logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP ink advantage 3525 - "usuń zacięcie karetki"

krystian_k55 02 Cze 2014 20:35 23499 12
REKLAMA
  • #1 13658379
    krystian_k55
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam,
    Mam problem z drukarką hp inka advantage 3525. Wyswietla mi się komunikat "usuń zacięcie karetki". Karetka uderza w ściany drukarki. Zrobiłem filmik, ale jest za duzy, więc moge wysłać mailem. Trochę czytałem i wydaje mi się, że mam problem ze sprzęgłem. Bardzo proszę o opinie i poradę.
  • REKLAMA
  • #2 13658460
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    Sugerując sie opisem wnioskuję że problem sprowadza sie do ENCODERA liniowego ( przezroczysta taśma z tyłu karetki ). Encoder zerwany lub wypadł z czujnika z tyłu karetki.
  • REKLAMA
  • #4 13659011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13659065
    krystian_k55
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Dziękuję uprzejmie za odpowiedź, ale z tego co widzę to enkoder jest nienaruszony i czysty. Mogę zapytać jak dokładnie go wyczyścić tzn, czy należy odkręcić pokrywę drukarki?
  • #6 13662134
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Zdejmij plastikową pokrywę i sprawdź czy pasek o którym mowa powyżej przechodzi przez szczelinę czujnika fotooptycznego. Czujnik znajduje się z tyłu karetki (mała czarna kostka ze szczeliną pośrodku).
  • REKLAMA
  • #7 15124043
    MeWash
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Mam ten sam objaw - 'usuń zacięcie karetki' i uderzanie w bok przy stacji serwisowej.
    Wyczyściłem enkoder (co prawda był brudny i po czyszczeniu jest lekko przebarwiony ale widziałem i czyściłem gorsze), wyczyściłem foto czujnik w głowicy, przedzwoniłem tasiemki od głowicy i nic.
    Uszkodzony foto czujnik enkodera?
  • #8 15125538
    Stan-S11
    Poziom 31  
    Jeśli masz taką możliwość to daj filmik z zachowania się drukarki. W pierwszej jednak kolejności zdejmij plastikowa pokrywę aby coś było widać.
    Jeśli nie Encoder to stawiam na uszkodzenie stacji dokująco-czyszczącej.
  • #9 15127043
    MeWash
    Poziom 10  
    Link
    Ze zdjętym encoderem zachowuje się identycznie.
  • REKLAMA
  • #10 16713703
    MeWash
    Poziom 10  
    Ma ktoś jakiś pomysł? Już kolejną HP 3525 utylizowałem z tego powodu.
  • #11 16746839
    tom20202
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    Witam, naprawiałem kilka takich drukarek i problem jest bardzo prosty:) . Najczęściej problem w tych modelach związany jest z podawaniem papieru w drukarce dok. chodzi, o mechanizm zębatek. Przeważnie urywa się bolec prowadzący. Pozdrawiam
  • #12 17299567
    ciesla
    Poziom 24  
    Ocena: 127
    Witam. Przed chwilką robiłem model 5524 i ten sam objaw czyli cykliczne obijanie o bok. Okazało się że zsunęła się taśma encodera z kasety karetki. Pozdrawiam.
  • #13 17966529
    DuMaM
    Poziom 10  
    tom20202 napisał:
    Witam, naprawiałem kilka takich drukarek i problem jest bardzo prosty:) . Najczęściej problem w tych modelach związany jest z podawaniem papieru w drukarce dok. chodzi, o mechanizm zębatek. Przeważnie urywa się bolec prowadzący. Pozdrawiam

Wiem, że stary temat, ale czy kolega @tom20202 byłby w stanie doprecyzować problem tego bolca? Może jakieś zdjęcie, albo dokładniejszy opis?
    U mnie po wymianie głowicy i wstawieniu nowych tuszów, drukarka rozpoczyna "przygotowania" i z 3 planowanych minut, w momencie jak zbliża się do 1min słychać lekkie kliknięcie i pojawia się ten error :/

Nie jest to problem enkodera, bo już zdarzyło mi się z raz czy dwa źle zamontować pasek i wtedy faktycznie uderzała kareta o obudowę. Więc podejrzewam, że może być to ta opcja z bolcem.

Po przegrzebaniu sieci znalazłem jeszcze jedną możliwość, która sugerowała że stary nagromadzony tusz w okolicy mechanizmu czyszczącego blokuje wysuwanie się go i stąd owa blokada. Jednak w moim przypadku to nie pomogło...

Wrzucam też dość rozbudowany opis jak mogą wyglądać próby naprawy tego problemu.
    https://support.hp.com/us-en/document/c00304007

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką HP Ink Advantage 3525, która wyświetla komunikat "usuń zacięcie karetki" i ma problemy z karetą uderzającą w ścianki urządzenia. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie enkodera liniowego, zanieczyszczenie czujnika fotooptycznego oraz problemy z mechanizmem podawania papieru. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na konieczność sprawdzenia taśmy enkodera oraz mechanizmu zębatek, który może być uszkodzony. Wskazówki obejmują również czyszczenie enkodera i czujnika oraz sprawdzenie, czy taśma nie jest zsunęta.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA