logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei B315: Automatyczne przełączanie między połączeniem WAN i LTE

jega 09 Lis 2021 01:54 951 7
REKLAMA
  • #1 19698316
    jega
    Poziom 24  
    Ocena: 108
    Witam!

Czy można ustawić B315 tak, żeby normalnie działał przez LTE a przy braku sygnału przełączał się automatycznie na WAN? Nie umiem nic takiego wyszukać w ustawieniach. Oczywiście można ręcznie zmieniać rodzaj połączenia, ale w starym TP-Link TL-MR3420 można było ustawić taki automat i do tego wybrać priorytet.

Chciałbym w ten sposób rozwiązać problem występującego sporadycznie pogarszania się transferu przez LTE. Nocą mam wystarczające dla moich potrzeb transfery (25/15), w dzień zwykle takie na granicy (2/1) ale sieć (Play) potrafi się "zatkać" tak, że dosłownie nie jestem w stanie odebrać poczty ani wysłać przelewów. Wtedy ratuję się zmianą karty sim na innego operatora. Chcę dokupić drugi B315 i włożyć do tego drugiego tę drugą kartę, wyłączyć w nim WLAN i podłączyć kablem do portu WAN pierwszego. Wtedy gdy ustawię w nim połączenie na WAN, to w efekcie będę pracował na LTE drugiego operatora.

Pytanie, czy dałoby się to przełączanie jakoś zautomatyzować?

Pozdrawiam, Jurek
  • REKLAMA
  • #2 19698462
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2526
    Nie da się takiego przełączania zrobić, ale można spróbować rozwiązać Twój problem poprzez zmianę routera na coś bardziej dostosowanego do dzisiejszych realiów, agregującego pasma i zwiększającego tym samym przepustowość.
    Do tego potrzebna Twoja lokalizacja i pomiary wykonane na routerze wystawionym na zewnątrz od strony nadajnika z wymuszonymi kolejno wszystkimi pasmami poprzez aplikację HuaCtrl.
    Dajesz tu zrzuty z aplikacji dla każdego pasma oraz speedtest. Wszystkie zdjęcia porządnie opisane co przedstawiają.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19698513
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 19700516
    jega
    Poziom 24  
    Bardzo dziękuję szanownym Kolegom za podane wskazówki. Być może kiedyś skuszę się, żeby poszukać takiego rozwiązania w oparciu o lepszy sprzęt a w szczególności zewnętrzne anteny. Jednak na dziś raczej nie zamierzam wychodzić poza podłączenie drugiego routera.

Chciałbym to krótko uzasadnić. Podstawową przesłanką jest perspektywa rychłego podłączenia kabla światłowodowego (skrzynka już wisi na słupie naprzeciwko), co Orange obiecuje mi już od jakiegoś czasu. Tym samym łącze gsm stanie się łączem zapasowym, na wypadek awarii. Nie bez znaczenia jest też fakt, że choć sygnał zawsze był słaby (teraz mam RSRP = -104 bB) to stosunkowo czysty (obecnie RSRQ = -12dB, SINR = 7dB) więc choć router stoi na parapecie to transfery są dla mnie zadowalające (teraz 11/14 Mbps). Problem leży nie tyle w złej jakości sygnału, co w zbyt dużej ilości chętnych przy ograniczonych możliwościach stacji. Wyraźnie to dało się odczuć po tym, jak lockdown na początku 2020 zagonił użytkowników do sieci.

Oczywiście agregacja pasm w nowym, wypasionym routerze podniosła by transfery (kosztem innych użytkowników :) ), a instalacja anten zewnętrznych znakomicie poprawiła by jakość sygnału, ale wymaga to pieniędzy i czasu (pierwsze głównie pieniędzy, drugie czasu) a z tym kiepsko. Dotychczas radziłem sobie przełączając z pracy LTE na 3G i z powrotem, co w momentach drastycznych ograniczeń poprawia sytuację. Do tego czasem problem leży po stronie serwera a nie mojej, z czym nic nie da się zrobić. Dlatego kupiłem za grosze starter konkurencji, żeby sprawdzić, czy zmiana operatora coś da (bez inwestycji i czasochłonnych prac). Okazuje się, że owszem, choć generalnie nie jest lepiej, to daje się tak uniknąć pułapek całkowitej zapaści łącza. Jednak zmienianie karty jest niewygodne a używany B315 można kupić za mniej niż 100 zł, więc postanowiłem skorzystać z takiej możliwości.

Obecnie na parapecie stoją dwa B315 i zmianę operatora mogę wykonać nie ruszając się zza biurka w ciągu paru sekund, bo sprowadza się do zalogowania na "bliższy" B315 i przestawienie rodzaju pracy sieci Ethernet z "Tylko sieć LAN" na "Statyczny adres IP" lub z powrotem. Dziwi mnie tylko, że nie przewidziano automatycznej zmiany, jak w starym routerze TP-link, gdzie można było ustawić nie tylko możliwość zmiany ale i priorytet. Do tego każdy z posiadanych przeze mnie B315 ma inny firmware, różnią się bardzo, więc miałem nadzieję, że może istnieje wersja z taką funkcją względnie jest ona jakoś ukryta. Jako ciekawostkę dodam, że ten "nowy" B315 nie podaje informacji o jakości sygnału (?!).

Na marginesie dodam, że niekoniecznie każda nowinka jest lepsza. Stary B315 ma na przykład dwie funkcje, z których korzystam, mianowicie serwer Samba i serwer DLNA, których brak w nowoczesnych routerach jak np. B818 za ponad 1k PLN...
  • REKLAMA
  • #5 19700523
    KOCUREK1970
    Ocena: 5505
    @jega
    Nie sugeruj się tym, że gdzieś na słupie wisi jakaś skrzynka i jest światłowód - to, że światłowód tam jest, nie musi wcale oznaczać, że kiedykolwiek będziesz miał tam jakiegokolwiek operatora. Już nie mówiąc, o samym fakcie podłączenia klienta jako takim.
  • #6 19700524
    IC_Current
    Gdybyś kupił antenę za 150zł zamiast drugiego B315, to byś teraz nie miał problemu. :-).
    W B315 jest wymuszanie pasm i bezwzględnie powinieneś z tego skorzystać nawet w obecnej sytuacji. Nawet pasmo L2100 da dużo lepsze rezultaty niż teraz L1800 a często pewnie wpadasz na L800 i stąd wtedy te problemy.

Dodano po 5 [minuty]:

jega napisał:
    perspektywa rychłego podłączenia kabla światłowodowego (skrzynka już wisi na słupie naprzeciwko), co Orange obiecuje mi już od jakiegoś czasu.

U rodziców już od dwóch lat jest skrzynka na słupie na ich podwórku. Sąsiedzi są podłączeni, a dom rodziców obok którego stoi słup jest niemozliwy do podpięcia, bo ... Orange i POPC mają błąd w adresacji budynku w swoich bazach (brakuje litery A w adresie). Od dwóch lat tego nie potrafią poprawić, choć już różnymi ścieżkami próbowałem top załatwić. Mają klienta w ...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 19701565
    jega
    Poziom 24  
    Nadzieja umiera ostatnia :)

Kabel pociągnęli latem, obecnie sukcesywnie podłączają domy na mojej ulicy, więc nadzieja wydaje się być uzasadniona. Stoję przed decyzją przedłużenia umowy z Play (w tym internet), dobrze więc byłoby wyjaśnić tę kwestię szybko. Orange obiecuje podłączenie w tym roku. Pożyjemy, zobaczymy.

Kupno anten rozważałem już dawno, ale niestety nie zgodzę się z opinią "gdybyś kupił anteny....". Kupić łatwo, nawet dobrać właściwe (z Waszą pomocą :) ), ale montaż to już inna para kaloszy. Wydaje mi się, że konieczne byłoby zrobienie dziury w ścianie, czyż nie? Lepsze jest wrogiem dobrego, więc jak obecne rozwiązanie działało zadowalająco, to dałem sobie spokój. No a teraz, jak jest źle, to pojawiła się perspektywa światłowodu.

A drugi router to nie zbędny wydatek, bo i tak chciałem mieć rezerwę w innej lokalizacji, gdzie jest łącze kablowe (skrętka, nie światłowód), ale wiadomo, czasem musi coś się zepsuć. Zresztą jak się router kupi tanio to i odsprzedać w tej samej cenie nie problem. Swoją drogą, to ciekaw jestem jakie wyniki uzyskam w tej drugiej lokalizacji, bo tam antena Play jest na tym samym budynku. A wcześniej chcę sprawdzić siłę sygnału WLAN przy tym drugim egzemplarzu B315, bo w pierwszym teście pokazuje o kilka dB więcej, choć oba stoją obok siebie (pracują na różnych kanałach).
  • #8 19701925
    IC_Current
    Jak grochem o ścianę :-)
    IC_Current napisał:
    W B315 jest wymuszanie pasm i bezwzględnie powinieneś z tego skorzystać nawet w obecnej sytuacji. Nawet pasmo L2100 da dużo lepsze rezultaty niż teraz L1800 a często pewnie wpadasz na L800 i stąd wtedy te problemy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o możliwość automatycznego przełączania routera Huawei B315 między połączeniem LTE a WAN w przypadku braku sygnału. Odpowiedzi sugerują, że B315 nie obsługuje takiej funkcji, a zamiast tego zaleca się rozważenie zakupu lepszego sprzętu, który agreguje pasma, co może poprawić prędkość transferu. Użytkownik planuje podłączyć drugi router jako zapasowe łącze, gdyż oczekuje na podłączenie światłowodu. Wskazano również na możliwość wymuszania pasm w B315, co może poprawić jakość sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA