logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wilo Yonos Pico 1-6 – jak naprawić pompę, gdy wyświetla błąd e25?

jachok 29 Sie 2025 22:59 1497 18
REKLAMA
  • #1 21648325
    jachok
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Naprawa pompy Wilo Yonos Pico 1-6.
    Pokazywał mi błąd E25.
    Znalazłem wadliwą diodę US1J i rezystor 100 Ω.
    Po wymianie pompka zaczyna kręcić i szarpać.
    Jak złapie, to obraca się dobrze i wirnik się kręci, ale jeśli nie, to staje i najpierw wyskakuje błąd E21, a potem z powrotem E25.
    Co jeszcze mogę sprawdzić?
    Dorzucam link, który mi pomógł
    https://youtu.be/Crt4WckqPnM?feature=shared

Płytka PCB z zaznaczonymi elementami: diodą US1J i rezystorem 100 Ω.
    Załączniki:
    • Wilo Yonos Pico 1-6 – jak naprawić pompę, gdy wyświetla błąd e25? 20250829_200042.jpg (2.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21648451
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    Podstawowe pytanie:
    W jaki sposób sprawdzasz tę pompę czy działa? Na sucho czy zalaną wodą?
    Jak pompa taka popracuje trochę na sucho to możesz ją już wymienić na nową, ponieważ uszkadzają się panewki.
    Panewki te pracują w taki sposób, że są łożyskowane warstwą wody. Między wałkiem, a panewką wytwarza się cienki film wodny. Bez tego filmu wodnego wałek wirnika będzie wpadał w wibracje i będzie szarpał, a następnie pompa będzie się zatrzymywać. Taka praca na sucho szybko doprowadzi do zatarcia łożyska.

Jeżeli zaś podłączyłeś i pracuje ona na mokro to sprawdź czy nie ma ona uruchomionego trybu odpowietrzania. Wtedy też będzie tak szarpać i się zatrzymywać.
  • REKLAMA
  • #4 21649437
    jachok
    Poziom 12  
    Wrzucam filmiki, jak już nawet wyskoczył błąd E36. Kody błędów widziałem.
    Dodaję też filmik: jak się dobrze uruchomi, to ładnie pracuje. Cewki mierzyłem i są OK. Tak jakby był uwalony obwód od sprawdzania, czy wirnik nie jest zablokowany.

• #5 21649464
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Sprawdzałeś uzwojenia czy nie są uszkodzone lub zwarte między sobą lub do odbudowy? Pompa ta prawdopodobnie posiada trzy uzwojenia podobnie jak silnik trójfazowy lub BLDC. Sprawdzenie rezystancji uzwojeń w przypadku ich niskiej rezystancji może błędnie sugerować ich zwarcie.

Trzeba też sprawdzić czy wirnik pompy lekko się obraca. Mogą faktycznie być zatarte lub przytarte panewki. To z kolei może powodować uszkodzenia elementów US1J i rezystora 100 Ω. Stąd błąd E36. W skrajnym w przypadku uszkodzeniu mogą ulec dalsze elementy sterownika.
  • REKLAMA
  • #6 21649496
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2627
    jachok napisał:
    Wrzucam filmiki jak już nawet wyskoczył błąd e36. Kody błędów widziałem.
    Dodaję też filmik jak się dobrze uruchomi to ładnie pracuje. Cewki mierzyłem i są okay. Tak jakby był uwalony obwód od sprawdzania czy wirnik nie jest zablokowany.

W ten sposób "zabijasz" pompę. Pomp nie wolno włączać "na sucho", bo tedy się zacierają. W takich pompach panewki nie mają żadnego smarowania, a łożyska ślizgowe są z ceramiki. Pomiędzy powierzchniami ślizgowymi musi być woda.
    Skręć tę pompę i podłącz do wody i zalej ją wodą. Dopiero wtedy uruchom procedurę odpowietrzania. Pompa chwilę będzie ruszać i się zatrzymywać. Dopiero po wykonaniu tej procedury można ją uruchomić.
    Jeżeli dalej będzie się to powtarzać "na mokro" to prawdopodobnie łożyska się zatarły.
    Pytanie tylko dlaczego?
    W jakiej pozycji była zamontowana ta pompa? Może ktoś ją źle zamontował albo układ CO się zapowietrza? Może kocioł się zagotował?
  • #7 21649612
    jachok
    Poziom 12  
    Pisałem: cewki sprawdzone, opory takie same jak na załączonym filmiku z YouTube. Jakby panewki czy cewka była zwalona, to by nie pracowała prawidłowo, jak załapie. Zerowe opory toczne są w wirniku i nic nie jest przytarte. Na mokro to samo się dzieje. Pompka zamontowana pionowo, standardowo.
  • REKLAMA
  • #8 21649851
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 472
    Po drugiej stronie płytki masz specjalizowany układ scalony prawdopodobnie FSB70250, który steruje cewkami silnika. Może przyczyna usterki jest przy tym układzie scalonym lub elemencie z nim współpracującym, np. pęknięte połączenie lutowane. Niestety układ ten ma nietypowe pola lutownicze pod spodem obudowy i zwykłą lutownicą nic się nie działa.

Z tego rosyjskiego filmu wynika, że płytka wkładana jest na wcisk, gdzie styki cewek silnika wchodzą w odpowiednie pola lutownicze płytki drukowanej. Bez lutowania, skręcania, itp. Może jest słaby kontakt na tych stykach?

Zobacz tutaj podobny temat.
  • #9 21695426
    Shover
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Właśnie naprawiam taką pompę...
    Sprawdź diodę o oznaczeniu SE (5H), która jest poniżej tych elementów, które wymieniałeś.
    Jeżeli możesz, podaj parametr przy wlutowanej diodzie. U mnie to 50 Ω. Przy wylutowaniu rozpadła się. Szukając w katalogach, to dioda prostownicza z barierą Schottky'ego - B0530W (30 V, 0,5 A).
    Pozdrawiam
  • #10 21699581
    jachok
    Poziom 12  
    Czy mógłbyś zaznaczyć, który to element, bo u mnie opisy są słabo widoczne. Załączam zdjęcia elementów.Zbliżenie na płytę PCB z elementami SMD, w tym oznaczenia US1J i 8203Płytka PCB z uszkodzonym komponentem elektronicznym przy krawędzi.
  • #11 21699608
    Shover
    Poziom 12  
    Wilo Yonos Pico 1-6 – jak naprawić pompę, gdy wyświetla błąd e25?

Element to: B0530W-7-F
    Dioda: prostownicza Schottky; SOD123; SMD; 30 V; 0,5 A; rolka, ta ma
    Producent: DIODES INCORPORATED; Symbol producenta: B0530W-7-F;
    Dostępny w popularnym sklepie internetowym.
    Pozdrawiam, Mariusz
  • #12 21704806
    jachok
    Poziom 12  
    U mnie w jednym kierunku ma 700 Ω, a w drugim prawie 10 kΩ, przejście ma tylko w jedną stronę. Czy ona jest dobra? Pomiar elementu SMD na płytce drukowanej — 700 Ω i 10 kΩ w przeciwnych kierunkach
  • #13 21704815
    Shover
    Poziom 12  
    Witam
    U mnie, po wylutowaniu diody, było 50 Ω na samej płycie.
    Jeśli sprawdzasz samą diodę, jak to widać na zdjęciu (odlutowana jedna strona diody), to wartości, jakie podajesz, są nieprawidłowe.
    Ja swoją pompę już uruchomiłem i spakowałem na "trudne czasy".
    Jeśli masz dobrą lutownicę z ostrym grotem, to przelutuj ostrożnie wszystkie piny tej "końcówki mocy" — u mnie pomogło.
    Pozdrawiam
  • #14 21706930
    jachok
    Poziom 12  
    Wymieniłem diodę i jest to samo; dioda, która była, jest dobra. Przelutowałem styki układu. Wzięłam jeszcze lutownicę na gorące powietrze i efektu żadnego. Jak ktoś będzie miał padniętą tę pompkę do oddania, to z chęcią się pobawię. Czysto hobbistycznie, bo już u siebie nowego Grundfosa założyłem.
  • #15 21707316
    Shover
    Poziom 12  
    Witam
    Jeśli jeszcze nie poddałeś się z tą pompą, to spróbuj podłączyć płytę ze stykami pompki za pomocą dłuższych przewodów, wyjmij płytkę "wyświetlacza" z obudowy i zabezpiecz ją przed kontaktem z płytą główną za pomocą np. przezroczystej okładki i uruchom pompkę.
    Podczas jej pracy za pomocą zamrażacza sprawdź, czy nie masz zimnych lutów na którejś ze stron PCB.
    Tylko nie trzymaj włączonej pompki za długo, by nie było problemu z łożyskowaniem, chociaż, jak dla mnie, to trochę niezrozumiałe - mam wrzeciono, które jest na ceramicznym łożyskowaniu, i chodzi ono godzinami na obrotach ok. 20 tysięcy i nic się nie dzieje, a taka pompka miałaby się zatrzeć...? Ale może czegoś nie wiem.
    Pozdrawiam
  • #16 21708271
    jachok
    Poziom 12  
    Zamroziłem całą płytkę w zamrażarce i dalej nie działa — raz załapie, a raz nie. Szukamy dalej.
  • #17 21708286
    Shover
    Poziom 12  
    To miejscowo podgrzewaj... Zamrożenie całościowe to nie najlepszy pomysł, bo wszystko się kurczy, a trzeba znaleźć miejsce z uszkodzeniem. A poza tym ta nieprawidłowa praca pompki występuje po całkowitym odłączeniu zasilania i ponownym jego załączeniu? Czy może po zmianie ustawienia przełącznika?
  • #18 21708386
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2331
    jachok napisał:
    U mnie w jednym kierunku ma 700 Ω, a w drugim prawie 10 kΩ, przejście ma tylko w jedną stronę

Taka rada na przyszłość: elementy półprzewodnikowe raczej nie mierzymy na omomierzu, tylko na zakresie pomiaru półprzewodników, a co do uszkodzenia, proponuję płytę przelutować, ale może być też korozja przelotki między warstwami. Użyj suszarki do włosów lub, jak masz, dmuchawki na gorące powietrze — ułatwi zlokalizowanie uszkodzenia.
  • #19 21753519
    kaytec
    Poziom 20  
    Ocena: 311
    Witam, u mnie objawy były bez błędów - po prostu pompa się nie uruchomiła. Bezpośrednio po podłączeniu zasilania wyświetlacz na chwilę się zapala, nawet pokazuje tryb pracy, ale gaśnie migocząc jak by brakowało mu zasilania. Znalazłem tylko uszkodzoną diode US1J, po wymianie efekt taki sam. Zasilanie 12V daje przetwornica FSL306LR - chyba spróbuje ją zamówić u majfriendów i wymienić w ciemno.

Mam dookoła sprzęgła hydraulicznego 4 takie pompy, ta jedna akurat padła w obwodzie który od biedy dawał sobie radę grawitacyjnie. Mi padło to równo 5 lat po przedłużonej gwarancji które Wilo udziela na te pompy. Stan lutów układu mocy rzeczywiście jest daleki od ideału, gołym okiem widać pobiał i ogólnie jest mało spoiwa.

Zbliżenie na układ scalony oznaczony ON DA223BE FSB 70250 na zielonej płytce PCB Zbliżenie na płytkę PCB z widocznym układem FSL306LR i oznaczeniami elementów Zbliżenie na uszkodzony układ elektroniczny z oznaczeniami US1J i FSL306LR na płytce PCB

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy pompy obiegowej Wilo Yonos Pico 1-6, która wyświetla błędy E25 i E21, a także sporadycznie E36. Problemem okazała się uszkodzona dioda US1J oraz rezystor 100 Ω, które zostały wymienione, jednak pompa nadal szarpała i zatrzymywała się. Wskazano, że praca pompy "na sucho" prowadzi do uszkodzenia panewki i łożysk ceramicznych, które wymagają warstwy wody do smarowania. Zalecane jest uruchamianie pompy na mokro i sprawdzenie trybu odpowietrzania. Sugerowano także kontrolę uzwojeń silnika, stanu wirnika oraz lutowań na płytce sterownika, zwłaszcza w okolicy układu scalonego FSB70250, który steruje cewkami. Wskazano możliwość uszkodzenia połączeń lutowanych lub korozji przelotek. Dioda prostownicza Schottky B0530W-7-F (SMD, 30 V, 0,5 A) została zidentyfikowana jako element krytyczny, a jej parametry pomiarowe omówiono. Próby lokalizacji zimnych lutów obejmowały zamrażanie i podgrzewanie płytek PCB. W jednym przypadku zasugerowano wymianę przetwornicy FSL306LR zasilającej pompę. Pompa po 5 latach eksploatacji wykazywała pogorszenie jakości lutów i możliwe uszkodzenia elementów mocy. Ostatecznie, mimo wymiany diody i przelutowania, problem pozostał nierozwiązany, a użytkownik zdecydował się na wymianę pompy na nową, marki Grundfos.
REKLAMA