logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostęp do routera poprzez Mikrotik NAT masquerade z PC - możliwości i metody

szymon1051 12 Lis 2021 16:02 912 3
REKLAMA
  • #1 19704702
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    Można jakoś zobaczyć urządzenie przed NAT?

192.168 początek wszędzie
    Router (.10.1) -> (.10.2) Mikrotik NAT masquerade (50.1) -> PC (np .50.6)

Można jakoś sprawić że na PC będę miał dostęp do Routera? Nie wiem, na adresie np .50.160 ewentualnie porcie 4000?
  • REKLAMA
  • #2 19704727
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Nie wiem czy nie mylisz kierunków.
    Przed NAT to znaczy po stronie OUTSIDE (np sieć publiczna)
    Za NAT to znaczy po stronie INSIDE (np typowa sieć LAN).
    Łącząc się od strony INSIDE masz zawsze dostęp do wszystkich hostów po stronie OUTSIDE.
    Łącząc się od strony OUTSIDE nasz tylko dostęp po usług pracujących na portach dla których zostało wykonane odpowiednie przekierowanie.

Swoją drogą nie robi się sieci jak u Ciebie. Czemu tak porobiłeś? Poprawnie powinien być jeden router z NAT na brzegu sieci a resztę robi się routingiem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 19704744
    szymon1051
    Poziom 13  
    Ocena: 67
    Wcześniej chyba coś się przeiwsiło jak sprawdzałem bo z PC nie mogłem dostać się na router a teraz mogę.
    I sądziłem że masquerade na Mikrotiku uniemożliwi mi dostęp do routera.

IC_Current napisał:
    Swoją drogą nie robi się się i jak u Ciebie. Czemu tak porobiłeś? Poprawnie powinien być jeden router z NAT na brzegu sieci a resztę robi się routingiem.

Router (światłowodowy) jest od dostawcy, a Mikrotik mój.
    Teraz mam dodatkowo jakiś totolink n302 plus i z jakiegoś powodu mogę przekierować zakresu portów tylko pojedynczy port.
    Dostęp do routera poprzez Mikrotik NAT masquerade z PC - możliwości i metody
  • #4 19704748
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2509
    Zrób sobie w tym routerze od operatora przekierowanie typu DMZ na router Mikrotika, a najlepiej to poproś operatora, aby przestawił swoje urządzenie w tryb bridge.

Natomiast nie wiem po co ten Totolink. Jeśli tylko do zapewnienia zasięgu WiFi, to ustawiasz go jako access point, a nie router.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA