logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego

fejter 03 Lis 2021 11:13 5793 57
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak zdiagnozować usterkę w radiu Makita DMR300, które po uszkodzeniu zasilacza impulsowego nie daje oznak życia mimo obecnych napięć zasilania?

Najpierw trzeba sprawdzić tor zasilania i sterowanie stabilizatorem: w tym modelu na pinie 1 (CTL) stabilizatora w obudowie SOT-89 powinno być około 2 V przy włączeniu i 0 V przy wyłączeniu, a na wyjściu powinno pojawić się poprawne napięcie; jeśli go nie ma, należy też sprawdzić tranzystory Q14/Q15 oraz diodę D206 [#19700447][#19692507][#19702466][#19702520][#19704511] W threadzie podano, że element 3D0E może być stabilizatorem 3 V lub 3,3 V, więc nie należy podawać tam 5 V „na próbę”, tylko mierzyć wejście i wyjście tego układu [#19705599][#19705561][#19705718] Po podaniu 2 V na CTL radio zaczęło mrugać, a połączenie obu płytek ujawniło napięcia na stabilizatorze, co wskazuje na problem w sterowaniu lub dalsze zwarcie na zasilaniu [#19701528][#19711219] Dodatkowo autor znalazł zwarcie do masy na Vdd procesora rzędu 10 Ω i zauważył grzanie się układu IC202 oraz samego stabilizatora, co sugeruje zwarcie na szynie zasilania procesora albo uszkodzenie procesora [#19702358][#19711219][#19716273] Przy takim stanie forumowicze uznali, że naprawa może być już nieopłacalna i że pełna wymiana płyty lub diagnoza w serwisie może kosztować więcej niż wartość naprawy [#19716263][#19716875][#19716316]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 19688022
    fejter
    Poziom 7  
    Ocena: 11
    Witam, chciałbym naprawić to radio, ale nie mogę znaleźć usterki ponieważ sprawdzałem na wszystkich kondensatorach czy nie ma zwarcia i nie wykazało mi zwarcia. To radio uszkodziło się, ponieważ zasilacz impulsowy dostał zwarcia i prawdopodobnie poszło wysokie napięcie na układy. Gdy podłączyłem zwykły zasilacz na trafie i mostku prostowniczym z kondensatorem, radio nie daje oznak życia (napięcie 12V takie jak poprzedni zasilacz, który uległ zepsuciu). Sprawdzałem napięcia i zasilanie np. do wyświetlacza dochodzi i do wzmacniacza również 5,9V.
    Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego
  • #2 19688108
    RPAS
    Poziom 28  
    Ocena: 239
    Przypadkiem nie za słaby zasilacz podpiąłeś 12v ok a prąd? o ile się nie mylę ma mieć min.2A .
  • #3 19688158
    fejter
    Poziom 7  
    RPAS napisał:
    Przypadkiem nie za słaby zasilacz podpiąłeś 12v ok a prąd? o ile się nie mylę ma mieć min.2A .
    podłączyłem wydajny zasilacz i również brak reakcji
  • #4 19688509
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 317
    Czy masz do tego schemat, obawiam się że nie. Czy wiesz na których nóżkach scalaków ma być napięcie zasilające i ile ma mieć? Te 5,9 V to chyba za małe napięcie. Obawiam się że trochę za wysokie progi. Pomiary zwarć na kondensatorach to droga do nikąd. Tak samo jak metoda macajewa. Bez schematu nie widzę szans.
  • #5 19688708
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2486
    fejter napisał:
    Sprawdzałeś na akumulatorze?
  • #6 19688963
    fejter
    Poziom 7  
    DIORADIO napisał:
    Czy masz do tego schemat, obawiam się że nie. Czy wiesz na których nóżkach scalaków ma być napięcie zasilające i ile ma mieć? Te 5,9 V to chyba za małe napięcie. Obawiam się że trochę za wysokie progi. Pomiary zwarć na kondensatorach to droga do nikąd. Tak samo jak metoda macajewa. Bez schematu nie widzę szans.

Schematu nie mam bo szukałem w Google ale nic nie znalazłem. Inny model tego radia DMR 108 ma tą samą płytkę PCB co DMR 300. Vcc tego wzmacniacza to 14V ale z tego co sobie na tą chwilę przypominam to nie kojarzy mi się żeby takie napięcie było na którejś nóżce tego wzmacniacza. Jutro sprawdzę i dam znać

Dodano po 1 [minuty]:

gumisie napisał:
    fejter napisał:

Na akumulatorze nie sprawdzałem ale sprawdzę jutro i dam znać
  • #7 19689040
    DIORADIO
    Poziom 32  
    Ocena: 317
    Przyjmij do wiadomości że jeżeli ktoś zadaje Ci pytanie to odpowiedz na to pytanie. Pytałem czy wiesz na których nóżkach scalaków (liczba mnoga - to znaczy że jest ich więcej) ma być napięcie zasilające ? Domyśl się że te zdjęcia nie pokazują mi jakie to są scalaki , to co mam o nich powiedzieć? Patrząc na płytki , to nie jest radio samochodowe a stacjonarne więc przypuszczam że napięcie zasilające jest trochę wyższe, a ile ??????????????
  • #8 19692209
    fejter
    Poziom 7  
    1. 0.27V
    2. 0V
    3. 0V
    4. 0V
    5. 0V
    6. 1V
    7. 1.4V
    8. 0V
    9. 0V
    10. 0V
    11. 0V
    12. 0V
    Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego

Dodano po 28 [minuty]:

gumisie napisał:
    fejter napisał:

Sprawdzałem i nic się nie zmieniło
  • #9 19692507
    gumisie
    Poziom 43  
    fejter napisał:
    7. 1.4V
    Vcc końcówki mocy.
    Sprawdź napięcia na tranzystorze Q11.
  • #11 19693328
    gumisie
    Poziom 43  
    fejter napisał:
    Względem masy na bazie jest 15,3V na kolektorze 0,2V a na emiterze 15,3V
    Tak więc napięcie "dochodzi" do tranzystora.
    Ja bym sprawdził ten tranzystor.

Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego [/b]
  • #12 19693511
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 19697801
    fejter
    Poziom 7  
    gumisie napisał:
    fejter napisał:
    Względem masy na bazie jest 15,3V na kolektorze 0,2V a na emiterze 15,3V
    Tak więc napięcie "dochodzi" do tranzystora.
    Ja bym sprawdził ten tranzystor.

Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego [/b]

Gdy czerwony (+ miernika) dam na bazę to pomiędzy bazą a kolektorem nie ma nic i również pomiędzy bazą a emiterem. Potem czarny (- miernika) dam na bazę to pomiędzy bazą a kolektorem jest 0,6V spadku napięcia i również pomiędzy bazą a emiterem. Pomiędzy kolektorem a emiterem nie ma nic.

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Novile napisał:
    fejter napisał:
    radio uszkodziło się, ponieważ zasilacz impulsowy dostał zwarcia i prawdopodobnie poszło wysokie napięcie na układy.
    Kolego, to nie jest tak jak myślisz. :not: Po pierwsze "primo" to jest to Makita, czyli światowa czołówka elektronarzędzi.Zatem po drugie "primo"- na pewno konstruktor starał się przewidzieć taki "złoty strzał" w tym radiu.Zatem szukaj przestrzelonej diody Zenera( wszystkie diody do sprawdzenia na PCB) a jak to nie pomoże, to szukaj przestrzelonego stabilizatora.Układy nie "wstają", bo jest zwarcie pewno gdzieś na zasilaniu ich. Przy okazji posprawdzaj wszystkie tranzystory, bez wylutu, jak któryś Ci zwarcie wykaże, albo przerwę, to go dopiero można na wylucie sprawdzić.
    Jak ktoś zaraz mi tu wyjedzie, że trzeba wszystko wylutowywać do sprawdzenia - to od razu piszę , nie chodzi o bezsensowne katowanie laminatu lutownicą!Sprawdzamy tylko to, co najbardziej podejrzane.Jak coś jest zwarte lub rozwarte, to przeważnie pokaże nam to miernik nawet na wlutowanym elemencie.
    Gdyby "poleciały "te wielonóżkowe scalaki SMD to "kaplica" dla zwyczajnego elektronika z lutownicą.Ale one tak szybko nie powinny się uszkodzić. Albo lecą stabilizatory , albo sam CPU( on jest najdelikatniejszy). W drugim przypadku naprawa tylko ze sprzętem i dobrym fachowcem. Cena tego radia wręcz "zabija" (ponad 1300PLN) ale sugeruje ona wysoki standard wykonania oraz taki sam standard zabezpieczeń tego urządzenia. :spoko:

Sprawdzałem i nie znalazłem nic podejrzanego, ewentualnie idąc krok po kroku to mógł się uszkodzić zaraz po tranzystorze stabilizator napięcia o symbolu 06CC0W ale nie wiem jak to sprawdzić

Dodano po 29 [minuty]:

Na stabilizatorze sprawdzałem napięcia i jedyne napięcie które tam się pojawia to Vcc a na Vout nie ma napięcia nawet gdy wcisnę przycisk włączenia radia Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego
  • #14 19698847
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 19698866
    fejter
    Poziom 7  
    Novile napisał:
    A wiesz jaki to tranzystor? Twoje opisy wskazują na tranzystor inny niż bipolarny. Nie podałeś do tej pory choćby symbolu.
    B857

Dodano po 1 [minuty]:

Novile napisał:
    I to mnie się zbytnio nie widzi. Jest to bardzo istotny stabilizator.Jakie masz napięcie Vcc na nim?
    na Vcc 13V
  • #16 19698887
    gumisie
    Poziom 43  
    fejter napisał:
    Na stabilizatorze sprawdzałem napięcia i jedyne napięcie które tam się pojawia to Vcc a na Vout nie ma napięcia nawet gdy wcisnę przycisk włączenia radia
    Na pin.1 (CTL), również?

EDIT:

Novile napisał:
    A wiesz jaki to tranzystor?

2SB857 (PNP) w obudowie TO-126C.
  • #17 19699105
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 19699121
    fejter
    Poziom 7  
    gumisie napisał:
    Na pin.1 (CTL), również?
    zgadza się, jest 0V jeszcze tylko dodam że na Vout jest 0,035V ale i tak takie napięcie jest nieprawidłowe
  • #19 19699184
    gumisie
    Poziom 43  
    fejter napisał:
    zgadza się, jest 0V jeszcze tylko dodam że na Vout jest 0,035V ale i tak takie napięcie jest nieprawidłowe
    Oczywiście, że jest niepoprawne.
    Na pin.1 powinno być:
    ON - 2V
    OFF - 0V

Patrzę na te Twoje zdjęcia i mam wrażenie, że coś jest nie tak ze ścieżkami przy tranzystorze Q14.
    Ja sprawdziłbym ten tranzystor, oraz Q15.
  • #20 19700414
    fejter
    Poziom 7  
    Tranzystor Q14 i Q31 o tym samym modelu zamieniałem ponieważ jeden wydawał się podejrzany tzn. był trochę jaśniejszy ale po zamianie to nic nie zmieniło. Wylutowywałem i wlutowywałem bez pomocy hot-air'a ponieważ nie chciałem nagrzać do wysokiej temperatury kondensatorów elektrolitycznych. Po południu sprawdzę tranzystor Q15.

Dodano po 1 [minuty]:

Czyli stabilizator napięcia na wejściu kwalifikuje się do wymiany?
  • #21 19700447
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 19701528
    fejter
    Poziom 7  
    Jak podałem napięcie 2V na stabilizator na 1 pin (CTL) to ekran i podświetlenie przycisków zaczęło wszystko mrugać co około 0,4s

Dodano po 11 [minuty]:

Również zauważyłem że elementy w pobliżu układu scalonego R5F10WMCA się grzeją po kilku s jak jest podane napięcie 2V na 1 pin stabilizatora plus główne zasilanie 12V. Oczywiście sprawdzałem to na "wyczucie ciepła dłonią ponieważ nie posiadam termowizji.
  • #23 19701826
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 19702358
    fejter
    Poziom 7  
    Sprawdziłem napięcie na stabilizatorze po załączeniu na Vout jest 5,9V. Sprawdzałem również na tej płytce gdzie jest procesor i zauważyłem że jest zwarcie na kondensatorach jeśli się nie mylę (bo nie jestem pewien czy te wszystkie małe elementy SMD to kondensatory bo mają inny odcień, oczywiście chodzi o kolor kremowy). Na C255 jest również zwarcie a jeśli chodzi o stabilizator to podejrzewam że stabilizator to jest ten element o oznaczeniu 3D0E ale nie mogłem znaleźć na internecie żadnych informacji na temat tego elementu. Na nóżce pierwszej względem masy patrząc wprost od lewej strony jest 0V spadku napięcia na 2 nóżce 0,675V (jeśli dam czerwony kabel miernik na mase) a jak zamienię biegunowość to pokazuje 0,720V, na 3 nóżce (czerwony na masie) 0,302V a po zamianie biegunowości 2,7V. Teraz nóżka górna (czerwony na masie) 0,670V a po zamianie biegunowości 0,720V
  • #25 19702466
    gumisie
    Poziom 43  
    fejter napisał:
    zauważyłem że jest zwarcie na kondensatorach jeśli się nie mylę (bo nie jestem pewien czy te wszystkie małe elementy SMD to kondensatory bo mają inny odcień, oczywiście chodzi o kolor kremowy)
    Zamiast tego "pisania", lepszym rozwiązaniem byłoby zaznaczenie tych elementów na zdjęciu.
  • #26 19702484
    fejter
    Poziom 7  

Dodano po 16 [minuty]:

gumisie napisał:
    fejter napisał:
    zauważyłem że jest zwarcie na kondensatorach jeśli się nie mylę (bo nie jestem pewien czy te wszystkie małe elementy SMD to kondensatory bo mają inny odcień, oczywiście chodzi o kolor kremowy)
    Zamiast tego "pisania", lepszym rozwiązaniem byłoby zaznaczenie tych elementów na zdjęciu.

Po południu zaznaczę które dokładnie kondensatory mają zwarcie. Jeśli procesor byłby uszkodzony lub stabilizator to z tego co zauważyłem to nie są dostępne te elementy w Google.
  • #27 19702520
    gumisie
    Poziom 43  
    Odlutuj jedną nóżkę tego C255 i sprawdź.
    Dlaczego nie zaznaczyłeś tych ceramicznych?
  • #28 19703175
    fejter
    Poziom 7  
    Wcześniej nie zaznaczyłem ponieważ nie byłem na miejscu Naprawa radia Makita DMR 300 - brak reakcji po uszkodzeniu zasilacza impulsowego

Dodano po 4 [minuty]:

gumisie napisał:
    Odlutuj jedną nóżkę tego C255 i sprawdź.
    Dlaczego nie zaznaczyłeś tych ceramicznych?

Po odlutowaniu kondensator nie ma zwarcia a jest zwarcie na płytce PCB w miejscu kondensatora C255
  • #29 19704406
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 19704511
    gumisie
    Poziom 43  
    fejter napisał:
    Na nóżce pierwszej względem masy patrząc wprost od lewej strony jest 0V spadku napięcia na 2 nóżce 0,675V (jeśli dam czerwony kabel miernik na mase) a jak zamienię biegunowość to pokazuje 0,720V, na 3 nóżce (czerwony na masie) 0,302V a po zamianie biegunowości 2,7V. Teraz nóżka górna (czerwony na masie) 0,670V a po zamianie biegunowości 0,720V
    Czytam to i czytam i nic z tego nie mogę zrozumieć.
    Zamieniając miejscami sondy, multimetr powinien wskazywać takie same wartości napięcie.
    Jedyne co się zmienia to wskaźnik polaryzacji (minus przed wynikiem).
    Przy odłączonym zasilaniu, wykonaj pomiar pomiędzy (multimetr ustawiony na test diod):1 a 3.
    1: GND
    3: Prawdopodobnie wyjście stabilizatora.
    D206, również do sprawdzenia.
    Co niektóre elementy które zaznaczyłeś, wcale nie muszą być kondensatorami. Mogą to być dławiki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik stara się naprawić radio Makita DMR 300, które przestało działać po uszkodzeniu zasilacza impulsowego. Po sprawdzeniu kondensatorów i podłączeniu alternatywnego zasilacza 12V, radio nie wykazuje reakcji. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące pomiarów napięcia na różnych elementach, w tym tranzystorach i stabilizatorach. Wskazano na możliwość uszkodzenia procesora oraz na konieczność wymiany stabilizatora napięcia. Użytkownik zauważa, że niektóre elementy na płytce PCB mogą mieć zwarcia, co komplikuje diagnozę. W końcu, po wielu próbach, użytkownik rozważa, czy naprawa jest opłacalna, biorąc pod uwagę koszty i trudności związane z wymianą uszkodzonych komponentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA