametry sygnału podczas speedtestu były słabe, dowodzi to bardzo niski UL.
    Stacja Play CZERMIN ma dosył na swiatłówodzie i od niej idą 3 radiolinie, min do tego u ciebie,ogólnie wszystkie stacje bazowe muszą być spięte ze sobą i mieć dostęp do internetu. Te węzłowe sa podpięte światłowodem a mniej wazne spięte razem radioliniami.
  • #18 19621214
    MATRI266
    Poziom 5  
    Czyli do stacji Czermin jest dostarczany przez światłowód kablem a dalej przez radiolinie.? Czermin, to 4g jak pisałeś, to nie światłowód, chyba ,że chodzi o to ,że stacja bazowa w Czerminie ciągnie z innej, która jest podłączona do światłowodu. "To typowa wiejska stacja bazowa Play, zasilana radiolinią242Mb/s z BTS-a węzłowego 5GR na światłowodzie z agregacją LTE2600+2100+1800+800 w Czerminie, taka sama 5GR jest w SZCZUCINIE."

Sorka,że tak marudzę ale mnie temat zaciekawił troszku.

Postaram się dodać analizę programu wieczorem.
  • #19 19621462
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Nie, Szczucin i Czermin są podłączone do internetu i sieci GSM Play poprzez światłówód i posiadają agregację 4 pasm LTE, dodatkowo posiadają pozwolenie na 5G2100, mozliwe ze zostało lub zostanie odpalone ale to działa na paśmie 2100MHz i jest współdzielone w ramach DSS z LTE2100. Od stacji Czermin do BTS-a Słupiec idzie radiolinia 242Mb/s i przez nią mas na nim dostęp do internetu, na pewno działa na nim LTE1800+800 a do tego mozliwe że też LTE2100. Stacje Szczucin i Czermin są w stanie zapewnić wysokie prędkości w agregacji 4 pasm LTE bo wykorzystują 55MHz pasma na nich.
    Stacja SŁUPIEC w agregacji LTE1800+800 korzysta z 20MHz a jak maLTE2100 to dochodzi kolejne 15MHz i razem byłby 35MHz.
    NetWorks i BTS-y Szczucin i Słupiec dziłaja w agregacji LTE2100+1800+800 i działają na 35MHz dla Orange i T-mobile. Plus ma stacje w Szczucinie, Zabrniu i Czerminie LTE1800+900 na 25MHz ale sa na tych 2 ostatnich pozwolenia na LTE2600 które ma 20MHz szerokości i gdyby działało na tych BTS-ach to Zabrnie i Czermin miałyby pojemność 45MHz.
  • #20 19621544
    MATRI266
    Poziom 5  
    To już się pogubiłem. Stacje Czermin i Sczczucin mają fizyczne podłączenie kablem światłowodu a dalej przesyłają techniką lte sygnał? Co mam rozumieć konkretnie,że są podłączone poprzez światłowód? Jak sprawdzam zasięg światłowodowy, to mi nie pokazuje Czermin ani Szczucina .
  • #21 19621578
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    To sieć komórkowa więc wszystkie stacje Play w Polsce muszą być ze soba połączone i mieć dostęp do internetu. To jest tak zwana sieć szkieletowa, realizowana na stacjach węzłowych z dostepem do światowodu a pozostałe sa do nich podpięte radioliniami o różnej prędkości, ta twoja akurat do Czermina wolną radiolinią 242Mb/s. To tak z grubsza, ty jako klient korzystasz z sieci dostępowej czyli tworzonej na pasmach GSM, UMTS, LTE na konkretnej stacji bazowej, u siebie tej ze Słupca a w Czerminie czy Szczucinie z tamtych BTS=ów. Dostęp do internetu mobilnego PLAY nie ma nic wspólnego z ofertą internetu stacjonarnego Play opartego na swiatłówodach.
  • #22 19622009
    MATRI266
    Poziom 5  
    Ale wytłumacz mi to tak na chłopski rozum co to znaczy z dostępem do światłowodu. To znaczy, że jdo tych stacji jest fizycznie dopięte światłowód.? I jaka to różnicę robi dla mieszkańców tych miejscowości.
  • #23 19622022
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Wszystkie stacje bazowe operatora są spięte ze sobą siecią szkieletową, tak część ze stacji jest wpięta do sieci światłówodowej a część łaczy się z innym BTS-em radiolinią, te dostępem do światłówodu w Play pracują w agregacji 4 pasm LTE ora są prZygotowane do 5G lub działa na nich 5g2100 DSS, na nich stosowana jest technologia MIMO4X4 oraz modulacja QAM256 co pozwala w agregacji tych pasm LTE na prędkości 400-500Mb/s, w optymalny sposób wykorystaują zasoby radiowe Play, mają dużą pojemność i szybki dosył cyli klienci takich stacji mają wyższą jakość usług głosowych i internetu z nich. Pokaałem ci speedtest powyzej 400Mb/s z takiej stacji bo jestem w jej zasięgu i mam u siebie szeroki wybór sprzętu dostępowego czyli routery, punkty dostępowe i telefony LTE/5g i zapewniam zsobie z takiej stacji optymalne parametry sygnału na 1800-2600MHz.
  • #24 19622846
    MATRI266
    Poziom 5  
    Romawaiałem na czacie z konsultanką play i przedstawiła mi taka ofertę.

Play Internet 5G XL bez limitu GB:
    - nielimitowany internet, do 500 GB z pełną prędkością, potem internet zwalnia
    - prędkość pobierania do 20 Gbit/s
    - ochrona internetu PRO na 1 miesiąc za 0 zł

Podstawa abonamentu wynosi 130 zł miesięcznie. Umowę zawieramy na 24 miesiące. Do pierwszej faktury doliczamy opłatę aktywacyjną 50 zł.
    Podana kwota uwzględnia rabat 5 zł za wybór e-faktury i terminowe płatności oraz rabat 5 zł za zgody marketingowe.

Router stacjonarny ZTE MC801A 5G za 1 zł na start

LUB

Play Internet 5G bez limitu GB:

- nielimitowany internet, do 1024 GB z pełną prędkością, potem internet zwalnia

Podstawa abonamentu wynosi 230 zł miesięcznie. Umowę zawieramy na 24 miesiące. Do pierwszej faktury doliczymy opłatę aktywacyjną 50 zł.
    Podana kwota uwzględnia rabat 5 zł za wybór e-faktury i terminowe płatności oraz rabat 5 zł za zgody marketingowe.

Router stacjonarny ZTE MC801A 5G za 1 zł na start

Link do routera https://www.play.pl/dlaciebie/produkty/zte/zte-mc801a-5g/?oid=4018448749&ogrp=internet

Proponuję

Play Internet 5G bez limitu GB:
    - nielimitowany internet, do 200 GB z pełną prędkością, potem internet zwalnia
    - prędkość pobierania do 262mbit/s

Podstawa abonamentu wynosi 70 zł miesięcznie. Umowę zawieramy na 24 miesiące. Do pierwszej faktury doliczymy opłatę aktywacyjną 50 zł.

Router stacjonarny kat. 6 ZTE MF286R za 29 zł na start

LUB

Play Internet 5G XL bez limitu GB:
    - nielimitowany internet, do 500 GB z pełną prędkością, potem internet zwalnia

Podstawa abonamentu wynosi 90 zł miesięcznie. Umowę zawieramy na 24 miesiące. Do pierwszej faktury doliczamy opłatę aktywacyjną 50 zł.

Router stacjonarny kat. 6 ZTE MF286R za 29 zł na start
    router https://www.play.pl/dlaciebie/produkty/zte/zte-mf286-r1/?oid=4018446139&ogrp=internet
    prędkość pobierania:

prędkości wysyłania:

To po LUB jest 5g ale routery 4g więc taki będzie internet.

"Jest Pan w zasięgu 4G ultra a nawet 5G, dobierając urządzenia, które pozwalają na korzystanie z tych prędkości, będzie miał Pan prędkości, o których pisałam w ofertach"

Może ktoś zweryfikować, czy ta pani wie co pisze :)

Wychodzi na to że 5 g zostało odpalone w Czerminie albo w Szczucinie.
  • #25 19623085
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Mam pytanie po co marnujesz mój cenny czas skoro finalnie i tak dzwonisz do Play i wysłuchujesz idiotki i tych jej bzdur ? Fachowość tej Pani w kwestii sieci LTE/5g jej pracodawcy jest zerowa, obietnice dotyczace prędkość g... warte a znajomość sprzętu zadna. Więc trochę liczb, abonament 500GB w tym wariancie który dostałeś to 80 zł plus 50 dopłaty co m-c za MC801a za niego czyli razem 24x50+1 zł co daje za router kwotę 1201 zł. Całkowity koszt abonamentu ze sprzętem na 2 lata to 3121 zł.To tyle tytulem podsumowania tych wypocin.
    Dla porównania moja propozycja dla abonamentu 500GB, na poczatek z MC801a czyli router 5g/LTE ze złaczami anten zew. TS9. Abonament z routerem na 36 rat, koszt abonamentu na dwa lata to 100 zł w tym 30 zł rata za MC801a, sam abonament w tym wariancie kosztuje 70 a nie 80 zł, dodatkowo 12 m-cy opłaty za router po 20 zł co m-c. Koszt routera to 36 rat po 30 zł i 99 zł na start czyli razem 1179zł. Abonament na dwa lata za 70 zł to 1680 zł, całkowity koszt abonamentu na 2 lata i rat i opłat za router to łacznie 2859 zł. Róznica między jej a moja propozycja to 262 zł oraz to ze od niej sprzęt od razu masz na wasność a w moim wariancie spłacasz przez 3 lata w ratach.
    Bzdetów typu ochrona PRO nawet nie komentuję bo to usługa niepotrzebna a od 2 m-ca płatana jak jej od razu nie wyłaczysz, taka pułapka na klienta aby wyciagnć kasę jak nie zauważy.
    W kwestii wyboru abonamentu, operatora, sprętu, ofert ird. trzeba mieć ogromna wiedzę i do rozmów z konsultantami trzeba być zawsze przygotowanym bo to nie jest przyjaciel tylko twój wróg dbajacy o interesy pracodawcy a nie klienta.
    W uzupełnieniu 5G2100 DSS z LTE2100 zostało uruchomione w Szczucinie, MF286r ze względu na konfiguracje złacz antenowych nie nadaje się do twojej lokalizacji a alternatywa dla MC801a moze być jedynie B628 z agregacją 3 pasm LTE QAM256.
    A na koniec pytanie kolejne kto ma ci tutaj zweryfikować to co pani naopowiadała oprócz mnie? Bo wyglada na to ze nie wierzysz w to co do ciebie piszę.
  • #26 19623165
    MATRI266
    Poziom 5  
    Jaka twoja propozycja bo nie rozumiem przecież mam internet mieć od nich a nie od ciebie i nie wiem o co ci chodzi z twoja propozycja.

Ten program, ktory mi podsylasz nie chcę mi.działać nie wiem czemu.Czy jak wezmę sprzęt od nich i podlacze, to wtedy określając z niego prędkość będzie można powiedzieć, czy warto się w ro pchać i montować anteny?

Jak czemu dzwonie do play a no po to chyba żeby się dowiedzieć o cenniku, przecież, to podstawa.Nie biorą na poważnie tego co ci ludzie mówią w kwestii technicznej jak by bylo inaczej, to bym tu nie pisal i bazowal na ich informacjach.
  • #27 19623226
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Jaka moja oferta? To jest oferta Play z ich strony internetowej, dla kazdego. Podstawa to jest znajomość tych ofert na podstawie ich regulaminów które znajdują się na stronie operatora a nie dzwonienie bez przygotowania i znajomości regulaminów do PLAY. Konsultant obieca wszystko aby wcisnąć najgorszą , najdrozsza ofertę, z kiepskim sprzętem i będzie Pan zadowolony, przy okazkazji sprzedadzą jeszcze tą pseudo ochronę za 10 zl co m-c która jest za 0 zł przez pierwszy a potem trzeba ją samemu wyłaczyć bo doliczą 10 zł do rachunku. Tak to działa, 95% daje się dymać i jeszcze jak ty jest swięcie przekonana ze innaczej nie mozna. Oferty Play sa w kilku wariantach, ja pokazałem przykładową 500GB z MC801A, ktorą mozna sobie zamówić samemu przez ich sklep internetowy.
    No i jaki program nie chce ci działać i na czym ? Dyskusja o montażu anten bez parametrów sygnału u ciebie wewnatrz domu na pasmach pojemnościowych LTE i speedtestów nic nie da ale jak masz z 2 km do BTS-a Słupiec-Kepa to nie ma opcji ze w domu na 1800/2100MHz będziesz miał prawidłowe parametry sygnału.
  • #28 19645027
    MATRI266
    Poziom 5  
    Sprawa wygląda tak ,że dali mi router mf256 i antene zasięgu też w z tej firmy w której jest karta sim. Wszytko uruchomiłem bez problemu ale internet skaka między 25 a 7 a zasięg antenowy jest raz lepszy raz gorszy a nie raz w ogóle rozłącza. Pojechałem do siostry czyli 700m w stronę nadajniki i to samo bez poprawy. Dla mnie trochę dziwne bo siostra ma bez anteny z t mobile i ma stałą w miarę predkość a zasięgu też nie ma ful. Co ważne wysył jest drugie tyle lepszy jak pokazuje pobierania 25, to 50 wysyłu., chyba powinno być na odwrót, i nie wiem, czy to kwestia ustawień routera. Router także był podłączony w Szczucinie w miejscowości o której pisałem i tam pokazywało nawet 100mb i gościu soię nawet zdziwił, że taka fajna prędkość jest. Może, to chodzi o kwestie pasm,że nie bierze agregacji ale to i tak powinno chodzić w miarę a nie raz jest 2 mega pobierania. Mam zwerbować gościa jakiegoś aby tą antenę ustawił tak jak powinna być i mco się w tedy okaże.

Dziwi mnie cały czas czemu siostra ma w miarę ok a nadajnik jest dalej i nie ma żadnych anten. Co mam sprawdzić w nim ewentualnie, czy dobrze zbiera zasięg aby było jak najefektowniej i co z tym wysyłem takim wysokim taki ma być?
  • #29 19645347
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Masz zasłużone jak najbardziej problemy z internetem w Play, tak kończy się brak współpracy na tym forum i ślepa wiara ze konsultanci Play to fachowcy pełnągębą a my tutaj to dyletanci.
    Nie posłuchałeś , nie zrobiłeś nic o co cię poproszono więc władowałeś się w MF258k z FW dla Play i jest nędza i kłopoty ale to było do przewidzenia.
    Wystarczyło zrobić wspomniane testy, pokazać wyniki i na tej podstawie dostałbyś precyzyjną, profesjonalna poradę, na dodatek za free. Ci twoi doradcy z Play powinni ci sami wytłumaczyć jak wyglada diagnostyka sygnału i eNB w zakładce Ustawienia -Ustawienia LTE po zalogowaniu się na MF258k do panelu zarzadzania na nim. A na twoim terenie na pewno znajdziesz kogoś kto ma pojęcie o internecie mobilnym a tym bardziej o tym sprzęcie, bułka z masłem , tak jak dla tych z Play.
    Moderowany przez jimasek:

3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

• #30 19645546
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytania dotyczące prędkości i zasięgu internetu LTE od Play w odległości 2 km od nadajnika. Zastanawia się nad zakupem anteny, aby poprawić prędkość, która obecnie wynosi od 7 do 25 Mb/s. W dyskusji poruszono kwestie związane z różnymi pasmami LTE (1800, 800, 2100 MHz) oraz ich agregacją, co wpływa na osiągane prędkości. Użytkownicy sugerują wykonanie testów prędkości za pomocą aplikacji NetMonster oraz speedtest, aby ocenić jakość sygnału i możliwości routera. Wspomniano również o problemach z routerem MF256, który nie zapewnia stabilnego połączenia. Użytkownik rozważa również możliwość przetestowania sprzętu od Play przed podjęciem decyzji o montażu anteny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA