logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Crouzet Millenium II – schemat kabla i rozpiska pinów PLC do programowania

kleki 31 Paź 2005 15:02 5746 8
  • #1 1943523
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Potrzebuję schemat kabelka i rozpiskę pinów w samym PLC. Soft już dziabnąłem.
    kleki(_at_)epf.pl
    pozdrawiam serdecznie
  • #3 2001287
    kleki
    Poziom 28  
    Owszem, ale ja chciałbym wykonać kabelek we własnym zakresie. Fabryczny kabel mam w pracy, ale potrzebuję mieć prywtnie, a nie chcę go kupować, tylko zrobić.
    pzdr
  • #4 2047110
    kleki
    Poziom 28  
    Nikt nie pomoże? Przecież nie zrobię konkurencji. ;-)
    pozdrawiam
  • #5 2047295
    tszewc
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Nie chodzi o to czy robisz konkurencję czy nie. Poprostu nikt nie ma takiego schematu!
    Skoro masz fabryczny kabelek to spróbuj go skopiować ;)
  • #6 2065508
    kleki
    Poziom 28  
    A masz może pomysł, co to może być za scalak SMD o oznaczeniu 211 216?Są na płytce dwie sztuki, oprócz nich dwie diody, rezystor i jasnobrązowy element na 4-ch nóżkach (trochę przypomina kondensator, ale ma za dużo wyprowadzeń). Dlatego pytam o schemat kabelka, b potzrbuję rozkminić co to wszystko robi (penie RS232 na RX, TX, ale nie jestem 100% pewien), no i potrzebuję zastąpić elementy SMD przewlekanymi (myślę, że znajdę odpowiedniki). W każdym razie będę bardzo wdzięczny np. za informacje na temat układów scalonych 211 216 (8-nóżkowe).
    pzdr
  • #7 2068860
    HUGO
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam

Jak się dobrze przyglądniesz sposobowi podłączenia tych elementów o które pytasz to będziesz wiedział co to jest, ale powiem Ci są to transoptory a kabel to nic innego jak zwykły rs232 trój przewodowy.

Pozdrawiam

Andrzej
  • #8 2073224
    kleki
    Poziom 28  
    To 211 216 robi tylko za izolację? Może racja... Przyjżę się temu bliżej.
    pzdr
  • #9 3629453
    mariaszek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja właśnie zrobiłem sobie taki kabelek i działa.Schemacik sciągnołem z orginalnego.Płytke zrobiłem w eagle. Jako obudowe wykorzystałem zaślepke z milenium2+ jest identyczna jak orginalnym kabelku przewód ze starej myszki bo tylko potrzebne sa nam 4 żyły no i rzeńska wtyczka DB9
    Załączniki:
    • kabel milenium.rar (12.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu kabla i rozpiski pinów PLC Crouzet Millenium II potrzebnych do programowania. Użytkownik poszukuje informacji umożliwiających samodzielne wykonanie kabla, zamiast kupowania oryginalnego. Wskazano stronę producenta z opisem funkcji portu komunikacyjnego, jednak brak jest dostępnego pełnego schematu kabla. Fabryczny kabel można skopiować, a sam kabel to standardowy, trzyprzewodowy RS232 z izolacją optyczną realizowaną przez transoptory (oznaczone jako scalaki SMD 211 216). Elementy SMD można zastąpić przewlekanymi odpowiednikami. Jeden z użytkowników potwierdził wykonanie działającego kabla, wykorzystując obudowę oryginalnej zaślepki Millenium II+ oraz przewód z myszy komputerowej, z wtyczką DB9 i czterema żyłami.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA