logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie podajnika ślimakowego - modyfikacja funkcji w programie easy moeller 719

tomek192180 12 Paź 2021 14:24 648 16
  • #1 19652092
    tomek192180
    Poziom 10  
    Proszę o pomoc. Lubię majsterkować z zawodu jestem elektrykiem ale programowanie to ja dopiero poznaje. W tamtym roku zrobiłem do warsztatu podajnik slimakowy i ruchomą podłogę do pieca na trociny tak jak w zalaczniku program wyglada i działał ale nie wiem jak sobie poradzić by działał odwrotnie tzn:
    Po aktywacji przelacznikiem automatu I4 i przy zwolnionym czujniku obrotowym I6 nastapiło wlaczenie Q1 i Q2 przy wykryciu trocin przez czujnik I6 minimum 3s wylacza Q1 i Q2 , po ponownym zwolnieniu I6 program odlicza np. 1 godz i cykl się powtarza, i mój program tak działa tylko najpierw musze go recznie zasypac lub poczekac nim odliczy czas tt2 a ja chciałbym by najpierw sam zasypal a potem juz powtarzał cykle. Proszę o pomoc bo zima idzie a piec w warsztacie nie funkcjonuje ;(
    Programowanie podajnika ślimakowego - modyfikacja funkcji w programie easy moeller 719
  • #2 19652278
    AydeeN
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Jeśli dobrze rozumiem, to w tym momencie na początku musisz go zasypać ręcznie, a potem on już idzie dalej cyklem, tak?
    I ma być tak, aby od początku sam się zasypywał i jechał cyklem, tak?

Jeśli tak, to musisz sprawdzić od razu na początku, czy te trociny są, czy ich nie ma.

Po przełączeniu na automat od razu sprawdzasz, czy są trociny na I6. Jeśli nie ma, to od razu uruchamiasz Q1 i Q2 do momentu, aż one się pojawią. Jednocześnie jeśli ich nie ma, to warunek się nie spełni, więc luz.

Timer powinieneś uruchomić dopiero w momencie, gdy na czujniku I6 pojawi się sygnał, że trociny są obecne. Przy czym zezwolenie na ruch Q1 i Q2 warunkujesz brakiem zadziałania timera (bo przecież Q1 i Q2 ma zadziałać dopiero po godzinie, gdy nie ma trocin)

Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem, to mam nadzieję, że rozjaśniłem trochę.

Dodano po 13 [minuty]:

Coś takiego musisz zrobić. Myślę, że zrozumiale to wyjaśniłem :D
  • #3 19652298
    tomek192180
    Poziom 10  
    AydeeN napisał:
    Jeśli dobrze rozumiem, to w tym momencie na początku musisz go zasypać ręcznie, a potem on już idzie dalej cyklem, tak?

Chyba dobrze zrozumiałeś, ale czekaj opiszę jeszcze raz słowami;
    Po włączeniu I4 (automat) włącza się program, zawsze gdy włączam I4 kosz jest pusty I6 stan niski (nie ma trocin) więc mamy sygnał do startu Q1 i Q2 pracują one dopóty nie otrzymamy na I6 stanu wysokiego minimum 3 sekundy, zatrzymuje się Q1 i Q2, jeśli czujnik I6 się zwolni (stan niski) nastapi odliczenie 60 min po czym właczy sie Q1 iQ2 aż ponownie nie otrzymamy stanu wysokiego na I6.
    czyli mozna to rozpisać tak : I4 (STAN WYSOKI)-I6 (stan niski)-start(Q1 i Q2)-I6 (stan wyskoki 3 s) -stop (Q1 i Q2)- I6 (stan niski) - timer 60 minut i startujemy ponownie .
    Wynika to z tego że nie mam jak dać dwóch czujników poziomu, mam tylko u góry zasobnika, dolnego poziomu nie mierze bo jest tam za gorąco. Wiec mam bezpiecznie dobrane 60 min, i zasobnik zawsze się napełnia do górnego położenia , te 3 sekundy zwłoki na I6 jest po to zeby nie wyłapac falszywego chwilowego sygnału z czujnika poziomu . I to co wysłałem działa mi ale : najpierw innymi przelacznikami zasypuje za pomoca Q1-2 patrze gdy osiagnie górne polozenie trocina widzę ze na I6 jest stan wysoki to przelaczam na automat I4 i wszystko chodzi odliczy 60 min i jedzie cyklami, ale nie mogę sobie poradzić jak zrobić by on sam zasypał ten pierwszy raz odrazu po aktywacji I4 i potem kontynuował cykłami. Pewnie to proste ale kurcze nie moge sobie dać rady

Dodano po 3 [minuty]:

Widzę że pisałeś to w czymś innym niż moje oprogramowanie ale rozszyfruję sobie i postaram się to przenieść do easy soft
  • #4 19652306
    AydeeN
    Poziom 11  
    tomek192180 napisał:
    AydeeN napisał:

Chyba dobrze zrozumiałeś, ale czekaj opiszę jeszcze raz słowami;
    Po włączeniu I4 (automat) włącza się program, zawsze gdy włączam I4 kosz jest pusty I6 stan niski (nie ma trocin) więc mamy sygnał do startu Q1 i Q2 pracują one dopóty nie otrzymamy na I6 stanu wysokiego minimum 3 sekundy, zatrzymuje się Q1 i Q2, jeśli czujnik I6 się zwolni (stan niski) nastapi odliczenie 60 min po czym właczy sie Q1 iQ2 aż ponownie nie otrzymamy stanu wysokiego na I6.
    czyli mozna to rozpisać tak : I4 (STAN WYSOKI)-I6 (stan niski)-start(Q1 i Q2)-I6 (stan wyskoki 3 s) -stop (Q1 i Q2)- I6 (stan niski) - timer 60 minut i startujemy ponownie .
    Wynika to z tego że nie mam jak dać dwóch czujników poziomu, mam tylko u góry zasobnika, dolnego poziomu nie mierze bo jest tam za gorąco. Wiec mam bezpiecznie dobrane 60 min, i zasobnik zawsze się napełnia do górnego położenia , te 3 sekundy zwłoki na I6 jest po to zeby nie wyłapac falszywego chwilowego sygnału z czujnika poziomu . I to co wysłałem działa mi ale : najpierw innymi przelacznikami zasypuje za pomoca Q1-2 patrze gdy osiagnie górne polozenie trocina widzę ze na I6 jest stan wysoki to przelaczam na automat I4 i wszystko chodzi odliczy 60 min i jedzie cyklami, ale nie mogę sobie poradzić jak zrobić by on sam zasypał ten pierwszy raz odrazu po aktywacji I4 i potem kontynuował cykłami. Pewnie to proste ale kurcze nie moge sobie dać rady

Spójrz na ten kawałek programu, który Ci wysłałem.
    Wg. jego logiki od razu po załączeniu urządzenia jeśli nie ma trocin to mamy zezwolenie na załadunek, aż do momentu, kiedy przez 3s będzie sygnał, że są trociny. Jesli tak się stanie, to uruchomi się timer 60m, który zablokuje zezwolenie na pracę właśnie na najbliższe 60 minut. Musisz zastosować odpowiednią czasówkę. Typem czasówki z mojego programu się nie sugeruj, bo wrzucałem na szybko. Trzeba zastosować opóźnienie załączenia dla 3s i opóźnienie wyłączenia dla 60m

Tak, mój program pisany w TIA, ale myślę, że sobie poradzisz :D Najważniejsze to zrozumieć logikę działania programu
  • #5 19652315
    tomek192180
    Poziom 10  
    AydeeN napisał:

Dziękuje za tak szybką reakcję i pomoc, zaraz sobie powklepuje do sterownika na wzór tego co mi wysłałeś i dam znać czy dałem sobie rady, i wtedy bedę walczył z dalszą częścią programu.

Dodano po 14 [minuty]:

AydeeN napisał:

Ale czy ja dobrze czytam Twój program? na moja nie ogarnieta głowę wynika że po włączeniu u Ciebie #auto nie nastąpi odrazu włączenie Q1 i Q2 nawet jeśli czujnik pokazuje że nie ma trocin , bo brakuje przejścia przez #zezwolenie pracy, przejście sie pojawi gdy mamy #obecność trocin plus timer ten dolny odliczy 60 minut, Przepraszam jesli głupio pytam
  • #6 19652344
    AydeeN
    Poziom 11  
    tomek192180 napisał:
    AydeeN napisał:

Dziękuje za tak szybką reakcję i pomoc, zaraz sobie powklepuje do sterownika na wzór tego co mi wysłałeś i dam znać czy dałem sobie rady, i wtedy bedę walczył z dalszą częścią programu.

Dodano po 14 [minuty]:

AydeeN napisał:

Ale czy ja dobrze czytam Twój program? na moja nie ogarnieta głowę wynika że po włączeniu u Ciebie #auto nie nastąpi odrazu włączenie Q1 i Q2 nawet jeśli czujnik pokazuje że nie ma trocin , bo brakuje przejścia przez #zezwolenie pracy, przejście sie pojawi gdy mamy #obecność trocin plus timer ten dolny odliczy 60 minut, Przepraszam jesli głupio pytam

W pierwszej linijce programu mamy #auto, które się załączy w dowolnym momencie, kiedy wciśniesz przycisk. Zezwolenie do pracy jest na nc. Czyli wg. programu przy uruchomieniu mamy logiczne "0" na #zezwolenie, więc Q1 i Q2 się uruchomi.
    Zezwolenia do pracy nie będzie, gdy na #zezwolenie pojawi się logiczne "1", bo przypomnę, że jest to nc. A kiedy pojawi się tam logiczne "1"? W momencie, w którym zostanie to wejście aktywowane, czyli od razu, gdy pojawi się wejście z czasówki w networku drugim, a logiczne "1" zamieni się na "0" po 60 minutach. Przypomnę tutaj o tym, żeby zastosować odpowiednią czasówkę, czyli opóźnienie wyłączenia.

W pierwszym networku możesz jeszcze dodać wejście #czujnik trocin na zwykłe NC, wtedy zapobiegnie to włączeniu Q1 i Q2 na te 3 sekundy świeżo po uruchomieniu urządzenia jeśli będzie sytuacja, że te trociny już tam są.
  • #7 19652391
    tomek192180
    Poziom 10  
    AydeeN napisał:
    W pierwszej linijce programu mamy #auto, które się załączy w dowolnym momencie, kiedy wciśniesz przycisk. Zezwolenie do pracy jest na nc. Czyli wg. programu przy uruchomieniu mamy logiczne "0" na #zezwolenie, więc Q1 i Q2 się uruchomi.
    Zezwolenia do pracy nie będzie, gdy na #zezwolenie pojawi się logiczne "1", bo przypomnę, że jest to nc. A kiedy pojawi się tam logiczne "1"

Dziekuje za spokojne wytłumaczenie, kurde ja to łapie ale nie do końca nie bedę soba musze dopytać bo rysuje u siebie i nie do końca działa, Rozumiem wszystko co napisałes do momentu cytat u góry. I tutaj nie rozumiem dlaczego network drugi czyli stan wysoki #obecność trocin ma zrobic stan wysoki na #zezwolenie na pracę tym samym komenda stop dla Q1 i Q2, z mojego toku rozumowania stan wysoki na #obecnośc trocin aktywuje timer 60 minut który po tych 60 minutach przerzuci na stan 0 na #zezwolenie na pracę i dopiero wtedy wyłaczy Q1 i Q2 bo mamy tam nc
  • #8 19652423
    AydeeN
    Poziom 11  
    Nie nie.
    Zobacz, obecność trocin aktywuje timer, który na #zezwolenie wystawia logiczne "1" na okres 60 minut. Przez te 60 minut, gdy mamy "1" w networku pierwszym nie będzie zezwolenia.

Zróbmy sobie tabelę prawdy:

#zezwolenie #NO #wynik
    0 0 0
    1 1 1

#zezwolenie #NC #wynik
    0 1 1
    1 0 0

Postaram Ci się to jeszcze graficznie wyjaśnić. Tutaj dla lepszego zrozumienia zamieniłem jedynie #zezwolenie na #brak zezwolenia

1. Jeśli mamy AUTO i NIE MAMY Zezwolenie to wtedy aktywuje nam się Q1 i Q2
    2. Jeśli czujnik trocin będzie zadziałany przez 3s to mamy informację, ze trociny są obecne
    3. Jeśli mamy sygnał o obecności trocin, to aktywujemy timer który uruchamia nam "Zezwolenie" *

*Timer uruchomi nam "1" na zezwoleniu, więc w pierwszym networku nie zostanie spełniony warunek logicznego zera na zezwolenie, co skutkuje brakiem możliwości zalączenia Q1 i Q2

Dodano po 7 [minuty]:

Tutaj zobacz w ten sposób. Teraz zrobiłem w większym uproszczeniu, ale musiałem użyć kolejnego networka.

1. Jeśli mamy AUTO, mamy Zezwolenie i timer NIE JEST AKTYWNY to Q1 i Q2 się aktywuje.
    2. Jeśli czujnik trocin będzie zadziałany przez 3s to dostaniemy sygnał, że trociny są obecne
    3. Jeśli nie mamy sygnału o obecności trocin to mamy zezwolenie na ruch
    4. Jeśli dostaliśmy sygnał, że trociny są obecne, to aktywujemy timer, który odlicza 60 minut*

*W czasie, gdy timer odlicza, to znaczy, że jest aktywny, czyli w networku pierwszym nie będzie przejścia na wyjście Q1 i Q2
  • #9 19652490
    tomek192180
    Poziom 10  
    Dziękuje Ci, masakra parę dni z tym walczyłem i coraz to dłuzsze programy pisałem i nic nie działało a teraz napisałem i działa dodaje w załaczniku. Ale się cieszę :) i dobra nauka bo zrozumiałem Twoj tok rozumowania podczas pisania może nie że rozumiem ale to odmienne od tego jak ja kombinowałem. No dobrze a jak w to wpleść dalszą część której nie pisałem by nie komplikować sprawy;(
    Bo docelowo chciałbym tak że :
    Wszystko dziala tak samo jak pisaliśmy z tym że po naciśnieciu I4 automat i spełnieniu ze trocin nie ma stan niski I6 , program najpierw aktywuje Q5 (otwieranie klapy) gdy się klapa otworzy (krancowka I7) program robi swoje cykle , po czym gdy I6 wykryje trociny (3s) wylacza Q1 i Q2 po czym zamyka klapę (Q6) krancowka zamkniecia I8.
    I zastanawia mnie jedno co w takim sterowniku by sie stało gdy zaniknie napięcie w polowie otwierania klapy, to żeby sterownik wiedział ze jesli powróci napięcie to musi sprawdzić stan klapy czyli jà zamknąć bo by mi się po jakimś czasie mogło nadymić w garazu. Kurde teraz skomplikowałem ale jakos to etapami chcę stworzyć, kwestie reczne wlaczanie poszczególnych wyjść ogarnę sam Programowanie podajnika ślimakowego - modyfikacja funkcji w programie easy moeller 719

Dodano po 4 [minuty]:

Oczywiscie miałobyć że po aktywacji klapy Q5 krańcówka I7 wylacza otwieranie Q5 i startuje Q1 i Q2 wg naszego cyklu. Klapa jest po to by zamykać kosz, otwierana tylko po to by nasypac trociny a po zasypaniu zamknąć ponownie do następnego cyklu za 60 min
  • #10 19652503
    AydeeN
    Poziom 11  
    Cieszę się, że udało mi się Ciebie naprowadzić ;)

Ta klapa jest na jakimś siłowniku? Jeśli tak to musimy wiedzieć jaki zawór tym steruje, czy powrót ma z sprężyny, czy w jedną i w drugą sterujemy cewką?

To co się stanie to zależy wszystko od tego jaki algorytm wpiszesz do sterownika i od tego jak realizowane jest sterowanie klapą.
  • #11 19652510
    tomek192180
    Poziom 10  
    Pisze ze ten sterownik ma zegar czasu rzeczywistego ale to chyba nie oznacza ze jesli by zanikło napięcie to po właczeniu bedzie wiedział ile minut mineło od wyłączenia

Dodano po 2 [minuty]:

AydeeN napisał:
    Ta klapa jest na jakimś siłowniku? Jeśli tak to musimy wiedzieć jaki zawór tym steruje, czy powrót ma z sprężyny, czy w jedną i w drugą sterujemy cewką?

Klapa jest otwierana silnikiem z motoreduktorem, stycznik q5 otwiera a q6 zamyka, stan wysoki I7 klapa zamknięta, I8 otwarta
  • #12 19652516
    AydeeN
    Poziom 11  
    Bez znaczenia, sterownik zawsze wykonuje to co wpiszesz w algorytm tylko i wyłącznie. To co się stanie po zaniku zasilania zależy od tego jak ten program został napisany.

Musisz mi dać chwilę i postaram się znów Ci wyjaśnić, a tymczasem możesz rzucić swoją propozycję co do tego jak to wymyśliłeś. Oczywiście pisemnie, żeby nie rozgrzebać sobie programu niepotrzebnie :D
  • #13 19652529
    tomek192180
    Poziom 10  
    Na zanik napięcia myślałem wykorzystać jedno z wejść które aktywowałoby znacznik tylko raz , gdy znacznik aktywny program sprawdza sobie zależności wg toku myślenia jaki przedstawiłeś zależnie od stanu fizycznego i7-i8 program wie co zrobić z klapą.
    Odnośnie otwarcia klapy i dopiero komendy start Q1 i Q2 to myślę zmodyfikować program by po zezwoleniu na start wstawić najpierw klapę i to by było zasadniczo proste gorzej z zamknięciem jej gdy czujnik trocin wykryje trociny (3s) umyję dzieciaki i zastanowię się powstawiam trochę do programu tego co już mam.
    Przez dwa lata miałem raz mała awarię i trochę dymu a to dlatego ze czujnik wykrywający trociny miałem optyczny działał setki razy ale pewnie raz zabrudził sie mocniej i nie wykrył , teraz zmieniłem na niezawodny obrotowy i do tego dałem czasówkę w programie że jeśli zasyp by trwał wiecej niż 8 min wlacza sie alarm bo normalnie trwa 5min . To takie kombinacje moje ale co bede ukrywał jedno ze lubie majsterkować a drugie ze mnie nie stać na oryginalne rozwiazania .
  • Pomocny post
    #14 19652576
    AydeeN
    Poziom 11  
    I to jest znów bardzo proste, a wystarczy dodać dwie proste linijki, do ogólnego działania i jedną zmodyfikować. Jeśli chodzi o zanik, to sprawa jest rozwiązana w tych networkach.

Pierwszą linijkę jedynie modyfikujesz.

1. Jeśli mamy AUTO, NIE MA zezwolenie i NIE MA klapa otwarta, to Q5 otwieramy klapę
    2. Jeśli mamy AUTO, jest zezwolenie i nie ma klapa zamknięta, to Q6 zamykamy klape
    3. Jeśli mamy AUTO, NIE MA zezwolenie, mamy klapę otwartą i nie mamy klapa zamknięta, to sterujemy wyjściem Q1 i Q2.

Z tym "nie ma zezwolenie", które tak naprawdę jest zezwoleniem mogłem Ci namieszać w głowie, wybacz, ale to tak jak kilka postów wyżej, wystarczy zmienić nazwę na brak_zezwolenia i wtedy staje się to odrobinę łatwiejsze w rozumowaniu.
    Reszta pozostaje bez zmian.

W przypadku braku zasilania tak naprawdę sterownik zresetuje nam wszystko co było, ale od nowa sprawdzi stan wejść. Czyli w przypadku otwierania klapy, gdy będzie zanik i klapa zostanie w połowie, to przy ponownym załączeniu (oczywiście #auto musi zostać zadziałane) sterownik sobie sprawdzi jaki jest stan wejść od zezwolenia i krańcówki klapy i wykona zadaną akcję. Czyli jeśli będzie w trakcie otwierania klapy i będzie zanik, to przy załączeniu znów sprawdzi, czy zasyp jest pusty, jeśli tak, to będzie kontynuował otwieranie. Jeśli się okaże, że jest zamknięty, to klapa się zamknie i tyle.
  • #15 19652667
    tomek192180
    Poziom 10  
    Szok w jaki prosty sposób to napisałeś i mi to działa;) u mnie by było pewnie potrzeba z 30 linijek programu ;) ale dzięki temu jak to rozpisałeś to dużo zrozumiałem jak należy do tego podchodzić , ja wszystko rozbijałem na czyniki pierwsze nie potrzebnie, Ty pokazałeś mi jak wykorzystać zależności . Jeszcze sobie pokombinuje zrobić czasówkę że jeśliby z jakiegoś powodu po otwarciu klapy zasyp trwał powyżej 10 minut (brak trocin) aktywuje się wyjście sterownika (alarm) wylaczy sie Q1-2 i zamknie się klapa i bedzie czekać az uzupelnie surowiec i zresetuje program, i jeszcze jedno z wejsc przyporządkuje do styku termika ślimaka bo on lubi się zablokować, wtedy tez aktywuje alarm i wyłączy Q1-2 i zamknie klapę.
    Naprawdę nie wiesz jak jestem Ci wdzięczny za tą pomoc, jutro wpiszę wszystko w sterownik i zobacze czy jest ok.
  • #16 19652677
    AydeeN
    Poziom 11  
    Symulujesz to sobie teraz w jakimś miejscu?

Luzik, służę pomocą ;)
  • #17 19652681
    tomek192180
    Poziom 10  
    Tak jutro zrobię symulację w programie demo easy soft jak bedzie działać wklepię w sterownik i zobaczę czy fizycznie wszytko ok. Super jeszcze raz dziękuje

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w modyfikacji programu do podajnika ślimakowego, aby automatycznie zasypywał trociny po aktywacji przełącznika. W odpowiedziach omówiono logikę działania programu, w tym wykorzystanie czujnika I6 do detekcji trocin oraz zastosowanie timerów do kontrolowania cyklu pracy. Użytkownik zrozumiał, jak wprowadzić zmiany, aby program najpierw otwierał klapę, a następnie uruchamiał podajnik. Dodatkowo, poruszono kwestie związane z obsługą zaniku napięcia oraz implementacją alarmów w przypadku problemów z detekcją trocin. Użytkownik planował przetestować zmodyfikowany program w symulacji przed wprowadzeniem go do sterownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA