logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung N150 Plus - Instalacja systemu po wymianie dysku na SSD

jsah 04 Lis 2021 21:53 1872 32
REKLAMA
  • #1 19690811
    jsah
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Dzień dobry! Wymieniłem dysk na SSD w netbooku Samsung N150 Plus. Przed wymianą dysku, rzecz jasna, zrobiłem pełną kopię zapasową systemu Windows 7 na pendrive. Nie mogę uruchomić systemu z pendrive - wyświetla się komunikat „Nie znaleziono systemu operacyjnego”. Nie mogę też wejść do BIOS-u. Próbowałem naciskać różne klawisze podczas wyświetlania ekranu Samsung i nic to nie dało - zawsze jest ten sam komunikat. Pomyślałem też, że może jest zużyta bateria zasilająca BIOS, ale nie mogę znaleźć, gdzie się ona znajduje.
    Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi! Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 19690824
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    > zrobiłem pełną kopię zapasową systemu Windows 7 na pendrive

Czym? Tylko nie pisz, ze narzedziem od MS dostepnym z poziomu systemu?

> Pomyślałem też, że może jest zużyta bateria zasilająca BIOS

Skad Ci taka mysl przyszla do glowy?

Najlepiej utworz bootowalny nosnik z W7 i zainstaluj nowy system, a pozniej zgraj z kopii potrzebne dane. Chyba, ze masz zrobiony obraz partycji z W7 to wtedy przywroc na nowy dysk.
  • #3 19690832
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    > zrobiłem pełną kopię zapasową systemu Windows 7 na pendrive

Czym? Tylko nie pisz, ze narzedziem od MS dostepnym z poziomu systemu?

Programem Samsung Recovery, dostępnym z poziomu systemu.

Dodano po 3 [minuty]:

Kolobos napisał:
    > Pomyślałem też, że może jest zużyta bateria zasilająca BIOS

Skad Ci taka mysl przyszla do glowy?

W laptopach zazwyczaj są baterie zasilające BIOS, jednak w tym netbooku nie znalazłem jej. W takim razie, czym jest zasilany BIOS, jeśli w ogóle jest on w Samsungu N150 Plus?

Dodano po 5 [minuty]:

Kolobos napisał:
    Najlepiej utworz bootowalny nosnik z W7 i zainstaluj nowy system, a pozniej zgraj z kopii potrzebne dane. Chyba, ze masz zrobiony obraz partycji z W7 to wtedy przywroc na nowy dysk.

Jak to zrobić z poziomu Windows 7 Starter? Jest w tym systemie taka możliwość? Chyba trzeba zainstalować jakiś program zewnętrzny, tak? W Windows 8 i 10 jest taka możliwość w systemie, bo nieraz to już robiłem. Będę wdzięczny za pomoc.
  • #4 19690860
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie wiem jak dziala SR ale naciskaj F4 przy starcie, moze sie cos wlaczy, chyba, ze ladowalo sie z dysku to wtedy nie. Z tego co widze to SR to jakies badziewie dzialajace pod Windows, nic gorszego nie mogles wybrac. Na przyszlosc uzywaj normalnych programow, ktore dzialaja z bootowalnego nosnika i mozna pozniej przywrocic obraz, a nie jakies wynalazki.

Jest bateria, obejrzyj pierwszy lepszy film na YT, masz tam pokazane gdzie jest, tylko po co chcesz ja wymieniac? Trzeba wszystko rozkrecac, do tego bateria jest z przewodem, a nie w koszyczku, nie ma sensu jej ruszac skoro wszystko dziala.
  • REKLAMA
  • #5 19690894
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Nie wiem jak dziala SR ale naciskaj F4 przy starcie, moze sie cos wlaczy, chyba, ze ladowalo sie z dysku to wtedy nie. Z tego co widze to SR to jakies badziewie dzialajace pod Windows, nic gorszego nie mogles wybrac. Na przyszlosc uzywaj normalnych programow, ktore dzialaja z bootowalnego nosnika i mozna pozniej przywrocic obraz, a nie jakies wynalazki.

Jest bateria, obejrzyj pierwszy lepszy film na YT, masz tam pokazane gdzie jest, tylko po co chcesz ja wymieniac? Trzeba wszystko rozkrecac, do tego bateria jest z przewodem, a nie w koszyczku, nie ma sensu jej ruszac skoro wszystko dziala.

Nie działa F4 przy starcie, próbowałem to. Jakich programów mam używać? Nie wiem, czy bateria jest sprawna, skoro BIOS się nie uruchamia. Trzeba wyjmować płytę główną, żeby zobaczyć baterię?
  • #6 19690901
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wszystko trzeba wyjac, przezciez masz pokazane na YT, wiec po co dalej pytasz?

Bios masz ok skoro komputer sie wlacza, zostaw baterie w spokoju.

Utworz bootowalny pendrive z W7 i instaluj nowy system. Najlepiej taki z aktualizacjami np. https://basewin.pl/7mod2
  • #7 19690972
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Wszystko trzeba wyjac, przezciez masz pokazane na YT, wiec po co dalej pytasz?

Bios masz ok skoro komputer sie wlacza, zostaw baterie w spokoju.

Utworz bootowalny pendrive z W7 i instaluj nowy system. Najlepiej taki z aktualizacjami np. https://basewin.pl/7mod2

Jaki polecasz program, żeby utworzyć bootowalny pendrive z W7?
    Netbook od razu wykryje bootowalny pendrive, czy też trzeba zmieniać priorytet rozruchu w BIOS-ie?
  • REKLAMA
  • #9 19690998
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Tak jak masz podane na stronie -> https://basewin.pl/pomoc.html

Moze i wykryje, nie wiem jak masz ustawiony bios.

Dziękuję! Myślałem o programie Rufus. Jakim przyciskiem uruchomię BIOS w Samsungu N150 Plus?
  • #10 19691003
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Google mowi, ze F2.
  • #11 19691007
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Google mowi, ze F2.

Dzięki! Spróbuję, czy się uda.

Dodano po 6 [minuty]:

Działa F2, tylko trzeba go wciskać w trakcie uruchamiania netbooka, a nie w trakcie wyświetlania ekranu powitalnego Samsung.
  • #12 19691022
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Naciskaj caly czas, najlepiej jeszcze zanim nacisniesz wlacznik, zeby nie przegapic odpowiedniej chwili po wlaczeniu.
  • #13 19691025
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Naciskaj caly czas, najlepiej jeszcze zanim nacisniesz wlacznik, zeby nie przegapic odpowiedniej chwili po wlaczeniu.

W Boot Device Priority na pierwszym miejscu jest USB CD. Jest chyba dobrze, tak?

Dodano po 13 [minuty]:

Kolobos, dzięki za pomoc! Bardzo dużo mi po pomogłeś. Wymontuję dysk SSD, zamontuję dysk HDD i postaram się utworzyć bootowalny pendrive.
  • #14 19693366
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:

Utworzyłem bootowalny pendrive. Zacząłem instalować Windowsa, ale jest problem - nie ma opcji 32-bitowej. Są tylko Windowsy 64-bitowe. Co mam teraz zrobić?
  • #15 19693369
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Utworz z wlasciwego iso...

W paczce sa dwa:
    Windows_7_SP1_Czerwiec_2018_32-bit_PL.iso <- ten jak widac jest 32bitowy.
    Windows_7_SP1_Czerwiec_2018_64-bit_PL.iso
  • #16 19693382
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Utworz z wlasciwego iso...

W paczce sa dwa:
    Windows_7_SP1_Czerwiec_2018_32-bit_PL.iso <- ten jak widac jest 32bitowy.
    Windows_7_SP1_Czerwiec_2018_64-bit_PL.iso

Sugerujesz, że rozpakowałem niewłaściwego Windowsa, tak? Było tylko jedno archiwum i go rozpakowałem, a potem postępowałem zgodnie ze wskazówkami. Wobec tego, będę musiał tworzyć bootowalny pendrive od nowa, tak?

Dodano po 1 [minuty]:

Wydaje mi się, że utworzyłem z właściwego ISO.
  • #17 19693391
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Po wykowaniu uruchom:
    Windows_7_SP1_Czerwiec_2018_32-bit_PL.cmd
  • #18 19693447
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Po wykowaniu uruchom:
    Windows_7_SP1_Czerwiec_2018_32-bit_PL.cmd

Uruchomiłem i się utworzył plik ISO z 32-bitową wersją, którego wcześniej nie było. Teraz nagram to na pendrive.

Dodano po 25 [minuty]:

Znowu problem - pojawia się komunikat „Wykryto obcięte ISO… brakuje 2,5 GB danych…”.
  • #19 19693495
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Miales wystarczajaca ilosc miejsca na dysku podczas tworzenia iso?
  • #20 19693501
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Miales wystarczajaca ilosc miejsca na dysku podczas tworzenia iso?

Tak - ok. 15 GB

Dodano po 1 [minuty]:

Próbuję na nowo pobrać archiwum, ale jakoś się nie udaje.
  • #21 19693506
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Masz tam rozne linki, wiec sprawdz inne np. ten z google drive.
  • #22 19693527
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Masz tam rozne linki, wiec sprawdz inne np. ten z google drive.

Nie mogę nic pobrać. Pojawia się nie wiadomo co. Wczoraj jakoś przypadkowo udało się pobrać archiwum. Szkoda, że je usunąłem.Dzisiaj nic nie wychodzi.

Dodano po 3 [minuty]:

Nareszcie coś się zaczęło pobierać. Teraz nic nie będę usuwał, dopóki nie zainstaluję Windows 7 Starter w netbooku.

Dodano po 22 [minuty]:

W jaki sposób mam rozpakować archiwum, żeby od razu domyślnie się utworzył plik ISO z 32-bitową wersją? Wczoraj po rozpakowaniu domyślnym plikiem ISO była 64-bitowa wersja, a 32-bitowa była plikiem .cmd. Szkoda, że tego nie zauważyłem.
  • REKLAMA
  • #23 19693573
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Iso jest jedno, ze utworzyc 32bit trzeba uruchomic plik bat. Zrobili tak zapewne z powodu oszczednosci miejsca.
  • #24 19693589
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Iso jest jedno, ze utworzyc 32bit trzeba uruchomic plik bat. Zrobili tak zapewne z powodu oszczednosci miejsca.

Czyli rozpakować normalnie, a potem uruchomić plik bat? Co to za plik bat? Jest to plik z rozszerzeniem cmd, tak?
  • #25 19693591
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tak, rozpakuj CALE archwium do katalogu i uruchom plik cmd.
  • #26 19693597
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    Tak, rozpakuj CALE archwium do katalogu i uruchom plik cmd.

Dzięki! Tak właśnie myślałem.

Dodano po 9 [minuty]:

Znowu ten sam problem.
    Załączniki:
    • Samsung N150 Plus - Instalacja systemu po wymianie dysku na SSD Zrzut ekranu (4).png (132.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 19693610
    jsah
    Poziom 17  
    Tworzyć bootowalny pendrive?

Dodano po 1 [minuty]:

Plik ISO z 32-bitową wersją ma rozmiar jak na zrzucie ekranu.
    Załączniki:
    • Samsung N150 Plus - Instalacja systemu po wymianie dysku na SSD Zrzut ekranu (3).png (103.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 19693635
    Kolobos
    Spec od komputerów
    U mnie normalnie dziala, po uruchomieniu cmd tworzy sie plik iso 2.8GB z 32bitowa wersja, wiec nie wiem co tam psujesz.

PS. Nie pisz post pod postem, uzywaj ZMIEN.
  • #29 19693654
    jsah
    Poziom 17  
    Kolobos napisał:
    U mnie normalnie dziala, po uruchomieniu cmd tworzy sie plik iso 2.8GB z 32bitowa wersja, wiec nie wiem co tam psujesz.

PS. Nie pisz post pod postem, uzywaj ZMIEN.

Mój 32-bitowy ISO jest za mały, tak?

Uruchamiam cmd na nowo i co mam dalej robić?

Czekać, aż zniknie czarne okno?

Tak, trzeba było czekać. Teraz mam utworzony prawidłowy plik ISO o wielkości ok. 2,7 GB. Tworzę bootowalny pendrive. Zobaczymy, czy uda mi się zainstalować system Windows 7 Starter w netbooku.
    Załączniki:
    • Samsung N150 Plus - Instalacja systemu po wymianie dysku na SSD Zrzut ekranu (5).png (77.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #30 19693682
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tak, jezeli masz wystarczajaca ilosc miejsca na C (nie wiem gdzie to sie rozpakowuje) i na dysku na ktorym to tworzysz to powinno sie utworzyc poprawnie.

Taka prosta rzecz, a sprawia Ci tyle problemow.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił dysk w netbooku Samsung N150 Plus na SSD i napotkał problemy z uruchomieniem systemu Windows 7 z pendrive'a, który zawierał kopię zapasową. Pojawił się komunikat „Nie znaleziono systemu operacyjnego”, a dostęp do BIOS-u był niemożliwy. Użytkownik próbował różnych klawiszy, w tym F4, bez skutku. W odpowiedziach zasugerowano utworzenie bootowalnego pendrive'a z systemem Windows 7, co wymagało użycia odpowiednich narzędzi, takich jak Rufus. Użytkownik dowiedział się, że BIOS można uruchomić klawiszem F2. Po kilku próbach udało mu się utworzyć bootowalny pendrive i zainstalować system Windows 7 Starter na nowym dysku SSD. Użytkownik podziękował za pomoc, zwłaszcza osobie o nicku Kolobos, która udzieliła wielu cennych wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA