logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja TL-W8910 do zdalnego dostępu przez no-ip, różne podsieci

majster256 01 Lip 2009 20:27 5199 11
REKLAMA
  • #1 6727463
    majster256
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam, mam neostrade, podłączoną do routerka w8910 TL-LINKa i chciał bym sie poprzez uslugę typu no-ip dostać do jednego z kompów w domu. Niestety zawsze po skonfigurowaniu i wklepaniu w przeglądarce mojego adresu włącza mi się strona z tego routera, jak to przekierowć??

Dodatkowym problemem jest to, że chcę się dostać do komputera w klasie 192.168.11.0 a routerek ma klase 192.168.10.0 miedzy moim kompem a teym TP-LINKiem jest jeszcze jeden routerek, z maskarada...

jak to skonfigurować, da sie w ogóle?
  • REKLAMA
  • #2 6727533
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Usługa no-ip służy jedynie do dynamicznego DNS'u do odnajdywania adresu komputera po nazwie. Do dostępu do sieci wewnętrznej proponuje wykorzystać Hamachi. Polską wersję znajdziesz choćby tu:http://www.instalki.pl/programy/download/p2p/Hamachi.php. Usługa polega na stworzeniu wirtualnej sieci pomiędzy komputerami przez co będą sie widziały tak jak by były w jednej fizycznej sieci lokalnej.
  • #3 6727642
    majster256
    Poziom 21  
    a jak zrobić, żebym z podsieci 192.168.10.0 mogł sie połączyc z tym kompem 192.168.11.0? da się to jakoś zrobić? bez jakiś specjalnych programów?

bo tam na tym kompie mam program diagnostyczny kontrolowany przez www i męczę się jak sie dostać do tego www...
  • REKLAMA
  • #4 6727742
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 6727781
    majster256
    Poziom 21  
    nie mam żadnego apache, ja porostu wpisuje adres i mam stronkę. chwilowo coś zepsułem i nie mam nic, ale walczę dalej:)
  • #6 6727803
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Dostęp z zewnątrz umożliwia przekierowanie portów lub DMZ.

Co do problemu z pojawianiem się strony konfiguracyjnej routera to trzeba wyłączyć zdalne zarządzanie lub zmienić port na jakim działa na inny niż80.
  • REKLAMA
  • #7 6727876
    majster256
    Poziom 21  
    ten router w8910 ma dmz, ale jakie IP mam tam wpisac? bo jak już wspominalem między kompem do którego chcę mieć dostęp a roterem z neostrada mam jeszcze mascarade na innym routerze ( mikrotik)

Kolega zacznie stosować wielkie litery. Posty do poprawy.
    Gusioo.
  • #8 6729781
    majster256
    Poziom 21  
    Witam.
    Wczoraj nie mogłem się połączyć z tamtym kompem, dziś byłem zobaczyć co się stało- okazało się ze on się nie potrafił uruchomić z tym himachi :(

Dało by się na tym routerze z mikrotik'kiem zrobić tak żeby połączyć obie sieci tunelem VPN? W tym urządzeniu fizycznie znajdują się 2 karty radiowe z których jedna pracuje na klasie 192.168.10.0 a druga 192.168.11.0

Ktoś jest dobry w obsłudze mikrotik?
  • #9 6732956
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Można zrobić przekierowanie portu np.85 na ruterze z neostradą na wejściowe ip mikrotika, a w mikrotiku ustawić wirtual serwer z portem wejściowym 85 i portem wewnętrznym 80 i ip tego sterowanego kompa. wówczas prawidlowe wywołanie według adresu ****.no-ip.org:85 powinno skutkowac wejściem na sterowanego kompa. Ale dlaczego dodatkowo ustawiasz maskaradę na mikrotiku? Nie ma chyba sensu dawac podwójnego nata.
    Pozdrawiam
  • #10 6734489
    majster256
    Poziom 21  
    Jak zrobić na mikrotiku wirtualny server?

Maskaradę mam bo to jedyny znany mi sposób żeby wszystko działało.
    wszystko wyjaśniłem w 1 poście, dodam jeszcze, że mam tam trzecią kartę która udostępnia neta sąsiadowi, nie chce żeby on miał dostęp do mojej sieci wewnętrznej.

Jeśli to się da zrobić lepiej to chętnie to pozmieniam:)
  • REKLAMA
  • #11 6740169
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Co do widoczności sieci przez sąsiada to masz kilka możliwości. Możesz u siebie skonfigurować firewale tak aby sąsiad na swoich komputerach ciebie nie widział tworząc np. w darmowym zone alarm strefę zaufaną (swoją ) i internet (obcą). Druga możliwość to zastosowanie swicza który ma możliwość blokowania komunikacji między niektórymi portami, aczkolwiek wszystkie wejścia mają dostęp do uprzywilejowanego wejścia gdzie podłączysz wyjście rutera, nat nie jest tutaj koniecznie potrzebny. Następna opcja to zastosowanie rutera który daje nata dla dwóch różnych sieci, w jednej jesteś ze swoimi kompami a w drugiej sąsiad. Lepiej miec pełna kontrolę na lanie wówczas mozesz dać menadżer pasma gdyby sąsiad zaczął wysysać łącze.
    Virtual server to taka potoczna nazwa przekierownia portów wraz ze zmianą ich adresów po stronie odbiorcy, np. deklarujesz porty 80-90 na wanie i na lanie wpisujesz adres ip na które mają one wpadać oraz numery portów na które mają być przeadresowane, np.90-10. Popularnie stosuje się to po to, aby kilka urządzeń w lanie które generuja strony standartowo na porcie 80 móc obserwować w necie na portach innych, np. mam serwer www, akcespointa, urządzenie do ściagania p2p i ze wszystkim łącze się pod tym samym adres podając inne numery portów - 81, 81, 83, itd. Urządzenia i kompy generują w lanie strony na porcie 80. Na pewno mikrotik ma opcję forwardu portów wraz ze zmianą ich adresu na lanie.
    Pozdrawiam
  • #12 6740349
    yaiba
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Skorzystaj z programu Hamachi. To taki programowy VPN. Obejdziesz w ten sposób większość routerów i bezproblemowo zestawisz sobie prywatną sieć bez błagania o przekierowanie portów z jednej i z drugiej strony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada łącze Neostrada podłączone do routera TP-LINK TL-W8910 i chce uzyskać zdalny dostęp do komputera w innej podsieci (192.168.11.0), podczas gdy router ma podsieć 192.168.10.0, a pomiędzy nimi znajduje się dodatkowy router Mikrotik z maskaradą. Problemem jest to, że po wpisaniu adresu no-ip w przeglądarce wyświetla się strona konfiguracyjna routera zamiast strony docelowego komputera. Zalecane jest wyłączenie zdalnego zarządzania routerem lub zmiana portu usługi WWW routera, aby uniknąć konfliktu z przekierowaniem portów. Proponowane rozwiązania obejmują konfigurację przekierowania portów (virtual server) na routerze z Neostradą, który przekierowuje ruch na Mikrotika, a ten dalej na docelowy komputer. Wskazano, że podwójny NAT (maskarada) może komplikować konfigurację i warto rozważyć jego eliminację lub zastąpienie tunelowaniem VPN między sieciami. Alternatywnie, sugerowano użycie programu Hamachi, który tworzy wirtualną sieć VPN, umożliwiającą dostęp do urządzeń w różnych podsieciach bez konieczności skomplikowanego przekierowywania portów i konfiguracji routerów. Dodatkowo omówiono kwestie bezpieczeństwa i izolacji sieciowej, np. blokowanie dostępu sąsiadów do sieci wewnętrznej za pomocą firewalli lub switchy z funkcją izolacji portów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA