logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dziwne piszczenie w subwooferze Dali e12f - szukam przyczyny i możliwości naprawy

Adamzs 11 Paź 2021 22:35 1008 2
REKLAMA
  • #1 19651279
    Adamzs
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Hej
    Od kilku dni słyszę dziwne piszczenie w subwooferze e12f.
    Dołączam krótkie nagranie:

https://youtu.be/fVCtcsymG94

Piszczenie występuje praktycznie cały czas. Nie ma znaczenia, czy subwoofer ma podłączony kabel do wzmacniacza, czy też jak jest ustawiona głośność subwoofera. Nie ma też znaczenia, gdzie subwoofer jest podłączony do sieci, a nawet testowałem przy odłączonych wszystkich innych urządzeniach.
    Na początku myślałem, że to może jakieś zakłócenia od sąsiada bo robi remont, a piszczenie się wydawało podobne do odgłosu wiertarki.
    Jak sprawdzałem płytę subwoofera wizualnie wygląda ok, nie widać aby coś było przypalone, kondensatory też wizualnie wyglądają ok. Jednak w przypadku uszkodzonych kondensatorów bardziej bym słyszał buczenie sieci 50Hz.
    Macie może jakie pomysły od czego zacząć sprawdzać ?
  • REKLAMA
  • #2 19651418
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2977
    Buczenie sieci będzie słyszalne, gdy zostaną utracone kondensatory filtra zasilacza .Piszczenie może wystąpić w przypadku utraty pojemności przez kondensatory filtrów zasilania przedwzmacniacza. Aby sprawdzić,nalezy przylutować równolegle do kondensatorów filtrów PW po stronie druku kondensator o podobnej lub zbliżonej pojemności. Sprawdź również jakość lutowania elementów do PCB, może masz lutowanie na zimno.
  • #3 19652004
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    Ten producent stosuje zwykle rozwiązanie w postaci wzmacniacza klasy D wykonanego na elementach dyskretnych. Niestety nie jest udostępniony schemat.
REKLAMA