logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HITACHI TV 49HL7000 - Telewizor sam się wycisza, zmniejszanie głośności

BolkoZSierocinca 30 Paź 2021 20:36 1977 6
REKLAMA
  • #1 19682389
    BolkoZSierocinca
    Poziom 9  
    Telewizor sam się wycisza. Z tyłu telewizora znajduje się pokrętło które steruje trzema opcjami: zmiana kanału, zmiana głośności, zmiana źródła.

Po naciśnięciu tego pokrętła przełączamy się między opcjami którymi chcemy sterować. Na każdej z tych opcji telewizor sam zmniejsza wartość, tzn. np. przesuwa w dół źródła, zmniejsza głośność. Co widać na załączonym filmie:

Ewentualnie link do filmu: https://disk.yandex.ru/i/u3sIRQb59d3I5w
    Czy ktoś wie w jaki sposób to naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 19682608
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1091
    Pokrętło do wymiany ewentualnie do czyszczenia.
  • REKLAMA
  • #3 19682772
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3775
    Znajdź proszę na Forum wątek o regeneracji potencjometrów. Są tam opisane preparaty, którymi można wyczyścić takie pokrętło - opis wskazuje, że to bardzo prawdopodobna przyczyna opisanej awarii.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 19691748
    BolkoZSierocinca
    Poziom 9  
    Próbowałem wykorzystać środek do czyszczenia potencjometrów, jednakże nic to nie dało. W związku z tym pomyślałem o tym, żeby może wylutować potencjometr i używać telewizora bez niego, jednakże również bez potencjometru problem nadal występuje.
  • #5 19691758
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1096
    Proste pytanie, może pilot wysyła rozkaz bez naciśnięcia klawisza, najlepiej wyjąć z niego baterie i będzie wiadomo, czy to on czy tv.
    Elektronika Vestel, podaj typ płyty głównej.
  • REKLAMA
  • #6 19691859
    BolkoZSierocinca
    Poziom 9  
    Niestety wyjęcie baterii z pilota nic nie daje. Model płyty głównej to: VESTEL 17MB130S
    Przesyłam zdjęcia płyty głównej.
    HITACHI TV 49HL7000 - Telewizor sam się wycisza, zmniejszanie głośności HITACHI TV 49HL7000 - Telewizor sam się wycisza, zmniejszanie głośności

Dorzucam jeszcze model matrycy.
  • #7 19785007
    BolkoZSierocinca
    Poziom 9  
    Ostatnim moim pomysłem była wymiana płyty głównej, jednakże nie udało mi się znaleźć płyty od takiego samego modelu telewizora. Kupiłem ten sam model płyty od telewizora TOSHIBA i na tej płycie telewizor zaczął normalnie działać. Jednakże musiałem wymienić pilota na taki pasujący do telewizora TOSHIBA, gdyż cały telewizor uruchamia się teraz i działa z interfejsem TOSHIBY. Model telewizora TOSHIBA z którego pochodzi moja nowa płyta to Toshiba 49V5883DG.

W załączniku na zdjęciu po prawej jest oryginalna płyta z Hitachi 49HL7000, a podłączona jest nowa z Toshiby 49V5883DG.
    Załączniki:
    • HITACHI TV 49HL7000 - Telewizor sam się wycisza, zmniejszanie głośności 2021-11-09 21-04-14.jpg (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor HITACHI 49HL7000 ma problem z samoczynnym wyciszaniem, co może być spowodowane uszkodzeniem pokrętła do regulacji głośności. Użytkownicy sugerują wymianę lub czyszczenie potencjometru, jednakże niektórzy próbowali tego rozwiązania bez skutku. Inna możliwość to problem z pilotem, który może wysyłać sygnały bez naciśnięcia przycisku. Po wyjęciu baterii z pilota problem nadal występuje. Użytkownik wymienił płytę główną na model z telewizora TOSHIBA 49V5883DG, co rozwiązało problem, ale wymagało również zmiany pilota na pasujący do nowej płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA