logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 11 - czy przesiadać się z Windows 10 [serwisant IT]

OPservator 04 Paź 2022 09:23 681 9
REKLAMA
  • #1 20220512
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1227
    Cześć!

W sumie na większości urządzeń przesiadłem się już na Windows 11, również na tych, które nie wspierają aktualizacji do Windows 11 [TPM 2.0].
    Póki co nie doświadczyłem jakichś niespodziewanych błędów czy trudności, jednak na służbowym komputerze nadal zostałem przy Windows 10.

Pytanie do Was - czy opłaca mi się już przejść na Windows 11 na komputerze służbowym, czy jednak korzystać ze stabilności 10ki tak długo, jak będzie to opłacalne?

Oprogramowanie serwisowe w większości i tak mam w postaci LiveUSB [memtest, acronis i inne duperele] i chyba każdy możliwy obraz ISO jaki może mi się przydać w razie czego.

Komputer to stary DELL, więc również musiałbym użyć obrazu ISO do instalacji z pominięciem TPM2.0, jednak ta i5 650 i 8GB DDR3 jest, także na dramat prędkościowy nie mogę narzekać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20220521
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10435
    Nie warto, a W10 bedzie zdatny do uzytku jeszcze wiele lat. Na razie jeszcze W7 jest ok ;-)
  • Pomocny post
    #3 20220537
    Air_Force
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Co mnie wkurza w 11 jako instalatora to ikona od sieci lan na prawym dolnym pasku, ma tylko 2 funkcje: offline i online. Nie zmienia się jeżeli wykryje sieć bez internetu. Pierwszy raz bardzo mnie to zmyliło.
    Druga sprawa to brak IE, są chińskie wynalazki, które nie lubią przeglądarek poza IE. Na szczęście działają w Safari.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 20220544
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1227
    Air_Force napisał:
    Nie zmienia się jeżeli wykryje sieć bez internetu. Pierwszy raz bardzo mnie to zmyliło.

Nie zauważyłem tego, dzięki za informacje!

Co do przeglądarek, od kiedy Chrome zaczął żreć coraz więcej, a Mozilla zaczęła gonić, to korzystam z Opery - funkcja MyFlow jest rewelacyjna, bo mogę kontynuować czytanie artykułu bezpośrednio z telefonu będąc na klopie :D

Nie mniej na służbowym używam Mozilli, bo korzysta z niej większość klientów i wypadałoby mniej więcej ogarniać co gdzie w ustawieniach siedzi, żeby potem nie modlić się nad tematem.
  • Pomocny post
    #5 20221224
    Myopic
    Poziom 11  
    Ocena: 69
    Jako zwykły użytkownik W11 i przede wszystkim jako esteta, każdemu doradzałbym przesiadkę z poprzednich wersji na W11. A to dlatego, że jest on właśnie piękny estetycznie. Mnie też w taki sam sposób go zachwalono i dlatego przesiadłem się na laptopie. :)
    Na desktopie mam ciągle W7, ale to z innych przyczyn.
  • Pomocny post
    #6 20221381
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Air_Force napisał:
    Co mnie wkurza w 11 jako instalatora to ikona od sieci lan na prawym dolnym pasku, ma tylko 2 funkcje: offline i online. Nie zmienia się jeżeli wykryje sieć bez internetu.

Zmienia się, robi się globusik. Natomiast o wiele większe problemy rybią wczesne obrazy windows 11 czy update z 10 do 11
    Mam trochę komputerów gdzie zostaje stary manager zadań, pasek ładowania systemu to kropki z 10, a nie okrąg
    Do tego zauważyłem przycinki po aktualizacji z dziesiątki podczas szukania programów w menu start
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20221419
    Air_Force
    Poziom 14  
    Globusik pojawia się kiedy jest połączenie z internetem, czyli laptop otrzymuje IP i jest ping zewnętrzny. Jak diagnozuję połączenie np. z przełącznikiem, czyli bez dostępu W11 do internetu, ikona ani drgnie. Przeszkadza mi to w diagnostyce bo nie wiem czy druga strona kabla jest wpięta w jakieś urządzenie. W W10 pojawiała się ikona z wykrzyknikiem i od razu wiedziałem że jestem wpięty w sieć.
    Chyba że mam trefny system albo nie odkryłem metody zmiany konfiguracji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 20221466
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Air_Force napisał:
    Globusik pojawia się kiedy jest połączenie z internetem, czyli laptop otrzymuje IP i jest ping zewnętrzny. Jak diagnozuję połączenie np. z przełącznikiem, czyli bez dostępu W11 do internetu, ikona ani drgnie.
    Air_Force napisał:
    Chyba że mam trefny system albo nie odkryłem metody zmiany konfiguracji.

Tak jak pisałem, takie klocki robią się po aktualizacjach. U mnie globus z wykrzyknikiem pojawia sie gdy jest polaczenie z siecią ale nie ma Internetu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20221477
    Air_Force
    Poziom 14  
    Dzięki za info, czyli czeka mnie walka z głupią usterką. Warto rozmawiać na elektrodzie, można się dowiedzieć wiele ciekawostek. Jeszcze raz dziękuję.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20225403
    Borygo123
    Poziom 28  
    Ocena: 191
    Air_Force napisał:

Druga sprawa to brak IE, są chińskie wynalazki, które nie lubią przeglądarek poza IE. Na szczęście działają w Safari.

BTW w Edge możesz wymusić używanie na określonych stronach trybu IE. To pozwala na uruchomienie chińskich wynalazków na nowszych przeglądarkach (np kamery z interfejsem www).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zastanawia się nad przesiadką z Windows 10 na Windows 11 na swoim służbowym komputerze, mimo że na innych urządzeniach już zaktualizował system. W dyskusji pojawiają się opinie, że Windows 10 będzie jeszcze długo użyteczny, a aktualizacja do Windows 11 może wiązać się z problemami, takimi jak zmiany w interfejsie sieciowym oraz brak wsparcia dla Internet Explorera, co może wpływać na działanie niektórych aplikacji. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z nowym systemem, wskazując na estetykę Windows 11 oraz problemy z aktualizacjami, które mogą prowadzić do błędów w działaniu systemu. Wspomniano również o możliwościach przeglądarki Edge, która może emulować tryb IE dla niektórych stron.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA