logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

iPhone 7 - pytanie na temat elementu płyty głównej

ehpok3x 30 Wrz 2021 16:33 732 7
REKLAMA
  • #1 19633760
    ehpok3x
    Poziom 6  
    Witam,
    mam pytanie, może mi ktoś powiedzieć co to za dwa elementy zaznaczone na czerwono?
    Czy to kondensatory?

iPhone 7 - pytanie na temat elementu płyty głównej
  • REKLAMA
  • #2 19633900
    artbi881
    Poziom 30  
    Ocena: 264
    Cześć, załóż konto zaloguj -https://www.repairlap.com/threads/apple-iphone-7-plus-820-00229-boardview-schematic.62/

i uzyskasz wszystko co Ci potrzeba.
    Załączniki:
    • iPhone 7 - pytanie na temat elementu płyty głównej schematy.PNG (410.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19634355
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Ocena: 266
    Czołem, cześć.

Te dwa, małe i niebieskie, to cewka 15NH 250MA w obudowie 0201 obie takie same. Sygnał 90_USB_AP_DATA_L i 90_USB_AP_DATA_P - prosto do procesora głównego.
  • #4 19634386
    ehpok3x
    Poziom 6  
    bert_studionapraw napisał:
    Czołem, cześć.

Te dwa, małe i niebieskie, to cewka 15NH 250MA w obudowie 0201 obie takie same. Sygnał 90_USB_AP_DATA_L i 90_USB_AP_DATA_P - prosto do procesora głównego.

Cześć @bert_studionapraw , właśnie udało mi się to znaleźć w openboardview.
    L4021, 15NH-250MA, nie mogę jednak znaleźć tego do kupienia, mogę zastosować jakiś zamiennik?

Czy takiego coś: https://pl.rs-online.com/web/p/wielowarstwowe...wierzchniowego-z-przewodem-nawojowym/1065343/ będzie okej?

Kolejne pytanie, czy brak tej cewki powoduje ciągle restart na logu apple, czy to jeszcze może być coś innego?
  • REKLAMA
  • #5 19634588
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    Czołem, cześć.

Wygląda na to, że tak - choć przyznam, że nie mam szczęścia do kupowania elementów wg skali metrycznej. Zawsze ktoś coś (mam na myśli siebie) pomiesza :-)

Brak jednej cewki lub raczej zwarta cewka mogłaby powodować problemy. Brak obu raczej nie - wyłączy się funkcja kontroli usb. Istotny będzie tu regulator 1610a3 - może być uszkodzony jeśli cewki zadziałały wadliwie (to wyjątkowo delikatne urządzenie). BootLoop'y i zatrzymania to objaw pasujący do tego elementu.
  • #6 19635044
    ehpok3x
    Poziom 6  
    @bert_studionapraw Cześć ; )

Sprawa wygląda tak że jest jedna cewka i wygląda to właśnie jak bootloop, logo apple restart, logo apple restart i tak w kołko.
    Co do regulatora 1610a3, to widzę na schemacie że znajduje on się w U2, tak?
    Mało ważna sprawa, ten układ i tak jest do wymiany, właśnie on zaczął powodować problemy, telefon raz się ładował a raz nie.

Kontrola USB, czyli bez tych cewek, nawet gdybym wylutował drugą, to telefon powinien się uruchomić ale nie będzie działał cały protokół, czy tylko komunikacja z komputerem?
  • REKLAMA
  • #7 19635061
    bert_studionapraw
    Specjalista - Apple
    U4100 jeśli pamięć mnie nie myli. Restarty mogą być powodowane przez właściwie każdy uszkodzony element czy podzespół (od kondensatora na płycie, układ scalony po taśmę ładowania czy kamerę).
    Problemy z ładowaniem mogą mieć początek w linii SWI ale Tristar też powinien zostać sprawdzony.

Dodano po 32 [minuty]:

90_USB_AP_DATA... to sygnały kontroli danych dla magistrali USB. Nie biorą udziału w dostawie protokołu. Ligting jest interface zewnętrznym dla komunikacji USB, podlinkowany do wielu urządzeń. Nad nim samym, kontrolę sprawuje kontroler USB, w tym modelu wbudowany do głównego pmu - D2333A1 (w polu u1801)

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

bez tych cewek, linie kontroli USB nie będą podawały sygnału do/od procesora. Efekt będzie taki, jak uszkodzony Tristar. Objawy, to problemy w komunikacji z akcesoriami, problemy z ładowaniem, zawieszki systemu, restarty oraz możliwe bootloop'y.
  • #8 19639541
    ehpok3x
    Poziom 6  
    bert_studionapraw napisał:
    U4100 jeśli pamięć mnie nie myli. Restarty mogą być powodowane przez właściwie każdy uszkodzony element czy podzespół (od kondensatora na płycie, układ scalony po taśmę ładowania czy kamerę).
    Problemy z ładowaniem mogą mieć początek w linii SWI ale Tristar też powinien zostać sprawdzony.

Dodano po 32 [minuty]:

90_USB_AP_DATA... to sygnały kontroli danych dla magistrali USB. Nie biorą udziału w dostawie protokołu. Ligting jest interface zewnętrznym dla komunikacji USB, podlinkowany do wielu urządzeń. Nad nim samym, kontrolę sprawuje kontroler USB, w tym modelu wbudowany do głównego pmu - D2333A1 (w polu u1801)

Dodano po 2 [godziny] 4 [minuty]:

bez tych cewek, linie kontroli USB nie będą podawały sygnału do/od procesora. Efekt będzie taki, jak uszkodzony Tristar. Objawy, to problemy w komunikacji z akcesoriami, problemy z ładowaniem, zawieszki systemu, restarty oraz możliwe bootloop'y.

Hm, ciekawa sprawa, może ten restart przy logu to też od tego?
    W każdym razie, jak wlutuję cewkę to będę wiedział więcej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące dwóch elementów na płycie głównej iPhone'a 7, które podejrzewał o bycie kondensatorami. Odpowiedzi wskazały, że są to cewki 15NH 250MA, które są kluczowe dla sygnałów USB. Użytkownik poszukiwał zamiennika dla tych cewek oraz zastanawiał się, czy ich brak może powodować problemy z restartowaniem telefonu. Odpowiedzi sugerowały, że uszkodzenie cewek może prowadzić do bootloopów oraz problemów z ładowaniem, a także wskazywały na inne potencjalne uszkodzenia, takie jak regulator 1610A3 i kontroler USB D2333A1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA