logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilny światłowód, utrata pakietów, obciążony internet

kosior666 28 Paź 2021 17:53 3315 6
REKLAMA
  • #1 19678935
    kosior666
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.

Od bardzo długiego czasu zmagam się z problemami z internetem. Używam go wyłącznie do grania. Problem zaczął się bardzo dawno gdy z 2mb liveboxa w tp sa przesiadłem się na 10mb internet adsl od orange. Teraz po wieli latach przesiadłem się na światłowód, najpierw był to orange światłowód 300mb a teraz jest to 300mb od lokalnego dostawcy. Prędkość oraz pingi są w normie ale bardzo odczuwalne jest "zamulanie internetu". Myślałem że nie jest to możliwe na światłowodzie podpiętym po kablu - a jednak. Występuje duże opóźnienie oraz utrata pakietów. Prześledziłem trasę mojego sygnału programem WinMTR. Okazało się że przechodzi on przez kilka zagranicznych serwerów i na jednym z nich występuję utrata pakietów, jest to serwer Telii. Wiem że jest to problem z internetem ponieważ kupiłem o wiele lepszy komputer i jest to samo. Nie jest to też kwestia ustawień systemowych poprawiających wydajność ponieważ próbowałem już wszystkiego. Niedawno wystąpiła awaria internetu, okazało się że jeden z serwerów mojego operatora miał awarię. Dzień po naprawie awarii mój internet działał znakomicie - nie było czuć żadnego opóźnienia ani lagów. Niestety następnego dnia wszystko wróciło do normy - internet chodzi jakby był przeciążony. Zgłaszałem to operatorowi, odpisali mi że przełączyli moją sesję na inny router ale nic to nie dało. Jest możliwość żeby wyegzekwować od operatora jakichś działań które by polepszyły jakość mojego połączenia? Dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19679198
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1232
    Na orange światłowód był ten sam problem?
    Internet zamula przy oglądaniu stron czy przy graniu?
    Przy graniu w każdą grę czy w jakąś konkretną?
    Do jakiego celu puściłeś WinMTR?
    Serwer Telii jest gdzieś daleko czy zaraz przy styku z tym lokalnym operatorem?
    Pokaż wynik tego WinMTR.

Dodano po 1 [minuty]:

Operator odpowiada za swój fragment sieci i łącza do innych operatorów. Nie może odpowiadać za działania Internetu u innych operatorów i działania serwerów z grami.
  • REKLAMA
  • #3 19679245
    kosior666
    Poziom 10  
    Na orange był ten sam problem, zaczynam myśleć że nowy operator po prostu dzierżawi linie i to jest wszystko to samo. Internet w dzień chodzi ok ale gorzej jest wieczorami. Jeśli chodzi o gry to przy każdej jest opóźnienie i jakby input lag. WinMRT puściłem pod serwer gry na którym gram. Przechodzi on przez wiele serwerów, prawdopodobnie dlatego jest takie opóźnienie w grach. Próbowałem zmniejszyć trasę mojego sygnału używając płatnych programów VPN, co prawda pomagały ale nie dużo. Wiem że coś jest nie tak z internetem ponieważ jak wcześniej mówiłem po awarii jeden dzień gry chodziły szybko i bez opóźnień, było to zauważalne gołym okiem. Dodaje screena MTR w załączniku.
    Załączniki:
    • Niestabilny światłowód, utrata pakietów, obciążony internet Bez tytułu.jpg (209.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 19679485
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    kosior666 napisał:
    Jest możliwość żeby wyegzekwować od operatora jakichś działań które by polepszyły jakość mojego połączenia?

kosior666 napisał:
    Okazało się że przechodzi on przez kilka zagranicznych serwerów i na jednym z nich występuję utrata pakietów, jest to serwer Telii

Niczego nie wyegzekwujesz, jeśli serwer jest poza siecią Twojego operatora.
    To są punkty styku i Twój operator płaci za wejście na port - każdy chce za to płacić jak najmniej.

Ale test WinMTR nie wykazuje utraty pakietów.
    Liczy się ilość straconych pakietów na ostatnim odpowiadającym hopie, a tam jest 0% utraconych pakietów.
    To co jest dalej to nie są stracone pakiety, tylko hop jest tak ustawiony, że nie odpowiada.
  • REKLAMA
  • #5 19679517
    kosior666
    Poziom 10  
    Moze na ostatnim utraty pakietów nie ma ale pomimo tego że mam ping 40 na zagranicznych serwerach czuje się jakbym gral na pingu 130ms. Przy dynamicznych sytuacjach w grach występują opóźnienia mimo ze mam wysoka ilość fps.
  • #6 19679531
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5498
    @kosior666
    Serwer z problemem może być chwilowo obciążony, albo łącze z tamtej strony ma problem - trudno powiedzieć dokładnie.
    Tak czy inaczej, nic z tym nie zrobisz - to nawet nie podlega pod reklamację, bo nigdzie słowo ping, jego definicja i tyczy się to również pakietów czy protokołów, nie jest formalnie w umowie/regulaminie ujęta. Dodatkowo operator odpowiada tylko za swoją siec i swój szkielet:

Popatrz na to IP wstawione w WinMTR (192.207.0.1), prowadzi ono tutaj:
    Decimal: 3234791425
    Hostname: 192.207.0.1
    ASN: 6507
    ISP: Riot Games
    Organization: Riot Games
    Services: None detected
    Type: Corporate
    Assignment: Likely Static IP
    Continent: North America
    Country: United States
  • #7 19688293
    Kruszwica
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Jest jeszcze inny problem możliwy, Jak miałem Orange na światłowodzie od początku był problem z gubieniem pakietów. Instalator twierdził przychodząc na reklamację, że jest ok. Pomogło spalenie rutera i rozwiązanie umowy przedwczesne, no niestety do końca umowy zapłaciłem kasę :-) Po przejściu na T-mobile na tym samym światłowodzie z ONT nie ma problemu. Zatem winny jest uszkodzony ruter. Specjalista z TP SA sprawdzał działanie internetu na stronach WWW :-) Takie oprogramowanie jak pingplotter(kropka)com było mu całkowicie obce :-) Zatem proponuję Ci spalenie rutera i wymianę na inny, bo tak to może się skończyć jako nieuzasadniona wizyta instalatora, zatem płatna :-) To powinno pomóc! O wymianie rutera na ONT w Orange zapomnij, mają gdzieś nawet błagania klienta. ONT możesz dostać tylko przy montażu. Jak nie mają to wyganiasz instalatora. To jedyna metoda i do tego działa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik od dłuższego czasu boryka się z problemami z internetem, mimo przejścia na światłowód o prędkości 300 Mb/s. Zauważa opóźnienia i utratę pakietów, szczególnie podczas grania, co potwierdzają testy WinMTR. Problemy występują zarówno na łączu od Orange, jak i lokalnego dostawcy. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną mogą być zagraniczne serwery, przez które przechodzi sygnał, oraz możliwe obciążenie serwera. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problemy mogą wynikać z uszkodzonego routera, a także z faktu, że operatorzy nie odpowiadają za jakość połączeń poza swoją siecią. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę routera oraz testowanie połączenia za pomocą narzędzi takich jak PingPlotter.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA