logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozprowadzić internet radiowy na wsi? Sprzęt, anteny, kontrola prędkości

zajacraf 02 Lis 2005 11:37 1944 10
REKLAMA
  • #1 1948458
    zajacraf
    Poziom 12  
    Witam, szukałem mocno i zawzięcie i niegdzie nie znalazłem. jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.
    Mój problem (hmmmm) polega na tym, że chce rozprowadzić net na mojej wsi(ta wieś to taka malutka mieścina):-( drogą radiową. Chciałbym wykupić DSL 4Mb i to rozdzielić w mojej wsi. Chętnych mam ok 20-30 - odległość między nimi a AP średnio do 2-3km. Antenę mogę zawiesić na wierzy remizy strażackiej tj ok 20m. Czy jest jakiś poradnik jakiego sprzętu mam użyć aby to wszystko działało bez problemów.
    jakiej anteny użyć przy AP, jaki router kupić, jaki AP kupić, jakie karty dawać klientom z jakimi antenami. Przyznam że w sprawi sprzętu jestem cienki ale konfiguracja sieci nie stanowi dla mnie żadnego problemu. Czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie? Aha dodam że chciałbym móc kontrolować prędkość klientów tzn przyznawać im odpowiednią prędkość łącz no 128Kbit/s - to jaki sprzęt kupić?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1948657
    smoloz
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    W firmie której pracuje jest zrobiona taka sieć na d-linkach obecnie w sprzedaży (anteny są kierunkowe niezadrogie rzędu 90 zł + anteny dookólne dwie sztuki). Jako ruter robi komputer z linuksem, który określonemu mac adresowi przypisuje adres ip i przydziela pasmo.
    Mam takie pytanie a czy z każdego miejsca w którym chcesz podłączyć net widzisz tą wieże? jeśli tak to wszystko jest ok. jeśli nie to zaczynają się problemy(więcej pracy)
  • REKLAMA
  • #3 1949732
    zajacraf
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi o d-linki i anteny to możesz podać ich dokładne symbole. Chcę kupić coś co bedzie działać i jeżeli w twojej firmie się sprawdza to bede wdzięczny za nazwy i gdzie je najlepiej kupić. Jeżeli chodzi o widoczność -to narazie tak wszyscy klienci widzą miejsce, w którym będzie AP wraz z anteną. Ale jeśli się pojawi klient który nie widzi to wtedy jaki sprzęt zastosować? Piszę tutaj ponieważ wiem że fachowcy mi pomogą.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 1950304
    smoloz
    Poziom 15  
    Akcespointy, które używamy to DWL 2100AP, karty sieciowe to DWL G520+ z zewnętrznymi antenami w zależności od odległości są użyte anteny kierunkowe ANT 24-1800 i ANT 24-1801 ze wzmocnieniem 18DBi i antena parabolicznaANT2100 o wzmocnieniu 21DBi. Wzmocnienia anten dookólnych niepamiętam ale na www.dlink.pl znajdziesz wszystkie potrzebne informacje o sprzęcie i antenach.
    Do jakości sygnału używamy program "netstambler" (chyba tak to się pisze) i w zależności od jakości jaką uzyskujemy monyujemy antene kieunkową bądź parabole.
    Czasem się zdarza, że nawet w pobliżu nadajnika montujemy parabole, aby wzmocnic sygnał, bo coś troche zasłania nam nadajnik(drzewo, czy coś innego).
    W celu przedłużenia i wzmocnieniu sygnału używamy dwóch akcespointów jeden z anteną kierunkową (zbiera sygnał z nadajnika) i drugi z anteną dookólną (rozsyła sygnał dalej. tak robimy też gdy klient nie widzi pierwszego nadajnika, a widzi jakiegoś innego drugiego klienta, to u tego drugiego klienta montujemy taki punkt dostępowy z dwoma akcespointami.
    MY towar bierzemy z hurtowni "AB" bądź "Techdata"
    www.techdata.pl
    www.ab.pl
  • Pomocny post
    #5 1950727
    smoloz
    Poziom 15  
    Do badania jakości sygnału używamy program "netstambler" (chyba tak to się pisze) i w zależności od jakości jaką uzyskujemy montujemy antenę kieunkową bądź parabole.(dodałem zjedzony wyraz)
  • REKLAMA
  • #6 1950743
    zajacraf
    Poziom 12  
    Dziękuję bardzo, o to mi właśnie chodziło. Wyczerpująca odpowiedź. Mam tylko jeszcze jedną prośbę. Czytalem dość dużo postów na temat certyfikatów i pozwoleń URTiP. Jak to jest w Twojej firmie, bo jeżeli używacie anten parabolicznych to chyba przekraczacie dozwoloną moc nadajnika?. Mieliście już kontrolę? Czy po złożeniu wniosku do URTiP długo się czeka na taki certyfikat?
    pozdrawiam serdecznie
  • #7 1950908
    smoloz
    Poziom 15  
    była kontrola i stwierdziła że jest ok nie czepiała się anten, głównie sprawdzali anteny nadawcze czy nieprzekraczają określonych wartości. jak mi powiedział koleś który zajmuje się certyfikatami i pozwoleniami stwierdził, ze maksymalna ilość anten nadawczych zamontowanych w jednym miejscu nie powinna przekraczać 2 sztuk.(to w tedy nie potrzeba żadnych pozwoleń).

Dodano po 6 [minuty]:

sorry,że tak dopisuje ale zapomniałem dopisąć, że wtakim przypadku jak podany wyżęj (dwie anteny)to tylko się ten fakt zgłasza do urzędu nie potrzeba certyfikatów. Mam nadzieję że ten koleś w pełni mnie poinformował. Co usłyszałem od niego opisuje.
  • #8 1951122
    zajacraf
    Poziom 12  
    Ok, rozumiem, dziękuję jeszcze raz, ja narazie chyba nie bede potrzebował przekaźnika, mam zamiar podpiąć numer po tą wierzę strażacką i tam też ustawić antenę dookólna, może później zajdzie potrzeba. Ok bardzo mi pomogłeś, jeszcze raz dziękuję.

zapomnialem
    Czytam o DWL 2100AP i rozumiem że do niego jest podłączana antena dookolna - nie napisali na stronie ab.pl czy można podłączać antenę zewnętrzną?
  • #9 1951307
    smoloz
    Poziom 15  
    do tych akcespintów podłączone są anteny do okólne, a wbibliotece do tego samego akcespointa jest podłączona antena kierunkowa i ten akcespoint robi za odbiornik, gdy dołączyliśmy do tego akcespointa ruter to rozdzieliliśmy po kablu sygnał na 6 kompów.

Dodano po 1 [minuty]:

wszystkie anteny są antenami zewnętrznymi
  • #10 1951670
    Phew
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    A jak już wszystko obmyślisz będziesz zapewne chciał mieć listę klientów, mierzyć obciążenie ruchu, rozliczać transfery itp itd - polecam: http://www.lms.rulez.pl/

Opis:
    "LMS" (LAN Management System) jest zintegrowanym systemem zarządzania sieciami przeznaczonym dla różnej wielkości dostawców internetu (ISP).

Oprogramowanie to stworzone w PHP, Perlu i C, współpracuje z różnymi bazami danych, składa się z przyjaznego interfejsu użytkownika (frontend) oraz programów instalowanych na serwerze dostępowym (backend) udostępniając następujące funkcjonalności:

- zarządzanie dostępem do internetu (w tym kontrola pasma i statystyki),
    - ewidencja klientów i sprzętu (mapa sieci),
    - moduły finansowo-księgowe z fakturowaniem,
    - korespondencja seryjna i wiadomości administracyjne do klientów,
    - zarządzanie kontami i hostingiem,
    - system obsługi zgłoszeń (helpdesk),
    - zarządzanie dowolnymi usługami,
    - zarządzanie czasem (terminarz),
    - panel administracyjny dla abonenta.

Całość kodu publikowana jest na licencji GNU GPL v2.

Dodano po 1 [minuty]:

PS.: Nie "netstambler" tylko "netstumbler".
  • #11 1951714
    zajacraf
    Poziom 12  
    Dzięki "Phew" właśnie myślałem o tym albo o HTB. Dziękuję Wam wszystkim za pomoc, zdam relację jak mi poszło :-) trzymajcie kciuki bo bedę to robił pierwszy raz:-)
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozprowadzenia internetu radiowego na wsi z wykorzystaniem łącza DSL 4 Mb i obsługi około 20-30 klientów w odległości 2-3 km od punktu dostępowego (AP) umieszczonego na wieży strażackiej o wysokości około 20 m. Zalecane jest użycie sprzętu marki D-Link, w tym access pointów DWL 2100AP oraz kart sieciowych DWL G520+ z zewnętrznymi antenami kierunkowymi (ANT 24-1800, ANT 24-1801 o wzmocnieniu 18 dBi) i paraboliczną ANT2100 o wzmocnieniu 21 dBi. Anteny dookólne stosuje się do rozsyłania sygnału, a kierunkowe do odbioru. W przypadku problemów z widocznością sygnału stosuje się dodatkowe access pointy z antenami kierunkowymi i dookólnymi jako przekaźniki. Do pomiaru jakości sygnału rekomendowany jest program NetStumbler. Kontrola prędkości i zarządzanie pasmem realizowane są przez serwer z systemem Linux, który przypisuje adresy IP i limity prędkości na podstawie adresów MAC klientów. W kwestii formalnej, przy montażu do dwóch anten nadawczych w jednym miejscu nie jest wymagane uzyskanie certyfikatów URTiP, wystarczy zgłoszenie. Do zarządzania klientami, kontrolą pasma i rozliczeniami polecany jest system LMS (LAN Management System), oferujący funkcje ewidencji klientów, statystyk, fakturowania i helpdesku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA