logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie podwójnego włącznika do żyrandola na dwie żarówki - dwukablowy montaż

loleekk2 03 Gru 2021 16:46 1737 14
  • #1 19742901
    loleekk2
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Witam. Czy ktoś mi może powiedzieć czy da się podłączyć podwójny włącznik do żyrandola na dwie żarówki, skoro z sufitu wystaje dwa kable? Chodzi o to żeby jednym włącznikem włączyć jedna żarówkę a drugim druga. Dodaje zdjęcie jak to wygląda. Podłączenie podwójnego włącznika do żyrandola na dwie żarówki - dwukablowy montaż
  • #2 19742916
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3869
    Niestety, w tym wypadku masz instalację na jeden punkt oświetleniowy. Żeby sterować niezależnie drugą żarówką, musisz przeciągnąć jeszcze jeden przewód. Jak masz instalację w peszlu (w rurkach), nie powinno być z tym kłopotu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19742939
    loleekk2
    Poziom 14  
    Rozumiem dzięki za szybką odpowiedź, narazie zrobiłem aby obie żarówki się świeciły z jednego wlacznika chociaż 😁
  • #4 19742962
    adwlodar
    Poziom 28  
    Ocena: 245
    loleekk2 napisał:
    Rozumiem dzięki za szybką odpowiedź, narazie zrobiłem aby obie żarówki się świeciły z jednego wlacznika chociaż 😁

To zrób też by przewód ochronny nie wisiał w powietrzu.
  • #5 19742991
    loleekk2
    Poziom 14  
    Nie wiszą w powietrzu wszystkie kable są schowane w podstawie żyrandola, jakoś musiałem zrobić zdjęcie
  • #6 19742996
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    adwlodar napisał:
    To zrób też by przewód ochronny nie wisiał w powietrzu.

Kolega nie zrozumiał ( wisieć w powietrzu ) w slangu elektryków to nie być podłączony.
  • #7 19743001
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 961
    Autorze wątku - w poście #4 chodzi o to - że na zdjęciu masz taki przewód żółto-zielony.

Jego obecność wskazuje na to że lampa jest w I klasie ochronności i jest konieczność podłączenia go do przewodu ochronnego żeby Ciebie chronić przed porażeniem - tak że trzeba się nad tym zastanowić :cunning:
  • #8 19743078
    loleekk2
    Poziom 14  
    Tzn. ten kabel żółto zielony podłączyć do tych niebieskich pod neutralny? Jestem w sumie laikiem w elektryce więc proszę o cierpliwość 🙂
  • #9 19743093
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    loleekk2 napisał:
    Tzn. ten kabel żółto zielony podłączyć do tych niebieskich pod neutralny?

Upewniłeś się, że ten wychodzący z sufitu podłączony do niebieskich, jest neutralny?

Pozdrawiam.
  • #10 19743103
    loleekk2
    Poziom 14  
    Nie bo w jaki sposób skoro mają taki sam kolor? Inaczej jakbym podłączył to też by świeciło?
  • #11 19743117
    anchilos
    Poziom 39  
    loleekk2 napisał:
    Inaczej jakbym podłączył to też by świeciło?

Oczywiście.
    Lepiej w takiej sytuacji nie podłączaj żółto - zielonego.
    Moderowany przez krzysiek7:

Proszę się powstrzymać od takich porad.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #12 19743121
    loleekk2
    Poziom 14  
    Hmm świeci nic się nie dzieje, żyrandol nie kopie, esów nie wybija więc chyba jest ok. A w jaki sposób można sprawdzić czy to przewód neutralny?
  • #13 19743142
    anchilos
    Poziom 39  
    loleekk2 napisał:
    A w jaki sposób można sprawdzić czy to przewód neutralny?

Najprościej próbnikiem neonowym.

Na fazie (L) ma świecić , na N nie.
  • #14 19743151
    loleekk2
    Poziom 14  
    Ok sprawdzę
  • #15 19743156
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2884
    loleekk2 napisał:
    Hmm świeci nic się nie dzieje, żyrandol nie kopie, esów nie wybija więc chyba jest ok.

To tobie się wydaje że wszystko jest ok. Nic nie jest ok. Lampa jest wykonana w I kl ochronnosci i wymaga bezwzględnego podłączenia przewodu PE. To że w tej chwili ciebie nie poradził prąd wcale nie znaczy, że kiedyś cię ta lampa nie zabije.
    Jak nie wiesz jak taką lampę podłączyć aby było bezpiecznie to trzeba kupić taką wykonaną w II kl ochronnosci lub wezwać elektryka.
    Jak mimo wszystko uważasz że sobie poradzisz to odpowiedz na podstawowe pytanie. Jaki jest układ sieci? Musisz być tego pewien a nie zgadywać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia podwójnego włącznika do żyrandola z dwoma żarówkami, mając dwa kable wystające z sufitu. Odpowiedzi wskazują, że do niezależnego sterowania każdą żarówką potrzebny jest dodatkowy przewód. Użytkownik tymczasowo podłączył obie żarówki do jednego włącznika. W dyskusji poruszono również kwestie bezpieczeństwa związane z podłączeniem przewodu ochronnego (żółto-zielonego) oraz identyfikacji przewodów neutralnych. Użytkownik został ostrzeżony, że brak prawidłowego podłączenia przewodu PE może być niebezpieczny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA