logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych

Data91 24 Wrz 2021 21:10 6663 61
Najlepsze odpowiedzi

How can I connect internet to all telecommunication wall sockets in my apartment?

Aby internet działał we wszystkich gniazdkach, router musi być wpięty do ONT w szafce, a wszystkie przewody prowadzące do pokoi trzeba podłączyć do portów LAN routera; sam switch nie wystarczy, jeśli ONT nie zapewnia DHCP [#19625306][#19625336] Jeśli któreś gniazdo nadal nie działa, sprawdź jego zakończenie RJ45 — w wątku wyszło, że jedno gniazdo było zarobione poza standardem, więc trzeba je poprawić zgodnie z tym samym układem po obu stronach, najlepiej EIA/TIA 568B [#19626519] Autor po takim podłączeniu i ponownym zarobieniu kabla potwierdził, że internet działa teraz w każdym gniazdku LAN [#19638679]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 19625123
    Data91
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Szanowni Fachowcy
    Potrzebuję pomocy. Mam Internet z Netii oraz w mieszkaniu trzy gniazdka teleinformatyczne
    Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych
    Mój problem polega na tym, że firma Netia nie podłącza Internetu pod wszystkie 3 gniazdka tylko pod jedno, co jest dla mnie absurdem. Czy znajdzie się tutaj dobra dusza, która pomoże mi w podłączeniu Internetu do wszystkich gniazdek? Infrastruktura podtynkowa jest gotowa. Kwestia tylko udzielenia informacji jak mogę to wykonać? Bardzo liczę na Waszą pomoc. Jeżeli są wymagane dalsze informacje z mojej strony to proszę o nie śmiało pytać. Mam nadzieję, że wspólnie uda się nam to zrobić.
    Pozdrawiam,
    Sławek
  • #2 19625143
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 827
    Skoro są 3 gniazda, to są pewnie 3 kable schodzące się w jednym miejscu i tam chyba Netia dała jakieś swoje urządzenie. Trzeba tam dodać jakiś mały switch gigabitowy. Do jednego z gniazd podłączyć urządzenie Netii, a do pozostałych te trzy kable do gniazdek.
  • #3 19625144
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 19625150
    trooyniack
    Poziom 9  
    Ocena: 83
    Czy netia dała routerek z wyjściami LAN? Czy wszystkie kable schodzą się w miejscu gdzie stoi router? Jeśli tak to będziesz w sumie potrzebował kilku złączek RJ45, jakąś zaciskarkę i trochę cierpliwości przy zaciskaniu wtyczek pierwszy raz :)
  • #5 19625191
    Data91
    Poziom 6  
    Wielkie dzięki za odpowiedzi. Już przesyłam zdjęcia. Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych
    Kable RJ45, które są w tle są opisane dodatkowo jako "Salon" oraz "Pokój 2" natomiast "Pokój 1" jest wpięty do urządzenia od netii Huwawei
  • #6 19625222
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 19625237
    Data91
    Poziom 6  
    Ok czyli rozwiązanie mojego problemu jest następujące
    1. Montuje switcha Gigabitowego minimum 4 porty
    2. Trzy kable "pokój 1" "pokój 2" "salon" montuje pod switcha
    3. kabel RJ-45 montuje z urządzenia Huwawei pod switcha 4 portowego
    4. Cieszę się z działającego LANa w trzech pomieszczeniach

Jeżeli coś źle zrozumiałem to bardzo proszę poprawcie mnie.
  • #8 19625240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 19625242
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 19625256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 19625261
    Data91
    Poziom 6  
    @erbit czy mógłbyś rozwinąć? Chciałbym uniknąć ewentualnych błędów
  • #12 19625268
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19625272
    Joseph
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Czy masz jeszcze wpięte jakieś urządzenie na końcu kabla oznaczonego pokój 1 ,powinien tam być modem od netii. Jeśli tak , to należało by go przenieś do rozdzielni gdzie jest ONT,i dopiero do niego wpiąć pozostałe przewody
  • #14 19625273
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19625278
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 19625285
    Data91
    Poziom 6  
    W pokoju nr 1 mam router netii. Przesyłam zdjęcia
    Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych
    Czy mógłby być ktoś tak uprzejmy i krok po kroku wytłumaczył co muszę zrobić, aby to zadziałało?
  • #17 19625288
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19625293
    Data91
    Poziom 6  
    @erbit Prędkość 600 MBit
  • Pomocny post
    #19 19625306
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 19625330
    Data91
    Poziom 6  
    Okej to z Zrobiłem to tak że podłączyłem z tego małego urządzenia Huawei kabel RJ45 pod router w miejsce WAN i router wysyła sygnał Jednak nie ma Internetu -nie ma dostępu do internetu.
    Przesyłam zdjęcie Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych
  • Pomocny post
    #21 19625336
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19626326
    Data91
    Poziom 6  
    Super, wielkie dzięki to pomogło. Faktycznie teraz Internet śmiga w gniazdkach.
    Oczywiście w gniazdku, gdzie miałem w planach podłączyć kompa Internet nie działa. Prawdopodobnie fachowiec, który przenosił mi to gniazdko uszkodził kabel - lub jest źle zarobiony. Natomiast w salonie i pokoju nr 1 działa, więc zapewne i w pokoju 2 by działało.
    W ten weekend planuję kupić router według waszych zaleceń i podłączyć. Przynajmniej telewizor/konsolę uda mi się podłączyć po kablu.
    Rozumiem, że nie istnieje switch z wbudowanym WANem, bo wtedy to by spowodowało, że uniknąłbym zakupu drugiego routera.
  • Pomocny post
    #23 19626340
    KOCUREK1970
    Ocena: 5400
    Data91 napisał:
    Prawdopodobnie fachowiec, który przenosił mi to gniazdko uszkodził kabel - lub jest źle zarobiony. Natomiast w salonie i pokoju nr 1 działa, więc zapewne i w pokoju 2 by działało.

Mógł przewodu nigdzie nie podłączyć, złe podłączyć, albo nie zaterminował go niczym ale podłączył do gniazdka - rozebrać gniazdko i sprawdzić.
  • #24 19626354
    Data91
    Poziom 6  
    Sprawdzałem, rozebrałem gniazdko i jest tak:
    Od gniazdka nadtynkowego idzie kabel to czegoś w rodzaju beczki z której idzie bardzo krótki kabel RJ45 do kolejnej beczki i dopiero w tą beczkę wpięty jest kabel podtynkowy.
    Kabel ten podłączałem bezpośrednio do laptopa i niestety nie łączyło się z Internetem zatem domyślam się, że jest on uszkodzony.
    Rozumiem, że jeżeli to nie jest kwestia źle zarobionej końcówki to bez skuwania ściany się nie obejdzie?
  • #25 19626372
    KOCUREK1970
    @Data91
    Tu problemem zapewne jest standard zarobienia samych wtyczek RJ45 - powinno być z każdej strony 568B.
    Dokładnie jak tutaj:
    Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych
  • #26 19626374
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 19626412
    KOCUREK1970
    Erbit napisał:
    Kocurku... powinno być w takim standardzie w jakim jest pozostała część instalacji a nie obligatoryjnie w "B".

Tylko, że własnie w tym B obligatoryjnie to być powinno - a tu pewnie co kura to inny kurnik.

:twisted: :cunning:
  • #28 19626444
    Data91
    Poziom 6  
    Ok Panowie, wrzucam zdjęcie RJtki, która wystaje ze ściany. Jest ona trochę ubrudzona tynkiem, niestety nie mam benzyny ekstrakcyjnej przy sobie by to doczyścić.
    Nie wiem, czy jest ona dobrze zarobiona. Niestety zdjęcia lepszego nie dałem rady zrobić.
    Zastanawia mnie dodatkowo ten drut, który wystaje z kabla czy to tak powinno wyglądać?
    Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych Podłączenie Internetu do gniazdek teleinformatycznych

Dodano po 10 [minuty]:

Erbit napisał:

Zamień miejscami w portach routera "uszkodzony kabel" z działającym i idź sprawdź czy się "naprawiło".

Próbowałem tego. Niestety żadnego efektu.
  • #29 19626466
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19626483
    KOCUREK1970
    Erbit napisał:
    To nie jest żadne standard.

KOCUREK1970 napisał:
    pewnie co kura to inny kurnik.

Data91 napisał:
    ten drut, który wystaje z kabla czy to tak powinno wyglądać?

Zeskrob trochę tego tynku, by było widać co jest PRZED tym UTP.

Tych puszek nie szło dać płytszych (a potem, że przewody połamane).

Podsumowanie tematu

✨ Sławek poszukiwał pomocy w podłączeniu Internetu z Netii do trzech gniazdek teleinformatycznych w swoim mieszkaniu. Użytkownicy forum zasugerowali, że konieczne jest zainstalowanie switcha gigabitowego, aby rozdzielić sygnał z routera Netii do wszystkich gniazdek. Po przesłaniu zdjęć, okazało się, że router Netii (model Huawei) jest podłączony do jednego z gniazdek, a pozostałe kable kończą się w szafce teletechnicznej. Użytkownik został poinstruowany, aby przenieść router do szafki i podłączyć wszystkie kable do switcha. Po kilku próbach i wymianie wtyczek RJ45, Sławek zdołał skonfigurować sieć, uzyskując dostęp do Internetu w każdym gniazdku. W przypadku problemów z sygnałem WiFi w salonie, zaproponowano zakup repeatera WiFi oraz skonfigurowanie routera TP-Link TL-R605 jako punktu dostępowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA