logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 3 1.9TDI - Dziwnie pali i nie rozumie błędów z VAGa

neon121 30 Paź 2005 12:31 5484 3
REKLAMA
  • #1 1940269
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Witam
    U kolegi w Golf3 1.9TDI rocznik 95 jest taki problem, że samochód zapala z trudem, wygląda dokładnie to tak: Kręci się rozrusznikim, silnik zaczyna pracować, obrotomierz idzie na ok. 600obr. spada do 100obr. i wtedy albo zgaśnie, albo uda mu się wrócić do normalnych obrotów.
    Pierwszym razem po odczytaniu błędów Vagiem pokazały się dwa:
    00575 - Intake Manifold pressure
    17-10 Control Difference - Intermittent
    65535 - Internal Control Module Memory Error
    00-00 - -

Z tego co wyczytałem w polskim tłumaczniu to pierwszy błąd oznacza:
    00575 - Czujnik ciśnienia w rurze rozgałęźnej
    a drugi:
    65535 - wewnętrzny błąd pamięci w module sterownika

Oba błędy się skasowały i po jeździe próbnej pojawił się inny:
    01117 - Generator Terminal DF Load Signal
    27-10 - Implausible Signal - Intermittent
    czyli
    01117 - Sygnał ładowania generatora terminalu DF
    i ten błąd po skasowaniu i znowu po kilku odpaleniach wraca.

Ktoś może wie co to za terminal i co może być przyczyną takiej pracy silnika?
    Podczas jazdy zauważyłem, że np. 2 czy 3 biegu ja przyciśnie się do końca to uczucie jest takie, jakby samochód przyspieszał i momentami słabiej potem znowu lepiej i tak samo słabiej.
    Kolega właśnie poszedł do domu zmieniać filtr paliwa, bo dostał i leżał, a takie objawy mogą być od zatkanego filtra, ale ten błąd 01117 nie wiem od czego może być, dlatego pisze całą usterkę dokładnie, może ktoś jest w stanie pomóc

Pzodrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1940400
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    ten blad dotyczy alternatora, ladowania lub braku syganlu ladowania.
    sprawdz ladowanie, polaczenia z alternatorem te na samym alternatorze i przy rozriszniku.
    zobacz tez bo parametrow mierzonych bo moze przeplywomierz siedzi lub sterowanie turbina.

Dodano po 11 [sekundy]:

ten blad dotyczy alternatora, ladowania lub braku syganlu ladowania.
    sprawdz ladowanie, polaczenia z alternatorem te na samym alternatorze i przy rozruszniku.
    zobacz tez bo parametrow mierzonych bo moze przeplywomierz siedzi lub sterowanie turbina.
  • REKLAMA
  • #3 1941031
    allex1234
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Bład dotyczy ładowania, ale nie musi byc spowodowany usterką elektryczną. Po prostu silnik ma za niskie obroty aby alternator mógł sie wzbudzić i sterownikowi brakuje tego sygnału. Wykrywa sobie prace silnika na podstawie innych czujników a ze alternator sie nie wzbudza to rejestruje błąd. Odłacz wtyczke od czujnika temperatury i jesli wtedy odpali normalnie to twojemu koledze konczy sie pompa wtryskowa
  • #4 1942311
    neon121
    Poziom 18  
    Ocena: 91
    Też tak pomyślałem że może to być alternator, zastanawiając się jaki może być w samochodzie generator, a tym może być jedynie alternator.
    A co do tej sugestii Allex, to spróbuję jutro. Rozumiem że czujnik temp. silnika?
    Bo jest jeszcze temp. powietrza dolotowego.
    Pozdrawiam
REKLAMA