logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DeLonghi ESAM 6600 - Dużo wody w tacce - kapie z tłoka

Marek09 25 Lip 2016 22:35 14013 7
REKLAMA
  • #1 15829853
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Witam.
    Od jakiegoś czasu w ekspresie zbiera się dużo wody w tacce. Na początek sprawdziłem wszystkie wężyki ale tam wszystko dobrze - żadnych przecieków. Sprawdziłem i woda kapie z sitka tłoka (1 do 2 kropli na sekundę).
    Dzieje się tak przy nagrzewaniu się ekspresu, oraz po zrobieniu kawy.
    Czy to może będzie wina oringów w tłoku?
    Drugie pytanie, czy jest możliwość ustawienia ilości wody zaparzanej kawy, bo od długiego czasu robi coraz mniejsze kawy.
    Odkamieniany jest oczywiście regularnie.
  • REKLAMA
  • #2 15830304
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 746
    Zdejmij obudowę i zobacz z tyłu, czy podczas parzenia kawy płynie woda przezroczystym grubym silikonowym wężykiem wychodzącym z góry elektrozaworu przy grzałce pary. Jeśli tak, masz do wymiany elektrozawór. Możesz spróbować go rozebrać i wyczyścić. Jeśli jest metalowy korpus, będzie on raczej do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 16493597
    MIKRUS
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam, odgrzebie trochę temat gdyż problem mam bardzo podobny, z tym że elektrozawór wymieniłem i nadal woda leci z tłoka, najwięcej wody tam leci podczas puszczania wody przez kranik, próbowałem stary zawór wyczyścić i podmienić zero poprawy, ręce opadają, zastanawiam się czy nie ma jakiegoś dodatkowego zaworu w samym bojlerze nad tłokiem.
    Pozdrawiam
  • #4 16493699
    robsons10
    Poziom 23  
    Ocena: 401
    Witam. Do wyjęcia bojler z tzw dystrybutorem, uszczelnienie przyłączy bojlera ewentualnie do wymiany samo przyłącze. Jeżeli w dystrybutorze jest woda w obudowie to i uszczelnienie dystrybutora. Na początek zdjęcie górnej obudowy i oględziny. Pozdrawiam
  • #5 16493795
    MIKRUS
    Poziom 13  
    Zamówiłem kompletny zestaw uszelek do tego elementu, wymianie wszystkie uszczelnienia i zobaczymy czy będzie poprawa.
    Dziękuje za szybką odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #6 16503249
    MIKRUS
    Poziom 13  
    Zestaw uszczelek dystrybutora wymieniony, brak wycieków wody, jednym słowem usterka osunięta.
  • REKLAMA
  • #7 17753413
    Marek09
    Poziom 24  
    W międzyczasie przepaliła się jedna górna grzałka. ( już drugi raz zresztą ), także nie było wyjścia. Zamówiłem w ASWO nową grzałkę (zestaw kpl. z tłokiem), dodatkowo wymieniłem zawór dla świętego spokoju, ale w sumie zupełnie niepotrzebnie. Najważniejsze, że problem zniknął. Winne były oringi na tłoku - zużyte.
  • #8 17753414
    Marek09
    Poziom 24  
    W międzyczasie przepaliła się jedna górna grzałka. ( już drugi raz zresztą ), także nie było wyjścia. Zamówiłem w ASWO nową grzałkę (zestaw kpl. z tłokiem), dodatkowo wymieniłem zawór dla świętego spokoju, ale w sumie zupełnie niepotrzebnie. Najważniejsze, że problem zniknął. Winne były oringi na tłoku - zużyte.

Dodano po 32 [sekundy]:

Jak wyżej.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z ekspresem DeLonghi ESAM 6600, polegający na gromadzeniu się wody w tacce oraz kapaniu wody z sitka tłoka. Po sprawdzeniu wężyków i braku przecieków, podejrzewa uszkodzenie oringów w tłoku. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszczelnienia elektrozaworu oraz dystrybutora. Po wymianie uszczelek dystrybutora i oringów na tłoku, problem został rozwiązany. Użytkownik pyta również o możliwość regulacji ilości wody zaparzanej kawy, ponieważ kawa staje się coraz mniejsza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA