logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Adapter na dysk M.2 NVMe Key M do PCI-e x1 - płyta główna FOXCONN H61MXV V2.0 Intel H61 LGA 1155 mAT

jakobisiok 27 Gru 2022 16:26 1086 9
REKLAMA
  • #1 20354250
    jakobisiok
    Poziom 4  
    Witam,

Mam takie pytanie. Potrzebuję kupić adapter na dysk M.2 NVMe Key M do PCI-e x1. Posiadam następującą płytę główną: FOXCONN H61MXV V2.0 Intel H61 LGA 1155 mATX. Na wielu ogłoszeniach na Allegro przy ofertach adapterów na dysk M.2 NVMe Key M na złącze PCI-e x1 jest napisane, żeby sprawdzić czy płyta główna obsługuje technologię NVMe. Jak mam to sprawdzić? W dostępnych danych technicznych w Internecie dotyczących tej płyty nie mogę znaleźć takich informacji.

Mam na płycie akurat wolne jedno złącze PCI-e x1 i chciałbym we nim umieścić adapter z dyskiem SSD M.2 NVMe.

Przykładowy adapter o który mi chodzi poniżej linku: https://allegro.pl/oferta/ak249a-adapter-na-dysk-m-2-nvme-key-m-pci-e-ssd-11576189867

Na dołączonych zdjęciach moja płyta główna wraz z wolnym gniazdem PCI-e x1.

Adapter na dysk M.2 NVMe Key M do PCI-e x1 - płyta główna FOXCONN H61MXV V2.0 Intel H61 LGA 1155 mAT Adapter na dysk M.2 NVMe Key M do PCI-e x1 - płyta główna FOXCONN H61MXV V2.0 Intel H61 LGA 1155 mAT
  • REKLAMA
  • #2 20354344
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1485
    Płyta nie obsługuje ponieważ jak ona powstała to technologii NVMe nie było chyba nawet w planach.
    Nie obsługuje oczywiście uruchamiania systemu z dysku wpiętego w adapter, jeżeli chodzi o dysk na dane to taki dysk będzie działać. Warunkiem tylko jest posiadanie systemu nowszego od Windows 7 albo zainstalowane sterowniki do obsługi NVMe.

Musisz się także liczyć z tym że dysk wpięty w złącze x1 nie rozwinie deklarowanych przez producenta prędkości.
    PCI-E x1 w wersji 1.0 obsługuje do 250MB/sek, 2.0 do 500MB/sek a 3.0 do 984MB/s.
    SATA II posiadane przez płyte to transfery do około 360MB/s jest to więc między PCI-E x1 1.0 a 2.0.
  • REKLAMA
  • #3 20354404
    jakobisiok
    Poziom 4  
    Ok, jasne jestem świadomy że dysk nie osiągnie takich prędkości jakie deklaruje producent, bo byłyby one możliwe przy bezpośrednim wpięciu dysku w płytę. Wobec tego w jaki sposób najlepiej mogę podłączyć taki dysk do tej płyty, aby system mógł z niego startować? Jaką inną przejściówkę zastosować?
  • #4 20354460
    Agent L
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    1) Dysk nie osiągnie pełnej prędkości ponieważ wpinasz go w PCIe x1 podczas gdy większość dysków obsługuje PCIe x4.
    2) Nie da się. Po prostu stary BIOS nie rozpoznaje dysków NVME i koniec.

To nie jest kwestia podłączenia "bezpośrednio czy pośrednio". PCIe to PCIe - to w postaci slotu na kartę jest równie dobre jak w postaci gniazda m.2.
    By osiągnąć pełny transfer, możesz użyć slotu od karty graficznej i adaptera x4. Ale i tak nie wystartuje.

Ponieważ masz tylko PCIe x1, to lepiej użyć SSD SATA 2,5". Prędkość podobna a będzie się bootować.
  • #5 20354508
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1074
    Trzeba zmodyfikować BIOS dodając obsługę dysków NVme.
    Przykład - tutaj ktoś sprawdzał modyfikacje na kilkunastu płytach.

Ograniczenia portu nie są możliwe do przeskoczenia. (W przypadku chęci zakupu dysku warto rozważyć zwykły przyzwoity SSD.)
  • REKLAMA
  • #6 20354707
    jakobisiok
    Poziom 4  
    Witam,

No właśnie teraz tak się zastanawiam, bo kupiłem na promocji dysk w x-kom Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 980, to mam jeszcze dwa dni na zwrot. To zwrócę ten dysk i zakupię tego Crucial mx500. Chyba tak będzie najprościej? Bo ten Crucial jest pod złącze SATA, to wtedy bez problemu ta płyta główna, którą posiadam to go wykryje i można będzie na nim normalnie postawić system i bootować z niego? Ten SSD Crucial ma złącze SATA III, a w mojej płycie jest SATA II. To da się podłączyć i normalnie będzie działać, tylko z mniejszym trochę transferem? Ten Crucial mx500 będzie ok, czy zwrócić uwagę na coś innego?
  • #7 20355042
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8253
    Tak, prościej będzie kupić i podłączyć mx500. I warto to zrobić, bo 980 (bez PRO) to nic ciekawego. Ze względu na to, że płyta posiada SATA II, dysk rozwinie prędkość około 250-270MB/s, ale i tak będzie to sprawnie działać.

MX500 to jeden z lepszych dysków SATA SSD obecnie.
  • #8 20355088
    jakobisiok
    Poziom 4  
    A czy np. zastosowanie takiego adaptera: https://allegro.pl/oferta/adapter-dysku-ssd-m-2-sata-do-zlacza-sata-12931987159

lub takiego: https://www.euro.com.pl/akcesoria-do-dyskow-t...ogilink-adapter-m-2-ssd-ssd-do-2-5-sata.bhtml

miałoby sens? Czy to by działało i czy dałoby się postawić na tym system? Czy lepiej się w to nie bawić i oddać ten dysk, a kupić zwyczajny SSD pod SATA, jak np. Crucial MX500?

Bo coś podobnego chciałbym zastosować do laptopa. Tam też bym chciał zmienić dysk na SSD. Na dołączonych zdjęciach przedstawiam jak to wygląda w laptopie. Czy po zastosowaniu takiego adaptera z tym dyskiem M.2 NVMe będzie działać, czy lepiej kupić Crucial MX500 i czy on wejdzie do tej kieszeni w laptopie? To na zdjęciu mój stary HDD z laptopa oraz jakie ma złącze i wewnątrz lapka.
    Adapter na dysk M.2 NVMe Key M do PCI-e x1 - płyta główna FOXCONN H61MXV V2.0 Intel H61 LGA 1155 mAT Adapter na dysk M.2 NVMe Key M do PCI-e x1 - płyta główna FOXCONN H61MXV V2.0 Intel H61 LGA 1155 mAT Adapter na dysk M.2 NVMe Key M do PCI-e x1 - płyta główna FOXCONN H61MXV V2.0 Intel H61 LGA 1155 mAT
  • #9 20355095
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8253
    jakobisiok napisał:
    A czy np. zastosowanie takiego adaptera miałoby sens? Czy to by działało i czy dałoby się postawić na tym system? Czy lepiej się w to nie bawić i oddać ten dysk, a kupić zwyczajny SSD pod SATA, jak np. Crucial MX500?

Nie miałoby sensu, działałoby z dyskami M.2 SATA (więc prędkość taka sama jak 2.5" SATA), nie działałoby z dyskami M.2 PCIe (np Samsungiem 980).

Generalna zasada jest taka, że z SATA nie zrobisz PCIe (NVMe). Tu należy rozróżnić, że w postaci dysku M.2 funkcjonują zarówno dyski SATA (prędkościowo nie różnią się one od 2.5" SATA) oraz dyski PCIe (NVMe) - te są szybsze, ale to dwa różne standardy.

Jeśli w laptopie masz dysk SATA, to również dołóż do niego SATA 2.5" (np MX500) bez zbędnego kombinowania.
  • REKLAMA
  • #10 20355652
    Agent L
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    jakobisiok napisał:
    Ten adapter ma sens tylko w jednej sytuacji: kiedy masz dysk m.2 SATA a płyta główna nie ma m.2 SATA a tylko sata na kabel. Z tego co piszesz, nie masz dysku m.2 SATA. Do tego adaptera NIE wejdzie SSD PCIe. Fizycznie nie wejdzie, m.2 SATA ma inne wcięcie niż m.2 PCIe. Musiałbyś do tego adaptera kupić również MX500, tyle że w formie m.2 zamiast 2.5" (to jest ten sam SSD tylko w innym kształcie)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje adaptera M.2 NVMe Key M do PCI-e x1 dla płyty głównej FOXCONN H61MXV V2.0. Odpowiedzi wskazują, że płyta nie obsługuje technologii NVMe, co uniemożliwia uruchamianie systemu z dysku podłączonego przez adapter. Dysk M.2 NVMe będzie działał jedynie jako nośnik danych, ale z ograniczoną prędkością transferu. Użytkownik rozważa zakup dysku SSD SATA, takiego jak Crucial MX500, który będzie kompatybilny z płytą główną i umożliwi bootowanie systemu. Adaptery do dysków M.2 SATA są również omawiane, ale nie będą działać z dyskami M.2 PCIe. W przypadku laptopa, zaleca się również użycie dysku SATA 2.5" bez dodatkowych adapterów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA