logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Fiesta MK6 1.3 benzyna - po dłuższym postoju źle odpala

Dominikrzepka83 05 Lis 2021 18:59 4938 5
REKLAMA
  • #1 19692129
    Dominikrzepka83
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Jestem posiadaczem Fiesty. Mój problem polega na tym, że gdy auto stoi dłuższy czas to przy odpalaniu za pierwszym razem kręci lecz nie odpala, a po drugim przekręceniu kluczyka odpali, chwilkę przebiera i jest ok. Po kolejnym przekręceniu kluczyka jest ok, pali na dotyk. Jak postoi dłuższy czas znów to samo. Wymieniłem już cewkę zapłonową, czujnik położenia przepustnicy i pompkę paliwową i nadal to samo. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 19692351
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1722
    Sprawdź czy nie schodzi paliwo z układu, najlepiej tak:
    - zanim będziesz próbował uruchomić normalnie samochód, 3-4 razy włącz zapłon (mają być kontrolki bez uruchomienia silnika i słychać pompę w zbiorniku) z przerwą 3-4 sekundy, a po 4-tym razie próbuj zapalić i daj znać co wyszło.
  • REKLAMA
  • #3 19692435
    Dominikrzepka83
    Poziom 6  
    Ok spróbuję rano
  • REKLAMA
  • #4 19692567
    atomics
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    Może też być że układ się zapowietrza i taki efekt jest, że jak pokręcisz to jest ok. Mechanik kiedyś na wąż z paliwa zakładał mi zawór zwrotny, który zapobiegał cofaniu się paliwa i ułatwiał rozruch
  • REKLAMA
  • #5 19728908
    Dominikrzepka83
    Poziom 6  
    madamsz1 napisał:
    Sprawdź czy nie schodzi paliwo z układu, najlepiej tak:
    - zanim będziesz próbował uruchomić normalnie samochód, 3-4 razy włącz zapłon (mają być kontrolki bez uruchomienia silnika i słychać pompę w zbiorniku) z przerwą 3-4 sekundy, a po 4-tym razie próbuj zapalić i daj znać co wyszło.
    próbowałem tak jak piszesz i nadal nic silnik za pierwszym razem kręci i nic po za tym. Wymieniłem jeszcze czujnik temp silnika i czujnik położenia wału i nadal tak samo
  • #6 19745443
    Dominikrzepka83
    Poziom 6  
    Po wizycie u elektryka okazało się że kuna przeżarła przewody prowadzące do czujnika temp silnika komputer odczytał istotnie wartość 28 stopni i tak zostało. Poprostu oszukało komputer. Dzieki wszystkim za dobre rady jesteście wielcy
REKLAMA