rafalmar1981 napisał: Byłem w niebie a tu u góry napis "all are not allowed to be flashed due to KG locked bootloader". Jakieś pomysły?
Cytat:
odblokować na bank się da "all are not allowed to be flashed due to KG locked bootloader". Dlatego robią zabezpieczenia nowsze i nowsze bo na poprzednie już ktoś znalazł sposób....tylko trzeba wiedzieć gdzie szukać znalazłem jakiś temat ze trzeba plik .pit wgrać przez odina ale raz nie wiem gdzie go szukać i czy będzie to do mojego modelu.
Tak jak pisalem wczesniej. Blokada jest zintegrowana z samym oprogramowaniem juz na poziomie bootloadera. Masz status KG Locked, ktory blokuje mozliwosc wgrania czegokolwiek, nawet tej samej wersji oprogramowania.
Nawet jesli ten status w jakis sposob zmienisz, to po uruchomieniu telefonu i polaczeniu sie z internetem blokada po raz kolejny powroci, i znowu zmieni status na Locked. Blokade mozna jedynie "pominac" zanim faktycznie sie aktywuje, a i wowczas wiaze sie to ze sporymi ograniczeniami, w tym brakiem jakichkolwiek aktualizacji, bo to spowoduje ponowne zablokowanie urzadzenia. Na tym etapie jest juz na to za pozno, a sam telefono nadaje sie jedynie na czesci. Mozesz np poszukac rozbitego egzemplarza, np z peknietym ekranem i przelozyc plyte glowna do swojego egzemplarza, o ile oczywiscie nie trafisz na taka ktora rowniez nie przestanie byc splacana.
Do pewnego stopnia przypomina to mechanizm Find my Phone z iPhone'ow, gdzie rowniez wymagana jest aktywacja poprzez internet i juz w tym momencie nastepuje weryfikacja urzadzenia.
konsum napisał: Sprawdź lepiej w bazie IMEI czy ten telefon nie widnieje jako kradziony, bo adnotacja jakaś na pewno przy nim jest
To nie ma zadnego znaczenia. Telefon po prostu nie jest splacany u operatora, i operator automatycznie go na podstawie tego blokuje. Urzadzenie nie jest nigdzie zglaszane jako skradzione.