logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Deskjet Ink Advantage 3525 - strzelanie, terkotanie przy obrocie wałka - film

thomas89br 26 Lis 2021 16:51 771 3
REKLAMA
  • #1 19730687
    thomas89br
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Dzień dobry, chciałem spróbować naprawić w przedmiotowej drukarce to, aby nie doprowadzała ludzi do zawału swoją pracą. Drukarka drukuje ale kultura jej pracy pozostawia wiele do życzenia. Dodatkowo ma lekki problem z zaciąganiem kartek papieru z podajnika (czasem trzeba jej podsunąć kartkę żeby wessała, ale nie zawsze). Film dobitnie ujawnia hałaśliwy dźwięk, powstający przy obrocie wałka.
    FILM HP DJ 3525
  • REKLAMA
  • #2 19730916
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Dużo ta drukarka drukowała? Przede wszystkim dobrze byłoby sprawdzić, czy tych problemów nie powodują zaschnięty tusz, kawałki papieru lub inne śmieci w niewłaściwym miejscu...
  • REKLAMA
  • #3 19733906
    tato56
    Poziom 30  
    Ocena: 176
    Kolego rozbierz drukarkę wyjmij stację czyszczącą umyj dokładnie ze starego tuszu(rękawiczki obowiązkowe bo się upaćkasz tuszem) i powinno działać a głośna praca to niestety jej "zaleta"
    Pozdrawiam
  • #4 19735301
    thomas89br
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    Takich trzasków jak na filmie nie było słychać od początku jej pracy. Pojawiły się jakoś miesiąc temu. Drukarka ma za sobą 11 tys. stron więc trochę już się nadrukowała (biuro na budowie). Postaram się znaleźć jakiś filmy instruktażowe jak się zabrać za demontaż tej drukarki i wyczyścić to o czym piszecie. Czytałem o zapchanych wężykach pompki w tym modelu. Może uda mi się ją jeszcze uratować. Dam znać o efektach. Odnośnie tego "strzelania" które słychać na filmie wydaje mi się, że coś tak jakby się rozregulowało bo jak kręci się wałek to na dole przesuwa się tacka czyszcząca pod kartridżami i jak ona dojdzie do położenia granicznego, to wałek również powinien się zatrzymać a on się dalej kręci i "próbuje" wypchnąć tą tackę do przodu (na zewnątrz drukarki)

UPDATE:
    Za poradą kolegów, rozkręciłem drukarkę w oparciu o film z YT i dokładnie wyczyściłem pompkę, wszystkie przewody sama tackę czyszczącą i znalazłem przyczynę takiego "strzelania" - okazało się że przedostatni ząbek tacki czyszczącej został ukruszony i tryby zębatki się skokowo po nim ślizgają powodując przedmiotowy dźwięk. Czy jest szansa żeby gdzieś kupić samą tackę czyszczącą ? Czy tylko zostaje z używki podmienić (np. uszkodzonej) ?
REKLAMA