logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung Galaxy A6 z modyfikacją Android 8.0.0 - Możliwość aktualizacji oprogramowania

jojusz 02 Paź 2021 16:44 1344 8
REKLAMA
  • #1 19636821
    jojusz
    Poziom 10  
    Czy da się zaktualizować oprogramowanie w smartfonie samsung galaxy A6 w którym wcześniej został zmodyfikowany w nieautoryzowany sposób system android 8.0.0 ?
  • REKLAMA
  • #2 19636991
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 980
    A to nie jest równoznaczne?
    Co masz na myśli pisząc o
    jojusz napisał:
    został zmodyfikowany w nieautoryzowany sposób system android 8.0.0
    ?
    Root, custom system?
    Root przeszkadzać w aktualizacji nie powinien, modyfikowane romy różnie, zależy co "modyfikowano".
    Zaktualizować system się da, dopóki jest wsparcie producenta i udostępni nowszą wersję, lub ktoś zmodyfikuje, "ugotuje" odpowiedni ROM dla telefonu. Programy to też sprawa ich twórców.

Mam Galaxy S5, gdzie "najnowszy" oficjalny Android to zdaje się 6.0.1, i raczej :| jego aktualizacja wzwyż mi nie grozi, bardzo bym się zdziwił :)
    Apki/programy będą działać stare, a najnowsze nie, bo wersja Androida będzie "za niska". Aż przestaną być przydatne, bo np taka stara wersja przeglądarki nie otworzy "nowoczesnej" strony.
    :(
    Kalkulator nadal policzy, foto pstryknie zdjęcie, tel zadzwoni...
    Mam też coś z 2.3.6 :?: tam już chyba działa tylko pogoda... a na Androida 8.0 nie ma miejsca, chyba, że z karty :) ale telefon tego systemu nie ogarnie, albo i odwrotnie :)
    O to chodzi?
    To tak, da się, do czasu.
    Mógłbym wgrać nowsze custom mody, ale one jakoś tak, w dłuższym okresie czasu nie działają tak dobrze, jak oryginalne producenckie systemy.
  • REKLAMA
  • #3 19639700
    nemo333
    Poziom 30  
    Ocena: 307
    Owszem, da się.
    Ten komunikat otrzymujesz zapewne na telefonie z naruszoną flagą KNOX. Na takim urządzeniu nie da się już uruchomić aktualizacji OTA, czyli z poziomu telefonu, nawet jeśli cały czas będzie zainstalowane niemodyfikowane oprogramowanie.

Do aktualizacji takiego urządzenia należy użyć komputera z Windowsem, programu ODIN oraz odpowiedniej paczki firmware.
  • #4 19639788
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1283
    nemo333 napisał:
    Ten komunikat otrzymujesz zapewne na telefonie z naruszoną flagą KNOX. Na takim urządzeniu nie da się już uruchomić aktualizacji OTA, czyli z poziomu telefonu, nawet jeśli cały czas będzie zainstalowane niemodyfikowane oprogramowanie.

To akurat nieprawda. Przywracajac stockowy, niemodyfikowany soft Samsunga, aktualizacje OTA nadal beda dzialac pomimo nabitej flagi Knoxa.
  • #5 19673495
    jojusz
    Poziom 10  
    Jak włączyć funkcję "Reboot system now" w samsungu galaxy A6 ?
  • REKLAMA
  • #6 19673504
    g107r
    Poziom 41  
    Włączyć?
    Czy użyć?
    Uruchom ponownie u mnie jest z "menu wyłączania", oprócz "wyłącz telefon", jest m.in. też "uruchom ponownie".
  • REKLAMA
  • #7 19673514
    jojusz
    Poziom 10  
    Użyć, do flashowania smartfona
  • #8 19673531
    g107r
    Poziom 41  
    No to przyciśnij dłużej przycisk "power" w telefonie, tak jakbyś go chciał wyłączyć/włączyć.
    g107r napisał:
    Uruchom ponownie u mnie jest z "menu wyłączania", oprócz "wyłącz telefon", jest m.in. też "uruchom ponownie".

Dodano po 2 [minuty]:

Tylko masz go uruchomić ponownie?
    Jak pamiętam, wyjmowałem baterię, bo mogłem :) , wkładałem ponownie i podłączałem do komputera, a ODIN już sam sobie uruchamiał fona w swoim trybie...
    Masz go ponownie uruchomić?
  • #9 19674891
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 95
    Jak chcesz zrestartować telefon to vol+ i vol - oraz dodatkowo Power trzymasz , tak ok minuty. Telefon się zrestartuje. Pobierz program samfirm a.i.o. by Mahmoud Salah tam w opcjach masz enter download mode. Normalnie podłączasz telefon, instalujesz sterowniki ( o ile ich nie masz ) , no i tak jak wyżej enter download mode.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o możliwości aktualizacji oprogramowania w smartfonie Samsung Galaxy A6, który został zmodyfikowany z systemem Android 8.0.0. Wskazują, że aktualizacja jest możliwa, ale zależy od stanu modyfikacji. Rootowanie nie powinno przeszkadzać w aktualizacji, o ile zainstalowane jest odpowiednie oprogramowanie. W przypadku naruszenia flagi KNOX, aktualizacje OTA nie będą dostępne, a do aktualizacji konieczne będzie użycie komputera z programem ODIN oraz odpowiedniego firmware. Użytkownicy podają również metody restartowania telefonu oraz wchodzenia w tryb download, co jest istotne przy flashowaniu urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA