logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać precyzyjne zatrzymanie stołu z serwonapędem MR-J2S-CL Mitsubishi?

tufus 31 Paź 2005 10:45 1971 1
REKLAMA
  • #1 1942873
    tufus
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Mam do rozwiązania problem dotyczący napędu, napęd to stół który ma się obracać równo co 95 stopni z wysoką dokładnością, tzn. ma się zatrzymywać precyzyjnie. Stosuję w pracy już servo napęd MR-J2S-CL firmy Mitsubishi, ale zatrzymanie jest z czujnika i jest w miarę zadowalające ale nieprecyzyjne (w tym przypadku nie była potrzebna duża dokładność). Stosuję w układzie jazdę inkrementalną tzn. tam gdzie się zatrzyma napęd to jest jego punkt zerowy, najprawdopodobniej układ zatrzymuje się z błędami i te błędy po czasie się sumują i powstają błędy w zatrzymywaniu na pozycji. Jazda według wartości absolutnej jest bardzo dokładna, ale ja nie mogę jej wykorzystać ponieważ mój układ jeździ tylko w jedną stronę (nie mogę się cofać do punktu zerowego).
    Może ktoś spotkał się z takim problemem i jak go rozwiązać.
  • REKLAMA
  • #2 1948163
    wider
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Może warto zasosować serwo z wbudowanym pozyjconerem np. http://foster.pl/index.php?id=g01_00. Serwo Metronix serii VP pozwala na zaprogramowanie pozycji zadanej we współrzednych inkremetalnych. Możesz łatwo wprowadzić swoje jednostki np. stopnie. Ponowny ruch wykonywany jest po ponownym sygnale z startu lub automatycznie z zaprogramowanym opóźniniem. Pozycje programujesz z panelu albo przez rs232. Możesz wpisać 16 pozycji i 4 zestawy prędkość-przyspieszenia i wybierać jez za pomocą wejśc binarnych. Po osiągnieciu pozycji zadanej serwo wystawia sygnał InPOS.
REKLAMA