logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o wsparcie merytoryczne w sprawie domowego internetu LTE

cuernosdechivas 15 Gru 2017 07:55 687 9
  • #1 16891395
    cuernosdechivas
    Poziom 2  
    Witajcie,

przeczytałem wiele wątków na temat domowego internetu i nadal jestem w kropce.

Pod koniec roku przeprowadzam się do domu pod Warszawę. W tych okolicach jedyna możliwość dla internetu to LTE.
    Jestem skłonny skorzystać z usługi T-Mobile ( nielimitowany internet domowy) . Sprawdziłem BTS`y w okolicy ( ul. Jacka Woronieckiego, Zielonka k Warszawy) i T-mobile nie ma LTE w pobliżu. Najwięcej zakresów LTE według BTSsearch ma PLAY. Osobiście mam telefon z internetem w PLAY i z tego co sprawdzałem bardzo słabo działa w nowej lokalizacji.

Czy jeżeli w okolicy większość BTS`ow ma LTE zakresy w PLAY to teoretycznie należałoby zacząc od użytkowania PLAY ( np na okres próbny) z zew anteną ( lub wew) aby poprawić zasięg?
  • Pomocny post
    #2 16891413
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2237
    Jeżeli tylko Play ma LET w tej okolicy to nie masz wyboru, najlepiej kupić modem LET z anteną zewnętrzną i po sprawie.
  • #3 16891458
    cuernosdechivas
    Poziom 2  
    Może troszeczkę przesadziłem. LTE od T-Mobile jest ale w większej odległości ( od 1 km do 3,5 km ).

Nadajniki PLAY z LTE są bliżej i jest ich więcej. T-Mobile ma jako jedyne tzw" nielimitowane" łącze a na tym mi bardzo zależy.
  • #4 16891473
    leonov
    Poziom 43  
    cuernosdechivas napisał:
    T-Mobile ma jako jedyne tzw" nielimitowane" łącze
    A w play nie ma ?

Nazwa usługi Kod aktywacji Opłata miesięczna Dezaktywacja
    Nielimitowane
    GB w smarfonie *111*517*1# 19,99 zł *111*517*2#
  • #5 16891522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 16891533
    leonov
    Poziom 43  
    Fakt, regulaminu nie doczytałem.

cuernosdechivas napisał:
    LTE od T-Mobile jest ale w większej odległości ( od 1 km do 3,5 km )
    A sprawdzałeś jak to będzie z modemem i zewnętrzna anteną ? te odległości nie są takie duże.
  • #7 16891540
    cuernosdechivas
    Poziom 2  
    leonov napisał:
    Fakt, regulaminu nie doczytałem.

cuernosdechivas napisał:
    LTE od T-Mobile jest ale w większej odległości ( od 1 km do 3,5 km )
    A sprawdzałeś jak to będzie z modemem i zewnętrzna anteną ? te odległości nie są takie duże.

Dokładnie o tym myślę. Mam laptopa służbowego z kartą T-Mobile i dwa razy pracowałem już w nowym domu ( 3 kreski z 5 zasięg). Wszystko działało jak należy. Zrobię testy przy najbliższej okazji. Iphone z PLAY LTE działa dużo gorzej niż Thinkpad z kartą T-Mobile.

PLAY natomiast ma dużo pasm LTE na każdym nadajniku a T-Mobile mniej. Czy to będzie miało różnice na jakość połączenia?
    Jaką najlepiej kupić antenę do Huawei B525s ?
  • #8 16891818
    waluszek
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Wtrącę swoje zdanie do tematu, Skoro myślisz że T-mobile daje internet bez limitu, albo jakikolwiek inny operator to możesz się bardzo mocno zdziwić.

Nie ma czegoś takiego jak internet LTE bez limitów. jeżeli przekroczysz jakiś umowny punkt w transferze, zależny od rejonu i gęstości infrastruktury, to załączy się takie narzędzie, zwane FUP (Fair Usage Policy). Ni mniej ni więcej, program kontrolujący aby kilku cwaniaków nie wysyciło pasma nadajnika ciągnąć torrenty za półdarmo przez całą dobę.

Każdy polski operator z tego korzysta i w związku z tym nie Łudź się nielimitowanym internetem.

Dla przykładu, w mojej miejscowości na początku miałem transfer około 20-25 mega, po przekroczeniu 65 GB spadał do 10 mega, a po przekroczeniu 100 GB transfer spadał do 4,5 mega.

ooo a tu mały artykuł na ten temat. http://blog.netarea24.pl/2016/04/sciema-opera...yli-internet-mobilny-bez-limitu/#.WjOv6t_T6Uk

Pozdrawiam
  • #9 16891878
    gtae
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Mam LTE z T-Mobile od ponad 2 lat (wprawdzie abo firmowe, ale też oferta bez limitu).

1. Jeśli chodzi o limity to nie jestem nałogowym pobieraczem, ale zdarzało się mieć 150-200 GB w miesiącu. Nie spotkałem przycinania transferu. Zapis "Fair Policy" w umowie jest formą zabezpieczenia się przed sytuacjami gdy ktoś np. zacznie zaciągać po kilka / naście godzin na dobę obciążając nadajnik i tak dzień w dzień lub w ogóle postawi jakiegoś torrenta / serwer na stałe. W normalnym użytkowaniu nie powinieneś się raczej o to martwić.

2. Nie patrz na ilość pasm, ale faktyczne obciążenie nadajnika. U mnie T-M ma 800, 1800 i 2100 ( lub 2600, nie mam pewności). Wszystkie 3 działają nieźle, ale najlepiej 1800. Dobry router pozwala na wybór pasma (lub agreguje - też wybieramy które).

3. 1-3 km to dość blisko. Mam u siebie ok. 1.5 km. Na samym 1800 osiągam ok. 50/30 DOWN/UP. Właściwie konieczna będzie jednak antena zewnętrzna (10 dBi powinno być ok), krótki kabel i router na strychu. Od niego LAN-em do Access Pointa (lub kilku), zależnie od tego jaki masz układ domu.

4. T-Mobile to niezły wybór, działa stabilnie (nie pamiętam w ciągu tych ponad 2 lat ani jednej awarii) i w miarę szybko. To ostatnie zależy oczywiście od konkretnego nadajnika. Zanim podpiszesz umowę przejedź się pod nadajnik (nadajniki) i porób testy w różnych porach dnia (najlepiej 16-20, wtedy jest największe obciążenie). Będziesz wiedział czego się spodziewać.

Ja zmieniłem Neostradę VDSL 80M na LTE i gorzej nie jest. Może transfer minimalnie niższy (głównie 16-20), ale stabilność nieporównywalnie lepsza. Zdecydowanie lepsze wyjścia na świat, tu nie ma czego porównywać.
  • #10 16892369
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5755
    w T-mobile zasięg z BTS-a LTE1800NetWorks na Wolności 2. Najbliższy BTS z LTE2600 T-mobile to Inżynierska 1, na nim tez LTE1800NW i agregacja pasm LTE2600+1800. Weź B525 za 1 zł na testy w ofercie bez limitu za 45/55 zł i przetestuj , abonament za 55 zł z DL do 60Mb/s, raz w miesiącu można zmieniać na DL do 20Mb/s za 45 zł, na testy 30 dni. Na B525 wymuszasz HManagerem pasma LTE1800, LTE2600 oraz agregacje LTE2600+1800 i sprawdzasz CID, parametry sygnału i robisz speedtesty. W Play na Wolności 2 działają pasma LTE2600, LTE1800, LTE2100 i LTE800 i ich agregacja, taki sam na Podleśnej 7. Na testy Play kupujesz kartę Internet na kartę w Play za 9 zł i uruchamiasz bonus 100GB/m-c. Do testów najlepiej telefon z Android i aplikacją Network cell Info. W Play nadal bez umowy można mieć minimum 100GB w LTE bez umowy za 5 zł/m-c. Sprzęt LTE własny. Po testach wybór operatora, oferty, sprzetu i ewentualnej anteny zewnetrznej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat domowego internetu LTE w okolicach Zielonki pod Warszawą, gdzie jedyną opcją jest LTE. Zastanawia się nad ofertą T-Mobile, która oferuje nielimitowany internet, ale zauważa, że w jego lokalizacji zasięg LTE T-Mobile jest słaby, podczas gdy PLAY ma więcej nadajników LTE w pobliżu. Użytkownik rozważa rozpoczęcie testów z PLAY, używając zewnętrznej anteny, aby poprawić zasięg. W dyskusji poruszane są kwestie limitów prędkości w ofertach nielimitowanych, a także zalecenia dotyczące zakupu modemu i anteny do poprawy sygnału. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi operatorami i sugerują konkretne modele sprzętu do testów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA