logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego nowa pompa Wilo Yonos Pico nie komunikuje się ze sterownikiem ST-28?

strzyzo1 23 Paź 2021 06:32 2763 5
REKLAMA
  • #1 19669688
    strzyzo1
    Poziom 2  
    Witam zmieniłem pompę cwu poprzednia padła .starapompa była podpięta pod sterownik pieca st 28 . Po wymianie pompy na wilo yonos pico i podpięciu pod sterownik pompa nie działa . Działa bez problemu przy podłączeniu bezpośrednio do gniazka ale wtedy chodzi cały czas i w efekcie wygania ciepłą wodę z zasobnika .jaka przyczyna braku komunikacji ze sterownikiem
  • REKLAMA
  • #2 19669698
    sylba
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Jeśli podłączyłeś wszystko prawidłowo i pompa sama działa, to może sprawdź co i jak jest ustawione.
  • REKLAMA
  • #3 19669740
    strzyzo1
    Poziom 2  
    Pompa wpięta prawidłowo tylko powinna nawet jeśli nie pracuje wyświetlać komunikaty a tu nic

Dodano po 1 [minuty]:

Przy pracy z gniazdka wszystko działa
  • REKLAMA
  • #4 19669795
    sylba
    Poziom 19  
    Ocena: 54
    Sprawdź czy na zaciskach płyty do podłączenia pompy jest zasilanie. Jeśli nie, to oznacza jakąś awarię płyty. Może na płycie jest jakiś bezpiecznik zabezpieczający obwód pompy, który uległ przepaleniu?
  • REKLAMA
  • #5 19669846
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1084
    strzyzo1 napisał:
    Pompa wpięta prawidłowo tylko powinna nawet jeśli nie pracuje wyświetlać komunikaty a tu nic

nie sprawdzałem co to za sterownik itd.
    Ale jeśli masz sterownik, który działa na zasadzie ON/OFF to jest to normalne, że jeśli pompa nie pracuje to ma odcięte zasilanie i na pompie nic nie będzie się świeciło.
    Może to właśnie chodzi o ten fakt i doszukujesz się błędu tam gdzie go nie ma.
    W takim wypadku pozostaje pytanie co robi pompa jeśli pojawi się nagle zasilanie 230V, czy startuje natychmiast w ostatnim trybie pracy czy czeka na jakiś impuls inicjujący włączenie określonego trybu pracy.
    Zweryfikuj ten prosty element.
    Sterowniki ON/OFF działają analogicznie jakbyś przy włączeniu pompy wkładał wtyczkę zasilania do gniazdka, a przy wyłączaniu pompy wyciągał wtyczkę z gniazdka 230V i to wszystko.
  • #6 19670191
    strzyzo1
    Poziom 2  
    Bucks dzięki za pomoc temat rozwiązany dokładnie tak jak napisałeś w momencie wymiany pompy temperatura cwu była 55st czyli tyle ile zadane i sterownik nie uruchomił pompy zmyliło mnie to że przy podpięciu pompy na krótko działał wyświetlacz a pod sterownikiem nie. Dzisiaj rozpaliłem na zasobniku 46st pompa pod sterownikiem poszła normalnie po podgrzaniu wody wyłączła się taże ok.jeszcze raz dzięki za pomoc
REKLAMA