logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3100 - Nieudana rejestracja karty SIM w mieście, działa na wsi

dziqi 31 Paź 2005 12:20 1092 6
REKLAMA
  • #1 1943095
    dziqi
    Poziom 13  
    mam 2 sztuki Nokii 3100 w obydwu jest ten sam problem
    jesli jestem na wsi gdziekolwiek zasieg jest mozna dzwonic i jest ok
    dojezdzam do wiekszego miasteczka i wywala mi komunikat "nieudana rejestracja karty sim"wracam na wies znów jest ok.
    miał ktoś moze taki cudny przypadek????
    na poczatku myslalem zeimei jest zablokowane ale przeciez wtedy telefon nie logowałby sie wcale a normalnie funkcjonuje
    wmiescie właczam go pokazuje sie zasieg i po 2-3sekundach wyskakuje komunikat
    pomozcie!!!!
  • REKLAMA
  • #2 1943491
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    A sprawdzałeś to na rożnych kartach sim?
  • REKLAMA
  • #3 1946375
    dziqi
    Poziom 13  
    jedynie era sie loguje do sieci i to poza miastem idea pokazuje nieudana rejestracja karte sim
  • REKLAMA
  • #4 1947944
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 101
    juz raz zakładałeś podobny post...i odpowiedz ta sama.W dość szczególnych okolicznościach mogło by tak być gdyby np telefon nie pracował na jednym z pasm np GSM lub DCS.Zobacz czy fon widzi wszystkich operatorów na ręcznym i jesli tak to przyczyną może być PA ew switch.To dość dziwny przypadek moim zdaniem i działając troche na ,,ślepo,, wymienił bym soft i sprawdził jednak nr Imei.Od czegoś w końcu musisz zacząć.
    ftb
  • REKLAMA
  • #5 1948022
    Kuśnier
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    sprawdz imei, wgraj nowy soft, jesli to nie pomoze to filtr sim lub uem
  • #6 1963472
    fifii69
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    he ja ma identyczny przypadek z tym że u mnie miasto górą:) i powiem że imei nie jest na 100% zablokowany wymieniłem PA (agilent) na PA(renesans) wyjętą z drugiej switcha też podmieniłem i nadal lipa, wkładałem jeszcze PA z 6310i i też lipa,mjolner grzany. cóż to może być?
    @dziqi poradziłeś sobie ze swoją 3100 jeśli tak to co Ci pomogło??
  • #7 1963778
    dziqi
    Poziom 13  
    narazie stoje w miejscu chyba uem pierd.... narazie jestem w trakcie walki soft nie pomaga

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dwóch telefonów Nokia 3100, które poprawnie rejestrują kartę SIM i działają na obszarach wiejskich, natomiast w większych miastach pojawia się komunikat "nieudana rejestracja karty SIM" mimo widocznego zasięgu. Telefon loguje się do sieci poza miastem, natomiast w mieście po kilku sekundach pojawia się błąd. Podejrzewane przyczyny to blokada IMEI, problemy z oprogramowaniem (softem), uszkodzenie komponentów takich jak PA (Power Amplifier), switch, filtr SIM lub UEM (Universal Energy Management). Próby wymiany PA (Agilent, Renesans, z modelu 6310i) oraz switcha nie przyniosły efektu. Rekomendowane działania to sprawdzenie IMEI, ręczne wyszukiwanie operatorów, wymiana softu oraz diagnostyka i ewentualna wymiana elementów takich jak PA, switch, filtr SIM i UEM. Problem jest nietypowy i może wynikać z ograniczeń pasm GSM/DCS lub uszkodzeń sprzętowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA