logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanikający sygnał i trzeszczenie radia w Golfie 4: wpływ innych samochodów

pawelZed 08 Paź 2021 16:39 1476 5
REKLAMA
  • #1 19646196
    pawelZed
    Poziom 2  
    Witam mam problem z moim radiem w golfie 4, nie trzyma stacji oraz strasznie trzeszczy. Problem polega na tym że jak stoję obok jakiegoś samochodu to dobrze odbiera a jak tylko samochód mnie minie od razu robi się "Kaszka" wzmacniacz antenowy mam zamontowany i nic to nie dało, macie jakues pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 19646218
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19646354
    pawelZed
    Poziom 2  
    Koderr napisał:
    Sprawdź kabel antenowy; wyjmij wtyczkę z radia i zmierz przejście do cokołu, w który wkręcasz bat - ma być pewne połączenie (środkowa żyła).
    Ekran kabla ma mieć połączenie z masą przy antenie.

Dzięki sprawdzę to

Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

pawelZed napisał:
    Koderr napisał:
    Sprawdź kabel antenowy; wyjmij wtyczkę z radia i zmierz przejście do cokołu, w który wkręcasz bat - ma być pewne połączenie (środkowa żyła).
    Ekran kabla ma mieć połączenie z masą przy antenie.

Ogólnie odłączyłem antenę od samochodu i został sam wzmacniacz podpięty, jak tk jest możliwe że radio odbiera sygnał?
    Załączniki:
    • Zanikający sygnał i trzeszczenie radia w Golfie 4: wpływ innych samochodów 16337193454002204291630896484301.jpg (4.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19647950
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 442
    O jakim radiu mowa? Czy jest to oryginalne radio dedykowane do VW?
    Oryginalna antena w VW Golf, w swoim cokole ma wbudowany wzmacniacz antenowy, który jest zasilany napięciem +12V doprowadzanym główną żyłą przewodu antenowego z gniazda antenowego radia z grupy VAG.
    Dość często zdarza się rozszczelnienie podstawy anteny i uszkodzenie wzmacniacza przez zacieknięcie wodą.
    Jeśli zamontowane radio nie jest z grupy VAG i na gnieździe antenowym nie podaje napięcia zasilania anteny, należy zainstalować separator antenowy.
  • REKLAMA
  • #5 19650124
    pawelZed
    Poziom 2  
    Jest to radio firmy blaupunkt pb170bt. Kupiłem wzmacniacz sygnału i po podłączeniu anteny do wzmacniacza sygnał gorzej jest odbierany, tak jak na zdjęciu pokazałem lepiej odbiera bez anteny, czyli pozostaje mi wymiana całej anteny zapewne .
  • #6 19650386
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 442
    Nie podejrzewam byś musiał naprawiać antenę. Może wystarczy zasilić wzmacniacz antenowy, który jest w cokole (podstawce) anteny.
    Ten Blaupunkt nie posiada napięcia w gnieździe antenowym. W miejsce zakupionego wzmacniacza sygnału zamontuj SEPARATOR ANTENOWY dedykowany do VW. Niebieski kabelek z separatora podłącz do niebieskiego z kostki radia (pin 5/ A ISO).
    Jak dobrze pamiętam, to w oryginalnej kostce ISO instalacji Golf4, do pinu 5 czerwono białym przewodem doprowadzone jest +12V "SAFE". Instalując radio Blaupunkt pb170bt musisz odłączyć (od pin 5 w kostce Golfa) ten przewód i podłączyć tam (od strony radia) niebieski przewód z separatora antenowego.
REKLAMA