logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Gigabyte B560M D3H rev 1.0, Bios AMI F2 - 5 krótkich sygnałów.

nowynaforum3000 05 Paź 2021 16:31 1950 4
REKLAMA
  • #1 19641418
    nowynaforum3000
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Dzień dobry
    Nie dawno złożyłem sam komputer.
    Zainstalowałem system windows 10 home 64x. Cieszyłem się że wszystko działa uruchamia się nie ma żadnych problemów aż nagle co jakiś czas, nie zawsze, przed uruchomieniem systemu bios wydaje 5 krótkich sygnałów dźwiękowych.
    Mój bios to AMI ver.: F2. Sprawdziłem na różnych stronach ten kod dźwiękowy i różnie podają ale mniej więcej że:
    to błąd procesora, uszkodzony procesor, proponują wyciągnąć procesor i zamontować ponownie tak też zrobiłem ale problem dalej występuje. Na niektórych jest że to może być uszkodzona płyta główna lub karta rozszerzeń źle włożona. Wyciągnąłem i jeszcze raz włożyłem kartę graficzną i ramy i nic to nie pomogło.

Nie wiem co mam robić boję się odsyłać do sklepu na gwarancję bo to zdarza się rzadko w przybliżeniu raz na 15 razy uruchomienia komputera i mogę mieć "szczęście" że nie wykryją tego.

I moje pytania do was drodzy forumowicze:
    1. czy update biosu może pomóc? (według strony mój procesor jest wspierany przez płytę główną od wersji biosu F1, mam F2)
    2. Mojego aktualnego biosu F2 nie ma na liście aby go ściągnąć na stronie producenta płyty głównej. Jaka może być tego przyczyna?
    3. czy przez update biosu tracę gwarancję?

Posiadam następujący sprzęt:
    płyta: gigabyte b560m d3h rev 1.0, Bios AMI F2
    procesor: Intel Core i5-11400, 2.6GHz, 12 MB
    ram: Crucial Ballistix Red at DDR4 3600 DRAM Desktop Gaming Memory Kit 16GB (8GBx2) CL16
    Dysk SSD: Kingston A2000 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe
    Zasilacz: SilentiumPC Vero M3 700W
    Karta graficzna: Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC 12G

Może jest jakiś inny sposób aby ten problem rozwiązać?
    Proszę o pomoc i wytłumaczenie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 19641503
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    > 1. czy update biosu może pomóc? (według strony mój procesor jest wspierany przez płytę główną od wersji biosu F1, mam F2)

Wgraj najnowszy i sprawdz!

> 2. Mojego aktualnego biosu F2 nie ma na liście aby go ściągnąć na stronie producenta płyty głównej. Jaka może być tego przyczyna?

Moze F2 mial jakis blad i usuneli ze strony.

> 3. czy przez update biosu tracę gwarancję?

Nie.
  • REKLAMA
  • #3 19644261
    nowynaforum3000
    Poziom 6  
    Dziś zaktualizowałem biosa. Będę testował. Za góra tydzień napiszę czy to pomogło.

Dodano po 8 [godziny] 37 [minuty]:

Niestety aktualizacja biosu nie pomogła. Znów usłyszałem przed uruchomieniem systemu 5 krótkich sygnałów. Co to może być bardzo proszę o dalszą pomoc
  • REKLAMA
  • #4 19723124
    nowynaforum3000
    Poziom 6  
    Problem został rozwiązany po przełączeniu ustawienia w Biosie "CSM Support" z disabled na enabled.
  • #5 19871696
    nowynaforum3000
    Poziom 6  
    Temat zamykam
REKLAMA