Przedstawiam poniżej scany schematów i płytki do kabla transmisyjnego Moellera. Przepraszam ale do dzisiaj, od jesieni 2006 roku nie znalazłem czasu by wykonać rysunki na "czysto", po prostu nie było dobrej motywacji. Dysponuje jedynie roboczymi notatkami. Pamiętam, że poświęciłem dużo czasu na testy niezawodności tej konstrukcji i sprzedałem kilkanaście wykonanych egzemplarzy. Mają przewagę nad ślepym kablem oryginalnym bo ledami pokazują ruch transmisji.
Schemat interfrejsu dla Logo Siemensa posłużył mi jako "wyjście" na którym oparłem swoja konstrukcje. Użyłem transoptorów 6N136 najlepsze z najtańszych. Niestety na MAX 3232 jak wcześniej wspomniałem nie da się oszczędzić. Popularny 232 nie chce pracować z każdym komputerem. Duży rozrzut parametrów scalaków obsługujących wyjścia RS 232. Dołacze później PDF płytki (uwaga montaż po stronie miedzi) i jakieś dodatkowe zdjęcia gotowego kabla.
Dodano po 34 [minuty]:
Tmp 2 - rozmieszczenie ellementow na plytce
Tmp 3 - schemat interfrejsu dla Logo
Tmp 4 - mój schemat kabla
Tmp 5 - roboczy schemat płytki
Tmp 7 - zwymiarowane parametry złącza. Jego drugą płytke pozyskuje się z odcięcia rogu płytki zasadniczej.
Do amatorskiego używana kabla proponuje użycie 3 szt (po kilkanaście centymetrów) kabelków zakończonych drutem z wtyków od złącz RJ np. z popsutego switcha sieciowego lub gniazda telefonicznego.