logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch SL1501B SGS53E62EU/21 - Wyciek i nieprawidłowe działanie zmywarki

FUHFirga 14 Lis 2021 20:38 1221 7
REKLAMA
  • #1 19709169
    FUHFirga
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Zmywarka stała nieużywana 2 lata. Dzisiaj postanowiłem ją włączyć i zauważyłem, że cieknie od spodu. Wyjąłem zmywarkę, odkręciłem osłony boczne i włączyłem zmywarkę na otwartych drzwiach (z zamkniętym zamkiem). Do zmywarki wlało się dolną dyszą trochę wody, następnie włączył się wirnik umieszczony pod filtrem i wypompował wodę do zera pod zmywarkę. Gdy już wody nie było ten dalej się kręcił, kręcił i kręcił, aż wyłączyłem zasilanie.

Pytanie:
    Co tam może być nieszczelne i przede wszystkim dlaczego program nie rusza dalej?
  • REKLAMA
  • #2 19709257
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    FUHFirga napisał:
    Co tam może być nieszczelne

To już musisz sam ustalić, kryształowa kula nie pomoże.

FUHFirga napisał:
    przede wszystkim dlaczego program nie rusza dalej?

mając takie pomysły
    FUHFirga napisał:
    włączyłem zmywarkę na otwartych drzwiach(z zamkniętym zamkiem)

szybko doprowadziłeś do zalania płyty podłogowej i włączenia układu przeciwzalaniowego.
  • REKLAMA
  • #3 19709409
    FUHFirga
    Poziom 7  
    Ok, sugerujesz, że po usunięciu wycieku wszystko powinno już działać normalnie?
  • #4 19709558
    mrice
    Moderator AGD
    Po tak długim postoju nikt Ci nie obieca, że będzie wszystko działało jak należy, ale póki wycieku nie usuniesz to i tak nic więcej nie sprawdzisz.
  • REKLAMA
  • #5 19748595
    FUHFirga
    Poziom 7  
    Okazało się, że puściła uszczelka wlotowa pompy myjącej i kolanko gumowe na jednym z węży. Części już zamówiłem, ale mam pytanie. Przy demontażu zauważyłem, że te części są nasmarowane jakimś kleistym smarem. Pytanie czy taki smar trzeba również zastosować, jak to sie nazywa, gdzie to dostać?
  • #6 19748597
    mrice
    Moderator AGD
    FUHFirga napisał:
    Pytanie czy taki smar trzeba również zastosować, jak to sie nazywa, gdzie to dostać?

Niczym nie smaruj i nie kombinuj. elementy któe przyjdą, wypakuj z woreczka i zmontuj. I tyle.
  • REKLAMA
  • #7 19748761
    FUHFirga
    Poziom 7  
    Ok. Dzięki. Za kilka dni dam znać co ze zmywarką. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć tyle, że różne połączenia gumowe odkształcają się gdy zmywarka dłuższy czas stoi (zwłaszcza kiedy jest zasypana solą). Taką zmywarkę należy "odpalić" pewnie przynajmniej raz na tydzień.
  • #8 19765243
    FUHFirga
    Poziom 7  
    Po wymianie uszczelniaczy wszystko działa jak powinno. Dzięki za dobre rady. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zmywarką Bosch SL1501B SGS53E62EU/21, która po dwuletnim postoju zaczęła cieknąć od spodu. Po demontażu osłon bocznych i uruchomieniu urządzenia, wirnik pod filtrem wypompował wodę, ale zmywarka nie kontynuowała programu. Użytkownik zidentyfikował uszkodzenie uszczelki wlotowej pompy myjącej oraz kolanka gumowego. Po wymianie uszczelniaczy zmywarka zaczęła działać prawidłowo. Użytkownik zauważył, że długotrwałe nieużywanie zmywarki może prowadzić do odkształcenia połączeń gumowych, co sugeruje, że urządzenie powinno być uruchamiane przynajmniej raz w tygodniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA