logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Problem z pamięcią wewnętrzną - HUAWEI CUN-L21. Android 5.1. Kończy się miejsce

M9a 08 Paź 2021 17:54 4929 6
REKLAMA
  • #1 19646282
    M9a
    Poziom 7  
    Ocena: 27
    Od dawna (nie pamiętam dokładnie od kiedy) mam problem, że w moim telefonie ciągle brakuje pamięci.

Numer modelu HUAWEI CUN-L21
    Procesor CPU Cztery rdzenie 1,3 GHz
    Pamięć RAM 1 GB
    Pamięć telefonu 8 GB (Wolne 137 MB)
    Wersja Android 5.1

Ciągle jest wyświetlane powiadominie: Kończy się miejsce w pamięci wewnętrznej. Niektóre funkcje systemu mogą nie działać.

Czyszczenie pamięci / Skanowanie inteligentne daje niewielkie efekty.

Czyszczenie zaawansowane też nie wchodzi w grę bo odinstalowałem już prawie wszystkie aplikacje.

Mam pamięć SD 32GB, ale jest prawie pusta.

Ustawienia / Aplikacje / Zarządzaj aplikacjami
    W tym ustawieniu wielokrotnie sprawdzałem czy dla wszystkich aplikacji jest wybrane „Przenieś na kartę SD”. I wszędzie tak jest. Zastanawiam się jeszcze czy wybrać „Wyczyść dane”. Ale martwię się czy nie zacznie wtedy coś nawalać.

Zastanawiam się też czy pomogłoby przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych. Ale martwię się czy wszystko dobrze pójdzie, a po niedługim czasie problem może i tak powrócić.

A może jest jeszcze jakiś inny sposób?

Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 19646317
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Proponuję przejrzeć inne wątki, traktujące o kończącej się pamięci. Pamięć jest zajmowana przez zdjęcia, filmy i te najlepiej archiwizować na karcie pamięci po wcześniejszym ustawieniu tej pamięci w menu aplikacji aparat/kamera, bądź zgrywać na komputer. Poza zdjęciami pamięć zajmuje system wraz z aktualizacjami i aplikacjami. W modelu, który posiadasz byla możliwość zapisywania pewnych aplikacji na karcie pamięci. Niestety w nowszych wersjach android ta opcja jest niedostępna. Ważna sprawa to dane aplikacji - jeżeli wejdziesz w ustawienia > aplikację > aplikację i wybierzesz dowolną aplikację to okaże się, że duża część pamięci zajmują własnie dane tejże aplikacji. Możesz je usunąć - ale utracisz np postępy w grach, ustawienia w aplikacjach, historię przeglądarki, YouTube itp. Dużo zajmują dane usług pochodzących od Google, a także dane z aplikacji społecznościowych.
    Poza tym, trochę spiskowo to brzmi, ale każda następna aktualizacja aplikacji wymaga bardzo dużo miejsca - dla przykładu aktualizacja "waży" parę MB, a żeby ją zainstalować musisz usunąć inne aplikacje, zdjęcia itd
    ogólnie setki MB by zainstalować owe parę MB aktualizacji.
    Usunięcie wszystkich danych, reset do ustawień fabrycznych tymczasowo rozwiąże problem, ale jak zaczniesz pobierać wszystkie aktualizacje, na świeżo uruchomimy telefon, okaże się, że większość pamięci zostaje zajęta przez system i aplikacje systemowe, których usunąć nie możesz.
    Biznes musi "się krecić" czasu nie oszukasz ten telefon ma swoje lata, trzeba szukać czegoś nowego.
  • REKLAMA
  • #3 19646667
    M9a
    Poziom 7  
    Staś Pytalski, dziękuję za pomoc.

Proszę o linki do tych wątków o kończącej się pamięci. Ja mam kłopoty ze znalezieniem. Jakieś znalazłem, ale tam chodziło o coś innego. Chyba nie potrafię dobrze szukać.

Aparat / Ustawienia / Preferowana lokalizacja zapisywania – mam wybrane Karta SD. Zanim napisałem na forum wielokrotnie przeglądałem drzewo katalogów w pamięci telefonu i nie znajdywałem czegoś do usunięcia co nie powodowałoby mojego niepokoju co do poprawności działania komórki. Takie dane odnajdywałem tylko na karcie pamięci.

Czy dobrze rozumiem?
    Wersja androida którą posiadam ma mniejszą zdolność zapisywania aplikacji na karcie pamięci niż wersje poprzednie. Dlatego przywrócenie telefonu do ustawień fabrycznych może niewiele dać. Natomiast w „Ustawienia / Aplikacje / Zarządzaj aplikacjami” mogę wybrać „Wyczyść dane” dla wszystkich aplikacji i nie spowoduje to awarii telefonu (proszę o potwierdzenie).

No i w takim razie pozostaje jeszcze problem aktualizacji aplikacji. Jeśli je odinstaluję to powinno być więcej pamięci, ale martwię się o bezpieczeństwo. Jest jakiś sposób żebym wiedział, które aktualizacje są bardzo potrzebne, a którymi nie muszę się przejmować?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 19649046
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Pokusiłem się, na zabawę telefonem, który posiadasz.
    Wyrzuciłem wszystko z telefonu, przywróciłem do ustawień fabrycznych, założyłem konto google i zacząłem pobierać aktualizacje, do "świeżego" telefonu - tylko to co sugerował telefon, żadnych moich aplikacji czy kopii zapasowych.

Po przywróceniu do ustawień fabrycznych mamy razem pamięci 4,01GB, a wolnej pamięci 3,56GB. Aplikacje zajmują 333Mb.
    Zaczynamy pobieranie 17 aktualizacji i co się okazuje, że po pobraniu wszystkiego co się da - a jak wspomniałem, są to tylko fabryczne aplikacje - aplikacje zajmują już 2,45GB, a wolnego miejsca pozostaje 1,25GB
    Odinstalowanie aktualizacji dla aplikacji, może powodować ograniczoną funkcjonalność w działaniu aplikacji, bądź ogólnie niemożność skorzystania z danej aplikacji. Dla przykładu, jak nie zaktualizowałem OLX nie miałem powiadomienia o tym, że np ktoś coś zakupił.

Problem z pamięcią wewnętrzną - HUAWEI CUN-L21. Android 5.1. Kończy się miejsce

A tu widzisz, gdzie odkładają się dane aplikacji i w nich jest sporo - co prawda tutaj nie widać, bo jak wspomniałem telefon aktualizowany po przywróceniu do stanu fabrycznego. Wyczyszczenie tego co się tam zbiera, jak już wyżej wspomniałem może skutkować utratą pewnych danych jak historia przeglądarki, postępów w grach, zapisanych haseł, różnych danych.

I wspomniany wcześniej problem już na innym telefonie, po kliknięciu aktualizacji dla aplikacji Duolingo dla 18Mb aktualizacji należy usunąć prawie 400Mb...

Problem z pamięcią wewnętrzną - HUAWEI CUN-L21. Android 5.1. Kończy się miejsce Problem z pamięcią wewnętrzną - HUAWEI CUN-L21. Android 5.1. Kończy się miejsce

Teoretycznie, jest możliwe, wyjąć nowy telefon sprzed paru lat z pudełka, gdzie po pobraniu wszystkich aktualizacji może zabraknąć miejsca...

Co do przenoszenia aplikacji na kartę pamięci - w tym telefonie co masz, taką opcję udostępnił producent. Z czasem, ta opcja zniknęła, bądź producenci (bądź Google) ją ograniczyło. Może aktualnie jakiś producent, opcję przenoszenia na kartę pamięci umożliwia, ale w moich nowszych telefonach takiej opcji nie widzę. Są też aplikacje zewnętrzne, do przenoszenia aplikacji (masło maślane ;)), bądź zawartości aplikacji na kartę pamięci, ale nie zawsze działa to stabilnie. Można też utracić bezpowrotnie dane z karty i aplikacji.
  • REKLAMA
  • #5 19649174
    M9a
    Poziom 7  

Na razie nie planuję jeszcze zakupu nowego telefonu. Proszę o poradę czy mogę bez większych obaw zrobić dwie rzeczy:
    1. „Ustawienia / Aplikacje / Zarządzaj aplikacjami” - wybiorę tu „Wyczyść dane” dla niektórych lub wszystkich aplikacji.
    2. „Ustawienia / Aplikacje / Zarządzaj aplikacjami” - wybiorę „Odinstaluj aktualizacje" dla niektórych aplikacji. Na pewno nie dla programu antywirusowego.

Wszystkich aplikacji jest około 150.

• Pomocny post
    #6 19649653
    staś pytalski
    Poziom 41  
    M9a napisał:

Na razie nie planuję jeszcze zakupu nowego telefonu. Proszę o poradę czy mogę bez większych obaw zrobić dwie rzeczy:
    1. „Ustawienia / Aplikacje / Zarządzaj aplikacjami” - wybiorę tu „Wyczyść dane” dla niektórych lub wszystkich aplikacji.
    2. „Ustawienia / Aplikacje / Zarządzaj aplikacjami” - wybiorę „Odinstaluj aktualizacje" dla niektórych aplikacji. Na pewno nie dla programu antywirusowego.

Wszystkich aplikacji jest około 150.

Ad.1 W wybranych aplikacjach lub dla wszystkich możesz tak zrobić mając na uwadze, to co wcześniej napisałem czyli utratę pewnych danych.
    Ad. 2. Możesz to zrobić i możesz pewne aplikacje zatrzymać i wyłączyć. Po nazwach będziesz widział, że pewnych aplikacji nie używasz.

Jeżeli wszystkich aplikacji jest 150, pamiętaj, że urządzenie w zwolnione miejsce telefon zacznie upychać aktualizacje - wg jakiegoś swojego algorytmu i na to nie masz wpływu.
  • #7 19669690
    M9a
    Poziom 7  
    Ustawienia / Aplikacje / Zarządzaj aplikacjami
    W aplikacjach wybrałem „Wyczyść dane”. Zwolniło się ponad 1 GB pamięci. Telefon nadal w miarę dobrze działa. Problem został rozwiązany.

Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem pamięci wewnętrznej w telefonie HUAWEI CUN-L21 z systemem Android 5.1, gdzie dostępna pamięć wynosi jedynie 137 MB. Pomimo prób czyszczenia pamięci i przenoszenia aplikacji na kartę SD, problem nie został rozwiązany. Użytkownik rozważa przywrócenie ustawień fabrycznych oraz czyszczenie danych aplikacji, obawiając się utraty ważnych informacji. Odpowiedzi innych użytkowników sugerują archiwizację zdjęć i filmów na karcie SD, usuwanie danych aplikacji, co może prowadzić do utraty postępów w grach i ustawień, oraz informują o ograniczeniach związanych z aktualizacjami aplikacji. Ostatecznie, po wyczyszczeniu danych aplikacji, użytkownik uzyskał ponad 1 GB wolnej pamięci, co rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA