logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Router Huawei B525s-23a od T-Mobile nie widzi karty Plusa

romankrupecki 18 Paź 2021 11:30 5052 8
REKLAMA
  • #1 19661880
    romankrupecki
    Poziom 5  
    Dzień dobry,

Rozwiązałem umowę z T-Mobile, bo po zmianie lokum internet z routera jak w temacie raz chodzi, raz nie chodzi (to częściej).
    Umowa jeszcze trwa, wygaśnie za miesiąc.
    Telefony mam w Plusie i raczej jest lepiej z internetem w tym nowym miejscu (ul. Poziomkowa w Józefowie, pow. legionowski)
    Kupiłem dodatkowy SIM na doładowania od plusa, żeby na tym zestawić ten router.
    Ale niestety router świeci na czerwono.

Widziałem, że ktoś miał podobny problem, ale sposób rozwiązania jest dla mnie zbyt ogólnie opisany.
    Jak w ogóle można grzebać z tym routerze i zmieniać jego jakieś ustawienia?
    Co zmienić, żeby zaczął widzieć inne karty SIM?
    Łopatologicznie poproszę, jak ma ktoś czas i chęć.

Z góry dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 19661895
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    romankrupecki napisał:
    Widziałem, że ktoś miał podobny problem, ale sposób rozwiązania jest dla mnie zbyt ogólnie opisany.

To?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3673435.html
  • REKLAMA
  • #3 19661941
    romankrupecki
    Poziom 5  
    Dzięki. Tego wątku nie widziałem. 6 innych owszem. Prześledzę i zobaczę czy sobie poradzę.
  • #4 19662009
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    A skad ten niepoważny pomysł aby abonament zamienić na pre-paid Plusa, powszechnie wiadomo ze oferta tego operatora w tym segmencie to jest żart z klienta. Skąd u ciebie ta ślepa miłość do Plusa , twoje subiektywne odczucia sa bez żadnego znaczenia? Przeprowadziłeś się w miejsce gdzie niezależnie od operatora wymagany jest odpowiedni sprzęt i antena zewnętrzna. A dobór operatora nalezy poprzedzić testami u siebie kazdego z nich, pokaż więc jak wygladaja parametry sygnału na zewnatrz na telefonie z kartę Plusa i screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US i speedtest, najlepiej wieczorny z godzin 20-22. A co do infrastruktury to Plus ma maszt przy Strużąńskiej/ Lesnej z LTE2600+1800+900 przy czym LTE900 bez żadnego znaczenia, NetWorks natomiast wisi na maszcie Play przy Leśnej z LTE2600+2100+1800+800 i dodatkowo kolejną stację Kąty Węgierskie -Wałówa tez z agregacja tych 4 pasm LTE, Play wspomniany wysoki maszt na Lesnej z LTE2600+2100+1800+800. Po drodze do ciebie z Leśnej jest kawałek lasu, podobnie jak z Wałowej. Cała czwórka ma tez stacje bazowe na Rembelszczyźnie, NW i Play na Strużańskiej 133a a Plus na J.Kazimierza 510, pasma tak jak na tych wymienionych. Działa 5G2600 Plusa na J.Kazimierza, T-mobile ma 5g2100 DSS na wszystkich 3 stacjach bazowych a Play na dwóch wymienionych.
  • #5 19662038
    romankrupecki
    Poziom 5  
    Dzieki za info o BTS.
    Dlaczego jesteś taki zgryzliwy na wstępie? W plusie, bo mam 3 tel na abonament za 60 zł w sumie. I mnie to urządza tak, że nawet mi się nie chce sprawdzać, co inni dają i biegać za zmianami. A na kartę dlatego, że używam takiej jednej i po dobijaniu cyklicznym niezbyt dużą kwotą nazbierało mi się tam trochę GB. Po trzecie dziala w telefonie lepiej niż T-Mobile w routerze. A używam bez oglądania się na to, czy mi się wyczerpią te GB. Za ten T-mobile płaciłem 80 zł/mc. Karty mogę nie dobijać i jak nie będzie dobrze działać, to nie będę używał.
  • REKLAMA
  • #6 19663069
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Dostałeś informację na temat infrastruktury operatorów w tej okolicy, lokalizacja nie jest łatwa ale ty nie zamierzasz za wiele zrobić aby móc korzystać z normalnego internetu u siebie. B525 wewnatrz domu niezależnie od operatora nie jest w stanie działać tam optymalnie. Do LTE Plusa wystarczy , do pozostałej trójki jest za słaby. Plus po prostu na LTE liczy się tylko w agregacji LTE2600+1800 i akurat ten router ją ogarnia. Pozostali operatorzy maja dużo bardziej zaawansowane sieci LTE i na nim nie ma możliwości wykorzystania ich potencjału, wymagają sprzętu z 3/4CC CA i QAM256. Ale tak jak napisałem każdy operator i kazdy ruter umieszczony w domu wymaga tam anteny zewnętrznej lub zastosowania CPE LTE/5g. Ale poważne inwestycje pod Plusa z taką kartą jaką masz mijają się z celem. To karta głósowa , jesli chcesz korzystać z niej w tym B525 z T-mobile to zmień APN zamiast internet na APN plus i ustaw go jako domyslny.
  • REKLAMA
  • #7 19663284
    romankrupecki
    Poziom 5  
    Dzięki. Zobaczę, czy sobie poradzę z tymi zmianami, o których napisałeś. Może to wystarczy do moich potrzeb na początek.
    A co wg Ciebie należałoby zrobić, by uzyskać normalnie śmigający net w tej okolicy? Operator nie ma specjalnego znaczenia, choć jak będzie inny niż Plus, to kolejne faktury do obrabiania...a nie jestem zwolennikiem automatycznych płatności.
  • #8 19663339
    NOWY987654321
    Poziom 25  
    Mieszkasz w miejscu gdzie bez testów na zewnątrz każdego z operatorów po kolei nie da się wybrać optymalnego, masz B525 który wystawiony na zewnatrz moze posłuzyć do sprawdzenia jak dziala kazdy z nich, do zarzadzania pasmami na nim i diagnostyki sygnału słuzy aplikacja na Windows https://www.ltehmonitor.com/en/, w niej sprawdza sie po kolei pasma LTE2600, LTE2100, LTE1800, LTE800 dla T-mobile oraz Orange i Play oraz pasma LTE2600, LTE1800 i lte900 dla Plusa. Pokazuje screeny z tych testów i speedtest na kadym z tych pasm.
    Na tej podstawie uzyskuje się dane czego mozna się spodziewać po tych operatorach u ciebie, B525 to router z agregacją 2 pasm LTE WIĘC DODATKOWO SPRAWDZASZ AGREGACJĘ lte2600+1800 dla wszystkich operatorów, niestety ale dla Orange, T-mobile i Play nie sprawdzisz najszybszej agregacji LTE2600+2100 i LTE2100+1800 bo ten router ich nie obsługuje.
    Ale na szybko to telefon i test na nim z kartą Plusa i screen z aplikacji NetMonster pokaże możliwości tego oeratora, taki sam wykonasz na telefonie umieszczając w nim kartę T-mobile którą masz do internetu, screeny na tej karcie i speedtest też dadza potrzebne dane. Innej drogi nie masz a miejsca zamieszkania nie zmienisz.
  • #9 19698762
    romankrupecki
    Poziom 5  
    Cześć
    Jakoś udało mi się zmienić ten APN na plus. Trzeba było wprowadzić nowy profil w routerze. Router widzi kartę, widzi sieć. Mogę w nim mieszać zdalnie z laptopa. Jednak nie mogę korzystać z Internetu. Strony sie nie otwierają. Wyjątkiem są strony banków, które chodzą jak burza. Sprawdzałem trzy różne i nie ma problemów. Innych nie mogę otworzyć. Poza tym nie można się połączyć z siecią Wi-fi z routera z innych urządzeń niż lapek, z którego mogę grzebać w routerze.
    Otrzymuje komunikat żeby się zalogować w aplikacji o nazwie takiej jak Wifi. O co tu chodzi?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z routerem Huawei B525s-23a od T-Mobile, który nie rozpoznaje karty SIM od Plusa. Po rozwiązaniu umowy z T-Mobile, użytkownik zakupił dodatkowy SIM na doładowania od Plusa, jednak router świeci na czerwono. W odpowiedziach zasugerowano, aby zmienić ustawienia APN w routerze na odpowiednie dla Plusa oraz przeprowadzić testy sygnału z użyciem aplikacji NetMonster. Użytkownikowi udało się zmienić APN, co pozwoliło routerowi na rozpoznanie karty, ale nadal występują problemy z dostępem do internetu, z wyjątkiem stron bankowych. Dodatkowo, użytkownik ma trudności z połączeniem innych urządzeń z siecią Wi-Fi routera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA