logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odkurzacz przemysłowy Flex S47 - słaby ciąg mimo wymiany filtra, węża ssącego i silnika

Cb04 19 Paź 2021 06:14 2313 11
REKLAMA
  • #1 19663211
    Cb04
    Poziom 2  
    Witam grupę posiadam odkurzacz flex s47 ostatnio coś zaczol slabo ciagnac rozebralem go i wyczyscilem calego zadnej poprawy wymienilem mu nowy filter nowy waz ssacy i silnik bez zmian co sie mogło stac gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 19663585
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1107
    Kolega sprawdzi turbinki na silniku.
  • #3 19663663
    Cb04
    Poziom 2  
    Nie zabardz wiem gdzie ich szukać one sa w silniku?silnik wstawilem nowy orginalny
  • REKLAMA
  • #4 19836983
    trzospawel5
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Mam ten sam problem z tym szansę problem leży w pokrywie filtra jest gdzieś nieszczelność zdejmij obudowę z fury pokrywy i szukaj gdzie syczy
  • #5 21426245
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    Ocena: 11
    Kolego rozwiązałeś problem co było przyczyną że słabo ciągnie silnik w tym modelu mam ten sam problem i to nie filtr ani nie szczelności w obudowie
  • #6 21556808
    Taner2
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam.
    To bardzo częsta awaria w tego typu odkurzaczach. Trzeba odkręcić cztery wkręty na pokrywie i dostać się do układu otrzepywania filtra. Wyjąć elektromagnes, wyczyścić, wyciągnąć element okrągły otrzepywania z uszczelkami, dobrze wyczyścić, sprawdzić czy blaszka na spodzie jest dobrze przykręcona. Przetrzeć spodnią cześć przylgni, tam gdzie styka się okrągły element z obudową. Poskładać z powrotem pamiętając o sprężynach. Przygotować o ring o średnicy trochę mniejszej od średnicy elektromagnesu i grubości od 0,3 mm do 0,5 mm(dobrać doświadczalnie). Założyć o ring na elektromagnes i włożyć go na miejsce. Będzie teraz nieco wyżej. Włączyć odkurzacz i sprawdzić czy jest ok.
    Ważne jest aby filtr główny był dobrze ułożony, cześć gumowa bez pofałdowań.
    Powinno być wszystko ok.
  • #7 21557372
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    tak zrobiłem jak pan opisał jest to samo.ale otrzepacz działa bo jak zatkam rurę to słychać te stuk stuk
  • REKLAMA
  • #8 21557551
    Taner2
    Poziom 13  
    Witam ponownie.
    Ważne jest także jaki filtr zastosowałeś. Jeżeli oryginał lub Boscha to będzie działał OK. Jeżeli natomiast jakaś tania podróba to można się pożegnać z dobrym ssaniem. Jeszcze sprawdź następującą rzecz, po zdjęciu pokrywy (tej na cztery wkręty) masz dostęp do elektromagnesu. Włącz odkurzacz, zatkaj wlot ręką i pociągaj za przewód elektromagnesu do góry z wyczuciem i sprawdź czy ssanie się zmienia. Jeżeli tak to może zwiększyć średnicę o ringa. Daj znać jak to zrobisz.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 21703707
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    wracam do tematu filtr orginał za ponad 200zł rozkręciłem całego silnik jak nowy czysty turbina nie uszkodzona jak podłożyłem oring to jeszcze gorzej bo otrzepacz działa na ostop ciągu brak może to coś z elektroniką ale pokrętło obrotów niby działa
  • #10 21704784
    Taner2
    Poziom 13  
    Może jeszcze być wina uszczelki głównej na połączeniu części dolnej i górnej.
    Najlepiej zdjąć górną pokrywę, tą na 4 wkręty przykrywającą układ otrzepywania, zatkać wlot powietrza i słuchem zlokalizować nieszczelność, gdzie syczy powietrze. Dziwna usterka. Z reguły po wykonaniu czynności opisanych wcześniej odkurzacz powinien działać. Pozdrawiam.
  • #11 21705629
    grzegorz1478
    Poziom 4  
    Zamykam temat nie znalazłem przyczyny sprzedałem odkurzacz opisałem problem może ktoś znajdzie ja już nie mam sił do niego widzę problem częsty w tym modelu znalazłem 2 na sprzedasz z tym samym problemem i też nikt nie znalazł wady słabego ciągu w tym modelu
  • #12 21747775
    fuperfect
    Poziom 5  
    Witam, mam ten sam problem ze swoim odkurzaczem i wydaje mi się, że to jest wina z racji wieku. Coś prawdopodobnie jest zużyte już po tylu latach pracy, ale co tego sam nie wiem. Filtr nowy też nic nie daje, ani uszczelki. U mnie jest ciąg, ale słabszy niż na początku jak kupiłem.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz odkurzacza przemysłowego Flex S47 zgłasza problem ze słabym ciągiem pomimo wymiany filtra, węża ssącego i silnika. W dyskusji sugerowano sprawdzenie turbinki silnika, jednak nowy oryginalny silnik nie rozwiązał problemu. Inni użytkownicy wskazywali na możliwe nieszczelności w pokrywie filtra lub uszczelce głównej łączącej części obudowy, które mogą powodować utratę ssania. Zalecano demontaż pokrywy na cztery wkręty, czyszczenie układu otrzepywania filtra, w tym elektromagnesu i elementu okrągłego z uszczelkami, a także zastosowanie o-ringu na elektromagnesie w celu poprawy szczelności. Podkreślano znaczenie stosowania oryginalnych filtrów lub markowych (np. Bosch), gdyż tanie zamienniki mogą obniżać efektywność ssania. Próby regulacji elektromagnesu poprzez pociąganie przewodu podczas pracy odkurzacza miały na celu sprawdzenie zmiany ciągu. Mimo tych działań problem często pozostawał nierozwiązany, co sugeruje możliwe zużycie elementów mechanicznych lub elektronicznych w starszych egzemplarzach. Wiele osób potwierdziło, że słaby ciąg to częsta usterka w modelu Flex S47, a niektórzy sprzedali urządzenie z powodu braku skutecznej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA