logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Utworzenie kont użytkowników oraz przydzielenie uprawnień

PROgamerEvil 18 Lis 2021 21:37 516 7
REKLAMA
  • #1 19716786
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Ocena: 64
    Witam. Posiadam dosyć błachy problem z użytkownikami komputera. Sporo się zmieniło, bo ostatni raz konfigurowałem coś takiego za czasów Windowsa XP... Do rzeczy, muszę utworzyć dwóch użytkowników, jeden z pełnym dostępem do komputera i uprawnieniami administratora, drugi natomiast powinien mieć jedynie prawo do zapisu i odczytu plików w tylko jednym folderze, tak, aby nie mógł przeglądać innych plików na komputerze. Folder musi być współdzielony z dwoma użytkownikami, tak, aby administrator miał wgląd w owy folder.
    Teraz dodawanie użytkowników odbywa się za pomocą ustawień, są jakieś konta rodzinne, Windows krzyczy o maile Microsoftu, nic z tego nie rozumiem, a co dopiero przydzielenie uprawnień... Programy na komputerze się znajdą, administrator ma mieć dostęp do wszystkiego, natomiast użytkownik jedynie do otwierania plików za pomocą programu Adobe Premiere Pro, ale sam program musi być ukryty, aby nie dało się go nigdzie wyszukać. Mógłby ktoś pomóc mi z wykonaniem tego?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 19716946
    konsum
    Poziom 27  
    Ocena: 289
    Musisz potworzyć te maile i tyle.
    Na danym koncie musisz poinstalować te programy do których mają mieć dostęp.
    Co do folderu z zawartością to wchodzisz we właściwości tego folderu i dodajesz użytkowników itd
  • REKLAMA
  • #3 19717863
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Użytkowników już mam utworzonych, kombinowałem z uprawnieniami i przez przypadek zabrałem dostęp wszystkim użytkowniką i administratorowi do Dysku C. Komputer uruchamia się do logowania, po zalogowaniu czarny ekran. Posiadam punkt przywracania, podpięłem instalkę Windowsa 10, wybrałem opcję Napraw komputer i przywracanie- błąd, odmowa dostępu, wybrałem CMD po wpisaniu C:
    Błąd, odmowa dostępu. Nie mogę sformatować Dysku, zbyt cenne dane. Da się to jakoś naprawić?
  • #4 19718122
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 720
    PROgamerEvil napisał:
    kombinowałem z uprawnieniami i przez przypadek zabrałem dostęp wszystkim użytkowniką i administratorowi do Dysku C.

Do tego są m.in. zasady grup
    Użyj wbudowanego konta admina, włącz je i działaj. Ewentualnie osobny system z pena i zmiana uprawnień na prawidłowe
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 19718633
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Dobra odblokowane.
    Da się dla wybranego użytkownika zablokować cały dysk C: pozostawiając w nim jedynie 1 odblokowany folder?
    Trzeba blokować po kolei każdy folder na dysku C, włącznie z folderem c:\WINDOWS? Użytkownik nie może mieć tam dostępu. System będzie wtedy działał prawidłowo? Aplikacje takie jak punkty przywracania, konsole mmc, cmd mają nie działać także z wpisania ich w oknie "Uruchom" (Windows + R), jedynie do czego powinien być dostęp to do aplikacji Premiere Pro i do folderu z plikami do pracy. Czy folder w Program Files, zawierający program Adobe może być zablokowany, czy należy go odblokować dla użytkownika? Chodzi mi o to, aby nie dało się uruchomić aplikacji na czysto, jedynie otwierać za jej pomocą pliki w katalogu domowym użytkownika.
  • #6 19718696
    Bródka
    Poziom 42  
    Ogolnie takie rzeczy robi sie w domenie, a windows to mam nadzieje w wersji pro masz ?
    PROgamerEvil napisał:
    Da się dla wybranego użytkownika zablokować cały dysk C: pozostawiając w nim jedynie 1 odblokowany folder?

Tylko po co ?
    Z założenia każdy użytkownik nie widzi profilu innego usera, wszelkie ustawienia programów są w danym profilu usera chyba ze autor softu zrobił możliwość wyboru
    PROgamerEvil napisał:
    Użytkownik nie może mieć tam dostępu.

A nawet jak by miał to co z tego skoro nie zmodyfikuje plików ?
    PROgamerEvil napisał:
    Aplikacje takie jak punkty przywracania, konsole mmc, cmd mają nie działać także z wpisania ich w oknie "Uruchom" (Windows + R)

Napisałem Ci - zasady grup i zasady zabezpieczeń lokalnych, tylko nie pomyl sie bo aby zmodyfikować ustawienia dla innego usera z konta admina musisz utworzyć dla siebie nowa konsole - polecenie mmc w uruchom i tak dodać przystawki dla usera bądź grup. Jak tego nie zrobisz sam się zablokujesz
    PROgamerEvil napisał:
    Chodzi mi o to, aby nie dało się uruchomić aplikacji na czysto, jedynie otwierać za jej pomocą pliki w katalogu domowym użytkownika.

A program na to zezwala, bo jak dla mnie wysypie sie...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 19718862
    PROgamerEvil
    Poziom 3  
    Tak, Windows w wersji PRO.
    Tak z programem da się coś takiego zrobić.
    Chce zablokować pliki, ponieważ nie chcę, aby druga osoba grzebała w moich plikach, ani kombinowała coś z systemem za moją niewiedzą.
  • #8 19719016
    Bródka
    Poziom 42  
    PROgamerEvil napisał:
    Chce zablokować pliki, ponieważ nie chcę, aby druga osoba grzebała w moich plikach

To trzymaj je w profilu usera, po to jest
    PROgamerEvil napisał:
    ani kombinowała coś z systemem za moją niewiedzą.

Co ma kombinować przecież nic nie zmieni bez uprawnień admina
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik potrzebuje pomocy w utworzeniu dwóch kont użytkowników w systemie Windows 10, z różnymi uprawnieniami. Jeden użytkownik ma mieć pełne uprawnienia administratora, a drugi ograniczony dostęp tylko do jednego folderu, z możliwością zapisu i odczytu plików. Użytkownik napotkał problemy z przydzielaniem uprawnień, co doprowadziło do zablokowania dostępu do Dysku C dla wszystkich użytkowników. Po przywróceniu dostępu, użytkownik pyta o możliwość zablokowania całego Dysku C, pozostawiając dostęp tylko do jednego folderu oraz aplikacji Adobe Premiere Pro, która ma być ukryta. Wskazówki dotyczące użycia zasad grup oraz wbudowanego konta administratora zostały podane jako rozwiązania. Użytkownik potwierdził, że korzysta z wersji Windows PRO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA