logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiennik CWU nierdzewny Viessmann Horicell hg160L - przeciek, korozja, możliwość uszkodzenia

pawels1991 23 Paź 2021 20:22 3516 15
REKLAMA
  • #1 19670903
    pawels1991
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam.
    Jakiś czas temu wymieniłem wymiennik CWU na nierdzewny używany. Model Viessmann Horicell hg160L. Bojlerek przyjechał z trochę pogiętą obudową ale to nic. Martwiła mnie zamalowana korozja na najniższym krućcu a raczej na blasze do okola niego. Mimo to postanowiłem dać mu szansę. Po podłączeniu nie bylo przecieku. Działa elegancko grzane piecem gazowym. Czas nagrzewania 1.5h. Na drugi dzień uśmiech mi zmalał bo zobaczyłem małą kałużę. Krućce zasilania i powrotu silnie przyciąga magnes z dysku HD. Hmm czyżby płaszcz z tańszej nierdzewki? Oby.
    Czy jest możliwe że płaszcz i króćce obiegu CO są ze zwyklej stali? Czy raczej uderzony króciec. Może ktoś upuścił zbiornik co podpowiada pogięta blacha. Co zrobić. Wezwać spawacza od wszystkiego? Dodam ze przeciek jest niewielki ale obudowa stalowa z czasem oberwie. Sączy się po obudowie nie po krućcu. Z zewnątrz sucho.
    To mój pierwszy post proszę wybaczyć jeśli coś zrobiłem nie tak.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Wymiennik CWU nierdzewny Viessmann Horicell hg160L - przeciek, korozja, możliwość uszkodzenia 16350127798761945100495606621387.jpg (752.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19670979
    zadam64
    Poziom 39  
    Ocena: 734
    Jesteś pewien ze króciec jest przyspawany a nie wkręcony na jakimś mocnym uszczelniaczu,kleju? Na zdjęciu chyba widać ten płaszcz zewnętrzny a nie bojler /wymiennik .Jeśli wymiennik jest wykonany ze stali nierdzewnej to mufy do podłączenia są przyspawane a pózniej jest jakieś podłączenie .
  • #3 19671054
    pawels1991
    Poziom 9  
    Zgadza się. Na zdjęciu jest obudowa. Jak ją zdjąć widać cylinder z blachy ocynk potem jest piana PUR potem wymiennik. Rozgrzebałbym dookoła żeby sprawdzić ale podejrzewam że ktoś tam napchał czegoś w stylu poxilina i jak to uszkodzę to będzie zabawy. Sama wymiana i kształtki z mosiądzu zjadły mi pół budżetu miesięcznego. A co z tym przyciąganiem ten magnes jest mocny i łapie silnie.
  • #4 19671070
    zadam64
    Poziom 39  
    W sumie powinno być ze stali nierdzewnej albo mosiądzu . Zawsze metal szlachetny do szlachetnego by w newralgicznych punktach uniknąć ogniska korozji . Ale czasami oszczedności przewyższają i mamy oto taki efekt że poprawiamy kilkakrotnie coś co można załatwić na początku .
    Robiłeś to przed obejrzeniem podłączenia i może to był powód, ze go gdzieś zdemontowano bo nie znaleziono przecieku .
  • #5 19671091
    pawels1991
    Poziom 9  
    Czyli jesteś pewien że ta rura co wystaje/króciec to tylko dokręcona przedłużka ze zwykłej stali? Odsprzedawca postarał się żeby było czyste. Nie widać wżerów. W środku lśni a spaw dookolny jest ładny i odsunięty jakieś 10 cm od brzegu zbiornika. Pewnie od tego momentu zaczyna się płaszcz. Szkoda że instrukcja nie pokazuje budowy dokładnie.
  • REKLAMA
  • #6 19671117
    zadam64
    Poziom 39  
    Czy jestem pewien nie powiem bo każdy producent ma swoje rozwiązania ale myślę że jest to wkręcona przedłużka w czasie montażu bojlera/otulina i zewnętrzny płaszcz by to usprawnić a na koniec wystający króciec jest uzupełniany pianą montażową by uzyskać pełną izolację termiczną całego bojlera. . Mogę się mylić ale w sumie to jest wewnątrz zbiornik cisnieniowy .
  • #7 19671129
    pawels1991
    Poziom 9  
    Rozumiem. Zaplecze pieniężne narazie nie pozwala mi na jakąś ingerencję. Najwyżej będę uzupełniał ciśnienie co jakiś czas. Jak bedzie kasa to rozgrzebię ten feler. Oby ten trop był słuszny. Jedno mnie tylko dziwi. Czemu producent włożył taką rurkę zwykłą a nie nierdzewkę. Celowy zabieg żeby po jakimś czasie kupić nowe? W sumie to dosyć popularne działanie w naszych czasach. Dzięki za trop. Plus dla Ciebie narazie. Dałeś mi nadzieję na lepszy byt.
    😉
  • Pomocny post
    #8 19671132
    zadam64
    Poziom 39  
    Koszty ,a może ktoś wcześniej już wymienił . Masz go nowego ?
    Dużo pytań na które My będziemy gdybać i się zastanawiać a wyciek pozostanie.
  • Pomocny post
    #9 19671190
    vojtas1985
    Poziom 18  
    Ocena: 73
    Hej
    Jak masz numer fabryczny to mogę podesłać rysunek złożeniowy na w/w zasobnik.

Pzdr
  • REKLAMA
  • #10 19671299
    pawels1991
    Poziom 9  
    zadam64 napisał:
    Koszty ,a może ktoś wcześniej już wymienił . Masz go nowego ?
    Dużo pytań na które My będziemy gdybać i się zastanawiać a wyciek pozostanie.

Czytaj pierwsze zdanie. Nowy to nie był.

Dodano po 6 [minuty]:

vojtas1985 napisał:
    Hej
    Jak masz numer fabryczny to mogę podesłać rysunek złożeniowy na w/w zasobnik.

Pzdr

Zdiecie tabliczki znamionowej(naklejki)
    Załączniki:
    • Wymiennik CWU nierdzewny Viessmann Horicell hg160L - przeciek, korozja, możliwość uszkodzenia 20211019_092858.jpg (350.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 19671979
    zadam64
    Poziom 39  
    Załączniki:
    • Wymiennik CWU nierdzewny Viessmann Horicell hg160L - przeciek, korozja, możliwość uszkodzenia vis3.jpg (20.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wymiennik CWU nierdzewny Viessmann Horicell hg160L - przeciek, korozja, możliwość uszkodzenia s-l16001.jpg (283.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wymiennik CWU nierdzewny Viessmann Horicell hg160L - przeciek, korozja, możliwość uszkodzenia s-l1600.jpg (313.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 19672399
    pawels1991
    Poziom 9  
    Niestety to zdjęcia innego modelu ale i tu widze rury ze stali czarnej. Jakbym spawał cos takiego to raczej z jednego materiału. Te rurki w tym Voricell są na stałe.
  • Pomocny post
    #13 19673899
    zadam64
    Poziom 39  
    Te bojlery są takie same tylko leżący /vericell/ lub stojący /horicell/ . Ta górna czarna to rura służy do cyrkulacji. Wężownice powinny być ze stali nierdzewnej i zakończenia wyprowadzone w całości po za otulinę całego bojlera .To jest widoczne na rysunkach i zdjęciach .Trzeba się dowiedzieć gdzie znajduje się rozsczelnienie. Woda zawsze leci na dół . Bojler mając otulinę i osłonę z blachy cieżko znaleść powód i miejsce usterki/wycieku/
  • #14 19674330
    pawels1991
    Poziom 9  
    Ten mój jest leżący. Na pewno Horicell bo udalo mi się znaleźć instrukcje na oficjalnej stronie viessmann. Co do tej czarnej rury to nabrałem nadziei że to ten rodzaj nierdzewki co przyciąga magnes. Nie będę się bał tego ruszyć ale musze mieć kase na ewentualnego spawacza. Jak ze szwagrem wnosilismy to po stromych schodach to prawie się wykasztaniliśmy wiec możliwe upuszczenie. Wyciek na bank na zasilaniu. Cieknie tylko jak grzeje. Woda jest grzana naprzemian z grzejnikami.
  • REKLAMA
  • #15 19675689
    pawels1991
    Poziom 9  
    Ok dzisiaj przeczesałem niemieckie fora i internet. (5 godzin szperania). Sprzedawca chciał mnie nakłonić na wymianę ale ma do mnie 45km a ja mam zapłacić za DHLa 170zł. Jak go zapytałem czy ten płaszcz jest nierdzewny nic nie odpisał a generalnie uciął rozmowę.
    Znalazłem schemat złorzeniowy i opinie Niemców. Otóż określają oni żywotność tych wymienników na maksymalnie 25 lat ponieważ blacha płaszcza grzejnego jest ze stali węglowej rury przyspawane do niej też. Jeden kolega straszną opinię dla viessmana wystawił opisując wszystkie swoje żale . Reasumując rynek musi się kręcić. Rozbabram kiedyś ten wymiennik i wymienię stal węglową na inoxa a co.
    A oto znaleziona instrukcja. Pozdrawiam. Nie zamykam narazie.
    Załączniki:
    • DT HoriCell 160-500L (02,1998)__DE.pdf (591.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 19693170
    pawels1991
    Poziom 9  
    Znalazłem rozwiązanie szukając na Niemieckich stronach

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił wymiennik CWU na model Viessmann Horicell hg160L, który przyjechał z uszkodzoną obudową i widoczną korozją. Po podłączeniu nie wystąpił przeciek, jednak następnego dnia zauważył małą kałużę, co sugeruje problem z króćcami. Uczestnicy dyskusji zastanawiają się nad materiałem, z którego wykonane są króćce, sugerując, że mogą być ze stali węglowej zamiast nierdzewnej. Użytkownik planuje dalsze badania, ale obecnie nie ma funduszy na naprawy. Wskazano na możliwość, że producent mógł zastosować tańsze materiały, co może prowadzić do korozji i wycieków w przyszłości. Użytkownik znalazł również schematy i opinie na temat żywotności wymienników, które wynoszą maksymalnie 25 lat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA