logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Samsung DW60M95550US - wypuszcza wodę, pisk, brak błędów - lokalizacja pływaka?

piter614 05 Paź 2021 15:29 1461 9
REKLAMA
  • #1 19641319
    piter614
    Poziom 3  
    Moja zmywarka zaraz po włączeniu zaczyna wypuszczać wodę mimo tego, że jeszcze jej nie pobrała. Wlałem wodę do środka, wypuściła całą po czym zaczęła piszczeć i przestała pracować. Nie pokazuje żadnego błędu.
    Wczoraj poczytałem trochę i sądzę, że ten objaw jest powiązany z uszkodzonym lub zablokowanym pływakiem, jednak nie mam pojęcia gdzie on się znajduje?
    Zmywarka Samsung DW60M95550US - wypuszcza wodę, pisk, brak błędów - lokalizacja pływaka? Zmywarka Samsung DW60M95550US - wypuszcza wodę, pisk, brak błędów - lokalizacja pływaka? Zmywarka Samsung DW60M95550US - wypuszcza wodę, pisk, brak błędów - lokalizacja pływaka?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 19641697
    piter614
    Poziom 3  
    Nie ma tacka sucha
  • REKLAMA
  • #4 19643028
    piter614
    Poziom 3  
    Więc tak tacke sprawdziłem jest sucha
    Dziś było tak zmywarka została włączona ,po tym pompa wypompowała jak by resztki wody ,po tym zmywarka zaczęła co jakiś piszczeć a potem był błąd 4C
    Wiem że ten błąd to jest od zaworu aquastop ,teraz pytanie czy to elektrozawór padł ? Mój wąż to ELTEK 100 390
    Lub w jaki sposób sprawdzić czy ten waż jest sprawny

Dodano po 1 [godziny] 44 [minuty]:

Sprawdziłem elektrozawór do zasilania wody na krótko czyli rozpiąłem wtyki i podałem zasilanie na zawór na krótko buczy za każdym razem gdy podaje zasilanie . Więc obstawiam że jest dobry
  • #5 19643228
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3660
    Zrób pomiar elektrozaworu jak na tym przykładzie: https://youtu.be/k1WRdghqaGI multimetr najlepiej ustaw na 20kΩ.
  • #6 19643340
    piter614
    Poziom 3  
    @Kenworth 18
    Jutro zrobię
    Ale dodam że np dziś jak robiłem próby zawór załączył się dwa raz , nie będzie tak że coś nie daje zezwolenia na włączenie zaworu ?
  • REKLAMA
  • #8 19643453
    piter614
    Poziom 3  
    @Kenworth 18 Sprawdzę tak jak pisałeś jutro po robocie ,zawór aquastop włączył się dwa razy ale trzeci i czwarty raz już nie , powinienem to dodać we wcześniejszym poście

Dodano po 3 [minuty]:

Kenworth 18 napisał:
    Jeżeli elektrozawór otrzymuje napięcie 230V z modułu

A co jeżeli nie otrzymuje? Mogę to sprawdzić jutro włączę zmywarkę i sprawdzę czy we wtyczce jest napięcie gdy wypuści wodę
  • #9 19644386
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3660
    Jeżeli elektrozawór nie będzie zasilany napięciem 230V to prawdopodobnie problem będzie już tkwił w module sterującym.
  • #10 19644699
    piter614
    Poziom 3  
    Wiec tak sprawdziłem dziś cewkę i pomiar pokazał 3.63
    Sprawdzałem czy podaje napięcie na elektrozawór aqua stop i niestety nie pokazuje się nic ma mierniku

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Samsung DW60M95550US wypuszcza wodę zaraz po włączeniu, mimo że nie pobrała jej wcześniej. Użytkownik podejrzewa uszkodzony lub zablokowany pływak, jednak nie znalazł go w urządzeniu. Po kilku próbach zmywarka zaczęła piszczeć i wyświetliła błąd 4C, co wskazuje na problem z zaworem aquastop. Użytkownik sprawdził elektrozawór, który działa, ale nie otrzymuje napięcia 230V, co sugeruje problem z modułem sterującym. Wskazówki dotyczące pomiaru elektrozaworu oraz sprawdzenia napięcia wtyczki zostały podane przez innych uczestników dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA