logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jakie są wasze opinie na temat nowego Windows 11?

szarik1404 23 Paź 2021 10:21 2034 26
REKLAMA
  • #1 19669882
    szarik1404
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Czy ktoś już zainstalował win 11, co o nim sądzicie-moim zdaniem kiepski na razie.
  • REKLAMA
  • #2 19669892
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Dzięki za podzielenie się tą jakże wartościową opinią.
  • #3 19670048
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Ogrom przekazanej treści, przekonał mnie.
  • REKLAMA
  • #4 19670090
    szarik1404
    Poziom 16  
    Chciałem zacząć dyskusje, poznać opinie użytkowników , mnie nie przekonał zaraz po zainstalowaniu pasek zadań. Kliknięcie pp myszy nie otwiera interfejsu, tylko kieruje do ustawień i dopiero tam można ustawić ,a możliwości jest mniej niż w 10. Nie można przenieść paska na górę ,czy do boku. Problem jest też z jego zmniejszeniem (domyślnie jest duży),dopiero zmiana w rejestrze ,go zmniejsza, ale wtedy ikony po prawej stronie opadają w dół i pod godzina jest widoczne tylko troszkę daty. Opcje zasilania też okrojone i nie wchodzi sie do nich bezpośrednio pp na baterii, tylko najpierw w ustawienia .Pełen zakres tylko przez panel sterowania, czyli skutek zamknięcia pokrywy ,czy naciśnięcia przycisku zasilania. jedyna nadzieja że pod wpływem wskazówek użytkowników Microsoft coś pozmienia.
  • #5 19670260
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    szarik1404 napisał:
    Czy ktoś już zainstalował win 11,...

Tak.

szarik1404 napisał:
    ...co o nim sądzicie...

Sądzimy - nie ukrywam, że pluralis majestatis nas dopieszcza - iż skoro zainstalował, to była tego jakaś przyczyna i że ocenianie tego kogoś w taki:

szarik1404 napisał:
    -moim zdaniem kiepski na razie.

sposób tylko z tego tylko powodu, że Windows 11 zainstalował jest, z Pańskiej strony, nadużyciem. Nie istnieją bowiem żadne przesłanki, na podstawie których taką ocenę byłby Pan uprawniony przedstawić.

Naucz się Pan najpierw klarownie formułować myśli i dopiero potem je upubliczniać.

Co się zaś tyczy "objaśnień" w Pańskim kolejnym poście (nr 4 w wątku), to... O gustach się nie dyskutuje. Pańskie zaś zastrzeżenia właśnie do kategorii gustu, a nie błędów czy problemów, występujących w systemie, należą.

Tak w ogóle zaś, to SOA#1.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #6 19670430
    szarik1404
    Poziom 16  
    Matuzalem napisał:
    szarik1404 napisał:
    Czy ktoś już zainstalował win 11,...

Tak.

szarik1404 napisał:
    ...co o nim sądzicie...

Sądzimy - nie ukrywam, że pluralis majestatis nas dopieszcza - iż skoro zainstalował, to była tego jakaś przyczyna i że ocenianie tego kogoś w taki:

szarik1404 napisał:
    -moim zdaniem kiepski na razie.

sposób tylko z tego tylko powodu, że Windows 11 zainstalował jest, z Pańskiej strony, nadużyciem. Nie istnieją bowiem żadne przesłanki, na podstawie których taką ocenę byłby Pan uprawniony przedstawić.

Naucz się Pan najpierw klarownie formułować myśli i dopiero potem je upubliczniać.

Co się zaś tyczy "objaśnień" w Pańskim kolejnym poście (nr 4 w wątku), to... O gustach się nie dyskutuje. Pańskie zaś zastrzeżenia właśnie do kategorii gustu, a nie błędów czy problemów, występujących w systemie, należ
    Tak w ogóle zaś, to SOA#1.
    Wyrażenie opinii nie jest żadnym naduzyciem ,nie ja pierwszy tak oceniłem ,wyrażnie napisałem ,że moim zdaniem, nie neguje nikogo komu się podoba. A,propos formułowania myśli-mój post jest o wiele klarowniejszy niż Pański,wątpię ,czy sam Pan w ogóle rozumie co napisał, dziękuje za rozmowe- bez odbioru.
  • #7 19670639
    Madrik
    Koledze chodziło o to, że zaczynasz dyskusję, dając jedynie bardzo ogólny punkt widzenia. Potem wyjaśniasz co cię nie przekonuje i są to zmiany w zasadzie kosmetyczne i nie mające żadnego znaczenia dla jakości czy skuteczności działania samego systemu.

Zatem twoja opinia w całości wynika z twojego gustu i nic nie mówi nam o samym systemie.

Gdybyś na przykład przytoczył błędy w uruchamianiu aplikacji, zawieszanie się sprzętu, niekompatybilność z urządzeniami i tym podobne dysfunkcje - mógłbyś powiedzieć, że jest "kiepski". System jest w komputerze po to, by uruchamiać i zarządzać aplikacjami. Nie po to by się podobał - to funkcja wtórna. Wygoda jest ważna, ale funkcjonalność ważniejsza. Dlatego Linux ma ciągle fanów. ;)

Na razie to po prostu jest dla ciebie "inny" i musisz się do niego przyzwyczaić.
    Bo czy naprawdę musisz mieć setki ustawień w menu? Może system jest na tyle dopracowany, że nie będzie potrzeby ręcznej korekty większości parametrów...

Stąd odczucie, że przekazane przez ciebie stanowisko jest w zasadzie pozbawione jakiejkolwiek wartości merytorycznej, nad którą można by dyskutować.

To co podważasz - innym może się spodobać.

Ja już raz się przejechałem na zbyt szybkiej zmianie systemu, tylko dlatego, że był nowy. Dlatego poczekam aż system zostanie przetestowany, załatany i będzie stabilną platformą.
  • REKLAMA
  • #8 19670672
    szarik1404
    Poziom 16  
    Co to za funkcjonalność kiedy w starszym systemie(10) robisz cos jednym kliknięciem, a w nowym(11) musisz dwoma, lub trzema?
  • #9 19670700
    Madrik
    szarik1404 napisał:
    Co to za funkcjonalność kiedy w starszym systemie(10) robisz cos jednym kliknięciem, a w nowym(11) musisz dwoma, lub trzema?

A może właśnie dlatego, że nie musisz tego robić tak często jak w starszym systemie? I narzekasz tylko dlatego, że się przyzwyczaiłeś do częstej zmiany ustawień i nie dowierzasz nowemu systemowi.

Daj szansę, popracuj z parę miesięcy - wtedy się wypowiedz.
    Albo poinformuj o istotnych błędach jakie zauważasz.
  • #10 19670722
    szarik1404
    Poziom 16  
    Madrik napisał:
    szarik1404 napisał:

A może właśnie dlatego, że nie musisz tego robić tak często jak w starszym systemie? I narzekasz tylko dlatego, że się przyzwyczaiłeś do częstej zmiany ustawień i nie dowierzasz nowemu systemowi.

Daj szansę, popracuj z parę miesięcy - wtedy się wypowiedz.
    Albo poinformuj o istotnych błędach jakie zauważasz.]
    Takie zauważyłem i poinformowałem, to są moim i nie tylko moim zdaniem błędy.
  • #11 19670734
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Madrik napisał:
    Koledze chodziło o to, że...

Nie. "Koledze" chodziło o to, że ... Jeśli ktoś używa znaków interpunkcyjnych po uważaniu, a nie w sposób zgodny "ze sztuką", to nie powinien się dziwić, iż sam prowokuje sprowadzenie odbioru takiej wypowiedzi ad absurdum (I to niezależnie od tego czy temat zostaje umieszczony w dziale merytorycznym, czy "rozrywkowym").

To tak gwoli wyjaśnienia tego "co autor miał na myśli" (w związku z postem otwierającym ten wątek).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #12 19671266
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 19672375
    szarik1404
    Poziom 16  
    Dajesz mi jako przykład gościa ,który dopiero po kilku dniach zauważył , że przyciski można przesunąć w lewo? To kiedy on zauważy brak interfejsu po kliknięciu pp na pasek i wiele innych braków? Wiem że do wszystkiego można się przyzwyczaić ,ale dlaczego do okrojenia możliwości?
  • #15 19672494
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    Nie każdemu jest to wszystko potrzebne do szczęścia na co dzień. Może dla Ciebie są to braki które dyskwalifikują ten system a dla kogoś innego nic to nie znaczy. Skupiłeś się na samym interfejsie użytkownika, tym że musisz kliknąć 2 czy 3 razy zamiast raz żeby ustawić jakąś opcję a nie ma ani słowa o samym działaniu systemu i jego wydajności albo stabilności.
    Porównując to np do samochodów, zobacz taką Teslę. Nie ma tam już kilkunastu przycisków do ustawiania czegokolwiek na desce rozdzielczej tylko wszystko zostało zastąpione jednym "tabletem". Ale dotyczy to też innych marek, nowe BMW czy Audi też idzie tą drogą. Chcesz coś zmienić też musisz wejść w ustawienia więc to chyba taki znak czasów, świat idzie do przodu a my stoimy w miejscu. Jak się ktoś przyzwyczaił do tego że przycisk start musi być po lewej stronie to niech sobie to zmieni. Może są tacy co lubią chodzić 25 lat w jednych butach i nie lubią zmian. Z drugiej strony ile razy dziennie zmieniasz te ustawienia? Bo ja prawdę mówiąc nie zaczynam dnia pracy od przeklikania wszystkich opcji, ustawiam system raz pod siebie i tak działa.
  • #16 19673099
    szarik1404
    Poziom 16  
    Jako główny system , nie ma na razie szans z 10, a choć chciałbym go testować na wirtualnej maszynie, to niestety , nie można tam zainstalować--- kolejny minus.
  • #17 19673109
    rkkiler
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Używam od samego początku różnych kompilacji na laptopach i desktopach, sprawiają wrażenie "szybszych" i bardziej energooszczędnych. Jedna tylko kompilacja z kanału Insider sprawiłam mi tylko problem z VPNem Cisco. Osobiście polecam zainstalować 11 z normalnego kanału. Wkurza mnie tylko rozmiar paska zadań ;-(
  • #18 19673878
    szarik1404
    Poziom 16  
    Jakie są wasze opinie na temat nowego Windows 11?
    rkkiler napisał:
    Używam od samego początku różnych kompilacji na laptopach i desktopach, sprawiają wrażenie "szybszych" i bardziej energooszczędnych. Jedna tylko kompilacja z kanału Insider sprawiłam mi tylko problem z VPNem Cisco. Osobiście polecam zainstalować 11 z normalnego kanału. Wkurza mnie tylko rozmiar paska zadań ;-(
    Można go zmniejszyć poprzez zmianę w rejestrze na 0 ,ale ikony po prawej i zegar obniżą się wtedy i będziesz widział tylko połowę daty pod godziną i ogólnie brzydko to wygląda. Jakie są wasze opinie na temat nowego Windows 11?
  • #19 19678087
    rkkiler
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    szarik1404 napisał:
    rkkiler napisał:
    Można go zmniejszyć poprzez zmianę w rejestrze na 0 ,ale ikony po prawej i zegar obniżą się wtedy i będziesz widział tylko połowę daty pod godziną i ogólnie brzydko to wygląda.

Mam tak ustawione, bo pasek niestety za dużo zabiera. Chyba dwie pierwsze kompilacje miały ok, a potem coś "poprawili" i obcina. U Insiderów podobnie - nawet pisałem do nich.
  • #20 19678388
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    szarik1404 napisał:
    Jako główny system , nie ma na razie szans z 10, a choć chciałbym go testować na wirtualnej maszynie, to niestety , nie można tam zainstalować--- kolejny minus.
    Można:
  • #21 19678485
    szarik1404
    Poziom 16  
    bolekis napisał:
    szarik1404 napisał:
    Można:
    Na virtualbox nie można, a czy ten program jest spolszczony?
  • REKLAMA
  • #22 19678529
    bolekis
    Poziom 35  
    ZTCW to nie ale tam nie ma dużo do czytania. Przy instalacji z .ISO nawet sam rozpoznaje system i wszystko ustawia, wystarczy klikać "next".
  • #23 19678546
    szarik1404
    Poziom 16  
    Wyskakuje komunikat ,ten komputer nie spełnia wymagań. Na virtualbox własnie tez mi to wyskakiwało, może coś ustawic w programie?
  • #24 19678672
    bolekis
    Poziom 35  
    W ustawieniach maszyny wirtualnej mam 4 GB RAM, 2 procesory i dysk 60 GB.
    W opcjach (druga zakładka) mam dodatkowo wybrany Windows 10 x64.
    Podaj swoją konfigurację komputera (lista części i system operacyjny).
    Może w ogóle jest jakiś problem już na poziomie sprzętu?
  • #25 19678875
    szarik1404
    Poziom 16  
    bolekis napisał:
    W ustawieniach maszyny wirtualnej mam 4 GB RAM, 2 procesory i dysk 60 GB.
    W opcjach (druga zakładka) mam dodatkowo wybrany Windows 10 x64.
    Podaj swoją konfigurację komputera (lista części i system operacyjny).
    Może w ogóle jest jakiś problem już na poziomie sprzętu?
    Na fizycznym dysku aktualizacja przebiegła pomyślnie, na wirtualu nie spełnia wymagań, tak mam ustawione
    Załączniki:
    • Jakie są wasze opinie na temat nowego Windows 11? v.png (341.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie są wasze opinie na temat nowego Windows 11? Bez tytułu.png (66.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 19679841
    bolekis
    Poziom 35  
    Teoretycznie ten procesor powinien umożliwiać fizyczną instalacje Win11. Przejrzyj jeszcze opcje w biosie, powłączaj te, które dotyczą wirtualizacji i/lub mają w nazwie VT-x, VT-d.
  • #27 19852126
    szarik1404
    Poziom 16  
    Poczekam, aż system dojrzeje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dzielą się swoimi opiniami na temat Windows 11, wskazując na różne problemy i zmiany w interfejsie w porównaniu do Windows 10. Krytyka dotyczy głównie nowego paska zadań, który wymaga więcej kliknięć do uzyskania dostępu do ustawień, co wielu użytkowników uważa za niepraktyczne. Niektórzy zauważają, że zmiany są kosmetyczne i nie wpływają na funkcjonalność systemu, podczas gdy inni podkreślają, że nowy system wydaje się szybszy i bardziej energooszczędny. Pojawiają się również pytania dotyczące instalacji Windows 11 na maszynach wirtualnych, z problemami związanymi z wymaganiami sprzętowymi. Użytkownicy sugerują, że warto dać systemowi czas na adaptację i ewentualne poprawki ze strony Microsoftu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA