logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Dysk NVMe.M2 z adapterem na PCI-e lub SATA3 a płyta G-MA785-US2H - czy to zadziała?

showmannn 04 Lis 2021 09:11 1299 21
REKLAMA
  • #1 19689569
    showmannn
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Panowie,
    Czy jest szansa, by dysk NVMe.M2 z adapterem na PCI-e lub SATA3 działał z tą płytą?
    W opisie płyty nie pisze nic, by było wsparcie dla M.2... brak dedykowanego gniazda pod ten dysk... ostatnia, dostępna aktualizacja biosu zawiera w opisie enigmatyczną informację, że "rozszerzono kompatybilność z dyskami SSD", ale żadnej listy i szczegółów
    Czy zatem ów dysk będzie widziany przy podłączeniu poprzez jeden z w/w adapterów jako dodatkowy nośnik? (wiem, że w przypadku braku oficjalnego wsparcia w biosie nie mam co liczyć na bootowanie systemu)

Mam na stanie okazjonalnie i chciałbym go wykorzystać z tym co mam, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19689631
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1409
    Powinniśmy zacząć od pytania w który port pciex chcesz włożyć adapter, bo pomysł z sata3 pomijam.
    showmannn napisał:
    wiem, że w przypadku braku oficjalnego wsparcia w biosie nie mam co liczyć na bootowanie systemu
    Nie wiem jak dla amd ale dla intela robi się mod biosu i można używać nvme jako bootowalny nośnik.
  • #3 19689638
    showmannn
    Poziom 9  
    cysiekw napisał:
    Powinniśmy zacząć od pytania w który port pciex chcesz włożyć adapter., bo pomysł z sata3 pomijam. .
    showmannn napisał:
    wiem, że w przypadku braku oficjalnego wsparcia w biosie nie mam co liczyć na bootowanie systemu
    Nie wiem jak dla amd ale dla intela robi się mod biosu i mozna uzywac nvme jako bootowalny nosnik.

Rozważam skorzystanie z jednego z dwóch (wolnych) złączy:

PCI Expressx16(2.0)
    PCI Express x1

do tej płyty niestety nie ma modowanego BIOSU... szukałem... chciałbym, żeby przynajmniej ten dysk funkcjonował jako dodatkowy nośnik
  • #4 19689649
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Pod x1 nie podłączysz bo nie ma takiego adaptera. Minimum to x4, więc zostaje x16.
  • #5 19689663
    showmannn
    Poziom 9  
    badboy84 napisał:
    Pod x1 nie podłączysz bo nie ma takiego adaptera. Minimum to x4, więc zostaje x16.

Ok, czy pod x16 powinien zadziałać na bank z tą płytą?
  • REKLAMA
  • #6 19689688
    badboy84
    Poziom 43  
    Jaki masz system? Oficjalne wsparcie dla NVMe pojawiło się w Windows 8.1. Jeżeli masz dysk na stanie to podłącz i sprawdź. Ta płyta nie posiada nawet UEFI więc może być różnie.
  • #7 19689700
    showmannn
    Poziom 9  
    badboy84 napisał:
    Jaki masz system? Oficjalne wsparcie dla NVMe pojawiło się w Windows 8.1. Jeżeli masz dysk na stanie to podłącz i sprawdź. Ta płyta nie posiada nawet UEFI więc może być różnie.

System Win 7 (64-bit), docelowo planuję Win 10 (64-bit)...
    Cały wic polega na tym, że nie mam na razie adaptera, chcę kupić i dlatego rozpytuję czy jest sens? Tylko dysk mam na stanie :-)
  • #8 19689751
    cysiekw
    Poziom 42  
    showmannn napisał:
    Tylko dysk mam na stanie
    Jaki, model, producent
  • REKLAMA
  • #9 19689761
    showmannn
    Poziom 9  
    cysiekw napisał:
    showmannn napisał:
    Tylko dysk mam na stanie
    Jaki, model, producent

Liteon 128 GB M.2 2280 PCIe SSD NVMe 1.2
  • #10 19689789
    badboy84
    Poziom 43  
    Dysk NVMe więc pod SATA się nie podłączy. Tylko adapter do PCI-E.
  • REKLAMA
  • #13 19689829
    showmannn
    Poziom 9  
    badboy84 napisał:
    Tak, możesz też kupić adapter z dodatkowymi wcięciami które pozwalają też zamontować adapter w gnieździe x4 albo x8, może się kiedyś przydać.

https://allegro.pl/oferta/adapter-m-2-nvme-ngff-m-key-ssd-do-pci-e-x4-x8-x16-9000606540

Ok, dzięki za cenna uwagę... wybrałem ten zaproponowany przez Ciebie, jak tylko dojedzie sprawdzę czy działa i dam znać...

Dzięki wielkie za pomoc, pozdrawiam
  • #14 19690338
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8280
    Jest bardzo niewielka szansa, że to będzie działać. na 12 letnich konstrukcjach bez UEFI nikt nigdy nie myślał o starcie z dysku PCIe. Również nie sądzę, aby można było to zmodyfikować w łatwy sposób (jeśli w ogóle jest to możliwe).

Do tego, jak rozumiem, z karty graficznej dodatkowej Kolega nie korzysta (bo płyta ma jedno złącze x16, drugie to x1, więc karty graficznej i adaptera dla M.2 się na tej płycie łatwo nie pogodzi.
  • #16 19690377
    cysiekw
    Poziom 42  
    dt1 napisał:
    Również nie sądzę, aby można było to zmodyfikować w łatwy sposób (jeśli w ogóle jest to możliwe).
    https://www.win-raid.com/t871f50-HowTo-Get-full-NVMe-support-for-all-Systems-with-an-AMI-UEFI-BIOS.html
    Dodatkowo często bios jest pod korek podpakowany i mieści się na styk w kości, dodanie obsługi nvme to niestety często wymiana kości bios na większej pojemności.
  • #17 19690746
    showmannn
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    Jest bardzo niewielka szansa, że to będzie działać. na 12 letnich konstrukcjach bez UEFI nikt nigdy nie myślał o starcie z dysku PCIe. Również nie sądzę, aby można było to zmodyfikować w łatwy sposób (jeśli w ogóle jest to możliwe).

Do tego, jak rozumiem, z karty graficznej dodatkowej Kolega nie korzysta (bo płyta ma jedno złącze x16, drugie to x1, więc karty graficznej i adaptera dla M.2 się na tej płycie łatwo nie pogodzi.

Dokładnie, akurat korzystam wyłącznie ze zintegrowanej grafiki, dlatego ten slot jest w pełni wolny i nieużywany...

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

Gelip napisał:
    dt1 napisał:
    Również nie sądzę, aby można było to zmodyfikować w łatwy sposób (jeśli w ogóle jest to możliwe).

Zmodyfikować pewnie łatwo się nie da ale można spróbować UEFI-DUET lub Clover.

W związku z brakiem modowanego Biosu raczej na pewno nie będę ryzykował z jego zmianą na coś "niewiadomego"... a wystarczy mi jedynie dodatkowa przestrzeń dyskowa na PCi-e (jeśli to oczywiście zadziała w ogóle!)
  • #18 19691021
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    showmannn napisał:
    W związku z brakiem modowanego Biosu raczej na pewno nie będę ryzykował z jego zmianą na coś "niewiadomego"... a wystarczy mi jedynie dodatkowa przestrzeń dyskowa na PCi-e (jeśli to oczywiście zadziała w ogóle!)

Nic nie ryzykujesz. UEFI-DUET czy Clover to nie modowany bios - to emulator biosu UEFI - odpala się go np. z pendrive'a a tam możesz w UEFI Shell załadować sterownik NVME. Sam skompilowałem ze źródeł UEFI-DUET i odpaliłem UEFI 32-bit na komputerze z roku ok. 2001 (20-sto letnim) z biosem AWARD i na nim system WinXP w trybie UEFI 8-)
    https://www.betaarchive.com/forum/viewtopic.php?p=449809#p449809
    https://www.win-raid.com/t4035f45-XP-W-k-x-on-Modern-Hardware-307.html#msg112299
    https://www.win-raid.com/t6543f41-UEFI-DUET-does-not-boot-from-a-USB-flash-drive.html#msg111187

Oczywiście Win10 czy inny system też da się uruchomić. DUET jest w wersji 32-bit lub 64-bit. W linkach wyżej są linki do skompilowanego (także kod źródłowy) DUET'a 32-bit i 64-bit i jak zrobić pendrive'a.

Dodano po 7 [minuty]:

A tutaj mój temat na tym forum jak skompilowałem ze źródeł: Kompilacja DUET - polecenie build nie działa
  • #19 19691359
    showmannn
    Poziom 9  
    Gelip napisał:

Nic nie ryzykujesz. UEFI-DUET czy Clover to nie modowany bios - to emuloator biosu UEFI - odpala się go np. z pendrive'a a tam możesz w UEFI Shell załadować sterownik NVME. Sam skompilowałem ze źródeł UEFI-DUET i odpaliłem UEFI 32-bit na komputerze z roku ok. 2001 (20-sto letnim) z biosem AWARD i na nim system WinXP 8-)
    https://www.betaarchive.com/forum/viewtopic.php?p=449809#p449809
    https://www.win-raid.com/t4035f45-XP-W-k-x-on-Modern-Hardware-307.html#msg112299
    https://www.win-raid.com/t6543f41-UEFI-DUET-does-not-boot-from-a-USB-flash-drive.html#msg111187

Oczywiście Win10 czy inny system też da się uruchomić. DUET jest w wersji 32-bit lub 64-bit. W linkach wyżej są linki do skompilowanego (także kod źródłowy) DUET'a 32-bit i 64-bit i jak zrobić pendrive'a.

Dodano po 7 [minuty]:

A tutaj mój temat na tym forum jak skompilowałem ze źródeł: Kompilacja DUET - polecenie build nie działa

... dzięki za wytłumaczenie i linki... interesujące, przyznam że to dla mnie nowość... czy warunkiem odpalania PC-ta (później) za każdym, kolejnym razem jest botowalny pendrive z emu zawsze tkwiący w porcie USB?
    ... jeszcze jedno... przeglądałem informacje pod linkami i nie trafiłem (może przeoczyłem) link do kompilacji DUET'a w wersji 64-bitowej... czy mógłbyś go zamieścić... z góry dzięki... czuję że przez weekend będę eksperymentował, kolega mnie zachęcił, pozdrawiam :-)
  • #20 19692074
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    showmannn napisał:
    czy warunkiem odpalania PC-ta (później) za każdym, kolejnym razem jest botowalny pendrive z emu zawsze tkwiący w porcie USB?

Tak, ale może to być chyba też partycja FAT32 na dysku twardym.
    showmannn napisał:
    link do kompilacji DUET'a w wersji 64-bitowej...

Z tych źródeł co podałem udało mi się tylko skompilować DUET 32-bit ale są już skompilowane wersje DUET 64-bit np. tutaj:
    https://www.youtube.com/watch?v=KTG35Fgn7Ng&t=221s
    Masz też w załączniku inną wersję.
    Załączniki:
    • tianocore_uefi_duet_installer-master.zip (3.36 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 19692613
    showmannn
    Poziom 9  
    Gelip napisał:

Tak, ale może to być chyba też partycja FAT32 na dysku twardym.
    Z tych źródeł co podałem udało mi się tylko skompilować DUET 32-bit ale są już skompilowane wersje DUET 64-bit np. tutaj:
    https://www.youtube.com/watch?v=KTG35Fgn7Ng&t=221s
    Masz też w załączniku inną wersję.

Witaj, dzięki za uzupełnienie o nowe linki... wieczorkiem dojechał adapter PCI-e dla NVMe, więc... dorwę tylko trochę wolnego czasu i zaczynam testy... Na razie dziękuję wszystkim za cenne info, z pewnością dam znać, czy się udało, pozdrawiam... dobrego weekendu! :-)
  • #22 19698845
    showmannn
    Poziom 9  
    Ok, na razie problem traktuję jako rozwiązany... pozdrawiam :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dysk NVMe.M2 z adapterem na PCI-e może być podłączony do płyty G-MA785-US2H, jednak brak dedykowanego gniazda M.2 oraz wsparcia w BIOSie może ograniczać jego funkcjonalność. Użytkownicy sugerują użycie złącza PCI Express x16, ponieważ adaptery do x1 nie są dostępne. Istnieje możliwość, że dysk będzie widoczny jako dodatkowy nośnik, ale bootowanie systemu może być niemożliwe z powodu braku UEFI. Użytkownik planuje przetestować dysk z systemem Windows 7, a docelowo z Windows 10. W dyskusji poruszono również kwestie związane z emulacją UEFI oraz możliwości modyfikacji BIOSu, jednak użytkownik woli unikać ryzykownych zmian.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA