logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekspres Delonghi ESAM 6600 - Dźwięk trybów przeskakujących i resztki kawy wewnątrz urządzenia

tomalik2 12 Lis 2021 15:29 1179 14
REKLAMA
  • #1 19704647
    tomalik2
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Nie znalazłem tematu z podobnym problemem. Ekspres jak w temacie przy włączaniu i robieniu kawy ma takie trrrrrr, jakby jakieś tryby przeskakiwały. Zdjąłem tylną ściankę, ale nie wiem nawet na co spojrzeć. Wydaje się tam wszystko ok. Dźwięk, jakby się mocno się coś poluzowało. Co ciekawe, kawę robi prawidłowo. Ale boję się czekać, aż się coś urwie. Co zauważyłem to dużo jest kawy wszędzie jak się otworzy drzwiczki. Nie tylko na elemencie zaparzającym, ale też obok. Coś z tym da się zrobić?
    Załączniki:
    • Ekspres Delonghi ESAM 6600 - Dźwięk trybów przeskakujących i resztki kawy wewnątrz urządzenia 20211111_145823[1].jpg (203 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 19705556
    drops206
    Poziom 13  
    Ocena: 40
    Możliwe że uszkodzona jest tuleja znajdująca się w napędzie bloku zaparzającego (przekładni).
    W modelu Esam 5500 (raczej podobna konstrukcja) należy zdemontować grzałkę znajdująca się z tyłu ekspresu (wcześniej najlepiej zrobić zdjęcia aby wiedzieć gdzie co podłączyć) odłączyć przewody od silnika (płytka - czerwony i czarny przewód) oraz kabel od czujnika halla (3 pinowy).
    Z przodu po wyjęciu zaparzacza musimy odkręcić dwie śruby (imbusowe) i jedna śruba (krzyżak / philips) w okrągłym otworze poniżej). Jak wszystko mamy odłączone powinno się dać wyciągnąć mechanizm z tyłu urządzenia.
    Sam mechanizm wyglada mniej więcej tak:

https://north.pl/promo/przekladnia-kompletna-do-ekspresu-delonghi-7313228701,707-XE-1449.html

Mogę się mylić ale dosyć często się gdzieś pojawia temat tulejki. Trzeba rozkręcić aby się dobrać do niej.
  • REKLAMA
  • #3 19705755
    tomalik2
    Poziom 11  
    Zacznę od przesmarowania i wymiany oringów. Tak mi doradził inny kolega. Jak nie pomoże biorę sie za tulejkę. U mnie wygląda tak samo jak na zdjęciu. Widziałem od dołu ten pasek z zębatkami.
  • REKLAMA
  • #4 19712516
    tomalik2
    Poziom 11  
    Jestem 5 minut po wymianie 3 uszczelek i przesmarowaniu. Niestety problem nie ustąpił . To co teraz ta tulejka (tylko jak cały ten mechanizm zamówić ? a jak to nie to , nie jest tani ) ? W załączniku może uda się usłyszeć ten dźwięk.
    Załączniki:
    • 20211116_180917.mp4 (6.54 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 19712527
    drops206
    Poziom 13  
    Trzeszczenie pojawia się kiedy mechanizm zjeżdża na sam dół gdy zrzuca zużyty krążek kawy?
    Możesz ręcznie obracać kołem z paskiem od drugiej strony i zobaczyć przy otwartych drzwiach w którym momencie to się dzieje. Tylko od zasilania odłącz :)
    Można zamówić samą tuleję w serwisie aukcyjnym.
  • #6 19712545
    tomalik2
    Poziom 11  
    trzeszczenie pojawia się za każdym razem. Przy uruchamianiu , przy wyłączaniu. Jestem laikiem ,ale wydaje mi się ,że wtedy jak przemieszcza się tam coś :)
    ta tulejka to ta "nakrętka " co jest na tej długiej śrubie?
  • #7 19712552
    drops206
    Poziom 13  
    Po zrobionej kawie zjeżdża w dół wyrzuca krążek i tam zostaje aż do wyłączenia / włączenia. Sam tłok w zaparzaczu pracuje bez większych oporów? Jak zmieniłeś oringi to raczej nie widziałeś niczego podejrzanego.

Co do tulejki to tak. Porusza się na gwintowanym wałku.
  • #8 19712566
    tomalik2
    Poziom 11  
    Jak złożyłem to zaskoczyło mnie jak to teraz lekko chodzi (czasem to czyściłem i wtedy to ciężko chodziło) < nic dziwnego na moje oko tam nie było -uszczelki były mocno zużyte ,ale ta na tym "tłoku" co jest w ekspresie jak nowa ,ale i tak ją wymieniłem.
    Ten dźwięk jest nawet przy włączaniu i wyłączeniu. Nawet nie trzeba robić kawy. Boję się czy dam redę to rozebrać , A skoro kawę robi ok to może zostawić to ,aż całkiem padnie ?
  • #9 19712582
    drops206
    Poziom 13  
    Jak kawę robi poprawnie i prawidłowo spienia mleko to czemu by nie zajrzeć do środka. Przynajmniej będziesz wiedział jak to funkcjonuje.
    Mechanizm to chwila moment aby odkręcić.
  • #10 19712589
    tomalik2
    Poziom 11  
    A nie ma gdzieś tematu z instruktażem jak to zrobić ? I jak sprawdzić czy to ta tulejka ?
  • Pomocny post
    #11 19712664
    drops206
    Poziom 13  
    Sama wymiana tulejki.TU
    Nie będzie identyczna ale mechanizm praktycznie taki sam. Można sprawdzić też sama nakrętkę na tym gwintowanym trzpieniu.

Tak jak wcześniej pisałem, spróbuj ręcznie obracać dużym kołem z paskiem napędowym i zobacz czy będzie Ci coś przeskakiwać.
  • #12 19713506
    tomalik2
    Poziom 11  
    Super film ,dzięki ,ale nie wiem czy dam radę to ogarnąć :(
    Dźwięk bardzo podobny właśnie jak u mnie, Wieczorem spróbuję to jakoś obejrzeć
  • #13 19716265
    tomalik2
    Poziom 11  
    Wczoraj nie miałem czasu, rozkręciłem to dzisiaj,. Jednak na filmie jest to inaczej -chodzi mi głównie o wyjęcie tej kolumny z ekspresu,z przodu rzeczywiście 2 imbusy i krzyżowy wkręt ,ale ona jest tak długa ,że wydaje mi się ,że pół tych kabli i cześć jeszcze z góry trzeba by wyjąć ,by to wyciągnąć. Może się mylę ,W każdym razie ja się boję tego dotykać,za dużo kabli i tych rurek. Pokręciłem trochę ręcznie , nic tam niepokojącego nie zauważyłem. Przesmarowałem jedynie tą długą śrubę , po której jeździ tulejka, Teraz wydaje mi się ,że to ciszej pracuje,ale może to placebo... :)
    Załączniki:
    • Ekspres Delonghi ESAM 6600 - Dźwięk trybów przeskakujących i resztki kawy wewnątrz urządzenia 20211118_165427.jpg (1.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 19729239
    tomalik2
    Poziom 11  
    Podsumowując : po przesmarowaniu śruby, po której przesuwa się tuleja, dziwne dźwięku ustały :)
    Jedynie co jeszcze wg mnie jest nie tak ,to sporo fusów gromadzi się na tacce i na dolnej ściance pod zaparzaczem. Co prawda nie ma to żadnego wpływu na kawę i pracę ekspresu ,ale dawniej tyle tego nie było :(
  • #15 19729247
    drops206
    Poziom 13  
    Jak krążki kawy zbija dobrze i całe wpadają do pojemnika to bym się tym zbytnio nie przejmował.
    Z tego co czytałem to jeśli tak się dzieje to możliwe że ciężko chodzi wspomniany mechanizm.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ekspresem Delonghi ESAM 6600, który wydaje dźwięki przypominające przeskakiwanie trybów podczas włączania i parzenia kawy. Po demontażu tylnej ścianki nie zauważył widocznych uszkodzeń, ale zauważył nagromadzenie resztek kawy wewnątrz urządzenia. Użytkownicy sugerują, że problem może dotyczyć uszkodzonej tulei w napędzie bloku zaparzającego, co wymaga rozkręcenia mechanizmu. Wskazówki obejmują smarowanie i wymianę uszczelek, a także ręczne sprawdzenie mechanizmu. Po przesmarowaniu śruby, dźwięki ustąpiły, ale nadal występuje problem z gromadzeniem fusów w urządzeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA