logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inwerter On - Off Grid - Hybryda Revo II Series - opinie i porównanie

Skandahl 28 Lis 2021 15:36 10197 38
  • #1 19733892
    Skandahl
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    Nabyłem ostatnio na popularnym serwisie azjatyckim taki oto inwerter :

w wersji 3 kW na system akumulatorów 24 wolt, ale to akurat mało istotne w tym temacie.
    Do zakupu przekonało mnie szereg pozytywnych opinii na jego temat, ale po kilku dniach użytkowania jestem trochę rozczarowany.

Wcześniej korzystałem na przemian z dwóch innych konstrukcji:

oraz

O ile są to bardzo podobne do siebie jednostki (architektura, wszystkie trzy mają taką samą płytę główną) o podobnych parametrach pracy oraz możliwości ustawień, to jednak mam z nimi różne doświadczenia.

Czerwony (nazwy będę określał w ten sposób - skrótowo), najtańszy z zestawienia, przysparzał najmniej problemów i działał najstabilniej. Komunikacja jedynie z PC za pomocą kabla USB, programem można było zmienić praktycznie każde ustawienie oraz zbierać logi. Brak możliwości podłączenia jakiegokolwiek urządzenia Wi-Fi.

Niebieski, trochę droższy od czerwonego, potrafił doprowadzić do nerwicy. Na 5 zamówionych sztuk, jeden trafiał się w jakiś sposób uszkodzony. Delikatna przetwornica PV, parametry trochę lepsze jak u czerwonego, komunikacja z PC to istny koszmar dla użytkownika, ale komunikacja poprzez dongle Wi-Fi - router - net - smartphone już całkiem niezła (irytowało jedynie opóźnienie) z możliwością zmiany ustawień zdalnie.

No i teraz Revo, prawie 1000 zł droższy od czerwonego. Moje spostrzeżenia po kilku dniach użytkowania:
    - ogólnie głośny (głośniejszy od poprzednich), wentylatory pracują prawie cały czas mimo temperatury ok. 10 stopni w pomieszczeniu gdzie jest zamontowany
    - spory dotykowy wyświetlacz, ale to raczej zbędny bajer dla tego typu urządzeń, ale pozwala na podgląd wszystkich parametrów pracy w tym samym czasie bez konieczności pstrykania
    - parametry jakie podaje w czasie rzeczywistym "trochę" się rozjeżdżają z tym co jest naprawdę. I po kolei, baterie o ile napięcie jest podobne do tego co pokazuje BMS to prądy ładowania/rozładowania już niekoniecznie. Moc pobierana z sieci (podana w watach) wartość większa o 10 procent od tego co podaje mi sterownik Wi-Fi tuż przed wejściem AC do falownika (w czerwonym i niebieskim na odwrót czyli mniej w watach, ale wartość w VA prawie identyczna ze sterownikiem). Podobnie z mocą pobieraną na wyjściu AC
    - przetwornica PV podobno lepsza (i też na taką wygląda) ale po tym co pokazuje na wyświetlaczu to już nie jestem przekonany. Niestety przy obecnej pogodzie będzie to ciężko zweryfikować
    - sprzedawca oprócz instrukcji po angielsku (akurat to dla mnie nie problem) daje kilka różnych kabelków (RJ45-COM, USB) które na mój gust póki co są nieprzydatne, gdyż za pomocą kompa można sobie tylko podejrzeć parametry działania i nic po za tym. W cenie dostałem również dedykowanego dongla Wi-Fi, więc można odczytać parametry pracy falownika nie będąc w jego pobliżu. W komplecie jest również czujnik CT, który podpinamy na przewód fazowy przed inwerterem, potrzebne do pracy w trybie On-Grid, ale tego jeszcze nie testowałem.

Revo ogólnie dodatkami jakie były w pudełku oraz wykonaniem sprawia dobre wrażenie, nawet jego cena dzięki temu nie jest zbyt wygórowana, ale mnie osobiście rozczarowuje "niechlujną" pracą. Może się to poprawi na wiosnę, zobaczymy.

Podłączona bateria to ogniwa LiFePO4 z aktywnym BMS na system 24 wolty o pojemności 100 Ah, do dalszej rozbudowy (czekam na zamówione kolejne ogniwa)

Może ktoś miał już lub ma do czynienia z tym wynalazkiem, ma podobne spostrzeżenia lub zupełnie inne, albo jakieś cenne wskazówki co do ustawień to chętnie poczytam w odpowiedziach. Konstruktywna krytyka, czyli co robię źle, też mile widziana :D

Obejrzałem wszystkie filmiki na YT pana Domowa Fotowoltaika Magazyn energii ale potrzebuję więcej opinii, podpowiedzi etc.
  • #2 19778064
    madmr1977
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam
    Też jestem użytkownikiem Revo II
    Podłączone do sieci, żeby oddawć nadwyżkę Instrukcja obsługi skromna uczę się na próbach i własnych błędach.

Wywala mi Bład 22
    Rovo jest 1 sztuka na 1 fazę oraz pakiety 48V
    baterii VRLA 200Ah
    WALCZE Z USTWIENIAMI
    Załączniki:
    • Inwerter On - Off Grid - Hybryda Revo II Series - opinie i porównanie revo2.PNG (757.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 19778820
    specek
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Panowie jestem również zainteresowany tym inwerterem, czy możecie cos powiedzieć o:

- samo konsumpcji ( ile ten inwerter bierze na potrzeby wlasne?)
    - czy ma papiery na ongrid?
    - czy oddwanie nadwyżek prądu jest zrobione na szynie AC in?
    - jak zachowuje się MPPT? Mam informacje o tym ze czesto pada cały układ MPPT
  • #4 19781412
    madmr1977
    Poziom 6  
    Z moich obserwacji i pomiarów wynik ze sam inwerter pobiera na własne potrzeby od 20 do 80 W.
    Posiadam 3 sztuki na każdą fazę 1sztuka w różnych ustawienia różnie pobiera.
    Co do certyfikatów na on-grid skończyły się w lipcu ponoć mają być ale jak to będzie kto wie.
    Natomiast co pytania 3 nie wiem, nie wnikałem w to .
    Obecnie użytkuje 3 sztuki od czerwca nic nie padło jeszcze.
    Kolega też ma 3 sztuki nic nie padło.
    Natomiast wywala mi błąd 22 myślę ze przyczyna jest po stronie paneli pokazuje 451 VCD I PIIIIP błąd.
    Jak jest poniżej 450 VDC jest OK
    Panele Jonk 440 W 11 sztuk na inverter- chyba jeden za dużo.
    Produkcja jest spoko jak na 11 paneli+4840 W
    Załączniki:
    • Inwerter On - Off Grid - Hybryda Revo II Series - opinie i porównanie photo_2021-12-25_13-08-26.jpg (98.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 19783168
    specek
    Poziom 16  
    Dzieki @madmr1977 . ten błąd to tak jak mówisz za duże napięcie po stronie DC ( ten falownik ma chyba do max 450V)
    Masz go ustaionago jako ongrid czy używasz jako typowego offgrida? ( pytam bo na załączonym zdjeciu nie widzę wysyłki do sieci)
  • #6 19783863
    madmr1977
    Poziom 6  
    W obecnej chwili mam ongird
    Zdjęcie po prostu przedstawia moment uchwycenia dużą produkcje czego się nie spodziewałem
    Wcześniej zanim mi zmienili licznik to używałem offgird jakiś czas w lato rachunki z 1400 spadły do zera.
    Dziennie zużywam 25kw prądu w domu w nocy chyba 9kw nie wiem no ale akwarium potrzebuje dużo grzałka,pompa,oświetlenie zbiornik 2000L plus filtr 400litrów wiec i pompa spora bujnąć tyle wody
    Ostatni rachunek pochmurnej jesieni był 560zł
    Natomiast dziś produkcja była 1800 wat na jednym falowniku raczej wczoraj bo już po północy
    mieszkam okolice pułtuska 60 km od Warszawy- Nie wiem z kąt kolega jest i czy może taka pogoda była w całej Polsce ale dla orientacji okolicy do porównania może dla innych
    Ogólnie na dzień dzisiejszy oceniam falowniki na 8punktów z 10 punktów jeszcze muszę go rozkminić.
    Tak ( ten falownik obsługuje od iluś tam do 450V)i jest napisane na nim że obsługuje max 500v ale jak przekracza 450v spada produkcja do 80w i chyba się zabezpiecza w ten sposób nie wiem.
    Będzie ciepło na dach się wciągnę i jeden panel odłączę na L1 i zobaczę bo puki co nie działają baterie przez błąd.
    POZDRAWIAM
  • #7 19810322
    specek
    Poziom 16  
    @Skandahl gdybyś teraz wybierał to jaki inwerter? Revo, czerwony czy niebieski? Mam dylemat w wyborze też.
  • #8 19810360
    madmr1977
    Poziom 6  
    Chyba inverter SKYMAX 10 kW.
  • #9 19810391
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 844
    specek napisał:
    @Skandahl gdybyś teraz wybierał to jaki inwerter? revo, czerowny czy niebieski? Mam dylemat w wyborze też.
    W środku mają te same płyty główne różnią się wyglądem.
  • #10 19810428
    specek
    Poziom 16  
    Tak, @prose ale @Skandahl mówił że np. czerwony jest bardziej stabilny, Revo bardziej hałasuje, Revo fajny ale czy doplacać 1000zł żeby mieć ładny wyświetlacz LCD..., Revo i niebieski mają monitoring po Wi-Fi, czerwony nie.
    Nie wiem też czy czerwony i niebieski współpracują z LiFePO4

Dodano po 36 [sekundy]:

@madmr1977 na Skymaxa mnie nie stać :( niestety.
  • #11 19810458
    prose
    Poziom 36  
    Ocena: 844
    To lepiej niebieski napięcie ładowania i prąd można ustawić ręcznie w każdym.
  • #12 19823126
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Cytat:
    Pobór własny 20-80W

To udało się komuś do 20W zejść?
    U mnie wersja 24V 3kW i cały czas 80W poboru z sieci.
    Bateria AGM 2x12V 100Ah

Napięcie 500VDC na PV to maksymalna wartość dla napięcia obwodu otwartego Voc.
    Co do rozjazdu wartości prądów i napięć, to jest aplikacja do kalibracji (znaleziona w sieci, dodaje wraz z opisem w załączniku).
    Wpinamy się w miejsce dongle WIFI (port RS232) za pomocą zwykłego RS232 lub konwertera USB-RS232.
    Wszelkie zmiany ustawień na własną odpowiedzialność.
    Załączniki:
    • RevoII.zip (24.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Calibration guide.pdf (149.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 19825342
    specek
    Poziom 16  
    80W - no to polecieli... 24W pewnie na same wentylatory (12V*1A) a mogli zrobić ładnie, tak na termostat :) 10W pewnie na ładny dotykowy, kolorowy wyświetlacz... a resztę zamieniamy w ciepło.
    Panowie a polecacie jakieś inne inwertery off grid?
  • #14 19825412
    elektronik000
    Poziom 19  
    Ocena: 52
    Przy włączonym ładowaniu akumulatora z sieci (AC Charging) jest pobierane około 80W z sieci energetycznej,
    mimo że na ładowanie akumulatora idzie około 200mA (sprawdzone miernikiem cęgowym).
    Słychać podczas ładowania z sieci energetycznej pracę falownika i wentylatory pracują dość głośno.

Po wyłączeniu ładowania baterii z sieci energetycznej, poboru z sieci jest niższy - około 18W, wentylatory się wyłączają, tyle że z akumulatora urządzenie pobiera około 1.5A

Wyświetlacz ma oszczędzanie energii i po 2 minutach gaśnie.
  • #15 19826315
    madmr1977
    Poziom 6  
    Jednym zdaniem podsumowując
    Bez Aku z siecią chodzi ładnie i ładnie oddaje do sieci
    Z Aku ładnie chodzi bez sieci
    RAZEM AKU I SIEĆ TO LIPA
    Porównałbym to do zabawki 10kg może więcej kg na co dzień nie chodzę z nimi pod pachą
    Do małego domku jednorodzinnego jest ok
    ALE JEST JEDNO ALE wskazania na wyświetlaczu są błędne, nie pokazują rzeczywistych pomiarórw
    ZALETA proste w obsłudze nić się nie dzieje i nic się jeszcze nie popsuło kompresor 2,5kw przy starcie szarpie nawet 25kw tylko zapiszczy i dalej chodzi nie restartuje się jak w innych
  • #16 19843529
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Witam, czy w Revo II Series jest możliwość ustawienia aby przy pracy Off-Grid i nadprodukcji z paneli przełączał się automatycznie, samoczynnie na On-Grid czy trzeba to robić ręcznie ? Chodzi mi o to żeby nie było strat gdy produkcja z paneli jest duża a odbiór jest mały.
  • #17 19863713
    Skandahl
    Poziom 14  
    specek napisał:
    @Skandahl gdybyś teraz wybierał to jaki inwerter? Revo, czerwony czy niebieski? Mam dylemat w wyborze też.

Jak nikt nie pisał to dłuższy czas post bez odpowiedzi :)

Wybrałem Revo na 48 wolt 5kW. Trzeba tylko pamiętać, aby nie trzymać tych falowników blisko maksymalnych wartości, bo tego nie zniosą i padną. To co podają producenci o mocach to najlepiej brać poprawkę i jak jest 5kW to tak naprawdę 5kVA (znający temat UPSów wiedzą o co chodzi) a w watach to maks 4 kW. Ogólnie wszystkie "chińczyki" mają słabe podzespoły i montowane parametrami na styk, prawie bez zapasu.

Revo niby ma komunikacje po CAN z BMS baterii litowych, ale jeszcze tego nie sprawdzałem.

Niebieski niby ma wsparcie dla litowych, ale architekturę ma taką samą co czerwony (może trochę inne wysterowanie i software) więc tak naprawdę przy litowych to kwestia umiejętnego ustawienia BMS do pracy z nimi.

Edek45 napisał:
    Witam, czy w Revo II Series jest możliwość ustawienia aby przy pracy Off-Grid i nadprodukcji z paneli przełączał się automatycznie, samoczynnie na On-Grid czy trzeba to robić ręcznie ? Chodzi mi o to żeby nie było strat gdy produkcja z paneli jest duża a odbiór jest mały.

Nie ma takiej możliwości, a przynajmniej narazie.

Małe sprostowanie, dość istotne. REVO MA INNĄ PŁYTĘ GŁÓWNĄ. Tak naprawdę płyta główna i sterowanie nią pochodzą ze starszego typu falowników. Jak widać były na tyle trwałe, że postanowili je "unowocześnić" dodajać MPPT (te starsze były na PWM) oraz obsługę przez dotykowy wyświetlacz i komunikacje Wi-Fi. Niestety pociąga to za sobą ograniczenia typu brak sterowania falownikiem poprzez Wi-Fi czy nawet przez PC.
  • #18 19874267
    seeed75
    Poziom 2  
    Też jestem posiadaczem tego inwertera Revo II od niedawna w wersji 3VA 24V.
    Dwa dni temu przybyły ogniwa LiFePO4 i po podłączeniu jestem zszokowany jak chińczyki mogli tak zepsuć ten falownik.

1. Ładowanie i pobór prądu z sieci w stosunku do tego co idzie do baterii to jakaś porażka a przy tym wieje jak jakaś suszarka pomimo pracy w chłodnym pomieszczeniu ok 10 st. C.

2. Gdy wyłączymy ładowanie to z baterii pobierane jest cały czas powyżej 1,3A (33W) pomimo tego że obciążenie idzie na bypass'ie z sieci.
    Do tego z samej sieci nawet bez ładowania ale z podłączoną baterią pobór jest większy niż przy odłączonej baterii.

3. Porównywałem też efektywność pracy z paneli PV i oddawaniu wszystkiego do sieci bez obciążenia w stosunku do inwertera onGrid Afore i przy produkcji ok 600W na Afore to Revo oddaje tylko 500W (czyli 100W jest tracone przez Inwerter).

4. Wartości na wyświetlaczu to jakaś inna historia. pokazywane moce mają się nijak do rzeczywistości. Jedyne co się zgadza to chyba napięcie baterii i sieci.

Generalnie nastawiałem się na pracę onGrid z możliwością pracy buforowej w przypadku zaniku napięcia w sieci ale wygląda na to że za takie rozwiązanie musimy ponieść koszt około 1,5kWh straty dziennie (550kWh rocznie)

Ktoś ma doświadczenia z innymi tanimi inwerterami, które potrafią oddawać nadmiar do sieci i pracować z bateriami a nie mają takiej auto konsumpcji ?
  • #19 19874352
    Edek45
    Poziom 30  
    Ocena: 356
    Testowałem niedawno ten falownik na 12V i ma podobnie, przetwornica też pobiera 2,5A z akumulatora przy bypasie, z resztą jest podobnie, więc robią je na jedno kopyto. Inwerter On - Off Grid - Hybryda Revo II Series - opinie i porównanie
  • #20 19874389
    specek
    Poziom 16  
    To wszystko wygląda na jedną i tą samą płyte główną w środku, tylko obudowy inne. Też szukam coś lepszego i sprawdzonego. Max VDC też w niektórych modelach jest za wysoko podawane ( 500V), one mogą max udźwignąć 450V
  • #21 19877669
    seeed75
    Poziom 2  
    Mam pytanie odnośnie procesu ładowania baterii - coś chyba jest nie tak.
    Obserwowałem prąd jaki przyjmuje i oddaje bateria na BMS i zewnętrznym mierniku.
    Podczas ładowania gdy ustawimy 30A z sieci (panele odłączone) falownik podaje jak mu się podoba - prąd skacze od 5A do ponad 30A (falownik podaje na wyświetlaczu że jest cały czas 30A)
    Gdy dobije do maksymalnego ustawionego napięcia ładowania to przechodzi w tryb floating i tu już jest kosmos - falownik zamiast utrzymać niższe napięcie "podtrzymania" aż prąd zmaleje do minimalnego poziomu - to naprzemiennie ładuje i rozładowuje baterię (prąd skacze od -30A do plus 30A) przy czym z sieci pobiera cały czas dużo mocy od 500W do nawet 750W ponad to co jest na wyjściu na dom.
    Czyli bateria jest masakrowana a energia jest marnowana na ciągłe ładowanie i rozładowanie.

Jeszcze jedna ciekawa rzecz jeżeli nie ma napięcia z PV to nie jestem w stanie wymusić pracy z baterii przy podłączonej sieci. Niezależnie od trybu "Battery" ,"Solar" jeżeli jest sieć to działa z sieci.
    Dopiero wyłączenie sieci powoduje przejście na tryb bateryjny.

Może ktoś sprawdzić jak jest na innym Revo oraz innych chińskich falownikach.
    Moje baterie to LiFePO4 w układzie 8s 24V
  • #22 19900323
    madmr1977
    Poziom 6  
    Też tak mam pisałem, że praca z aku i sieć= porażka.
    Najlepiej działa falownik+sieć
    Lub falownik+ aku
    w takiej Konfiguracji działają ok bez żadnych zastrzeżeń
    Wiec wszystko co masz na falowniku mam ja x 3.
    Dlatego przechodzę na inny falownik 3 fazowy
    pozdrawiam
  • #23 19920550
    Skandahl
    Poziom 14  
    Panowie, panowie. Chyba nie do końca rozumiecie działanie falowników off-grid czy tam hybrydowych. W tej chwili mam już Revo w wersji 5 kW na 48 wolt, drugi już z resztą bo pierwszy wyzionął ducha (jak to się stało na razie prowadzę dochodzenie).

Nie porównujcie falowników off-grid/hybryda do on-grid, a już na pewno ich poborów prądu. Najpierw trzeba znać ich budowę i zasadę działania. Żaden, ale to absolutnie żaden ze znanych mi falowników off nie schodzi z poborem prądu poniżej 50 wat.

W skrócie tłumaczę dlaczego. On grid działa tylko z paneli, ma się zsynchronizować z siecią i do niej oddawać i to tyle co ma robić więc jego budowa jest w miarę prosta. Jedna przetwornica zasilana z PV do zasilania układów i tyle.
    Falowniki off grid/hybrydowe już są o wiele bardziej skomplikowane w budowie. Samych przetwornic zasilania układów sterujących jest tam trzy, po jednej na każde wejście (sieć, PV, akumulatory), a skądś energię na podtrzymanie wszystkiego muszą brać. Priorytetem jest wejście PV, a gdy jego brak albo sieć albo baterie, w zależności od ustawionych priorytetów. Jak ktoś uważa, że on-gridy nie "pożerają" mocy w trakcie działania, to niech sobie dobre mierniki zamontuje na wejściu PV i takie same na wyjściu AC i porówna. W nocy, w trybie czuwania też coś pobierają, tak do 15 może 20 watów, ale taka wartość mieści się błędzie pomiaru akurat.
    Wracając do offgridów to przy braku obciążenia na wyjściu i tak tranzystory IGBT pobierają jakąś moc i się grzeją, taka ich charakterystyka pracy. Stąd praca wentylatorów bez obciążenia, niezależnie czy z sieci czy z baterii prąd pobiera. Chyba tylko na całkowitym bypasie jest cisza.
    Co do wartości jakie Revo pokazuje na wyświetlaczu to przyznam się bez bicia, że nie dawno to rozkminiłem i jak najbardziej ma to sens co podaje inwerter :)
    Co do trybów pracy to chińczyk mi to wyjaśnił, bo sam też przeklinałem Revo, że jest mocno niedopracowany. Niedopracowany jest dalej, bo stworzyli genialny falownik i mogli go lepiej dopracować, ale już go nie przeklinam.
    U mnie działa on w trybie PV + AC z włączonym on grid i podpiętej baterii. Trochę potrwało zanim umiejętnie ustawiłem progi ładowania (bo tu tkwi szkopuł) i działa tak: wyjście AC priorytet-> ładowanie baterii->on grid, działa jak UPS czyli przechodzi na baterie tylko w przypadku zaniku sieci.
    Jeszcze jest za mało słonka aby sprawdzić resztę ustawień, np. wykorzystanie automatyczne zgromadzonej w ciągu dnia w akumulatorach na potrzeby domu bez słońca i przy włączonej sieci, jednocześnie zostając przy opcji on grid za dnia, ale to jak widzę już niebawem sprawdzę.

madmr1977 napisał:

Dlatego przechodzę na inny falownik 3 fazowy
    pozdrawiam

Na co zmieniasz? Czyżby na to co poniżej? To uważaj bo tzw. Skymaxy bez powodu z rynku nie znikły.

seeed75 napisał:

Jeszcze jedna ciekawa rzecz jeżeli nie ma napięcia z PV to nie jestem w stanie wymusić pracy z baterii przy podłączonej sieci. Niezależnie od trybu "Battery" ,"Solar" jeżeli jest sieć to działa z sieci.
    Dopiero wyłączenie sieci powoduje przejście na tryb bateryjny.

Musisz mieć sajgon w ustawieniach skoro tak się zachowuje. Podpowiem Ci, że dużo zamieszania potrafi BMS wprowadzić, a nawet tego nie zauważysz. Ustawienie progów ładowania-rozładowania i tu i tu jest kluczowe do poprawnej pracy.
    Załączniki:
    • Inwerter On - Off Grid - Hybryda Revo II Series - opinie i porównanie H3abf9ea08c404b59b2dac8876077ba65S.jpg (457.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 19924004
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    tylko tak..https://www.youtube.com/watch?v=HEox35ycrQs
  • #25 19924689
    Skandahl
    Poziom 14  
    msr99 napisał:
    tylko tak..https://www.youtube.com/watch?v=HEox35ycrQs

Filmik ze wczoraj, a wydarzenie miało miejsce kilka miesięcy temu. Współczuję straty, ale myślę, że bez przyczyny ze strony użytkownika to się nie stało. Pisałem chyba już o tym, że Revo jest delikatny i trzeba się pilnować z ustawieniami. Mnie już jeden padł i na 90 procent to była moja wina.
  • #26 19924701
    msr99
    Poziom 20  
    Ocena: 77
    W takim razie dość dziwny sprzęt że ustawieniami można doprowadzić do takiej sytuacji

Moim zdaniem po prostu coś się zepsulo i pojawił się dym. Tu nawet nie chodzi o stratę falownika tylko potencjalny pożar w domu.

Tyle dobrego że się skończyło na tym. Mam nadzieję że sprzedawca zwróci pieniądze.

A swoją drogą uważałem ze ten falownik to jednak jest jeden z lepszych w tej klasie.
  • #27 19924736
    Skandahl
    Poziom 14  
    Podsumowując to co pisałem powyżej odnośnie ustawień to np. BMS źle ustawiony potrafi zamieszania narobić (rozpinanie i zapinanie obciążenia w przeciągu minuty po kilka razy) co prawdopodobnie w moim przypadku zakończyło się podobną awarią Reva tak jak na filmiku. Padła cała strona DC, ale AC jeszcze żyła i z AC falownik się uruchamiał. U mnie stało się to w nocy więc nie nie byłem wstanie ocenić dlaczego tak się stało, jedynie stan naładowania baterii wskazuje na moment w trakcie ich ładowania. Nie wytrzymał transformator, który w Revo jest tylko jeden (czerwony i niebieski z racji tej samej płyty mają takie dwa, trochę mniejsze) i albo poprzez słabe chłodzenie, które raczej jest mocno słabe w Revo, albo poprzez przeciążenia wywołane przez BMS.
    Teraz mam drugą sztukę i wszystkie progi ładowania i rozładowania mam tak ustawione (uwzględniając różnice pomiaru napięć na każdym urządzeniu) aby najpierw ładowanie kończył falownik zanim BMS rozłączy układ. Jest jednak pułapka, która może się wydarzyć. Wystarczy, że jedno ogniwo za szybko osiągnie próg zabezpieczenia (słaby styk mostka lub słabsze ogniwo) i pomimo zdawałoby się dobrych ustawień sytuacja też może wystąpić, co już dla falownika nie jest zdrowe.

msr99 napisał:
    W takim razie dość dziwny sprzęt że ustawieniami można doprowadzić do takiej sytuacji

Nie uważam tego za dziwne, ponieważ te falowniki są już mocno skomplikowane. Ponad normatywne przeciążenia, przepięcia czy nienaturalne dla niego wartości mogą w końcu doprowadzić do awarii, może nie od razu, bo zabezpieczenia na początku zadziałają, ale w którymś momencie po prostu "nie zdążą"
  • #29 19929584
    Xpajda
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam wszystkich.
    Dopiero co kupiłem inwerter Revo II 5,5kW. Jeszcze sobie z nim nie radzę, ale jego praca wydaje mi się dziwna. Nie działa mi wifi, po skonfigurowaniu aplikacji nie swieci się dioda COM i apka widzi tylko datalogger.
    Nie działa mi czujnik CT, sprawdzam miernikiem i na cewce jest napięcie, ale na wyswietlaczu jest 0,0.
    Panele 1800W, bateria 48V, Podczas ładowania akumulatora PV przepycha prąd przekraczając ustawione 10A.
    Urządzenie prawie ciagle jest w trybie bypass.
    Film z pracy mojego inwertera:
    https://youtu.be/sQGw75dkKYc
  • #30 19929735
    boss7
    Poziom 1  
    Witam
    Wczoraj uruchomiłem pierwszy raz z moim znajomym elektrykiem Revo II 5,5kw. Mam podpiete pod niego 4 akumulatory Enerblock Carbone Extreme 120ah. Na razie widzę 4 problemy:
    1) wywalało mi układ kombinowany eska z różnicówką zasilająca falownik (więc wstawiliśmy w jej miejsce samą Esskę na ktorej działa, ale nie wiem czy to prawidłowo i czy nie powinno być na tej kombinowanej różnicówce)
    2) Zauważyłem że w pewnych warunkach powoduje/nie powoduje buczenie mojego amplitunera Technics, będącego jako jedno z wielu urządzeń podłączonych pod ten falownik. Jak falownik jest odłączony esską od sieci i pobiera wtedy tylko z akumulatora prąd to amplituner mi nie buczy, a jak falownik pobiera z sieci prąd to powoduje buczenie amplitunera (wg was to uszkodzenie czegoś w falkowniku czy może to być coś innego?)
    3) mam ok 50% zaniżone odczyty miernikiem cęgowym w stosunku do tego co pokazuje mi falownik. Np. falownik pokazuje mi że ładuje akumulatory 4A prądem a na plusowym przewodzie do akumulatora miernik cęgowy pokazuje mi może 2 A a nawet mniej.
    4) Jak nie ma włączonych wentylatorów falownik wydaje jakieś dziwne dźwięki takie jak się słyszy pod dużymi transformatorami (też to u was słychać?). Nazwałbym to takie elektryczne trykotanie. Może to normalne ale chcialbym wiedzieć czy macie tak samo. Mam też system ongridowy oparty na falowniku SolarEdge 9kw i w tamtym nigdy nie słyszałem by wydawał jakiekolwiek dźwięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy inwertera Revo II Series dzielą się swoimi doświadczeniami, wskazując na problemy z poborem mocy, stabilnością oraz błędami wyświetlacza. Wiele osób zauważa, że inwerter pobiera od 20 do 80 W na własne potrzeby, co jest uważane za zbyt wysokie. Problemy z błędem 22 związane są z nadmiernym napięciem po stronie DC. Użytkownicy porównują Revo z innymi modelami, takimi jak czerwony i niebieski inwerter, wskazując na różnice w stabilności i funkcjonalności. Wiele osób podkreśla, że inwerter działa lepiej w trybie off-grid lub on-grid, ale nie w konfiguracji łączącej oba tryby. Problemy z komunikacją Wi-Fi, błędnymi odczytami na wyświetlaczu oraz trudnościami w ustawieniach ładowania akumulatorów są powszechne. Użytkownicy sugerują, że inwertery chińskie, w tym Revo, mają słabe podzespoły i wymagają ostrożności w ustawieniach, aby uniknąć uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA