logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GOLF 2 1.8 GT 66KW RP - Ogrzewanie działa krótko, potem zimne powietrze

Rompol 01 Lis 2005 10:42 3384 10
REKLAMA
  • #1 1945683
    Rompol
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam mam taki problem z ogrzewaniem tzn jak sie silnik zagrzeje to jest w autko ciepło ale tylko przez chwile jakby dmuchawa wyciągnie to ciepło a pózniej leci zimno powietrze?? co może byc przyczyną?? z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 1945704
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Proponuje sprawdzic dwie rzeczy: 1. czy zawor otwiera sie, kierujac obieg plynu chlodzacego silnik przez nagrzewnice 2. jesli zawor jest w porzadku to czy nagrzewnica sie nagrzewa czy moze jest zasyfiala.
    Czy to auto jest zasilane LPG, jak tak to jak dawno?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1945766
    Rompol
    Poziom 13  
    to jeszcze zrawdze autko od nowosci jezdzi na benzynie
  • #4 1946395
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    prawdopodobnie masz padnieta nagrzewnice.
    zaworu tam niet bo sterowanie jest klapami.
    a zobacz jeszcze czy przed wejsciem do nagrzewnicy nie jest zalozony taki jakby zaworek zwrotny (jest na wejsciu i wyjsciu) wiec go wyrzuc.
    jak to nie pomoze to juz tylko nagrzewnica do wymiany
  • #5 1946943
    Rompol
    Poziom 13  
    ok sprawdze to dziekuje za podpowiedz
  • REKLAMA
  • #6 1973391
    Rompol
    Poziom 13  
    no wiec tak jak zaniknie to ogrzewanie to przewody są ciepłe a zaworki zwrotne są na wlocie i wylocie może to one ale boje sie ich wyrzuca w koncu to zabezpieczenie ale mogą byc walniete ??
  • #7 1973848
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    bez problemu do kosza z nimi (na czas testów) a przewody zmostkuj jakos.
    jest tem termostat zeby sie silnik szybciej nagrzal, ja u siebie je wywalilem jak gaz wkladalemi w te miejsca trójnik wstawilem.jak to nie pomoze to nagrzewnica kaputen, nowa ok 30-50 pln
  • REKLAMA
  • #8 1973916
    Rompol
    Poziom 13  
    ok posprawdzam to;)
  • #9 1978641
    Rompol
    Poziom 13  
    udało mi sie to zlokalizowac uszkodzony jest jedenz zaworów zwrotnych nagrzewnicy tzn jeden z nich do próby zamiast nich dałem dwie rurki i wszystko super ale teraz mam pytanie po co one tam są i czy muszą byc??
  • Pomocny post
    #10 1982201
    luksky
    Poziom 16  
    Ocena: 121
    Wyrzuć te dwa niby termostaciki i wstał w to miejsce kawałki 6cm rurki od centralnego ogrzewania. Mostek pomiędzy nimi można spokojnie olać. Niby to ma zabezpieczać aby ciśnienie nie rozsadziło nagrzewnicy czy coś takiego. W każdym razie tak wydedukowałem w momencie kiedy wyrzucałem moje zawory przy nagrzewnicy. TEraz jest tak wspaniale że jak zrobić na 3/4 skali to jest gorąco jak w saunie. Jezdzę już tak ze 3 lata.
  • #11 1985385
    Rompol
    Poziom 13  
    Dziękuje wszystkim za pomoc ostatni post był najlepszy włożyłem dwie rurki miedzianne i ogrzewanie działa bomba thx ;) pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf 2 1.8 GT 66KW RP problem z ogrzewaniem polega na tym, że po rozgrzaniu silnika ciepło jest odczuwalne tylko przez krótki czas, a następnie nawiew staje się zimny. Przyczyną może być uszkodzenie nagrzewnicy lub zaworów zwrotnych na jej wlocie i wylocie, które mogą blokować obieg płynu chłodzącego. W modelu tym nie ma zaworu sterującego obiegiem, a regulacja odbywa się za pomocą klap. Zalecane jest usunięcie zaworów zwrotnych i zastąpienie ich rurkami, co poprawia przepływ i skuteczność ogrzewania. Zawory te mają funkcję zabezpieczającą przed nadmiernym ciśnieniem, ale ich usunięcie nie powoduje problemów, a wymiana nagrzewnicy jest kosztowna. Po zastosowaniu tej metody ogrzewanie działa prawidłowo i długo utrzymuje ciepło.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA