logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowniki do skanera Microtek 3830 USB na Windows XP - gdzie znaleźć? Jak zainstalować?

Xsir 31 Paź 2005 18:48 3038 7
REKLAMA
  • #1 1943682
    Xsir
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Skąd moge znalesc sterowniki do tego skanera ?
    Potrzebne sa pod system windows XP

Jak je poprawnie zainstalować?

XsiR
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1944062
    Xsir
    Poziom 13  
    Sterowniki zainstalowalem. teraz jest problem z samym skanerem.

Po właczeniu go do pradu powinien chyba krecic sie silnik a on stoi.
    Rozkrecilem go. i ma wlutowany nowy kondensator w miejsce starego i "cośo oznaczeniu "B892" (Tyrystor,triak albo cos innego jak sie to wylutuje to przestaje swiecis lampa) Zauwazylem tez ze orginalny condensator 25v 100uF jest troche "wybrzuszony". Ten nowy wlutowany i ten orginalny są powiazane z "B892"
    Moderowany przez TONI_2003:

Kolego posty zostały zdublowane po różnych działach forum!

• REKLAMA
  • #4 1944174
    Xsir
    Poziom 13  
    Mam problem ze skanerem a polega on na tym ,ze silnik wogole sie nie kręci.

Zainstalowalem sterowniki. System go widzi.

Po właczeniu go do pradu powinien chyba krecic sie silnik a on stoi.
    Rozkrecilem go. i ma wlutowany nowy kondensator w miejsce starego i "coś"
    o oznaczeniu "B892" (Tyrystor,triak albo cos innego jak sie to wylutuje to przestaje swiecis lampa) Zauwazylem tez ze orginalny condensator 25v 100uF jest troche "wybrzuszony". Ten nowy wlutowany i ten orginalny są powiazane z "B892" i gniazdem zasilania.

Na obudowie pisze zeby zasilac go 12v 1,25A a ja mam zasilac 12v 1A

Przesylam fotke.
    Ma ktoś moze shemat do tego scanera ?

Co moge z tym fantem zrobić Question?
    Załączniki:
    • Sterowniki do skanera Microtek 3830 USB na Windows XP - gdzie znaleźć? Jak zainstalować? cond.jpg (26.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Sterowniki do skanera Microtek 3830 USB na Windows XP - gdzie znaleźć? Jak zainstalować? cond2.jpg (24.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1945203
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    No i w końcu wybulone kondensatory znalazły się w najmniej odpowiednim dziale czyli Software :lol:
    Czy zasilacz nie ma za wysokiego napięcia? Powinno być 12V.
    Po włączeniu napięcia skaner powinien wykonać tylko ruchy kalibracyjne.
    Czy to się stało nagle czy już taki dostałeś? Może masz blokadę transportową? W 3800 jest od spodu po prawej stronie patrząc od przodu.
    A drivery ściąga się zwyczajnie z Polski:
    www.microtek.pl
  • #6 1945330
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3807
    Robert B napisał:
    No i w końcu wybulone kondensatory znalazły się w najmniej odpowiednim dziale czyli Software :lol:

Witam szanownego kolegę Robert B :!:
    :arrow: Jesteś niesprawiedliwy w swej ocenie sytuacji bo gdybyś poczytał sobie bogaty cykl tematów kolegi Xsir jakie założył prawie na każdym forum zmieniając czasami tylko tytuł tematu , a treść pozostawiając tę samą nie napisał byś tych słów zacytowanych !
    PS. Treści odpowiedzi zostały scalone by nie było niedomówień z dwóch tematów na dwóch forach!
  • #7 1945479
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Toni2003 żartowałem tylko bo sam widziałem jaki był bałagan z tym tematem. Nawet przez myśl mi nie przeszły żadne złośliwości bo zawsze doceniałem pracę Moderatorów.
  • #8 2260658
    Xsir
    Poziom 13  
    Sterowniki znalazłem i zainstalowałem. a z problemem technicznym sobie nie poradzilem :( prawdopodobnie poprzedni wlasciciel spalil uklad odpowiadający za obraz z lampy scanera. ale uklad sterownika USB dziala.

Pozdrawiam
    XsiR

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano sterowników do skanera Microtek 3830 USB kompatybilnych z systemem Windows XP. Sterowniki można pobrać ze strony producenta (http://www.microtek.nl/driver_download.php) lub z polskiego serwisu www.microtek.pl. Po instalacji sterowników system wykrywa urządzenie, jednak skaner nie działa poprawnie – silnik nie uruchamia się po podłączeniu zasilania. W urządzeniu zauważono wymianę kondensatora elektrolitycznego 25V 100µF oraz obecność elementu oznaczonego "B892" (prawdopodobnie tyrystor lub triak) powiązanego z układem zasilania i lampą skanera. Zasilacz używany do skanera ma parametry 12V 1A, podczas gdy na obudowie zalecane jest 12V 1,25A. Sugerowano sprawdzenie blokady transportowej oraz ewentualne uszkodzenia układu sterującego lampą skanera, co może być przyczyną braku działania silnika i lampy. Ostatecznie problem techniczny nie został rozwiązany, prawdopodobnie uszkodzony jest układ odpowiedzialny za obraz z lampy, mimo że sterownik USB działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA