logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Instalacja odgromowa przy montażu paneli fotowoltaicznych na blachodachówce

Dolce 05 Lis 2021 20:53 606 4
REKLAMA
  • #1 19692366
    Dolce
    Poziom 22  
    Ocena: 175
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie wykonania poprawnej instalacji odgromowej w związku z montażem paneli fotowoltaicznych. Dużo mi już pomógł kolega Czesiu, za co dziękuję.
    Mam dach pokryty blachą ocynkowaną (lata 80, płaskie arkusze blach były łączone poprzez zaginanie ręcznie na rąbek).
    Na rysunkach poniżej rozrysowałem położenie paneli (dwa stringi). Zielonym kolorem naniosłem stelaż.
    Zastanawiam się czy można wykonać instalację odgromową w taki sposób jak na pierwszym załączonym rysunku - czyli bez dodatkowych elementów typu zwody poziome, antenki itp i potraktować blachę dachu jako "odgrom" czyli wszelkie elementy typu profile stelażowe paneli, przewody odprowadzające i ewentualnie iglicę kominową połączyć z blachą dachową? Czy tak się praktykuje?
    Profile są mocowane do dachu za pomocą uchwytów zaciskanych na rąbkach pionowych. Uchwyty maja ostre krawędzie i podejrzewam, że po zaciśnięciu niektóre z nich stykają się z blachą dachową. Piszę o tym bo być może to jest z jakiś względów istotne istotne (np korzystne ponieważ nie trzeba już ich dodatkowo łączyć z blachą lub zwodami poziomymi przewodami lub przeciwnie - jest to niekorzystne z jakiś względów).
    Jeśli tak to w jaki sposób połączyć profile - czy można tak jak to naszkicowałem czyli wykonać połączenia w jednym punkcie tylko jednego profilu poziomego danego ciągu paneli (nie wiem czy jest potrzeba i czy będzie korzystne łączenia drugiego, skoro będą mocowane do ramki panelu fotowoltaicznego, która jest zdaje się z aluminium)?

Jeśli pierwsze rozwiązanie jest nieprawidłowe to czy wystarczy wykonać zwody poziome tak jak to rozrysowałem? I ponownie mam pytanie o sposób połączenia profili stelażowych - czy należało by to zrobić tak jak rozrysowałem?

Będę wdzięczny a pomoc, pozdrawiam.

Instalacja odgromowa przy montażu paneli fotowoltaicznych na blachodachówce

Instalacja odgromowa przy montażu paneli fotowoltaicznych na blachodachówce
  • REKLAMA
  • #2 19692726
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 19692780
    Dolce
    Poziom 22  
    Nie zrozumiałem. Na drugim rysunku są zwody a na pierwszym nie. Nie wiem czy w przypadku mojego dachu krytego blachą można potraktować ję jako odgrom i czy w takiej sytuacji nie ma już potrzeby montowania zwody poziomej? Czyli zrezygnować ze zwody i po prostu łączyć elementy bezpośrednio do blachy dachowej w punktach, które naniosłem na rysunku - przewody odprowadzające do blachy dachowej powyżej rynien w narożnikach domu a każdy z profili do jednego punktu, też bezpośrednio do blachy dachowej (właśnie - czy każdy czy też "co drugi" jeśli liczyć, że ramka panelu fotowoltaicznego działa jako przewodnik i stabowi połączenie elektryczne dla drugiego profilu)?
    Czy to dobre rozwiązanie?

A jeśli należy robić zwody to czy mocowania (chodzi mi o te kątowniczki, które z jednej strony sa mocowane do podłoża a z drugiej strony mają wypustkę zaciskają na drucie odgromowym) mają być łączone elektrycznie z dachem czy wystarczy je np zanitować do niej - pytam bo blachę mam polakierowaną.

Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
  • REKLAMA
  • #4 19693013
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20044664
    Dolce
    Poziom 22  
    Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
REKLAMA