logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dostarczanie gazu do mieszkania bez podłączenia urządzeń - czy możliwe?

240sx 10 Paź 2021 10:27 606 2
REKLAMA
  • #1 19648423
    240sx
    Poziom 10  
    Ocena: 65
    Może ktoś z kolegów (i koleżanek) będzie wiedział, czy jest możliwe dostarczanie gazu ziemnego do mieszkania w którym nic nie jest podłączone?

Kupiłem mieszkanie ze starą kuchenką gazową, która nie przechodzi próby szczelności (przy zamkniętym zaworze w mieszkaniu jest ok). Kuchenka oczywiście będzie nowa, ale w kuchni będzie remont, zabudowa więc chwilę potrwa, a chciałem też aby "gazownia" dostarczała mi prąd, który jest potrzebny już teraz. Czy więc można oddać do użytku instalację w której w miejsce kuchenki jest zaślepiona rurka (i żadnych innych piecyków)?
  • REKLAMA
  • #2 19648617
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Cytat:
    Czy więc można oddać do użytku instalację w której w miejsce kuchenki jest zaślepiona rurka

Można, nie ma z tym problemu.
  • #3 19760908
    240sx
    Poziom 10  
    Ocena: 65
    Okazało się, że to nieprawda.

Gaz może być dostarczany tylko do instalacji sprawdzonej na szczelność z przynajmniej jednym odbiornikiem. Może to być kuchenka, piecyk, a nawet kuchenka "przenośna" na przewodzie elastycznym, ale MUSI być przynajmniej jedno urządzenie podłączone.

Wg. inf. kontrola z firmy sprawdzającej.
REKLAMA