logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung SVX-504K - wyłącza się po włożeniu kasety, co robić?

dareks_ss 02 Lis 2005 11:01 1359 17
REKLAMA
  • #1 1948381
    dareks_ss
    Poziom 11  
    Witam
    Posiadam magnetowid Samsung SVX-504K (od nowości ), dłuższy czas stał nie używany. Od nowości posiadał jedną wadę : nie wszystkie kasety przewijał wstecz ( chyba jakiś czujnik przeciążeniowy ?) po za tym był ok.
    W chwili obecnej przyjmuje kasetę normalnie, rozkłada taśmę wokół głowicy i wyłącza się. Po ponownym naciśnięciu power i play taśma idzie ok. 4-6 sekund i magnetowid wyłącza się bez zwinięcia taśmy.
    Nie jestem fachowcem w sprawach napraw sprzętu RTV - czy mogę tą usterkę usunąć we własnym zakresie, ewentualnie ile (orientacyjnie) będzie mnie kosztowała naprawa w serwisie.
    Pozdrawiam
    Darek
  • REKLAMA
  • #2 1948673
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Ocena: 84
    Prawdopodobnie ślizga się mechanizm na paskach - sprawdź.
    Jeżeli paski ok. to masz uszkodzony pozycjoner (przełącznik funkcji)
    Wiąże się to z rozebraniem mechanizmu magnetowidu, jest on przeważnie ukryty.
    I jego ponownym ustawieniem .Radzę to zrobić w serwisie
  • #3 1952094
    dareks_ss
    Poziom 11  
    Po wciśnięciu przycisku play taśma się przesuwa ( wyświetlacz cyfrowy- ok. 7 sekund) nie działa natomiast wyświetlacz elektroniczny przesuwu taśmy. Podejrzewam usterkę czujnika oznaczonego Q6202 umieszczonego na płytce drukowanej umieszczonej przy rolce nawijającej.
    Czy ktoś może to potwierdzić lub doradzić w czym tkwi problem.
    Pozdrawiam

Moderowany przez oldboy:

Scalono dwa tematy

• REKLAMA
  • #4 1953167
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Witam
    Śledzę odpowiedzi w tym temacie dlatego nie zakładam nowego postu ale nie widzę konkretnych odpowiedzi, panowie czy nikt nie grzebał w tym modelu?
    Mam chyba ten sam trop co dareks_ss z tym czujnikiem bo wygląda tak jakby on nie zliczał impulsów z koła umieszczonego nad nim, nie wiem tylko jak można by zasymulować impulsy tego czujnika żeby go oszukać i sprawdzić czy to od tego?
    Jaka jest zasada działania tego czujnika?

Czekam na fachową poradę. Dla osoby która skutecznie pomoże rozwiązać ten problem oferuję dodatkowo 30 pkt.
  • #5 1956204
    Fikszyn
    Poziom 19  
    wymieńcie elki w zasilaczu:D
  • REKLAMA
  • #6 1956730
    piotrsta
    Poziom 22  
    Czemu w zasilaczu? wygląda że zasilacz działa bo by wcale nie ruszał a tu tylko 1 wskaźnik nie działa i jak nie ma sygnału z czujnika to też nie wysyła impulsu do procesora sterującego i rozłącza zasilanie.
  • #7 1959615
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Zakłócenia z nie odfiltrowanego zasilacza mogą powodować błędny odczyt z czujników.
    Sprawcie wizualnie czy niema przegrzanych miejsc ,a w nich jakiś elek .
  • REKLAMA
  • #9 1962121
    Fikszyn
    Poziom 19  
    I oto chodzi z tymi elkami!!!:D Kolega Kowad sedno ujoł
    <To podstawa, koszt niewielki a może często zaoszczędzić dalszych poszukiwań. >
  • #10 1962950
    dareks_ss
    Poziom 11  
    Zgodnie z tym, co koledzy radzili elki w zasilaczu wymieniłem - niestety bez żadnego efektu. Proszę o kolejne wskazówki.
    Pozdrawiam
  • #12 1967950
    piotrsta
    Poziom 22  
    Witam
    Jeszcze przed wymianą kondensatorów w pewnym momencie wskaźnik sam od siebie się pokazał i jakiś czas chodziło wszystko i znowu zniknął i dalej to samo :?: Wymiana kondensatorów też nic nie dała :cry:

Czy da się jakoś zasymulować działanie tego czujnika poprzez np zbliżenie jakiegoś metalu czy coś takiego :?:
  • #13 1968018
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Jeśli jest ten czujnik pod dyskiem nawijania taśmy to jest to czujnik optyczny. Pod nim jest krążek z kratką odblaskową (srebrne i czarne paski)może być przykurzona i dlatego nie działa licznik.
  • #14 1968103
    piotrsta
    Poziom 22  
    Fikszyn napisał:
    Jeśli jest ten czujnik pod dyskiem nawijania taśmy to jest to czujnik optyczny. Pod nim jest krążek z kratką odblaskową (srebrne i czarne paski)może być przykurzona i dlatego nie działa licznik.

Właśnie o ten czujnik chodzi :!: Jest wyczyszczony i błyszczący.
    Czyli jest on optyczny bo ja myślłem że jest jakiś zbliżeniowy że to srebrna część jest metalizowana. Jak go sprawdzić czy zasymulować mu jego działanie. :?:
  • #15 1968991
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Zasłoń czujnik położenia kasety(pomarańczowy dydek wystający pomiędzy szpulkami )na przykład folią aluminiową , palcami odpowiednio odblokowując boczne zaczepy wepchnij kieszeń. Pamiętaj aby nie mieć bezpośrednio oświetlonego mechanizmu lampom (żarówka też świeci w podczerwieni)bo się wyłączy lub z powrotem wysunie kieszeń. Tym prostym sposobem kręcąc szpulkę palcami możesz sprawdzić czujnik. Czujnik obrotów szpuli jest załączany przez procesor wówczas gdy pozycjoner (czujnik położenia mechanizmu ,przełącznik funkcji)jest sprawny?!
  • #16 1969836
    dareks_ss
    Poziom 11  
    Nie posiadam do niego schematu, ani serwisówki więc nie wiem jakie powinny być napięcia na wyjściu z zasilacza.
    Pomierzyłem je na wtyczce wyjściowej ( 10 styków ).

Styk Napięcie w poz. standby Napięcie w poz. włączony (bez kasety)

1 -23,3 V -22,7 V
    2 -23,3 V -22,7 V
    3 -30,3 V -29,8 V
    4 0 V 0 V
    5 0 V 0 V
    6 +48,2 V +47,5 V
    7 + 6 V + 5,9 V
    8 +12,2 V +12,2 V
    9 0 V 0 V
    10 +15,8 V +15,7 V

Wszystkie połączenia wydają się być w porządku.
    Pomiar napięć zasilacza w czasie pracy z kasetą jest niemożliwy ponieważ po włożeniu kasety magnetowid przechodzi w stan standby.
    Pozdarwiam
  • #17 1971719
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Mówiłem!Wymien lub wyczyść przełącznik funkcji (pozycjoner)
    Tj.podstawowa usterka w magnetowidach.Napięcia są OK.
  • #18 2043272
    piotrsta
    Poziom 22  
    Ja się chyba poddam i kupię inny sprzęt bo z tym jest cały czas to samo i chyba zrobiłem już wszystko co mogłem, więcej nie potrafie.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Samsung SVX-504K po włożeniu kasety rozkłada taśmę wokół głowicy, lecz wyłącza się po kilku sekundach od rozpoczęcia odtwarzania, bez zwinięcia taśmy. Problem może wynikać z uszkodzonego pozycjonera (przełącznika funkcji) lub ślizgającego się mechanizmu na paskach. Wskazywano również na usterkę czujnika optycznego (oznaczonego Q6202) umieszczonego przy rolce nawijającej taśmę, który może nie zliczać impulsów z krążka z kratką odblaskową. Czujnik ten jest kluczowy dla prawidłowego działania mechanizmu i sterowania zasilaniem. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych (elki) w zasilaczu była sugerowana jako podstawowy krok, jednak w tym przypadku nie przyniosła efektu. Pomiar napięć zasilacza wykazał prawidłowe wartości, a wizualna kontrola połączeń i zimnych lutów nie wykazała usterek. Zaleca się wymianę lub wyczyszczenie pozycjonera, co jest typową usterką w magnetowidach. Próby symulacji działania czujnika optycznego poprzez zasłanianie lub manipulację mechanizmem mogą pomóc w diagnozie. Brak schematów serwisowych utrudnia samodzielną naprawę, dlatego wskazane jest skorzystanie z serwisu RTV. W przypadku braku skuteczności napraw użytkownik rozważa wymianę urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA