logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagrywarka DVD: Różnice w nagrywaniu CD i DVD oraz obsługa Nero 7

piotrek power 01 Lis 2005 12:36 26921 24
REKLAMA
  • #1 1945998
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ocena: 195
    Witam wszystkich.

Zamierzam kupić sobie Nagrywarkę DVD.
    Ale nie wiem, czy gdy kupię tę Nagrywarkę, to będę mógł wykonywać pewne czynności które zakładam że nie będzie z nimi problemu.

Szukałem informacji na CDRinfo, ale nie znalazłem.

Mianowicie.

1. Czy nagrywanie na płyty DVD, różni się czymś od nagrywania na płyty CD ? Chodzi mi o to, czy, za pomocą Nero 7, będę mógł nagrywać na płyty DVD jakieś pliki, a następnie gdy włożę taką płytę do napędu to wyświetli mi się jej zawartość w eksploratorze, bez użycia jakiś specjalnych programów ?

2. Czy jest możliwość nagrywania filmów Video CD na płyty DVD. Bo w Nero nie widzę takiej możliwości, gdy przejdę z zakłądki CD na DVD to znika mi "Video CD" jest w prawdzie jakieś: DVD-Video ale to wydaje mi się że nie jest tosamo, tutaj nie przerobie filmu z DivX na VCD.

Za pomoc z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1946228
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    1. Jeśli chodzi o nagrywanie danych na DVD, to problemy mogą wystąpić jedynie w starszych niż WinXP systemach, gdy płyta jest nagrana w multisesjach. Płyty przeglada sie normalnie tak jak CD.

2. Musisz skonwertować znajdujący się na VideoCD film do formaty DVD. Odnajdź na VideoCD pliki video (nie pamiętam jakie ma rozszerzenie), edzie to prawdopodobnie najwiekszy plik na płycie. Zmień jego rozszerzenie na .mpg i odtwórz, jak ujrzysz film to znaczy, że znalazłes odpowiedni plik, potem przekonwertuj go za pomocą programu WinAVI Video Converter na DVD i nagraj w Nero. (Sprawdź czy w Nero nie mas opcji nagrywania plików .mpg jako DVD)
  • #3 1971607
    piotrek power
    Poziom 27  
    raf_entek napisał:

...
    2. Musisz skonwertować znajdujący się na VideoCD film do formaty DVD. Odnajdź na VideoCD pliki video (nie pamiętam jakie ma rozszerzenie), edzie to prawdopodobnie najwiekszy plik na płycie. Zmień jego rozszerzenie na .mpg i odtwórz, jak ujrzysz film to znaczy, że znalazłes odpowiedni plik, potem przekonwertuj go za pomocą programu WinAVI Video Converter na DVD i nagraj w Nero. (Sprawdź czy w Nero nie mas opcji nagrywania plików .mpg jako DVD)

Zastanawiam się, czy napewno nie można nagrać VideoCD na DVD. Gdyż jeżeli da się nagrać dane 4,7 GB ns płytę, to dlaczego nie dałoby się nagrać VCD ? W sobotę gdy zakupię nagrywarke to się przekonam
  • Pomocny post
    #4 1971806
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1104
    Oczywiście że można nagrać VCD.A tak w ogóle obsługa nagrywarki DVD nie różni się zasadniczo niczym od CD-RW.Płytę DVD możesz używać tak samo jak CD tyle że pojemność większa.
  • REKLAMA
  • #5 1972209
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Było o tym już pisane nieraz, więc tylko powtórzę że multisesyjne DVD z danymi są widoczne nawet w Win98. Mam wiele archiwów na DVD na których część sesji na jednej płycie jest nagrywana pod 98SE a część pod 2000 i czytelne są pod obydwoma systemami. Twierdzenie że będą widoczne tylko pod XP jest bzdurą. Filmy (VCD, mpeg, DivX) też zapisuję na DVD a odtwarzam na Bellwoodzie 301A czy na komputerze bez problemów.
  • #6 1972506
    piotrek power
    Poziom 27  
    ok, ale np. mam nero 7, i na "CD" mam takie opcje:
    1) CD-ROM (ISO)
    2) Audio CD
    3) Mixed Mode CD
    4) CD EXTRA
    5) Kopia CD
    6) Video CD
    7) Super Video CD
    8) miniDVD
    9) CD-ROM (start.)
    10) CD-ROM (hybr.)
    11) CD-ROM (UDF)
    12) CD-ROM (UDF/ISO)

Na "DVD":
    1) DVD-ROM (ISO)
    2) Kopia DVD
    3) DVD-Video
    4) DVD-ROM (st.)
    5) DVD-ROM (UDF)
    6) DVD-ROM (UDF/ISO)

I w "DVD" nie pojawiła się funckja Video-CD, jest DVD-Video ale gdy przerobiłem film 100 min to zajmuje 3000 MB, a gdy nagrywałem wcześniej przerobiony film programem TPMGenc/VitrualDub - to zajmował 950 MB. Chyba że bym, nie dawał na zakładkę "DVD" tylko "CD" tylko ciekawe czy mi wtedy, wykrej płytkę DVD, bo dotychczas widziało mi jako: 703 MB niezależnie czy była włorzona i czy to było: 700/800/870 MB. Gyby nie zabrakło w sklepie nagrywarek w piątek to bym już z pewnością więcej wiedział. :D
  • #7 1972638
    Robert B
    Poziom 43  
    Pliki filmowe np. DivX i napisy do nich kopiujesz na DVD tak jak dane (DVD-ROM ISO). Plikom filmów VCD zmieniasz rozszerzenie z .dat na .mpg (bo to są zwykłe "empegi") i też kopiujesz na płytę. Zaleta tej metody jest oczywista - po prostu na DVD mieścisz kilka filmów naraz.
    Na moim odtwarzaczu stacjonarnym mam możliwość wyboru filmów tak jak z Menedżera Plików w komputerze więc nawet zapisuję filmy w osobnych folderach.
  • #8 1972834
    piotrek power
    Poziom 27  
    Robert B napisał:
    Pliki filmowe np. DivX i napisy do nich kopiujesz na DVD tak jak dane (DVD-ROM ISO). Plikom filmów VCD zmieniasz rozszerzenie z .dat na .mpg (bo to są zwykłe "empegi") i też kopiujesz na płytę. Zaleta tej metody jest oczywista - po prostu na DVD mieścisz kilka filmów naraz.
    Na moim odtwarzaczu stacjonarnym mam możliwość wyboru filmów tak jak z Menedżera Plików w komputerze więc nawet zapisuję filmy w osobnych folderach.

Chyba my się nie zrozumieli do końca :D
    Chciałem nagrać na płytę DVD filmy Video-CD, mój odtwarzacz niestety ale nie odtwrza DivXów.

Konkretnie chodzi mi o to:
    Mam płytę CD-R i film przerobiony na mpg nagrany za pomocą Nera jako Video-CD, i na płytkę 700 MB wchodzi mi 3/4 tego filmu, czy jak będę miał DVD to będę mógł nagrać na płytkę DVD film jako Video-CD i gdyby się dało, to wnioskuję że jak film mpg zajmuje mi 1000 MB to 4 filmy wejdą mi na 1 DVD.
  • Pomocny post
    #9 1973426
    Robert B
    Poziom 43  
    Ten przerobiony nie jest już zgodny z formatem VCD. Jak wskazuje nazwa VideoCD film ma być nagrany na CD.
    Musisz podzielić film i zrobić 2 płyty VideoCD. Na DVD nie nagrasz obu płyt bo pliki miałyby te same nazwy w tych samych katalogach.
    Możesz przerobić całość na DVD Video ale jakości DVD nie uzyskasz.
    Instrukcje tu:
    www.cdrinfo.pl
  • #10 1997586
    piotrek power
    Poziom 27  
    dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #11 2016548
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 148
    witam

nie przeczytalem tych postow w tym temacie ale chyba moge sie o cos podobnego zapytac?
    otoz kupilem dzisiaj nagrywarke dvd i tam byly jakies programy do niej w tym nero 6 i power producer
    a znacie moze jakis program ktory nagra film z dysku twardego w formacie avi na dvd bo szukam w roznych opcjach w tych programach i niemoge znalesc
    moze dvd rip bedzie dobry z tego co wiem to cos tam jest z nim zwiazany format dvd i jakies nagrywanie?

pozdrawiam i czekam niecierpliwie na odpowiedzi :D
  • #13 2016730
    buh
    Poziom 22  
    posiadam nero vision express 3 second edition
    i nie iwem jak sie tym obsluzyc?
    moglby mi cos poradzic bo kompletnie sie na tym programie nie znam
    uwierzcie mi naprawde
  • #14 2019915
    piotrek power
    Poziom 27  
    Ja proponuje: WinAVI Video Converter 6.2/6.3 + do tego najlepiej mieć zainstalowaną jakąść wersję kodeków FFDshow.

Jeżeli masz film w formacie DivX to załanczasz WinAVI Video Converter (dodam: wersji 7.0/.7.1 nie używać), najlepiej 6.2/6.3 PEŁNĄ WERSJĘ.

Klikasz następnie, po włączeniu tego programu na: "DVD" i wybierasz film.
    Następnie w Slect Output Directory - wskazujesz gdzie ma się znajdować przerobiony na format DVD film. W Slect Output Format oczywiście wybieramy "DVD". I kikamy na Advanced (Dodatkowe). Bodajrze chyba nic nie trzeba zmieniać oprócz po prawej stronie w PREFERENCE trzeba zmienić z BY SPEED na BY QUALITY. I w aspect ratio, można zmienić z AUTO na 4:3 gdyż na AUTO czasami lubi poprzekształcać obraz. Chyba że film jest w: 16:9 to dajemy 16:9 ale przeważnie jest w 4:3. W zakładce ENCODE pozostawiamy wszystko bez zmian.

Jeżeli film, jest z napisami to czynności wykonuje się tak samo, z tym że trzeba wcześniej wykonać pewne operacje w programie (kodeku) FFDShow.

Przerobiony na format DVD film, można nagrać w Nero niepolecam wersji: 7.0.0.0.
  • #15 2035345
    rzoska
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam pozwolę sie włączyć do tematu.Moje pytanie jest dosyć szczegółowe i dotyczy programu Nero Vision Expres 3 otóż dopóki miałem zwykłą nagrywarkę cd i konwertowałem divX do VCD używając przy tym opcji menu startowego , czyli żeby miało to ręce i nogi i wyglądało ładnie.Teraz gdy mam DVDRW niby wszystko jest ok tzn menu tworzę tak samo czyli robię rozdziały wklejam zdjęcie z filmu jako tapetę i zawsze dodaję jakiś utwór muzyczny w tle.Niestety po konwersji gdy wypaloną płytę wkładam do dvd czy do dvd w kompie płyta się ładuje jest wszystko tak jak ma być są rozdziały napisy itd ale nie ma muzyczki w tle.Próbowałem na różne sposoby i nic.Na próbe zrobiłem jakiś film w formacie VCD i muzyczka jest.Nie wiem co może być kodeków raczej żadnych mi nie brakuje , czy tylko NVE ma opcje tworzenia menu startowego dysku czy są jakieś inne programy z tą opcją? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #16 2060181
    piotrek power
    Poziom 27  
    Witam ponownie.
    Znowu mam problem, wszystko było OK, przerabiałem sobie filmy programem WinAVI Video Converter ver. 6.3 + kodeki FFDShow. Jakość fantastyczna, film przerabiało ok. 1 godz 15 min i wszystko było OK.

Zrobiłem sobie format wszystko poinstalowałem, i przerabianie filmu przy ustwieniach najlepszej jakości trwa zaledwie 30-35 min wszystko by było w porządku tylko że jakość na odtwarzaczu DVD jest tragiczna.

Nie mogę dojść co się mogło stać, czego mogłęm nie doinstalować, a może w FFDShow trzeba coś przestawić, za pomoc z góry dziękuję, bo mam kilka filmów do przerobienia a tu jakość fatalna. Aha, no i wcześniej przerobiony film zajmował ok. 3800-4300 MB a teraz 2300-3400 MB.

Przy jakości, HIGHEST i BY QUALITY. Wcześniej tak samo wszystko robiłem.
  • #17 2060442
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2061171
    piotrek power
    Poziom 27  
    Mój odtwarzacz nie odtwarza DivXów
  • #19 2062627
    piotrek power
    Poziom 27  
    Jak się przerabia tym Nero Vision Express ?? Bo nie mogę do tego dojść.

Programu Divx to DVD nigdzie nie ma, nie da się ściągnąć !!

Tak wogóle to te programy przerabiają film z DivX na DVD dodając napisy ??

Są jeszcze jakieś programu oprócz Win AVI Video Converter to przerabiania DivXów z napisami na DVD ?? Bo zeszukałem się już 2 godz. po googlach i nie ma !!

Znalazłem kilka artykułów jak to przerobić, ale nie mam tyle czasu aby się bawić z 8 programami i oddzielać audio od filmu, przerabiać łączyć, i w rezultacie 1 film będę przerabiał 12h.

Bardzo słąba jakość jest w tym WinAVI ale to pewnie przez to że bardzo szybko przerabia, bo 30-50 min na 1 film to troche szybko, próbowałem w tych FFDShow coś poprzemieniać, ale co bym nie zmieniał to nie ma rzadnej różnicy - więc to nie ma wpływu na działania programu WinAVI, jedynie co to napisy w tym FFDShow można zrobić aby później przy przerabianiu w WinAVI zostały połączone z filmem, ale dla czego taka kiepska jakość, wręcz tragiczna, nie chce jakieś dobrej jakości tylko w miarę przyzwoitą. Proszę o pomoc, bo w średniowieczu mieli już lepszą jakość.
  • #20 2069950
    Genek2004
    Poziom 11  
    a co zrobić aby winavi video zgrać na płyte DVD w jedną całosć dwupłytowy film divx.
  • #21 2073311
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    A ja mam pytanie:
    Jak nagrać na płyte DVD filmy AVI nie zmieniając formatu(bez konwersji) ale aby było "MENU" tak jak to jest na płytach DVD albo VCD. Mam rózne programy, ale wszystkie robią konwersje do innych formatów, a ja tego nie chce?
  • #22 2074309
    buh
    Poziom 22  
    widocznie sie nie da samemu firmy ktore sie tym zajmuja maja specjalne programy czesco kosztujace majatek i oczywscie sprzet
    a to co my mamy to jest tylko do tego do czego ma to sluzyc
  • #23 2074586
    SławekSS
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    A ja już chyba wiem jak to zrobić. Narazie testuje.
    Jak juz wszystko bede wiedział to napisze. Pierwsze testy są obiecujące :)
  • #24 2535107
    gregor1130
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    wie ktoś jakim programem (najlepiej darmowym) nagrać ścieżki AudioCD na płytę DVD, nie chcę nagrywać DVDAudio tylko chcę skopiować muzykę z płyt audio na płytę dvd bo na płytę DVD weszło by mi około 6 płyt audio, nero nie ma takiej opcji
  • #25 4684452
    aszka
    Poziom 10  
    jesli wasze stacjonarne odtwarzacze nie łykają divx to potrzebujecie programu ConvertX to DVD.ten program przerobi waszego divxa na dvd i odrazu go nagra na płytę DVD.Jesli wasze odtwarzacze nie łykają xvid, to trzeba je najpierw przerobić programem DR.DIVX na divx,a dopiero potem na dvd.żaden program do nagrywania nie jest już potrzebny.

Podsumowanie tematu

✨ Nagrywanie danych na płyty DVD nie różni się zasadniczo od nagrywania na płyty CD, z tą różnicą, że DVD oferuje większą pojemność. Płyty DVD z danymi, w tym wielosesyjne, są widoczne w Eksploratorze Windows bez potrzeby użycia specjalistycznego oprogramowania, również na starszych systemach niż Windows XP. Nero 7 umożliwia nagrywanie plików na DVD, jednak opcja "Video CD" jest dostępna tylko dla płyt CD, natomiast dla DVD dostępna jest funkcja "DVD-Video", która wymaga konwersji plików wideo do formatu DVD. Nagrywanie filmów Video CD bez konwersji na DVD nie jest możliwe ze względu na różnice w strukturze i formacie płyt; pliki VCD (.dat) można zmienić na .mpg i nagrać jako dane na DVD, ale nie jako standardowy VCD. Do konwersji filmów DivX lub AVI na format DVD z menu i rozdziałami polecane są programy takie jak WinAVI Video Converter (wersje 6.2/6.3) oraz Nero Vision Express, choć konwersja może być czasochłonna, a jakość zależy od ustawień kodeków (np. FFDShow). Problemy z jakością po reinstalacji systemu mogą wynikać z nieprawidłowej konfiguracji kodeków. Odtwarzacze DVD, które nie obsługują DivX, wymagają konwersji filmów do formatu DVD-Video. Istnieją także programy takie jak ConvertX to DVD, które automatycznie konwertują i nagrywają filmy DivX na DVD. Nagrywanie ścieżek Audio CD na płyty DVD bez konwersji do DVD-Audio nie jest standardowo wspierane przez Nero i wymaga specjalistycznego oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA