logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zablokowany Samsung Galaxy A21s przez operatora T-mobile: możliwość wgrania nowego softu?

rafalmar1981 29 Paź 2021 21:06 8778 22
REKLAMA
  • #1 19680895
    rafalmar1981
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Jak w temacie zablokowany telefon przez operatora (T-mobile), Samsung Galaxy a21s. Kupiłem, "kupiłem okazyjnie" przez znany portal, teraz już wiem dlaczego okazyjnie! Telefon działał bez problemu, aż miło. Gość się zmył nie ma kontaktu do niego, czy coś można zrobić z tym problemem... Wgranie jakiegoś nowego softu czy coś? Pozdrawiam, z góry dziękuję za wszelkie sugestie oraz pomocne posty i wsparcie, jak coś zrobić gdy wydaje się, że nie ma szans.
  • REKLAMA
  • #2 19680901
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2469
    rafalmar1981 napisał:
    nie ma szans.
  • #3 19680902
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Możesz szukać zbitego marketowego tzn z jakiegoś Euro, Neonet oto sklepy. Ostatnio coraz lepiej blokują i coraz trudniej obejść.
  • #4 19680905
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Wydrukuj wszystkie dowody zakupu na aukcji i udaj się do obsługi klienta jeśli nie pomogą to UKOiK.

Ps.
    Jeśli jest zablokowany IMEI to nic nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #5 19681000
    buczkog
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Najprawdopodobniej to wygląda tak: Gościu kupił se telefon w abonamencie + raty na telefon. Być może płaci za abonament a rat za telefon już nie.
    Tu wygląda sprawa tak: u nas w kraju operatorzy blokują telefony za które nie są spłacane raty. Nie ma co kombinować jak przedmówca napisał "Wydrukuj wszystkie dowody zakupu na aukcji i udaj się do obsługi klienta jeśli nie pomogą to UKOiK" bo zapewne zakup był od prywatnej osoby to od razu wal na Policję ze sprawą o oszustwo. Żeby też nie wyszło jakbyś poszedł do tzw. Operatora i skoro ktoś nie płaci rat za sprzęt to go w sumie wyłudził a Ty go kupiłeś to będziesz tzw. paserem.
  • REKLAMA
  • #6 19681012
    blahfff
    Poziom 41  
    Ocena: 1282
    konsum napisał:
    Wydrukuj wszystkie dowody zakupu na aukcji i udaj się do obsługi klienta jeśli nie pomogą to UKOiK.

Co ma do tego UOKiK? Tel kupiony z drugiej reki, od osoby prywatnej która formalnie nie jest właścicielem urządzenia do momentu spłaty rat. Telefony blokowane są poprzez mechanizm MDM, silnie zintegrowany z softem już na poziomie boot loadera. W aktualnej wersji tej blokady, nawet po wpisaniu właciwego kodu blokady telefon zablokuje się ponownie przy pierwszym połaczeniu z internetem o ile blokada nie zostanie zdjęta po stronie serwerów. Formalnie, nie ma nawet możliwości spłacenia takiego urządzenia za osoba która go wzięła na raty.
  • REKLAMA
  • #7 19681058
    konsum
    Poziom 27  
    blahfff napisał:
    Co ma do tego UOKiK?

Jak poczytasz o przepisach to się dowiesz.
  • #9 19681104
    konsum
    Poziom 27  
    Nic się nie zmieniło, zawszę tak było, autor tematu nabył nowe prawa kupując ten telefon według KC.
    Dlatego jeśli operator nie odblokuje telefonu UKOiK jak najbardziej mu pomoże bo jest ku temu podstawa prawna.
  • #10 19681159
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 211
    Zablokowany, to zablokowany. Nowy nabywca nic nie zrobi, bo nie jest stroną umowy. UKOiK nic nie pomoże, bo w umowie jest napisane, że kupujący do czasu spłaty zobowiązań nie jest właścicielem. Zawsze można wystosować pozew cywilny do sprzedającego, z którym nie ma kontaktu.
  • #11 19681206
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 501
    Dlatego jak kupowałem to czaiłem gdzie promocja typu czarny piątek lub inna.
    W Neonet wziąłem i gwarancja.
    Dobry fachman się z tym upora albo i nie. Wiec pozostaje ci sprzedać na części jako używany zablokowany -odzyskasz z 70% kasy i tyle.
  • #12 19681209
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    konsum napisał:
    Nic się nie zmieniło, zawszę tak było, autor tematu nabył nowe prawa kupując ten telefon według KC.
    Dlatego jeśli operator nie odblokuje telefonu UKOiK jak najbardziej mu pomoże bo jest ku temu podstawa prawna.

Nigdy nie było, by UOKiK zajmował się indywidualnymi sprawami klientów.
    buczkog napisał:
    Najprawdopodobniej to wygląda tak: Gościu kupił se telefon w abonamencie + raty na telefon. Być może płaci za abonament a rat za telefon już nie.

Nie po to biorący telefon go sprzedaje, by płacić abo nie mając telefonu.
    Pracujący tego telefonu nie wziął...
    buczkog napisał:
    wal na Policję ze sprawą o oszustwo. Żeby też nie wyszło jakbyś poszedł do tzw. Operatora i skoro ktoś nie płaci rat za sprzęt to go w sumie wyłudził a Ty go kupiłeś to będziesz tzw. paserem.

Jak pójdzie na Policję, ta z miejsca uzna Autora paserem - tam nikogo nie interesuje czy wiedziałeś czy nie wiedziałeś, że rzecz kupiona pochodzi z przestępstwa. Jesteś w posiadaniu rzeczy pochodzącej z przestępstwa, z automatu jesteś sam przestępcą:
    http://prawna.eu/czym-jest-i-kiedy-zachodzi-paserstwo-umyslne-i-nieumyslne/
    rafalmar1981 napisał:
    Kupiłem, "kupiłem okazyjnie" przez znany portal, teraz już wiem dlaczego okazyjnie!

Zgłoś to Allegro z POK (Programu Ochrony Kupujących), załóż dyskusję ze Sprzedającym, wskaż dowody co się stało, opisz to wszystko i czekaj na odpowiedz Sprzedającego - co by nie odpisywał, obiecywał Sprzedający, NIE zamykaj dyskusji jako rozwiązanej, bo jeśli tak zrobisz nie dostaniesz kasy z POK. Najpierw zwrot kasy od Sprzedającego na Twoje konto, potem ewentualne zamknięcie dyskusji jako rozwiązane. Jeśli Sprzedający temat oleje, tym lepiej dla Ciebie, bo możesz wtedy złożyć wniosek z POK:
    https://allegro.pl/pomoc/kontakt?kategoria=4a6df9f8-0556-4b18-8930-68906a58c18e
  • #13 19681218
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2025
    KOCUREK1970 napisał:
    Zgłoś to Allegro z POK (Programu Ochrony Kupujących)
    Czy to nie wymaga zgłoszenia na policję, a wtedy:
    KOCUREK1970 napisał:
    Jak pójdzie na Policję, ta z miejsca uzna Autora paserem - tam nikogo nie interesuje czy wiedziałeś czy nie wiedziałeś, że rzecz kupiona pochodzi z przestępstwa. Jesteś w posiadaniu rzeczy pochodzącej z przestępstwa, z automatu jesteś sam przestępcą:
  • #14 19681226
    rafalmar1981
    Poziom 10  
    Dziękuję wam wszystkim za odpowiedzi telefon kupiłem przez olx spotykając się osobiście...dzwoniłem do operatora... nawet jak bym chciał to i tak rat nie mogę spłacać, kontakt kto mi go sprzedał oczywiście RODO. Policja wiadomo.....UOKiK-nie ma nic do rzeczy nawet paragonu.Wiem zostałem zrobiony w balona kiedyś kupiłem dwa lata temu huawai też z olx służył mi bardzo długo i dobrze, a tu wtopa.Ci ludzie byle się nie narobić. Masakra. Dzięki jeśli ktoś coś czytałem, że można zrobić z telefonu tablet po wgraniu softu jakiegoś, oczywiście nadal nie będę mógł dzwonić ale jako tablet to już jest jakieś rozwiązanie...tak wyczytał na polskich i angielskich forach. Ale czy to prawda
  • #15 19681229
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5328
    freebsd napisał:
    Czy to nie wymaga zgłoszenia na policję,

Czasem Allegro nie wymaga wizyty na Policji i samo zgłasza. Ale nie mam pojęcia, jakimi kryteriami się kierują.
  • #16 19681295
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2079
    rafalmar1981 napisał:
    "kupiłem okazyjnie"

Ile kosztowała ta okazja? Normalnie to w granicach 400zł można kupić taki telefon.
    Sam wyświetlacz wart jest ponad 200zł. zawsze możesz go porozbierać i sprzedać na części.
  • #17 19681407
    rafalmar1981
    Poziom 10  
    Co wy z tym allego pisałem że olx i z ręki do ręki. Udało mi się rozwiązać dwa problemy nie mogłem wejść w ustawienia recovery udało się poprzez podłączenie telefonu do komputera, już byłem zadowolony następny problem pojawił się że nie mogłem wejść w tryb download udało się za pomocą programu Samsung+300K+Tool. Byłem w niebie a tu u góry napis "all are not allowed to be flashed due to KG locked bootloader". Jakieś pomysły?
  • #18 19681418
    tino2003
    Admin grupy GSM
    rafalmar1981 napisał:
    Jakieś pomysły?

Nie ma pomysłów bo nie ma patentu aby obejść to zabezpieczenie.
  • #19 19681426
    konsum
    Poziom 27  
    Sprawdź lepiej w bazie IMEI czy ten telefon nie widnieje jako kradziony, bo adnotacja jakaś na pewno przy nim jest
  • #20 19681895
    rafalmar1981
    Poziom 10  
    konsum więc tak sprawdziłem tutaj http://kradzionytelefon.pl/ i tutaj https://imei24.com/pl/blacklist_check/ i tutaj https://www.imei.info/pl/faq-stolen-lost-phone-block-the-imei-number/ i jeszcze tutaj https://simlock24.pl/imei_chk/ więc konsum jakieś praktyczne rady co do mojego ostatniego postu?? Uspokoję Cię nie jest na żadnej z tych list bo pewnie zadasz pytanie,,,fajnie że sprawdziłeś ale nadal nie wiem czy jest na czarnej liście, nie nie jest pierwsze po zablokowaniu to sprawdziłem imei. Jakieś konkretne porady konsum? Czy zapytasz mnie o coś innego np. przez jakiego operatora zostało urządzenie zablokowane? T-mobile...mi chodzi jak to
    odblokować na bank się da "all are not allowed to be flashed due to KG locked bootloader". Dlatego robią zabezpieczenia nowsze i nowsze bo na poprzednie już ktoś znalazł sposób....tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać znalazłem jakiś temat ze trzeba plik .pit wgrać przez odina ale raz nie wiem gdzie go szukać i czy będzie to do mojego modelu. Pozdrawiam
  • #21 19681936
    blahfff
    Poziom 41  
    Ocena: 1282
    rafalmar1981 napisał:
    Byłem w niebie a tu u góry napis "all are not allowed to be flashed due to KG locked bootloader". Jakieś pomysły?

Cytat:

odblokować na bank się da "all are not allowed to be flashed due to KG locked bootloader". Dlatego robią zabezpieczenia nowsze i nowsze bo na poprzednie już ktoś znalazł sposób....tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać znalazłem jakiś temat ze trzeba plik .pit wgrać przez odina ale raz nie wiem gdzie go szukać i czy będzie to do mojego modelu.

Tak jak pisalem wczesniej. Blokada jest zintegrowana z samym oprogramowaniem juz na poziomie bootloadera. Masz status KG Locked, ktory blokuje mozliwosc wgrania czegokolwiek, nawet tej samej wersji oprogramowania.

Nawet jesli ten status w jakis sposob zmienisz, to po uruchomieniu telefonu i polaczeniu sie z internetem blokada po raz kolejny powroci, i znowu zmieni status na Locked. Blokade mozna jedynie "pominac" zanim faktycznie sie aktywuje, a i wowczas wiaze sie to ze sporymi ograniczeniami, w tym brakiem jakichkolwiek aktualizacji, bo to spowoduje ponowne zablokowanie urzadzenia. Na tym etapie jest juz na to za pozno, a sam telefono nadaje sie jedynie na czesci. Mozesz np poszukac rozbitego egzemplarza, np z peknietym ekranem i przelozyc plyte glowna do swojego egzemplarza, o ile oczywiscie nie trafisz na taka ktora rowniez nie przestanie byc splacana.

Do pewnego stopnia przypomina to mechanizm Find my Phone z iPhone'ow, gdzie rowniez wymagana jest aktywacja poprzez internet i juz w tym momencie nastepuje weryfikacja urzadzenia.

konsum napisał:
    Sprawdź lepiej w bazie IMEI czy ten telefon nie widnieje jako kradziony, bo adnotacja jakaś na pewno przy nim jest

To nie ma zadnego znaczenia. Telefon po prostu nie jest splacany u operatora, i operator automatycznie go na podstawie tego blokuje. Urzadzenie nie jest nigdzie zglaszane jako skradzione.
  • #22 19682267
    rafalmar1981
    Poziom 10  
    czyli nie macie pomysłu?
  • #23 19682306
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Temat wyczerpany, zamykam gdyż wszystko zostało już wyjaśnione.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zablokowanym telefonem Samsung Galaxy A21s, który został zakupiony od prywatnej osoby przez portal OLX. Telefon został zablokowany przez operatora T-Mobile, co może być wynikiem niezapłaconych rat za urządzenie. Użytkownicy forum sugerują, że nie ma możliwości odblokowania telefonu poprzez wgranie nowego oprogramowania z powodu zintegrowanej blokady na poziomie bootloadera (KG Locked). Rekomendacje obejmują zgłoszenie sprawy na policję oraz skontaktowanie się z obsługą klienta operatora. W przypadku braku kontaktu ze sprzedawcą, użytkownik może rozważyć sprzedaż telefonu na części. Istnieje również możliwość przekształcenia telefonu w tablet po odpowiednich modyfikacjach, jednak nie ma gwarancji na sukces.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA