logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile?

ozzi91 22 Wrz 2021 20:07 717 17
REKLAMA
  • #1 19621800
    ozzi91
    Poziom 9  
    Dzień dobry,
    poszukuję pomocy z doborem sprzętu oraz oferty wybierając między Tmobile i Play by w miarę komfortowo dało się używać internetu LTE w domu jednorodzinnym położonym w Bukownie. (50.27226861473373, 19.40181592340887). Nie zależy mi tak na prędkości jak na stabilności i niskim pingu.

Ze względu na problemy z Playem - zmieniałem dosłownie godzinę przed wyjazdem w to miejsce telefon i zostałem bez profili sieciowych - nie mam pomiarów speedtesta na Playu. Jeżeli uniemożliwia to diagnostykę tego dostawcy dla mojej lokalizacji - proszę o informację.

Pomiarów dokonywałem w czterech różnych miejscach wokół domu lecz dla ostatniego z nich nie mam speedtestu ani z tmobile ani z playa.

1. Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile?

2. Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile?

3. Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile?

4. Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile?

Jeżeli coś trzeba jeszcze dodać to proszę o informację - od razu dodam. Orientując się wg danych z podpiętych postów nie wygląda to najlepiej ale jest to takie odludzie, że oprócz LTE nie ma nic innego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19623264
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Lokalizacja nie jest łatwa a testy T-mobile wypadły dziwnie. Pierwszy screen to BTS NetWorks Krzykawa -Małobądz i słabe parametry sygnału z niego na LTE800, Speedtest poprawny ale o 17 , szału nie ma. Kolejny screen to Sławków-WALCOWNIA i BTS na maszcie Play i też LTE800 z niego , sygnał trochę lepszy ale też nie powala./ Kolejne 3 to BTS Sławków-Cegielniana 1 i LTE800 z niego , sygnał dość słaby./ Ogólnie brak pasm pojemnosciowych LTE ztych stacji bazowych. Krzykawa to stacja bazowa w agregacji 3 pasm, Walcownia to raczej 4 pasma w agregacji a ostatni BTS to 2/3 pasma ale to wymaga jeszcze potwierdzenia w ich poblizu, najlepiej na telefonie z agregacja pasm LTE.
    Play to LTE2100 z Walcowni , sygnał słaby, porównywalny z Orange ale na wysokim paśmie pojemnościowym./ Stacja 5GR zasilana swiatłówodem z agregacją LTE2600+2100+1800+800. Z niej radiolinia 1107Mb/s do tej na kominie na Cegielnianej tez z LTE2600+2100+1800+800. Dodatkowo Play ma jeszcze BTS -a 5GR na światłówodzie Bukowno-Kolejowa z agregacja 4 pasm LTE. Trzeba by przeprowadzić podobne testy jak T-mobile ale na dziś fakt ze łaczysz się z Walcownią na LTE2100 pozwala mieć nadzieję ze masz z niej szanse na niezły internet.
  • REKLAMA
  • #3 19623335
    ozzi91
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź.

Czyli w moim przypadku lepiej celować w ofertę Play. Trochę szkoda bo byłem nastawiony na Tmobile i internet bez limitów ponieważ zużywam bardzo dużo transferu.

Czy w moim przypadku Tmobile odpada całkowicie czy może jakiś sprzęt z ich oferty oraz umieszczenie tego na dachu/zamontowanie jakiejś anteny etc nie pomoże?

Jutro będę na miejscu, mogę wykonać kolejną serię testów.
  • #4 19623377
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Póki co nic nie jest przesądzone, najpierw skontaktuj się T-mobile w kwestii internet domowy bez limitu i zobacz co zaproponują bo ta oferta jest weryfikowana pod względem lokalizacji, takze w kwestii sprzętu do niej. Oczywiście konieczna będzie antena zewnetrzna do routera lub zewnętrzny punkt dostępowy LTE czyli modem LTE zintegrowany z anteną zewnetrzną , polaczony kablem Ethernet z wewnętrznym routerem i zasilany POE.
    Zrób testy jak najwyzej w miejscu potencjalnego montazu anteny, tylko juz ze speedtestem dla Play a potem gdzieś w starym Bukownie, dobrze byłóby na telefonie z agregacją pasm LTE. Zbierzesz więcej danych , pokażesz je i powinienes też mieć jasność jak wyglada oferta T-mobile dla twojej lokaliacji.
  • REKLAMA
  • #5 19623568
    ozzi91
    Poziom 9  
    Co do oferty, zaproponowano mi w TMobile następujące sprzęt w cenach ułożonych w zależności od pakietu tzn pierwsza cena tyczy się internetu do 90 Mb/s, druga do 60 Mb/s, trzecia do 30Mb/s. Dla mojej lokalizacji wg infolinii nie ma przeciwwskazań nawet dla najwyższego pakietu.

Bez anteny:
    ZTE MF286R w cenie 9, 9, 59 PLN
    Huawei 5G CPE Pro 2 359, 769, 949 PLN

Z anteną (przy czym abonament +20 PLN/msc dodatkowo)
    ZTE MF258K 9, 79, 259 PLN
    D-LINK DWP-812KT 9, 149, 329 PLN

Dodatkowe testy dołączę jutro wieczorem lub najpóźniej w sobotę.
  • #6 19623630
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Kiepski zart z tymi dwoma pierwszymi, Mf286r to router który z antenami zewnętrznymi nie działa w MIMO2X2, Pro2 od Huawei nie ma w ogóle złacz anten zewnetrznych więc w ogóle jest nieprzydatny u ciebie a na doadatek jest za drogi w stosunku do konkurenta z 5G.
    Z tych CPE LTE D-link to tylko 6 kat LTE i 2CC CA QAM64 ,słaby i za drogo podług MF258k, który agreguje 4 pasma w QAM256 i jest w dobrej cenie. Wiedza konsultantow jak zwykle zerowa.
  • #7 19625379
    ozzi91
    Poziom 9  
    Byłem w starym bukownie - wykonalem pomiar i dla playa i dla tmobile. Wyniki ponizej. Pomiary z dzialki wrzuce jutro. Jestem ciekawy czy z tych wynikow da sie cos wywnioskowac. Chyba w poprzednim poscie slownik zrobil Ci figle, czy podlug = oprócz? Swoją drogą do pomiarów używam xiaomi Mi8, mam dwie karty sim na raz włożone. Wydaje mi się że telefon ma agregacje pasm lte ale może nie so końca? Może nie na dwóch slotach?

Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile?
  • #8 19625669
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Play konsekwentnie Walcownia na LTE2100 i co ciekawe parametry sygnału z niego podobne jak u ciebie ale gówna rolę odgrywa tu ten las naprzeciwko BTS-a, speedest jak na jedno pasmo i warunki dobry, pokazało sie tez LTE800 z Kolejowej ale to bez znaczenia bo i tak nastawiasz się na ten BTS Walcownia.
    T-mobile. to najpierw odlegla stacja Podlipie na LTE1800 a potem Walcownia z LTE2100 a do tego Krzykawa na LTE800. Ogólnie widać ze telefon skacze po pasmach i BTS-ach ale tego przy takim układzie stacji i warunkach terenowych mozna się spodziewać. Dobre speedtesty wykonane na LTE2100 lub LTE1800 z Walcownii bo z tym BTS -em łaczy sie telefon na nich, parametry sygnału dość slabe ale tak samo jak w Play las po drodze.
    Ogólnie widać ze optymalny jest maszt Play Walcownia 1, Sławków koło stacji Green Zone , to stacja z agregacja 4 pasm LTE. Na tym mascie wisi te nowa stacja NetWorks na pozwoleniu T-mobile i dla tego operatora działa w agregacji 4 pasm LTE oraz zostało na niej odpalone 5G2100 w DSS z LTE2100.
    Testy zawsze z jedną kartą właczoną i zakładka Live ta z tymi wieloma danymi i z sasiadami na dole.
  • #9 19626533
    ozzi91
    Poziom 9  
    Wrzucam kolejne pomiary tym razem z miejsc gdzie potencjalnie mógłby się znaleźć router z lte lub/i antena. Pomiary były dokonywane na pierwszym piętrze, nie mam dostępu do dachu narazie ale pewnie by było jescze lepiej na dachu. Speed test na play miażdży tmobile. Jest dużo więcej screenów niż ostatnio ale stwierdziłem że lepiej więcej niż mniej. Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile? Dobór sprzętu i oferty dla internetu LTE w domu jednorodzinnym w Bukownie - Play czy Tmobile?
  • #10 19630583
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    W przypadku Play wszystko jest jasne, stacja Walcownia na pasmach LTE2100+1800 działa bardzo dobrze, jeden z testów został wykonany w ich agregacji z dostatecznymi parametrami sygnału na 1800-2100MHz, na nim pewnie ten speedtest 120/8Mb/s, w zapasie jest jeszcze LTE2600 na 20MHz więc agregacja LTE2600+2100+1800 powinna działać jeszcze szybciej, szczególnie po zastosowaniu anteny poprawiającej parametry sygnału na 1800-2600MHz. T-mobile to nadal bez zmian. LTE800 z róznych stacji, sygnał słaby lub dostateczny, speedtesty charakterystyczne dla tego pasma czyli słabe lub pokazujace przytkane pasmo.
    Ogólnie widać ze Play miażdży konkurencję więc brałbym Play na testy ze sprzetem i sprawdził tego operatora a przy okazji jeszcze na nim T-mobile. Pytanie jaki limit z Play by cię zadowalał?
  • #11 19630591
    ozzi91
    Poziom 9  
    Dziękuję serdecznie za odpowiedź. Co do limitu, kurcze nie mam oczekiwań, teraz używając internetu bez limitu ciągnąłem bez limitu i pewnie 500gb transferu by było mało. A jednocześnie wiem, że jestem w stanie ograniczyć transfer zwłaszcza przy zastosowaniu nielimitowanego transferu danych w nocy co oferuje play.

Przeciwko play mam dwa argumenty - brak oferty bez limitu oraz sprzęt na wypożyczenie. W tmobile sprzęt by się zamortyzował.

Czyli Twoim zdaniem play. Jaki sprzęt do tego wziąć?
  • #12 19630655
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    W Play sprzęt jest nie tylko na wypozyczenie, mozna go brać od razu na własność wtedy do abonamentu jest opłata na stary i dopłata przez 2 lata lub raty na 36m-cy a sprzęt po tych 3 latach jest twój.
    Abonament 500GB w ofercie z MC801a rat wynosi np. 100 zł i składa się z opłaty w wysokości 70 zł za 500GB i rata 30 zł/m-c za router, na start za niego płacisz 99 zł. Łączny koszt sprzetu to 99+36x30=1179 zł a abonament na 24 m-ce za internet to 24x70=1680 zł, łaczny koszt 2859 zł. Router 5g/LTE , agreguje 4 pasma LTE, ma złacza anten zewnetrznych TS9, na wolnym rynku wart około 1000-1100 zł.
    Ewentualnie B628, modem 12 kat. LTE agreguje 3 pasm LTE w QAM256, złacza anten też TS9. Abonament 500GB z nim to koszt 70 zł plus 5 zł rata za router i na start 339 zł czyli łącznie przez 2 lata 75 zł a potem przez rok 2x5 zł. Łączny koszt za router to 339 +36x5=519 zł, wart 500-600 zł. Łaczny koszt to 2199 zł.
    Abonamenty 500GB ze sprzętem na wlasność i doplatą do routera kosztują 80 zł za sam internet czyli są o 10 zł wyzsze.
    W T-mobile jest MC801A w dobrych cenach zaaleznie od limitu prędkości w internecie Domowy bez limitu danych 30/60/90 Mb/s i kosztuje odpowiednio na start 649/469/119 zł i jest wliczony w abonament 60/70/90 zł/m-c. Pozostałe routery agreguja tylko 2 pasma LTE i są słabe jak MF286r lub bardzo słabe jak ALCATEL, najlepszy z nich to B535 modem 7 kat. LTE,agreguje 2 pasma LTE z QAM64, ma złącza anten typu SMA, wart 200-250 zł. W T-mobile kosztuje 299/119/9 zł.
    W przypadku kazdego z tych routerów u kazdego operatora niezbędna jest antena zewnętrzna.
  • REKLAMA
  • #13 19630848
    ozzi91
    Poziom 9  
    No to tak: Przeliczyłem chyba wszystko i podsumowując to co Ty napisałeś to prezentuje się to następująco:

PLAY
    Umowa na 2 lata albo 3 lata w tym 2 lata abo i 1 rok dodatkowo spłacanie routera - limit 500 GB (nie ma znaczenia okres na cenę końcową umowy) 2859 zł z MC801A Do tego jeszcze antena 200zł - jeżeli się mylę z ceną anteny proszę o poprawkę. Swoją drogą jaką antenę kupić do MC801A?

Play ma również ofertę NET BOX z routerem ZTE MF-258K kat.15 na 2 lata 500gb za łączną cenę 2160zł ale bez sprzętu na własność! Nie wiem czy ten zestaw będzie lepszy czy gorszy pod względem osiąganych parametrów sygnału - proszę o info.

T-Mobile nie dość że miażdży pod względem braku limitu transferu to jeszcze cenowo wychodzi to korzystniej bo za odpowiednio 2089, 2149, 2279 za 30/60/90 mbit/s z MC801A na pokładzie czyli niecałe 600zł taniej przy najdroższym wariancie.

I jeszcze oferta dla Tmobile przy MF-258K na 2 lata daje nam 2179, 2239, 2649. Zakładając ze router zostaje u nas ok 400-500zł oszczędności względem play.

Jeżeli poczyniłem jakieś błędne obliczenia proszę o zwrócenie uwagi!

Podsumowując:
    Tmobile wychodzi znacznie korzystniej. Szkoda że prawdopodobnie będzie u mnie działać dosyć średnio. W związku z tym zdecyduję się na play z MC801A na sam początek ponieważ polecasz ten sprzęt oraz występuje on w ofercie u obydwóch operatorów i potestuję na tym routerze i playa i tmboile. Najwyżej zwrócę playa i zamówię tmobile. Bardzo bym prosił o rekomendację odpowiedniej anteny oraz o opinię na temat MC801A + polecana antena vs MF-258k.

Jeżeli poczyniłem jakieś błędne obliczenia lub założenia albo coś źle zinterpretowałem proszę o zwrócenie uwagi!
  • #14 19630955
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    A co ci po T-mobile i 600 zł taniej jak nie wiesz czy i jak dziala na pasmach pojemnościowych LTE, póki co udało ci się skorzystać tylko z LTE800 a parametry sygnału co najwyzej dostateczne lub słabe ? To po pierwsze, po drugie proponuję zapoznać się z RŚUT T-mobile, operator w tej ofercie ma prawo ograniczać prędkość i sa już przypadki ze stosuje przy 700GB przy czym brak gwarancji przy jakim limicie i do jakich wartości obniża prędkości, brak jasnego regulaminu takiego QoS. Takie praktyki tłumaczy bezpieczeństwem sieci o czym jest zapis w RŚUT a klienci pobierajacy duze ilości danych tza takich są unawani, zalezy to od infrastruktury T-mobile w danym rejonie i konkretnej stacji bazowej z której korzystają.
    MF258k w Play z ich FW to porażka, te z T-mobile mają zmodyfikowane FW i działają OK ale w twoich warunkach , T-mobile nie pokazał się na pasmach 1800-2600MHz więc wymagana jest antena o duzym zysku i obawiam się ze ta z MF258k nie da rady.
    W przypadku Play z MC801a/B628 konieczna antena Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha, na niej sprawdzisz te T-mobile, jesli wynik będzie dla tego operatora zadowalający to bierzesz MC801a w abonamencie i korzystasz z tą anteną. Dobra informacja od ZTE Polska to fakt ze najnowsze FW do MC801a dostanie w WebUI mozliwość wyboru konkretnych pasm LTE/5g.
  • #15 19631962
    ozzi91
    Poziom 9  
    Ok, nie wziąłem pod uwagę tych zapisów ale masz rację z tym regulaminem w TMobile.
    Co do anteny - kontaktowałem się z działem handlowym Cybertecha w sprawie anteny bo wybrałem sobie taką i chciałem uchwyty, kabel itp.
    https://www.cybertech.com.pl/p189,antena-dual...-a-4g-17dbi-mimo-gniazda-nz-1800-2600mhz.html

Przedstawiciel sklepu odpisał mi, że zgodnie z tym https://plusforum.pl/viewtopic.php?t=25963&p=270779 i jeszcze ja znalazłem to: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=11&t=58331&start=30 lepiej bym się zastanowił czy antena zadziała z MC801a. Dodatkowo taką samą informację uzyskałem od ZTE Polska tzn wyjścia antenowe są tylko dla 5g a ja się na tym nie znam więc proszę o opinię. Jesteś mi w stanie powiedzieć czy to ruszy przed upgradem FW w moich warunkach?

A co do FW do MC801A - potwierdziłem to u ZTE POLSKA na FB ale napisali mi że konkretnej daty upgradu FW mi nie podadzą ale zaznaczyli że będzie się on tyczył urządzeń niezbrandowanych PLAYEM. Na playu zgodnie z wymogiem operatora wyboru pasm nie będzie
  • Pomocny post
    #16 19632019
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Trzeba było zapytać te złacza antenowe i czy działaja tylko na 5G bo na ten temat jest wiele niejasności, niech się sami w końcu okreslą, na stronie najpierw podali z4 do 5G choć na stronach ZTE w innych krajach tego nie ma, potem podawali informację ze działa na wszystkich pasmach, teraz na Forum Plusa zupełnie inne informacje z tylko na 5G SA a nawet dedykowane kazde pod inne pasmo. Sam zaczynam juz mieć watpliwości ale 5G działa u nas w NSA wiec kotwica dziala na LTE więc nielogiczne jest aby anteny działąły tylko na 5g. Ewentualnie kup antenę , zrób testy na MC801a Play z nią i sam się przekonasz, ewentualnie wtedy zmieniasz router na B628 z agregacja 3 pasm LTE2600+2100+1800 bo 5G2100 w Play i tak działa na DSS z LTE2100 czyli dzieli 15MHz pasma na 2100MHz z nim, to takie zastępcze 5g, póki co mało istotne i marketingowe bo tylko Plus ma dedykowane pasmo pod 5G n41 TDD 2600MHz.
    Gdybyś MC801a z ta antena Cybertecha to wreszcie stałóby się jasne co z tymi złaczami i czy pracuja z LTE, to tak dla potomnych. A co do FW dla Play to kolejna chamska zagrywka z tym brakiem wyboru pasm LTE.
  • #17 19632124
    ozzi91
    Poziom 9  
    Zakładając że nie chcę testować na sobie poprawności działania anteny z tym routerem zte, bo po prostu potrzebuję internetu na już I nie chce się bawić w zwracanie i wiem że w playu dobrze by było wziąć b628 to co z dostępnej oferty tmobile nie licząc mc801a było by warto przetestować?
    Jako bonus dodaje to co mi napisali na fb zte polska

Tmobile nic nie ogranicza. Jezeli chodzi o mc801a to taka jest specyfikacja tego sprzetu. Wyjscia antenowe sa tylko dla 5g. Jezeli urzwdzenie ma byc stosowane wieskcu o slabszym zasiegu prawidlowym eyborem jest mc7010. To jest odpowiednik mc801a tyle ze do zewnetrzna jednostka
  • #18 19633188
    ozzi91
    Poziom 9  
    @matek451 ostateczne pytanie. Co byś wziął w ofercie play jeżeli nie mc801a w mojej sytuacji. @NOWY987654321

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w doborze sprzętu i oferty internetu LTE dla domu jednorodzinnego w Bukownie, rozważając operatorów T-Mobile i Play. Kluczowe są stabilność i niski ping, a nie prędkość. Po przeprowadzonych testach sygnału, Play wydaje się lepszym wyborem, mimo że użytkownik był początkowo zainteresowany ofertą T-Mobile. Użytkownik otrzymał propozycje sprzętu od T-Mobile, w tym ZTE MF286R i Huawei 5G CPE Pro 2, jednak niektóre z nich okazały się nieodpowiednie. W Play polecane są modele MC801A oraz B628, które oferują lepsze parametry sygnału. Użytkownik planuje dalsze testy oraz rozważa zakup anteny zewnętrznej dla poprawy jakości sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA